ambisjoner og realiteter

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Varmt arbeid Kort beskrivelse av et samarbeids-prosjekt mellom Norges Bilbransjeforbund (NBF), Prosessindustriens Landsforening (PIL) og Teknologibedriftenes.
Advertisements

TUNGT OG ENSFORMIG ARBEID
Arbeidsgivers plikter.
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Elevenes arbeidsmiljø – sett i lys av «mobbe-dommen» Arild Rekve Oppvekstdirektør.
Entreprenørseminar 18. oktober 2011 Hilde-Karin Østnes
Innkjøpsseksjonen Innkjøpssystemet - historikk •Forprosjekt 1999 •Konkurranse 2000 •Pilotprosjekt •Implementering på alle skolene
Hydro Oil & Energy Stavanger, Redusert sykefravær – Nærværsarbeid i O&E Offshore Forpleining.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Trygdeetatens arbeidslivssenter Hans Henrik Andresen Rådgiver.
Norsk sykepleierforbund Bodø
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Arbeidsgivers plikter.
Classification: Internal Status: Draft Forslag til vedtak i GF AMU
eksempler på HMS-faktorer:
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Et inkluderende arbeidsliv - en utnyttelse av individets ressurser Statssekretær Jan Erik Støstad Arbeids- og inkluderingsdepartementet 27. mars 2007.
Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
OLF GaLeRe Prosjekt Vi nådde målet.
Utvikling i risikonivå – norsk sokkel fase april 2005.
Status RNNS den Utvikling i risikonivå – norsk sokkel Prosjektets mål  OD skal gjennom prosjektet ’utvikling i risikonivå - norsk sokkel’ utvikle.
Ptils oppfølging av entreprenørene
Human Factors i boring og brønn
Oppfølging HMS-melding Temalisten – HMS-melding Innspill fra eksterne parter.
Sikkerhetsforum 02/ Møtereferat 1/05 – Status oppfølging SUT seminar
ET LØFT FOR FORPLEINING OPPSUMMERING. Oljeindustriens Landsforening OPPSTART-FREMDRIFT PROSJEKTET STARTET HØSTEN 2001 FERDIGSTILLT VED RAPPORT.
OLF-rapport : Kost/nytte-utfordringer i HMS-regelverksregimet på norsk sokkel Sikkerhetsforum
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
Status: Ptils arbeid med sosial dumping 1. Samarbeid med arbeidslivets parter, Arbeidstilsynet m.m. 2. Dialog med byggherre (operatør) om oppfølging overfor.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Livet i havet – vårt felles ansvar Rømmings- kommisjonen.
Foreløpig oppsummering etter tilsyn med styring av vedlikehold
En hverdag med konkurranseutsetting og privatisering
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Samhandling leder/verneombud
Classification: Internal Status: Draft Innstilling fra arbeidstakerrepresentantene i GF BU til behandling av dimensjonering og organisering
Classification: Internal Status: Draft Arbeidstakernes vurdering av risikoanalysearbeidet og knytning til regelverket Møte med Ptil
Classification: Internal Status: Draft Råd til enhetene ved behandlingene i BU/AMU Lokal BU/AMU behandling i tidsrommet –
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Hovedverneombudet i Kristiansund. Det er arbeidsgiveren som har hovedansvaret for at arbeidsmiljøkravene blir gjennomført. Arbeidsmiljøloven.
Utsatte barn: Kommunenes tilrettelegging for samarbeid Funn fra landsomfattende tilsyn i 2008 Regional konferanse i Stavanger 2. desember 2009 Avdelingsdirektør.
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse
Kommunerevisjonens rapport - oppdrag fra Kontrollkomiteen 2014 Samhandlingsrutiner ved overgangsfaser.
Status på oppfølgingsarbeidet i forbindelse med tilsynsrapporten og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, ”Arbeid for helse” per
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
ABS-rapportering 2008 for Regionalnett
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
Arbeidsmiljøet for ansatte
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
Land barneverntjeneste
VEILEDNING – RISIKOVURDERINGER
Kvalitet, risiko og avvik
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Helse miljø og sikkerhet
økt grunnbemanning og ansvarliggjorte medarbeidere for økt nærvær
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
Rapporten om utvikling i risikonivået Petroleumstilsynet årsberetning
Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Entreprenørseminar 7. april 2005 Øyvind Lauridsen Petroleumstilsynet
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Midtveisvurdering IA-avtalen 2016
Utskrift av presentasjonen:

ambisjoner og realiteter Løft for forpleining – ambisjoner og realiteter Hilde Heber, sjefingeniør Ptil

Samarbeidsprosjektet Løft for forpleining Samarbeidsprosjektet ”Et løft for forpleining” ble besluttet i mai 2001, rapporten ble ferdigstilt høsten 2003. Målsetting: komme fram til omforente anbefalinger for å bidra til bedre arbeidsmiljøforhold for forpleiningsansatte Områder: Arbeidstakermedvirkning, arbeidsmiljøkrav, måling av arbeidsmiljøforhold, opplæring

Resultat av arbeidet: Rapporten er et enhetlig dokument som tar utgangspunkt i utfordringene i forpleiningen og beskriver systematisk arbeide for å oppnå et godt arbeidsmiljø og nødvendig opplæring for å få dette til. På avsluttende dagskonferanse 13. november 2003 la selskapene fram sine planer for oppfølging og forbedring.

Ambisjonene knyttet til opplæring: Det ble i styringskomitéen fattet vedtak om at OLF i samråd med arbeidstaker- og arbeidsgiverrepresentanter skulle ta initiativ til utarbeiding av et felles opplæringstilbud tilpasset forpleining. Om opplæringen: Vurdere om deler av denne opplæringen kan erstatte deler av 40-timers grunnkurs for bedre arbeidsmiljø. Opplæringen bør i stor grad gjenspeile de forhold som er tatt opp i rapporten. Legge vekt på ergonomi som er en av hovedproblemstillingene innen forpleining og psykososiale faktorer blant annet knyttet til endringsprosesser, samt arbeidstakermedvirkning.

Ambisjonene Likelydende brev til næringen: Ptil ba selskapene om å: foreta en vurdering av seg selv opp mot det som står i rapporten lage en plan for iverksetting av forbedringstiltak der dette er nødvendig lage en plan for nødvendig opplæring

Tilsyn med forpleining gjennomført høsten 2006 Det ble gjennomført to tilsyn – med Statoils egen forpleining og med innleid forpleining. Målsettingen for tilsynene var å vurdere styring av arbeidsmiljø og renhold i forhold til krav i regelverket og verifisere arbeidsmiljøforhold for forpleiningsansatte. følge opp intensjonene fra prosjektet ”Løft for forpleining” og rette oppmerksomheten mot mulig sammenheng mellom belastende arbeidsmiljø og helseskader/ sykefravær. For tilsynet med forpleiningsentreprenør var målet videre å se på utfordringer knyttet til grensesnittet mellom operatør og entreprenør, og operatørs påseansvar.

Identifiserte avvik i forpleiningstilsyn med forpleiningsentreprenør høsten 2006 (SFC): Mangelfull styring av arbeidsmiljø Mangelfull styring av renhold og hygiene Mangelfull ivaretakelse av hygienisk forsvarlig standard Manglende vurdering av arbeidsbelastning Manglende kartlegging av fysisk arbeidsmiljø Mangelfull opplæring Mangelfull oppfølging fra operatør Varsel om pålegg er gitt til operatør og forpleiningsentreprenør.

Identifiserte avvik i forpleiningstilsyn med Statoils egen forpleining høsten 2006 (GFB): Mangelfull styring av arbeidsmiljø Mangelfull styring av renhold og hygiene Mangelfull oppfølging og avviksregistrering etter kartlegginger Mangelfull tilrettelegging av arbeidet for de forpleiningsansatte Mangelfull registrering og oppfølging av mulig arbeidsbetinget sykdom Mangelfulle planer for og oversikt over gjennomført opplæring Varsel om pålegg er gitt.

Ulike arbeidsbetingelser Ptil og Htil sitter igjen med et inntrykk av at arbeidsbetingelsene for ansatte hos entreprenørselskapet er strammere enn for de forpleiningsansatte hos operatør. Den hygieniske og estetiske standarden var på enkelte områder ikke tilfredsstillende på SFC, og entreprenøransatte ga uttrykk for at de ikke var faglig tilfreds med den renholdsfrekvensen de var pålagt å holde. Kravene til renhold er de samme, men vårt inntrykk var at ansatte på GFB hadde bedre tid og muligheter til å øke renholdsfrekvensen om nødvendig. Dette ble det ikke gitt rom for på SFC. Kartlegging av fysisk arbeidsmiljø med tanke på belastning var gjennomført på GFB, men ikke på SFC. Sykefraværet for de ESS ansatte på SFC var for 2005 var på over 16 % og hadde hatt en økning de siste årene.

Løft for forpleining – realiteter Det er mangelfull styring og oppfølging av arbeidsmiljø Forpleiningsbransjen utfører fysisk tungt arbeid - arbeidet blir i liten grad tilrettelagt Det har foregått omfattende organisasjonsendringer med reduksjon av bemanningen uten at det blir foretatt faglige konsekvensanalyser. Arbeidstakerne blir ikke gitt tilstrekkelig opplæring i arbeidsmiljørisiko - OLF har fått beskjed fra selskapene om at de gjennomfører opplæringen selv Sykefraværet er fremdeles høyt Ptils oppfatning De to tilsynsaktivitetene avdekket at prosjektet Løft for forpleining har hatt liten effekt for arbeidstakerne i forpleining i de to selskapene og at det fremdeles er behov for løft-innsats

Fra tildelingsbrevet 2006; om å forebygge utstøting og fremme inkluderende arbeidsliv Arbeidet med å forebygge utstøting og fremme inkludering skal i 2006 ha høy prioritet. Dette innebærer først og fremst gjennomføring av tiltak og prioriteringer som er egnet til å hindre at folk får helseproblemer som bringer dem i faresonen for utstøting. Tilsvarende prioriteringer gjenspeiles i HMS-meldingsarbeidet.

Ambisjonene og realitetene Status i forhold til det likelydende brevet? Ptil ba selskapene om å: foreta en vurdering av seg selv opp mot det som står i rapporten lage en plan for iverksetting av forbedringstiltak der dette er nødvendig lage en plan for nødvendig opplæring Hva blir veien videre?