SGO 4012 – Bygeografi Tema: Moderne og postmoderne tolkninger av urbanitet Våren 2005 Per Gunnar Røe.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VITENSKAPEN OM SAMFUNNET
Advertisements

Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Christiane &Bianca 2013.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Samfunnskunnskap - Makt
Menigheter i Forvandling
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Læreplanen i eldre historie
Sosiologi i barnehagen
SGO 1900 – Byers geografi Tema: Byer og bygeografi
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Fortolkning av steder og landskap
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
Hovedtyper av ledelsesteorier:
1. Innledende påstander om organisasjoner
Goffman, Garfinkel og Giddens
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Kapittel 4 Velferdsstaten.
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
ROTARYS OMDØMME MØTER MEDIA
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Regional kapital i en global verden Noen innspill til lokaliseringsvalg.
Foto: Helén Eliassen Hva er de strategisk viktigste forskningstemaene fremover? Helge Garåsen, 10.januar 2012.
BYGEOGRAFI SGO URBANISERING.
SGO 2100 – Byers geografi Tema: Byer og bygeografi Våren 2005 Per Gunnar Røe.
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Social Shaping of Technology. Historiografisk kontekst Bruland: Industrial conflict Når ble artikkelen publisert? Hvilken faglig diskurs går den inn i?
PRINSIPPER FOR FORELDREVEILEDNING
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Kritisk teori: Habermas og Skjervheim
SGO ETNISK SEGREGASJON. ETNISITET: BRUKSMÅTER Objektiv egenskap ved grupper (“ethnic identity”): nasjonalitet/nasjonalitetsbakgrunn, kultur,
SGO Ulikhet, fattigdom, sosio- økonomisk segregasjon.
SGO Metode Introduksjon Våren 2005 Per Gunnar Røe.
Våren 2005 Per Gunnar Røe SGO 2100 – Byers geografi Tema: Byplanlegging og bypolitikk i Norge.
Hva er samfunnsgeografi og samfunnsgeografiske perspektiver?
Med kikkerten for det blinde øyet? Innlegg på nHS’ prosjektledersamling Hallgeir Gammelsæter.
SGO 4012 – Bygeografi Tema: Digitale byrom og virtuell urbanisme Våren 2004 Per Gunnar Røe.
Industrial Revolutions Large-Scale Technological Transitions in History.
Framtidens geografier SGO 1001 Høst 2005 Per Gunnar Røe.
Vitenskapelig revolusjon ESST august Shapins fokus Ending i kunnskap om virkeligheten og hvordan sikre denne kunnskapen: –Mekanisering av naturen.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Positivisme SGO 4001 Bjørnar Sæther.
Foretak Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07. Struktur på forelesningen Hva er foretak? Foretak i økonomisk geografi Dimensjoner ved foretak Foretak og territorier.
BYENES GEOGRAFI BYENES ØKONOMI.
Realisme Bjørnar Sæther SGO 4000 H-05. Realismen i kontekst Realismen ble utviklet på 1970-tallet som et forsøk på å kombinere en strukturell analyse.
Sted/rom SGO 4000 – høst 2007 Per Gunnar Røe. Idéhistoriske romoppfatninger Det statiske, absolutte rom (Aristoteles) Det geometriske rom (Newton) Det.
Seminar SGO Per Gunnar Røe. ”Edge cities” –kriterier (Garreau) Mer enn m 2 kontorareal for informasjonsalderens arbeidsplasser.
Prieur og Identitet Mattias Øhra 2008.
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Idehistorie - introduksjon Bjørnar Sæther SGO 4000 August 2005.
G.F. Hegel ( ). G.F. Hegel: Historiens filosofi (1821) Evolusjonisme Dialektikk Historie er utvikling; stillstand er ikke historie.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
Ulike visjoner for fremtiden …. ...men for å snakke om fremtiden, må man kjenne til fortiden...
De store læringsteoriene : Psykologiske teorier: Det som skiller de store læringsteoriene er deres syn på: - Hvordan virkeligheten ser ut - Hvordan ting.
Hva gjør mennesker lykkelige? Jens Tennebø Jensenius.
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
«By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og økt verdiskaping i Lillehammer og Gudbrandsdalen» Om Byregionprogrammet – aktører, samarbeid,
SGO 2100 – Byers geografi Tema: Byer og bygeografi
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Hva er Lillestrøm? Byen med den sterkeste veksten i landet
12. Organisasjonsutvikling
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
12. Organisasjonsutvikling
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Utskrift av presentasjonen:

SGO 4012 – Bygeografi Tema: Moderne og postmoderne tolkninger av urbanitet Våren 2005 Per Gunnar Røe

Postmodernisme-debatten Dreier seg om i hvilken grad det har skjedd et brudd med tidligere politiske, økonomiske og sosiokulturelle utviklingstrekk Teoretikerne, som er uenige om hva dette bruddet består i, kan grupperes i to Noen hevder dagens situasjon bare er ”business as usual”, bare raskere – en hypermoderne fase i kapitalismen Andre mener endringshastigheten i alle sider ved det globale samfunn er tilstrekkelig for å kunne snakke om en revolusjon

Er postmodernismen en bølge på retur? Ley (2003) hevder interessen er dalende (etter innovasjons- og diffusjonsfasen) Han mener imidlertid at vi må ta vare på postmodernismens avvisning av ”masterplanens” universelle forutsetninger og arkitekt/utbyggers styre pluralisme av legitime interesser lokale følsomhet og selvstyre kontekstfølsomme planlegging/arkitektur

Dear og Flustys (1998) Postmoderne Urbanisme Tar utgangspunkt i at tradisjonell urbanisme har utspilt sin rolle i takt med at det modernistiske tankegodset er underminert Tomrommet som etterlates fylles av ulike konkurrerende urbane (ir)rasjonaliteter Konsentrasjonen og lokaliseringen av disse effektene skaper det postmoderne samfunnets geografi(er) og et nytt romlig-temporært mønster

Chicago-skolen Teorien om konsentrisk byutvikling (Burgess): Evolusjonen av ulike sosiale områder, som former konsentriske soner Sektor-teorien (Hoyt): Byers tendens til å utvikle seg i et stjerneformet mønster Flerkjerne-teorien (Harris og Ullman): Byer har en celledelt struktur der arealbruken utvikles rundt de mange vekstkjernene i metropolen

Chicago skolens dominans Mye av det 20. århundrets byforskning har tatt utgangspunkt i disse modellene, som også har hatt innflytelse på byplanleggingen De sannsynlige årsakene til teorienes dominans: Modellenes enkelhet Det enorme antallet publikasjoner

LA-skolen Kilden var fagpersoner og akademikere basert i Sør-California på 1980-tallet (spesialnummer av Society and Space i 1986) Det som skjedde i Los Angeles ble betraktet som symptomatisk for en bredere sosio-romlig transformasjon som fant sted i hele USA LA ble betraktet som ”kroneksempelet” på en ny og mer generell urban dynamikk Det ble forespeilet at antallet studier av Los Angeles raskt ville overgå forskningen på Chicago

LA-skolens modell av det postmoderne bylandskap Består av flere kjerner/byer Karakteriseres ved intens og konsekvensfylt fragmentering og segregering Byens globale forbindelser og impulser gjør den mottakelig for innvandrere og kapital Reindustrialisering er en viktig del av byens transformasjon Virkeligheten er sammenføyd med sine egne kopier, etterligninger eller substitutter (”simulacrum”)

Sojas (1989) LA En desentralisert metropol drevet fram av Post-Fordismens fragmentering (et fleksibelt og disorganisert regime for kapitalakkumulasjon) En postmoderne bevissthet (en kulturell og ideologisk rekonfigurasjon som endrer hvordan vi erfarer vårt sosiale liv)

Empiriske bevis for byutviklingen i Sør-California Edge Cities (ved motorveikryssene i utkanten av byen) Privatopia (”Edge city”’enes privatiserte boligområder) Cultures of Heteropolis (etnisk pluralisme, arkitektonisk mangfold og sosioøkonomisk polarisering) City as Theme Park (steder for endeløs simulering, ”romløshet” og fysisk overvåkning og kontroll; Disneyland er arketypen) Fortified City (festningsceller for de rike, der politiet terroriserer fattige) Interdictory Space (hvordan ulike typer festningsverk har spredt sin undertrykkelse og overvåkning over hele byen) Historical Geographies of Restructuring (det er få historiske geografier skrevet om Sør-California) Fordist versus Post-Fordist Regimes og Accumulation and Regulation (urbanismen i Sør-California er en konsekvens av denne strukturelle endringen) Globalization (LA er åsted for de romlige konsekvensene av Post-Fordismen) Politics of Nature (Byutvikingen i Sør-California er bare mulig ved å manipulere naturen)

Postmoderne Urbanisme Global latifunda (naturen forenklet av monokulturell produksjon) Holsteinization (monokultiveringen av folk som forbrukere for å høste deres ønsker og håp) Praedatorianism (bruken av vakter med ulik grad av legitimitet) Flexism (et mønster av produksjon og forbruk preget av fleksibilitet og hurtighet) Bi-polar disorder (en global sosial orden som er mye mer komplisert enn klassestrukturene) Cybergeoise (bor i de ”store husene med styrings- og kontrollfunsjonene) Protosurbs (marginaliserte og ”til overs”, som trekkes inn i den fleksible produksjonen når det er bruk for dem) Memetic contagion (ulike individers/gruppers kulturelle innflytelse på hverandre og interkulturelle konflikter)

En alternativ bystrukturell modell D & F hevder å ha avdekket et epistemologisk radikalt brudd med tidligere praksiser (et argument for LA-skolen, en ny diskurs) Istedenfor Chicago-skolens konsentriske struktur, har de identifisert en postmoderne byutvikling der den urbane periferien organiserer senteret: Byene utvikles ikke som konsentrerte lokaliseringer, men som fragmenterte pakker innenfor et Citistãt Materielt består Citistãt av de kommersialiserte lokalsamfunnene og de marginaliserte Virtuelt består Citistãt av cyburbia og cyberia Sosial orden opprettholdes av ”enighetsfabrikken” og vaktstyrken

”Simcities” (Soja 2000) Det handler om restruktureringen av den urbane forestillingsverdenen Det finnes multiple realiteter Det er vanskelig å skille mellom det som er reelt og forestilt: Hyperrealitet viser til den økende forvirringen og sammensmeltningen av det reelle og imaginære ”Simulacra” (Baudrillard) er den kumulative erstattelsen av den reelle verdenen ”Simulacrum” er en perfekt kopi av en original som kanskje aldri har eksistert

Baudrillards periodiske epistemer Speilmetaforen: Modeller for å fatte verden, vitenskapelige metoder Maskemetaforen: Skjulte strukturer som måtte avdekkes (marxisme, freudianisme) Simulacrum-metaforen: En ny kritisk epistemologi, med vekt på tegn og simuleringer Ren simulacrum: Der image ikke har noen som helst relasjon til en realitet, alt som er tilbake er ekstasen over å kommunisere

Cyberspace Cyberspace representerer seg selv som det viktigste årsaksmedium for produksjon av hyperrealitet Hyperrealister bruker IKT for å erstatte den naturlige og sosiale verden med en teknologisk mediert hyperrealitet Mens noen mennesker får bedre informasjon gjennom økt båndbredde, blir nok de fleste bare mer manipulert Det skjer i følge kritikerne en erstatning av det ”sanne demokrati” med en simulert kommersiell versjon Cyberspace betyr likevel ikke geografiens død eller byenes tilbakegang

”Simcities” Et sammensatt produkt av en restrukturert urban forestillingsverden Den nye amerikanske byen, med LA som den ultimate bysimulator, er rekomponert til variasjoner over en temapark Det er tilrettelagte hyperreelle verdener av simulerte kulturer, bykulturer, livsstiler og konsumentpreferanser Det vokser fram stadig mer spesialiserte boligområder og lokalsamfunn Det er boligområder og urbane landsbyer for de som vil bo i kopier av Cervante’s Spania eller en Gresk øy Dette gir en langt mer finmasket segregasjon enn modernismens Letingen etter et sted å bo på og et lokalsamfunn delta i ligner stadig mer på et besøk i Disneyland

Mike Davis Sier at LA identifiserer seg med et offentlig mareritt Beskriver hvordan bykjernen preges av eksklusjon ved hjelp av teknologiske og arkitektoniske virkemidler Legger vekt på motsetningen mellom storbyenes indre og ytre forsteder Analyserer ”selveierbevegelsen” (og opprettelsen av egne kommuner) Hevder et tett samarbeid mellom private vaktselskaper og den offentlige politistyrken (LAPD) Har utløst en massiv forskning på frykt i relasjon til byutvikling

Wessels kritikk av LA-skolen LA er ikke så viktig som økonomisk maktsentrum eller globalt senter LA er kanskje ikke det mest interessante eksempelet (hva med Miami?) LA-skolen er i liten grad forsøkt overført til Europa (med unntak som K.O.E.) Modellen strider mot postmodernismens avvisning av de store fortellingene Modellen mangler stort sett et aktørperspektiv Chicago-skolen avvises for lett

Sibleys binære by (2001) Han tar utgansgpunkt i Sojas (1999) tese om et ”tredjerom” (”thirdspace”) Han er enig med Soja at en kritisk romlig forestillingsverden er viktig, men han er delvis uenig med Soja: Tredjeroms-tenkningen er ikke helt ny Det binære gir oss grenser og strukturer som reduserer angst Vi må ta psykoanalysens påstander alvorlig (vi trenger grenser, men de bør være påvirkelige og kunne forhandles)

Vancouver som case Ley (2003) og Hutton (2004) viser begge til Vancouvers planlegging som en vellykket postmoderne byutvikling: Følger ikke det ”kaotiske” mønsteret som Dear og Flusty foreslo Er informert av postindustrielle og postmodernistiske prinsipper Har forsøkt å balansere marked med bredere og mer marginale grupper Har utviklet en dialektisk planprosess preget av økende medvirkning Har imidlertid vektlagt de nye kreative klassene

Huttons generaliserte endringskriterier Utviklingsløp (restrukturering) Urban struktur (finkornet og fleksibel arealbruk) Urban form (kompleksitet, heterogenitet og gjensidig avhengighet) Arbeidsdeling (nye typer spesialisert arbeidskraft) Urban sosial klasse (framveksten av en kreativ klasse)