Praktiske erfaringer med DynaSand

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ubemannet rengjøring og rensing av tunnelbasseng
Advertisements

Høytrykkspyling av avløpsledninger
Bjarne Pettersen, daglig leder Sterner Aquatech AS – Tekna
VEDLIKEHOLD GROVFILTER OG ELEKTROSTATFILTER
ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Rengjøring Basisapparat med kabler og ledninger
Markedsinfo fra Bergen kommune – vann- og avløpsetaten
Om Alcoa Lista Start 1971 Elkem/Alcoa - 100% Alcoa i 2010
Utvikling av kveite oppdrett; erfaringer og utfordringer
TEKNISK INFORMASJON! • Levert energi ca kWh • Drifts-tank 223l • Tank temp C • El. tilsats 0-7,5 kW • Varmtvann C • Varmtvannsslynge.
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Presentasjon av Forset Vannverk
Vannkonferansen 2007 Color Fantasy Kjetil Tveitan
VELKOMMEN TIL LILLE-ERTE VBA
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Grunnvann - kvalitet og utfordringer
Vannkvalitet frem til forbruker med ny vannbehandling
Ole Jakob Johansen Ph.D VAV
Hygieniske barrierer i vannforsyningen Jens Erik Pettersen Finnsnes, oktober 2005.
Norsk vann: ODP- prosjektet Kravet om to hygieniske barrierer + Klorresistente parasitter + Hva gjør andre land? Behov for revisjon av desinfeksjonspraksis.
Sikring av vannkvalitet på hovedinntak på helseforetak.
Bruk av høydebasseng i vannforsyningen
Tilbakestrømning fra abonnent til vannledning
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
Berit
Drikkevannsseminar – Finnsnes
Hogstad komposteringsanlegg
Avdelingsdirektør Truls Krogh Avdeling for vannhygiene
Prøvetaking og analyse av forurensninger i arbeidsatmosfære
Driftserfaringer med kitosan som koagulant
Fjernvarmedagene 2010 – Toveis kommunikasjon
Et selskap i TK - Konsernet
En robust vannkilde ! Råvannskvaliteten i inntaket svekkes lite av vær, vind og andre påvirkninger.
Nye vannbehandlingsanlegg for Bergen
Utstyr og tekniske hjelpemidler Personlig verneutstyr
Utnyttelse av et gassrør til Grenland
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Driftsoppfølging Direktefiltrerings- og membranfiltreringsanlegg
Kartlegging eller løpende kontroll?
Drikkevannsforsyningen i Troms - basert på Vannverksregisteret Tilbakeblikk - status - utfordringer Jens Erik Pettersen Finnsnes, Oktober 2005.
Godt Vann Drammensregionen (GVD)
Overføring av avløp til Holmestrand Etter mindre enn 20 år, kan det siste av i alt 7 renseanlegg i Sande bli nedlagt.
Status og utfordringer innen vannforsyningen Jens Erik Pettersen Driftsassistansen i Møre og Romsdal Kurs/årsmøte Mai 2005 Ulsteinvik.
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Prøvetaking slamavskillere
Investeringer Askøy kommune
(12) Ordstyrer setter oss på sporet Hvilke utfordringer står vi overfor når vi skal vurdere om vannforsyningen har tilstrekkelige hygieniske.
AquaDome -generasjon 2.
Gråvannsfilter Biologisk rensing av utslippsvann
Vannleveranse og beredskap Tilfeldigheter eller planer……..? Erling Aass Drammen kommune, vann og avløp.
Industrikjemikalier MITCO AS Hva er et godt kjølevann? 7. mai 2014 Ved Knut Erik Hansen.
Kvalvikodden renseanlegg Silanlegg for Bodø sentrum.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Velkommen til Hamar! Morten Aspeli Ordfører. Mjøsbyen.
BedreVANN Et verktøy for å dokumentere tilstanden på VA-tjenestene – både kvalitet og kostnader Viser hvordan man ligger an og hvordan resultatene utvikler.
VELKOMMEN TIL LILLE-ERTE VBA
Status pr. Januar 2013 Kommunalteknisk sektor Tom A. Johansen
Et bærekraftig renseanlegg?
Forslag til en prosedyre for bestemmelse av nødvendig barriereeffekt ved desinfeksjon Det er ikke lett å forholde seg til kravene om to hygieniske barrierer.
Vannkvalitets-standarder
BEHANDLING AV VANN FRA ELVER OG BEKKER
Hygieniske barrierer Hvilke utfordringer står vi overfor når vi skal
Karbonatisering og vannglass, hva skal vi velge hvor?
Bygningsmaterialer av
BEHANDLING AV DRIKKEVANN Vannverkssituasjonen i Norge
Dønna vannverk HEVA 8/
Alternativ vannforsyning for Ålesundsregionen
Nes etappe 2, Alternative løsninger
Driftsassistansen for vann og avløp i Møre og Romsdal
Utskrift av presentasjonen:

Praktiske erfaringer med DynaSand Jan Roger Aas, Årnes vannverk jan.roger.aas@aarnesvann.no

Introduksjon av Årnes vannverk Andelseid vannverk med ca 4300 eiere (ca 11000 pe) Produserer ca 1 mill m3 pr år fra en vannkilde som har kapasitet til å ta ut 1,8-2,0 mill m3 pr år Gjennomsnittlig farge på råvannet er ca 90 (mg Pt/l)(max 120), aluminium ca 0,3 (mg Al/l), jern ca 0,3 (mg Fe/l), turb ca 0,4 (NTU).

Introduksjon av Årnes vannverk Vannverket har 6 hele årsverk. Hovedledningsnettet er på ca 20 mil. Fra 1992 til i dag er ca 12 mil av dette skiftet ut med nye ledninger. Antall lekkasjer var i 1992 ca 40 pr år, og er i dag redusert til ca 5 pr år.

Ledningsnett

Status/Planer Ledningsnett for å knytte sammen to andre vannverk med vann av samme kvalitet. Sikkerhet ivaretatt ved god overkapasitet og 3 (?) hygieniske barrierer. 24-timers vaktordning Bassengkapasitet på 5700 m3 Investering på 50 mill. siste 15 år for å heve standarden på våre produksjons- og distribusjonsanlegg.

Prosess

Hygieniske barrierer Vi mener å ha 3 hygieniske barrierer: Beskyttet vannkilde (klausulert) Kjemisk felling i kontinuerlige sandfiltre(90 m2) UV, dimensjonert for 1000 m3/t v/farge 5 (mg Pt/l) Klorreserve for et døgn settes automatisk i drift ved feil på UV. Gjsn. forbruk på årsbasis er ca 120 m3/t Behandlingsanlegget er, bygningsmessig, forberedt for etablering av kullfilter på 70 m2

Vannkvalitet Rentvannskvaliteten har ikke overskredet fastsatte krav/normer de siste 10 år. For å verifisere de kontinuerlige filtrenes faktiske effektivitet som hygienisk barriere har vannverket tatt ut bakteriologiske vannprøver foran UV-anlegget i ca 1 år, fra sommeren 04 til sommeren 05: Det ble ikke registrert funn av bakterier som kan tilskrives filterprosessen.

Vannbehandling med DynaSand filtre på Årnes Vannverk Urenset vann inn Vannet fordeles jevnt over tverrsnittet, og forurensninger avsettes i sanden Vannet stiger opp og går i overløp som renset vann Filtermediet har en kontinuerlig bevegelse nedover til det når bunnkonen I senter står det en mammutpumpe Denne transporterer sanden i turbulent strøm til toppen Diameteren utvider seg og sanden faller ned i sandvasken Sanden faller ren ned på toppen og starter ny syklus Vaskevannet tar med seg forurensninger ut

Virkemåte sandvasken Sanden kommer opp i mammut pumpen Diameter blir større og kornene faller ned i sandvasken Sandkornene møter en liten oppadgående vannstrøm Denne vannstrømmen drives av trykktapet over filtersengen Forurensingene ledes ut som vaskevann De rene sand kornene legger seg på toppen av filter sengen

Filteret innvendig

Slambehandling Vaskevann Slam Til recipient ?

Praktiske driftserfaringer 1986: Nytt anlegg med 6 filtre 1987: Utvidet med 4 filtre 1991: Utvidelse av forsyningsområde, fra 2100 til 3400 andelseiere. 1992/93: Tre vesentlige problempunkter utredet: Gjentetting av blandetrakt for aluminiumssulfat (granulat) Underdimensjonert slamfortykker Justering av fellings-pH med lut.

Praktiske driftserfaringer Konstruksjonssvakhet i gamle filtre (1987) Dagens filtre svært robuste (8 nye i 2003) Eneste ”slitedel” er ”mammutpumpen” Ingen spylesyklus eller ventilautomatikk Kontinuerlige sandfiltre – et godt valg

Driftskostnader/Energi/Service Forsøk som kan redusere driftskostnadene for luftproduksjon med inntil 50 % er satt i gang. Ved normal drift er tilsynsbehovet en 20 % stilling.

Takk for oppmerksomheten Spørsmål?