Hva kan kommunehelsetjenesten gjøre for å sikre innleggelsesprosessen i sykehus slik at pasienten får et best mulig behandlingsforløp ? Lene L. Østebrøt.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Situasjonen sett fra Stavanger kommune
Advertisements

Individuell Plan Palliasjon
Kartlegging og overføring av pasienter med rehabiliteringsbehov fra sykehuset til kommunehelsetjenesten.
Det nye lærefaget ”HELSEFAGARBEIDER”
Hverdagsrehabilitering
Psykisk helsevern i ny helsereform Dagsenterkonferansen 5
Norsk sykepleierforbund Bodø
Oslo kommune Sykehjemsetaten Overgrep på pasient Lena Sand
Individuell plan: ”Gjør det så enkelt som mulig”
Line Hurup Thomsen, PKO sykepleier Stavanger universitetssykehus
”Åpen innleggelse” – Konsekvenser og utfordringer for samarbeid
Oppfølging av helsetilstand og legemiddelbehandling hos multisyke eldre   -implementering av modell for samhandling mellom fastleger og hjemmetjenesten.
et pilotprosjekt på Voss sjukehus og i Kvam kommune
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
Lister ergoterapeut Lister brukerutvalg
BrukerPlan - Folkehelse Forskningsleder Sverre Nesvåg
Astrid 83 år For 3 dager siden: Falt i hjemmet på natta
KØH Døgnopphold Østre Agder
Nettverksmøter Eldbjørg Sande Spanne
Hvilke pasienter egner seg for kommunale akutte døgnopphold?
HVA STYRER TILDELING AV PLASS I SYKEHJEM?
BEHANDLING AV DØENDE PASIENTER
Demens omsorg Bærum kommune
Kommuneoverlege Madli Indseth
PREOPERATIV SYKEPLEIE. 2t 2003 kull 2001 kurs 1.2
Drift og meldingsovervåking
Erfaringskonferansen februar 2011, Oslo.
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Erfaringskonferanse Kommunalt øyeblikkelig hjelp døgntilbud 18.november.
DEMENSFYRTÅRN LOFOTEN Berit Mosseng Sjølie Prosjektleder
Demensteam Lier Kommune
Kliniske selvmordsrisikovurderinger
Et forskningssamarbeid mellom SIV Kommunehelsetjenesten
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Post 4, sykehuset Levanger
FRA HJEM TIL SYKEHJEM- VIA SYKEHUS
Brukerstyrte helsetjenester - har vi råd til å la det være?
Barn som pårørende.
Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen
Kommunale sykehusplasser?
Helhetlige pasientforløp Nasjonal PKO-konferanse Tønsberg
Inspirasjon, nytt, veien videre Olav Thorsen Praksiskoordinator Stavanger Universitetssykehus.
Hvordan sikrer vi drift og hvordan organiserer vi meldingsovervåking?
Samhandling rundt innsøking til behandling
Barn som pårørende –lovendring
Barn som pårørende.
Kommunal oppgaveglidning – hva betyr det i praksis?
Alf Johnsen Kommuneoverlege i Askim
Oppfølgende tjeneste i bydel Gamle Oslo
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Rehabilitering på CatoSenteret for brukere med kreft.
Samhandling med Pleie og omsorgssektoren med bruk av elektronisk informasjonsutveksling Pleie og omsorgsmeldinger GSU Gjøvik Nasjonalt standardiserte.
Utskrivningsklare pasienter – Hvem er de og hvor hører de hjemme?
Utviklingssenter for hjemmetjenester i Telemark
Virtuell avdeling Eidsberg kommune.
Definisjon av ulike HMS-begreper
Pleie og omsorgsmeldinger PLO meldinger Samhandling mellom helseforetak og kommuner Åse Mette Haldorsen, Prosjektmedarbeider PLO meldinger Sykehust.
Ny betalingsforskrift på kommunal medfinansiering og kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter.
1 Samhandling rundt den eldre pasienten fra et kommune- perspektiv Tove Røsstad, IIIC, Høst 2012.
Erfaring fra tilsyn med legemiddelbehandling Læringsnettverk for sikker legemiddelbehandling i sykehjem Sandefjord Per Schjelderup, ass fylkeslege.
Vurderingskompetanse klinisk blikk og ansvar Hensikten er å styrke og videreutvikle medarbeidernes kliniske blikk og ansvar i den tjenesten de utøver.
Elektroniske pleie- og omsorgsmeldinger (PLO) Avdeling for kliniske systemer.
Samarbeid om utskriving av pasienter til kommunene Avd. samhandling og helsefremmende.
Palliativ behandling -Fastlegens rolle og tanker om god samhandling
Journalføring.
ET Heldøgns omsorgstilbud for rusavhengige!
Drammen Diana Pareli og Janne Gundersen
Ambulansebestilling Bruk av ambulanse
Fagseminar for sykepleiere 11.feb. 2015
Hvordan gjøres dette i Gerica
Utskrift av presentasjonen:

Hva kan kommunehelsetjenesten gjøre for å sikre innleggelsesprosessen i sykehus slik at pasienten får et best mulig behandlingsforløp ? Lene L. Østebrøt PKO-sykepleier SUS 20 % Hjemmesykepleien Egersund 80% Presentasjon av meg selv - representerer Dalane kommunene og knyttet til Akuttmottaket Startet med et forbedringsprosjekt med utgangspunkt i denne problemstillingen.

Bakgrunn for prosjektvalg Egen erfaring Akuttmottakets erfaringer Avvik Opplysinger etterlyses pr telefon Tilfeldige opplysninger Akuttmottaket bruker mye tid på å skaffe seg opplysninger spesielt om pårørende er informert, medikamenter Vet at her er en del avvik, mange ikke dokumentert Gode opplysninger ved innleggelse fører til en bedre utskrivelse Godt samarbeid til beste for pasient

Min hypotese At opplysninger gitt av den kommunale pleie- og omsorgstjenesten i forbindelse med innleggelser i sykehus ikke er satt i system. Jeg tenker at grunnen til at papirene som følger pasienten ved innleggelse er mangelfulle skylles at rutiner ikke er satt i system.

Målet for prosjektet Standardiserte punkter i sykepleierapport. Jeg har som mål å få til standardiserte punkter i spl rapport.

Kartlegging Juni 2009 PKO - leger: Ruth Midtgarden og Aart Huurnink Foreligger informasjon om: Pasientens funksjonsnivå før aktuell sykdom/skade Medikamenter Boforhold Eventuelle tjenester i kommunen Om pårørende er informert om innleggelsen Sammen med Pko legene RM og AH gjorde jeg en kartlegging i Akuttmottaket Juni 2009. I løpet av en uke registerte vi hvilke opplysninger pasientene hadde med seg ut fra gitte kriterier blant annet ......

67% av alle innleggelser ble inkludert

Tidspunkt for innkomst Flest innlagt på dagtid - burde være en fordel Uro vekkende at videre målinger viser at vi ikke klarer det å sende med tilstrekkelig opplysninger.

Aldersfordeling

Innleggende lege og tidspunkt for innleggelse De fleste blir innlagt mellom kl 8 og 20. 1/3 er innlagt via legevakt Viser at det er mangel på sykehjemsleger

Informasjon ved innleggelse Vi ser at ca halvparten har med seg med.kort/liste, info om tlf til innleggende lege

Informasjon tilgjengelig hos pasienter => 80 år 50%

Informasjon tilgjengelig for de mellom 20 og 60 år. (N=139) Medisinkort dårlig - kan det skylles at yngre pas ofte ikke har tabl, og at det ikke foreligger info om dette. Det samme kan jo gjelde info om pas har hj.spl.

Informasjon tilgjengelig ved innleggelse hjemmefra Veldig liten forskjell på innleggelse av fastlege og legevakt

Innlagt via legevakt (N=161)

Innlagt via fastlegen (N=113)

Innlagt av sykehjemslegen (N=21)

Egersund kommune (N=17)

Status Standardiserte punkter i sykepleierapport Lagt som standard i elektronisk journal i Dalane kommunene - Cosdoc Utfordringer Å innføre nye rutiner Skal vise de standardiserte punktene etterpå Alt lå tilrette - lagt som mal i programmet Malen er også lagt i egenjournal slik at denne kan fylles ut hjemme hos bruker dersom vi er tilstede ved innleggelse. Vanskelig å få innført nye rutiner Info - hvordan få informert alle - direkte kontakt/info Tid og arbeidsmengde fører til at programmet ikke blir brukt slik det skal. OBS Ambulansen kan vente - til beste for pasient - kortere liggetid i mottaket

Standardiserte punkter i sykepleierapport ved innleggelse sykehus Personalia, fastlege, pårørende, kommunale tjenester, telefonnummer til aktuell kommunehelsetjeneste. (Plukke automatisk fra Cosdoc) Aktuell situasjon ved innleggelse: Funksjonsnivå før aktuell sykdom/skade: Respirasjon: Sirkulasjon/kroppstemperatur: Eliminasjon/ernæring/væske: Hud/hygiene: Smerte/ubehag: Fysisk aktivitet/søvn/hvile: Bevissthet/CNS/sanser: Psykisk/mental tilstand: Livssyn/verdier/åndelig behov: Sosiale forhold: Annet:

Standardiserte punkter i sykepleierapport ved innleggelse sykehus forts. Boligforhold: (Detaljert beskrivelse av de fysiske forholdene i brukerens hjem: bor vedkommende alene, er boligen tilrettelagt, finnes hjelpemidler allerede i boligen, hvilke hindringer foreligger osv) Medikamentliste: (Plukke automatisk fra Cosdoc) Diagnoser: Følgende pørørende er informert om innleggelse: (Navn og telefonnummer)

Samarbeid i kommunen Samarbeid mellom fastleger/legevakt/hjemmetjenesten Hva er viktige opplysninger? Meldingsutveksling Fastlege - Hjemmetjenesten Legevakt - Hjemmetjenesten Så hvor viktig det var med samarbeid mellom Legevakt, fastlegene og hjemmetjenesten. Sammen om pasienten - viktig å kunne supplere hverandre Hj.tjenesten ikke alltid involvert Hva er viktige opplysninger - de standardiserte opplysningene Rutiner for meldingsutveksling - elektronisk/ikke elektronisk Fastlegen : Registrering av tjenesten hjemmesykepleie - rutiner for melding. Rutiner for melding til hjemmetjenesten når pasienten blir innlagt via legevakta. Dette er formidlet til alle legene i Dalane på legemøte og pr e-post.

Veien videre Nye målinger Implementere i andre kommuner Nye målinger i August Håper på forbedret målinger fra Dalane kommunene - lettere å få implementert i andre kommuner Mange andre kommuner i Rogaland bruker samme elektroniske journalprogram - også en fordel.