Arbeidsliv og rus. Generell del Grunnopplæring Januar/februar 2011 Bedriftssykepleier/HMS rådgiver Bodil Elise Gilje Tumyr.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Reglement for forebygging av rus i arbeidet og behandling av saker om rusmisbruk Bodil Elise Gilje Tumyr. Bedriftssykepleier/HMS rådgiver.
Advertisements

«Te ka slags nøtte?» 10. oktober 2012 Anders Bakken, NOVA
Etterprøving av Norges Banks anslag for 2008 av Bjørn E. Naug Figurer til artikkel i Penger og Kreditt 1/09.
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Sparebankforeningens årsmøte 2008 Pressekonferanse 8.oktober Adm. direktør Arne Hyttnes.
AUDIT (alcohol use disorders identification test)
 Arbeidsgiver skal sørge for at BHT bistår med planlegging og gjennomføring av fysiske og organisatoriske endringer i virksomheten, herunder etablering,
Retten til hel stilling Sammen om en bedre kommune Siv Karin Kjøllmoen Rådgiver Gardermoen 13.februar 2013.
Grunnopplæring i arbeidsmiljø. Januar/februar 2011 Innledning
Bryllupsgaver 2011 Christine Warloe, forbrukerøkonom Nordea
Nye rusmidler, nye trender- hvilke konsekvenser ? Statistikk 2003
Erfaringer fra Legekontoret Fem Faste, Molde
NY ARBEIDS OG VELFERDSFORVALTNING
Alkohol og arbeid hører sammen A-senteret i Oslo Jubileumsseminar 18.okt 2007 Sverre Nesvåg Forskningsleder.
Velferd i Norge: Arbeid, aktivitet og trygghet
Prosjekt Skadestatistikk - Bakgrunn Møte i referansegruppen 17. september 2004.
Direktør AKAN kompetansesenter Mail:
Leieprisstatistikk for Oslo Markedsleie og gjengsleie for hybler og leiligheter i Oslo 3. kvartal 2009 Leieprisstatistikk for Oslo Utarbeidet av.
Nasjonal strategi for diabetesområdet
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Integrering av informasjonskompetanse i undervisningen ved UiB Utdanningsavdelingen og Utdanningsutvalgets engasjement i UBs arbeid med Informasjonskompetanse.
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Sosiale ulikheter i helse
Befolkningsutviklingen i verden.
”Byggje –leve – bu” Nettverksamling for fagfelta rus/psykisk helse
Gjennomført for AlkoKutt: Alkohol og barn år Rapport fra Synovate MMI v/ Mona Nilsen 24. april 2006.
Foredrag holdt av Rassmus Verlo
Helge Brunborg Statistisk sentralbyrå
Kjønnsforskjell i sykefravær
Heltid – hvorfor det? Det store heltidsvalget Stokmarknes 2.april.
Hovedtariffavtalens bestemmelser om arbeidstid
Inge Aarhus Stiftelsen Lillehammer Miljø
UTDANNINGSSTATISTIKK for Oppland pr. 1. okt Inkludert andre data som vedrører arbeidsstyrken. Kilde: SSB.no.
Et sentralt ressurssenter for rusmiddelforebygging i arbeidslivet 5. utgave.
Folkehelse i Nord-Trøndelag
Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet.
Norsk Finansbarometer 2011 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet og dets bevegelser Grafikkrapport - total.
Oppland Arbeiderblad Kjønn i kildebruk - Utviklingstrekk over en to års periode.
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
Diabetesforbundet – en organisasjon som teller
Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol - for foreldre med tenåringer
Kompetanse suksess Utleiekonferansen 11.Februar 2011 Anita Tjelta, rådgiver kompetanse og rekruttering BNL.
Undersøkelse om Top Temps markedsposisjon 2008 Gjennomført for: Top Temp Gjennomført av: Synovate Februar 2008.
Forsker Anne Inga Hilsen, AFI
Ola Heen Strømmen, oktober 03
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Disposisjon Situasjonen på arbeidsmarkedet
ASVL Høstkonferansen - Knus mytene! - Bygg tillit! - Slik jobber vi for å være synlige og tilstede i samfunnet! ASVL høstkonferanse oktober 2011.
Arbeid er førstevalget
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – formannskapet Budsjett 2006 – rådmannens forslag.
1 Jobb og omsorgsklemma for gamle foreldre Heidi Gautun Forskningsstiftelsen Fafo.
Tidlig innsats hele livet
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Studenters rusgiftvaner 2005 Knut T. Reinås. Kvalitativ intervjuundersøkelse 98 studenter år 24 sosionomer 25 jusstudenter 25 sykepleiere 24 medisinere.
Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse
Hvor mye fattigdom?? Stor usikkerhet om fattigdommens omfang og utvikling på grunn av –Ulike definisjoner, terskelverdier –Tekniske måleproblemer –Inkonsistens.
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
1 SKAL DU HJELPE KFUK-KFUM NÅR VI SLUTTER?. 2 VI FIKK SÅ MYE GLEDE I KFUK-KFUM I Y’S MEN FORTSATTE DET.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Innvandring og migrasjon - Nøkkeltall -
Rus og avhengighet i arbeidslivet CAKE Q1, AKAN. Når bruk av rusmidler virker forstyrrende på oppgaver og funksjoner som skal ivaretas i familien eller/og.
28. april 2007 Tillitsmannskonferansen 2007 Utfordringer knyttet til medlemsøkning, inntekter og ”faste kostnader”
Livsstilsending - uke 5 -
KULTURELT MANGFOLDIGE RUSMIDDELVANER, EN RESSURS FOR FOLKEHELSA? - BASERT PÅ EN STUDIE OM ALKOHOLBRUK OG SOSIALE FELLESSKAP I DET ETNISK MANGFOLDIGE ARBEIDSLIVET.
©TNS X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Kvinner og alkohol Kreftforeningen TNS Gallup.
Statistikk Dette er Norge
Om undersøkelsen E-handelsundersøkelsen er gjennomført for andre gang.
Utskrift av presentasjonen:

Arbeidsliv og rus. Generell del Grunnopplæring Januar/februar 2011 Bedriftssykepleier/HMS rådgiver Bodil Elise Gilje Tumyr.

Dagens hovedtema Arbeidsgivers holdning til rusmiddelbruk Forebygging Personsaker.

Ruspolitikk i Rogaland fylkeskommune Hvilke regler for bruk av rusmidler finnes på min arbeidsplass Hvilke signaler sender jeg som leder til mine ansatte Alkoholkultur: Hvordan vil vi ha det på våre fester, våre kurs, våre tjenestereiser osv. Hvordan kan vår ruspolitikk bli et levende dokument og kjent verktøy for alle ansatte på min arbeidsplass

Ruspolitikk i arbeidslivet De fleste arbeidsplasser er restriktive i kjernetiden De fleste har situasjoner hvor alkoholbruk er greit Det er store forskjeller på arbeidsplassene når det gjelder gråsoner, hvor alkoholbruk ikke er helt greit

Ruspolitikk i arbeidslivet Bedrifter med restriktive og klare normer i ”rødsonen” har generelt mindre alkoholbruk blant sine ansatte, også utenfor ”rødsonen” Bedrifter som har en liberal ”gulsonekultur” har generelt høyere alkoholbruk blant sine ansatte

Ruspolitikk i arbeidslivet Arbeidsprosessen med rusmiddelspørsmål er ikke bare et middel, men et mål i seg selv Arbeidsformen og metodene er derfor avgjørende for resultatet Utviklingen av ruspolitikken er en del av implementeringen

Hvorfor skal arbeidslivet være opptatt av rusmiddelforbruk hos de ansatte?

Alkohol - Arbeidsliv En av ti yrkesaktive i Norge har skulket arbeidet ”dagen derpå” Alkoholbruk er årsak til 1,2 – 1,3 millioner tapte arbeidsdager årlig Noen forskere hevder at: - mellom 14 – 50% av korttidsfraværet og - 15% av langtidsfraværet i norsk arbeidsliv er alkoholrelatert Kilde: Synovate MMI 28.08.2006, Johnsen2000, Nesvåg 2005 og Frøyland 2007

Alkohol og Arbeidsliv Ca 1/3 av totalforbruket av alkohol i Norge konsumeres i gråsonen/arbeidsrelaterte situasjoner. 6-7% av arbeidstakere har et avhengighetsforhold til alkohol (drikker på rødt) 80 - 90% av befolkningen står for 50% av alkoholkonsumet Kilde: Sverre Nesvåg

Alkohol - Arbeidsliv Fravær, nedsatt arbeidsevne, arbeidsledighet og for tidlig død på grunn av alkoholbruk koster norske arbeidsplasser mellom 11,5 og 12,5 milliarder kroner i året Kilde: Rapport fra 20004, basert på tall fra 2001. Gjeldsvik 2004

Disse milliardene fordeler seg omtrent slik: Sykefravær: 1,5 milliarder Arbeidsledighet: 0,9 milliarder For tidlig død: 0,3 milliarder Nedsatt effektivitet og kvalitet: 8,7 milliarder

Fordeling av alkoholrelatert fravær ut fra konsumentgruppe

Kvinner og Alkohol I arbeidsrelaterte situasjoner drikker kvinner like mye som menn, men kompenserer med å drikke mindre privat Kilde: Hildegunn Sagvåg/Sverre Nesvåg

Menn tåler mer alkohol enn kvinner Avhenger av størrelse og vekt Enzymer i magen starter nedbrytningen Kvinnens mage tømmes saktere enn menn Kvinner har mer kroppsfett, menn har mer vann Hormonell påvirkning

Når blir alkoholbruken et problem – og for hvem Ektefellen og familien ? - Mannen holder ut med sin kvinne i to år Kvinnen holder ut med sin mann i ti år Hva med barna? Jobben? - Det tar 10 – 16 år før arbeidsgiver griper fatt i problemet. Da har det vært kjent på jobben i ca 10 år Helsa? - ”Leveren ser ut til å tåle et meste”

Forbruk og helseskader Høyrisiko: Menn: >21 alkoholenheter pr.uke Kvinner: >14 AE pr uke Lavrisiko Menn: <14 AE pr uke Kvinner: <10 AE pr uke Generelle helseråd: Minimum to hvite dager i uken og Maks 3 AE pr dag. Legg merke til at vi her ikke snakker om AVHENGIGHET, den kan komme lenge før.

Definisjon av et rusproblem Det eksisterer et rusproblem når bruken av rusmidler virker forstyrrende på de funksjoner og oppgaver som skal ivaretas på jobben og hjemme, og de følelsesmessige bånd mellom mennesker belastes og forstyrres av rusmiddelbruken.

Takk for oppmerksomheten.