Mastemyr 12.mai Seniorrådgiver Asle Moltumyr. Hdir

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Tore Mauseth, plan- og miljørådgiver Årsmøte Støyforeningen 15.mars 2012 Støyhåndtering etter plan- og bygningsloven.
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Kommunal planstrategi.
Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund
Statlig ansvar for folkehelse - tverrfaglige utfordringer Midt-Troms Friluftsråd 5. juni 2012 Anders Aasheim Seniorrådgiver Tlf E-post
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Planlegging og samfunnsutvikling
Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.
Helse- og omsorgspolitikk •Samhandlingsreformen. Samhandlingsreformen Rett behandling – på rett sted – til rett tid •Bedre samhandling mellom kommuner.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Helse i Plan. Bruk av kommuneplan som verktøy i folkehelsearbeidet 11. april 2008 Tromsø INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
Kunnskapsgrunnlaget for folkehelsearbeid i kommunen
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Bystyrets forventninger og rammer Fornye og forankre bystyrets visjon, ambisjoner og strategier fra 2003/2007 Tilrette for en grunnleggende debatt om.
Helse- og omsorgsdepartementet Høring 1.Ny lov om helse og omsorg 2.Ny lov om folkehelse 3.Innspill til ny nasjonal plan for helse- og omsorgstjenester.
Helsedirektoratets forventninger: Hvor bør kommune- og spesialisthelsetjenesten være i 2015? Sykepleierforbundets fagseminar om forebyggende helsearbeid.
Startskuddet har gått! Samhandlingsreformen Nye lovverk
Påvirkningsfaktorer i kunnskapsgrunnlaget
1. Gran kommune – planstatus:  Kommuneplanens samfunnsdel: – vedtatt i 1989 – vedtatt i 1998 – vedtatt i 2007  Kommuneplanmelding: – vedtatt i 2008.
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Planstrategi som nytt verktøy
Velkommen til plandialogdag Marit Moe, KS Nord-Trøndelag Roald Huseth, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Karl-Heinz Cegla, Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Ny plan- og bygningslov – ny struktur Planlegging i kommunen med fokus på kulturlivet Arild Axelsen, plan- og bygningssjef Frosta kommune Leder Frosta.
Bærum kommune Landets 5. største kommune: innbyggere
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Innledning – om samhandlingsreformen og endringer i helselovgivningen
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Folkehelseprofiler og statistikkbanker
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
Kommunal planstrategi Teknisk sjef Ove Røys. Stikkordsmessig disposisjon: Hvorfor planlegge ? Det kommunal plansystemets oppbygging og lovgrunnlag Kommunal.
Kommuneplanlegging Lokale utfordringer sett fra regionalt ståsted Dato 11.juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
Folkehelse og rus Avdelingsdirektør Ole Trygve Stigen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
Prioriteringer og handlekraft Sammenheng fra overordnede mål til handling 1.
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Ny folkehelselov – behov for nye spørsmål i KOSTRA?
Samhandling for effektive planprosesser
Bærekraftig samfunnsutvikling
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Utskrift av presentasjonen:

Mastemyr 12.mai 2014. Seniorrådgiver Asle Moltumyr. Hdir Sunne Kommuner: Hvordan ivareta folkehelseperspektivet i kommunal planlegging? Mastemyr 12.mai 2014. Seniorrådgiver Asle Moltumyr. Hdir |

Disposisjon Hovedproblemstilling: Hvordan kan vi bruke kommuneplanen som verktøy i folkehelse-arbeidet? Underpunkter. Kort om: Planrelevansen i ny folkehelseplattform Kunnskapsgrunnlaget for planlegging. Hvordan koble plan med folkehelse? Gjennomgang: powerpointpresentasjon og nettgjennomgang. |

Planrelevansen i ny plattform Ny folkehelseplattform som viser plan som relevant verktøy. 3 hovedpunkter: Venstreforskyving. Hva er det og hvordan bruke kommuneplanen? Sosiale ulikheter: Hva og hvordan? Det systematiske folkehelsearbeidet. Hva og hvordan – den formelle linken mellom folkehelseloven og plan.

Venstreforskyving Strukturell venstreforskyving – større kommunalt og regionalt fokus Faglig venstreforskyving – fra sykdoms -perspektivet til påvirkningsperspektivet Bakenforliggende faktorer Levevaner – levekår Tiltak: Tverrsektorielle. Kommunen som «sådan»

Sosiale helseforskjeller Det tre store samfunnsendringer som har stor betydning for befolkningens helse, og også hvordan vi skal ivareta vår velferdsstat. For det første ser vi en økning i sosiale helseforskjeller. Dette er en utvikling vi som vår velferdssamfunn må ta alvorlig. Forskjellene er sosialt skapt, grunnleggende urettferdig og mulig å gjøre noe med. Loven har som utgangspunkt at det å leve i et fellesskap betyr å ivareta hverandre. Dersom vi ikke gjøre det, svekkes også robustheten i samfunnet. For det andre blir vi flere eldre, ikke bare fordi vi lever lengre med først og fremst fordi de store etterkrigskullene nå først blir pensjonister, og så blir eldre og trenger mer helsetjenester, pleie og omsorg. Å sikre tilstrekkelig med gode helse- og omsorgstjenester i femtiden blir krevende. Men vi vet også at sunne livsvaner gjennom hele livet gir bedre helse som gammel. Dette gir mer livskvalitet med også at eldre blir selvhjulpne lenger. Det er ikke slik at forebygging gjør at vi lever lenger som syke. Vi vinner antall år i god helse. I tillegg er det viktig at de i arbeidsfør alder er nettopp arbeidsfør. Dessverre blir vi ikke sunnere, tvert i mot går utviklingen i motsatt retning. Vi blir flere med kroniske sykdomstilstander som kols, diabetes, demens, hjerte- og karsykdom, kreft og psykiske lidelser. Utviklingen skyldes at mange overlever akutt fase av sykdommen de får, men også at befolkningen har endret livsstil. Den øverste figuren viser et eksempel på dette, og viser økningen av antall dialysebehandlinger Over halvparten av 40-åringene er overvektige og nærmere 20 pst. lider av fedme. 40-åringene er blitt 6 kilo tyngre siden 80-tallet. Den nederste figuren viser endring av andel 15 åringer med overvekt fra 2008 til 2010, altså på bare to år. Norske gutter i tiendeklassinger bruker 44 timer foran PC og TV i uken. I 1989 var tallet 15 timer – en tredobling på 20 år. Angst, depresjon søvnvansker og alkoholavhengighet er et stort samfunnsproblem, og en viktig årsak til sykefravær og arbeidsuførhet. Omkring 1 800 mennesker dør hvert år som følge av ulykker. En halv million behandles hvert år for skader, mange blir varig ufør. 5 | 5 5 5

Kommentarrunde Hvordan kan vi bruke plan for å utjevne sosiale forskjeller? Hvilke forutsetninger må ligge i bunn? Befolkningsrettet tilnærming. Lokal/nærmiljøsatsing.

Folkehelselovens bestemmelser om systematisk folkehelsearbeid | 7

Det systematiske folkehelsearbeidet Oversikt §5 Planstrategi § 6 første ledd Fastsette mål i plan § 6 andre ledd Tiltak §§ 4 og 7 Evaluering §§ 30 og 5 Kommunens krav etter loven er bygget opp som en styringssirkel, tilpasset plan- og bygningsloven : Først oversikt, så vurdere hva dette innebærer av planbehov, så planlegging, iverksetting av tiltak vurdering av tiltak før ny oversikt basert på resultater og erfaringer i tillegg til ny oppdatert data og vurderinger. Denne sirkelen følger kommunens plansyklus på 4 år. 8 | Tone P. Torgersen, HIOA 3 feb 2012 | 8 8 8

Datagrunnlaget – betydning for planlegging Hvorfor og hvordan har datagrunnlaget betydning for planlegging?

Folkehelseloven i et planperspektiv: To sentrale paragrafer (§§5og6) § 5: Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer: opplysninger som statlige myndigheter og fylkeskommunen gjør tilgjengelig Kunnskap fra de kommunale helse- og omsorgtjenester Kunnskap om faktorer og utviklingstrekk i miljø og lokalsamfunn som kan ha innvirkning på befolkningens helse

Hvordan koble plan og folkehelse? Hvordan går vi fram? Hvordan griper vi plan og folkehelse? Disposisjon for denne bolken. Stikkordene er oversikt over helsetilstanden, kommunal planstrategi, planprogram, samfunnsdel med handlingsdel, kommunedelplan og arealdel

Hvordan - presentasjon Power - point presentasjon om hvordan Deretter en web-basert presentasjon – om hvordan

Planstrategi og planprogram Samfunnsutvikling Planbehov Planprogram: Formål med planarbeidet Frister Deltakere Medvirkning Alternativ Behov utredning

Drøftingsarena: Hvilke planer er nødvendige for å nå folkehelsemålene? Tverrfaglige løsninger Hvordan bruke planstrategi, planprogram og samfunnsdel i avveining mellom ulike interesse – f.eks næring og oppvekst? For utjevning av helseforskjeller?

Kommuneplanens samfunnsdel Skal beskrive overordnede mål for kommunesamf., komm.org, Beskrive/avgrense satsingsene Vurdere alt. strategier Grunnlaget for videre arbeid Være et relevant politisk verktøy Tydeliggjøre pol prioriteringer (se webveileder for problematisering)

Fra samfunnsdel til arealdel (overordnet) ev kommunedelplan (tema) Eksempel: Konkretiseringen kan være fravær av helsetruende faktorer som støy, stråling, trafikksikkerhet, flom, styrking av møteplasser, rekreasjonsområder/friluftsliv, stabile bomiljøer, aktiv transport, estetikk, sentrumsutvikling osv Næringsutvikling - jobbskaping Temakart for rekreasjonsområder, dekningsgrad lekeplasser, nærturområder osv. Kompetansebygging

Fra samfunnsdel til areal forts Folkehelse inn i kommunedelplan for fysisk aktivitet Fritidstilbud for alle brukergrupper Plan for sammenhengende gang- sykkelveinett Gjennomføre trafikksikkerhetstiltak Møteplasser

Fra samfunnsdel til arealdel Betydning for arealdelen: sentrumsutvikling, trygge lekeplasser, gang/sykkel, turløyper med mer Psykisk helse: Hvordan planlegge for møteplasser i nærmiljøet – formelle og uformelle?

Folkehelseloven § 6 andre ledd § 6 andre ledd: Folkehelsearbeid skal behandles i de alminnelige plan- og beslutningsprosesser Fastsette overordna mål og strategier for folkehelsearbeidet – forankres i pbl, m.a. kommuneplanens samfunnsdel og handlingsdel For eksempel ved planrevisjon utenom det 4-årige løpet

Web- link: http://kommunetorget.no/

Kritiske faser i planprosessen Manglende data/statistikk. Oversikt Planstrategi/planprogram Hvordan unngå god jul og godt nyttår formuleringer i samfunnsdelen Fra samfunnsdel til arealdel Økonomiplan – synliggjøring av tiltak Refleksjoner

Framover - utfordringer Hvordan implementere folkehelseloven? Hvordan forklare folkehelsepolitikken? F.k/kommune Være «on» på studieplanutvikling Lokalsamfunnsperspektiv Følge-med evaluering Eksempelfylker/kommuner Utdanning med nærmiljøfokus

TIL SLUTT TAKK FOR MEG LYKKE TIL FRAMOVER – MED DE NESTE 20-ÅRA.

Aktuelle referanser Meld.St. 34 (2012-2013) Folkehelsemeldingen: God helse- felles ansvar. Avgitt 26. april 2013. Stortingsbehandlet juni 2013. Meld. St. 16 2010-2011) Nasjonal helse – og omsorgsplan 2011- 2015. 8.april -11. (Samhandlingsreformen) Prop. 90 L (2010-2011) Lov om folkehelsearbeid (folkehelseloven)1.1.12. Prop. 91 L (2010-2012) Helse- og omsorgstjenesteloven)1.1.12

Aktuelle referanser forts.. Ot. Prp. Nr. 32 (2007-2008) Lov om planlegging – revidert plandel. MD Nasjonale forventninger til regional og lokal planlegging. Vedtatt ved kongelig resolusjon 24. juni 2011. St.meld. nr. 20 (2006-07)Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller. 9. feb.2007. St.meld. nr. 12 (2006-2007) Regionale fortrinn – regional framtid. (Stortingsbehandlingen gav her fk et folkehelseansvar). St. meld. nr. 16 (2002-2003) Resept for et sunnere Norge.

Aktuelle veiledere http://kommunetorget.no/Temaomrader/Folkehelse/ Web-basert veileder om kobling folkehelse og plan. (Her inngår også referanser til planveiledere som: kommunal planstrategi, planprogram, kommuneplanens samfunnsdel, arealplan mm) IS-2110 fra Helsedirektoratet: God oversikt- en forutsetning for god folkehelse. En veileder til arbeidet med oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer. Oktober 2013.

Linker Link til sluttevalueringsrapporten: http://www.helsedirektoratet.no/miljo_helse/helse_i_plan/ Link til kompetansebehov: http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/samhandlingsreformen-og-ny-folkehelselov-behov-for-samfunnskompetanse-i-kurs--og-utdanningstilbudet-droftings--og-prosessnotat/Sider/default.aspx

Aktuelle linker http://www.helsedirektoratet.no/folkehelse/folkehelsearbeid/helse-i-plan/Sider/default.aspx http://www.kommunetorget.no/ http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/folkehelse-og-kommuneplanlegging-moment-og-tipsliste/Publikasjoner/folkehelse-og-kommuneplanlegging-moment-og-tipsliste.pdf

http://www. helsedirektoratet http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/rapporter/samhandlingsreformen_og_ny_folkehelselov__behov_for__samfunnskompetanse__i_kurs__og_utdanningstilbudet__dr_ftings__og_prosessnotat__824434 http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/dok/veiledninger/2011/veileder-kommunal planstrategi.html?id=652436

http://www. regjeringen http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/dok/veiledninger/2011/veileder-regional-planstrategi.html?id=652437 http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/dok/veiledninger/2011/nasjonale-forventninger.html?id=649923