Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Midtøsten, Iran, Afghanistan

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Midtøsten, Iran, Afghanistan"— Utskrift av presentasjonen:

1 Midtøsten, Iran, Afghanistan
Konfliktfylte deler av verden

2 Læringsmål Hvordan Israel ble en selvstendig stat i 1948
Hvordan konflikten mellom jøder og arabere utviklet seg Hvordan Israelere og palestinere lever i dag Hvordan krigen har rammet Afghanistan fra og frem til i dag Hvordan forholdene er i Irak etter USAs angrep Hvordan forholdene er i Syria

3 Midtøsten: konflikten mellom Israel og Palestina
Etter andre verdenskrig var sympatien for jødene enormt stor, om lag 6 millioner var blitt drept av nazistene Enighet blant seierslandene om at jødene skulle få sin egen stat der de kunne være trygge Og uten tvil, denne staten skulle ligge i Palestina – der jødene en gang kom fra Under krigen hadde flere tusen jøder allerede flyktet til Palestina, og nå kom mange flere som drømte om å slå seg ned der. Hvordan ble dette mottatt av Palestinerne?

4 Midtøsten: konflikten mellom Israel og Palestina
Palestinerne ønsket å hindre den jødiske innvandringen – denne ble oppfattet som truende De følte at de var i ferd med å miste kontrollen i sitt eget land der de hadde bodd i generasjoner Det ble en eksplosiv konflikt mellom jøder og palestinere Det var britene som hadde ansvaret i Palestina, de prøvde å holde igjen den jødiske innvandringen Skip som var fullastet av jødiske immigranter – ble stanset av britiske krigsskip og sendt tilbake til Europa Jødene var rasende, jødiske terrorgrupper kidnappet og hengte britiske soldater, britiske bygninger ble sprengt i lufta. Situasjonen var ute av kontroll, Britene ville komme seg ut av Palestina fortest mulig.

5 Midtøsten: konflikten mellom Israel og Palestina
For å finne en løsning på konflikten mellom jøder og palestinere bestemte FN at Palestina skulle deles i to Jødene skulle ha en del, og palestinerne en annen. Dette godtok ikke Palestinerne, men Israel ble likevel dannet i 1948 Palestinerne gikk til angrep på denne nye staten sammen med tropper fra Egypt, Syria, Jordan og Libanon Jødene slo angrepet tilbake, og i tillegg tok de mer land palestinere flyktet i panikk, mange av dem og deres etterkommere bor fortsatt i flyktningleirer i nabolandene under helt elendige forhold.

6 Midtøsten: konflikten mellom Israel og Palestina
Selv etter nederlaget i 1948 var både palestinerne og andre araberland innstilt på å fortsette kampen mot Israel Forhandlinger kom ikke på tale Palestinerne dannet egne organisasjoner som skulle sloss for en egen palestinsk stat De har brukt mange ulike kampmidler, alt fra fredelige samtaler til ren terror – hvor målet har vært å drepe flest mulig israelere Fire ganger har det vært krig mellom Israel og andre arabiske land (1948, 1956, 1967 og 1973) Hver gang har det vist seg at Israel er militært overlegne Mye takket være all militærhjelp fra USA Sovjetunionen har på sin side støttet palestinerne og araberlandene med våpen Slik har det også vært en fare for verdenskrig under disse konfliktene

7 ISRAEL og PALESTINA I DAG
Les side 158 Fyll ut en minilotus med oversikt over situasjonen i Israel i dag Les side 159/160 Hva er Vestbredden? Hva er Oslo-avtalen? Hvordan er det palestinske styret? Hvordan er situasjonen for palestinerne i dag?


Laste ned ppt "Midtøsten, Iran, Afghanistan"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google