Voksenopplæringens overganger

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Velkommen til infomøte på Tanks vgs
Advertisements

Rådgiversamling på Stiklestad
SPESIALUNDERVISNING INNENFOR VOKSENOPPLÆRINGEN
IKVO-konferanse, Stjørdal
Minoritetsspråklige søkere
Deltaking, inkludering og velferd
INNTAKSFORSKRIFTEN KAPITTEL VI
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
VOKSENOPPLÆRING OG REALKOMPETANSEVURDERING
Landskonferanse IKVO 2010 Bjørn Holden IMDi Analyse og tilskudd
for minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring
Nasjonalt Introduksjonsregister (NIR) Hva, Hvem, Når (og Hvor)
Fra grunnskole til videregående.
Bø hotell 4. desember 2012 Solveig Hals
Voksenopplæringen i Oslo - Tall, organisering og utfordringer - Bystyremelding 2/03 - Krafttak for norskopplæring.
Inntak etter individuell vurdering Skoleåret 2009/2010.
Individuell vurdering
Om å ta ut ungdomsretten som voksenrett
Minoritetsspråklige søkere
Overgangsprosjektet NY GIV
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Nasjonalt introduksjonsregister
RISØR VIDEREGÅENDE SKOLE 2010/2011 PROGRAMFAG TIL VALG Fag og timefordeling i programfagene Vg1Vg2Vg3 Fellesfag 30timer/uke Fellesfag 12/15 timer/uke Fellesfag.
Rådgiversamlingen høsten 2009
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Ta fag fra videregående skole
Videregående opplæring -NYE VEGER -NYE MULIGHETER NYE UTFORDRINGER.
1 Norskopplæring Statssekretær Cathrin Bretzeg Stavanger
IKVOs landskonferanse oktober 2006 Voksenopplæringens plass i det kommunale integreringsarbeidet Statssekretær Libe Rieber-Mohn.
IKVO Bodø Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Overgangsprosjektet – NY GIV
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Et 13-årig skoleløp Inderøy kommunestyre 2. februar 2009
Kvalifiseringssenter for innvandrere INN
Endring i forskrift til opplæringsloven 30. september 2014
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
Norskopplæring for innvandrere
Struktur for tilpasset opplæring i forhold til minoritetsspråklige elever.
Forskriften har regler om
Kongsberg norsksenter
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Introduksjonssenteret - en vei til arbeid og utdanning
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
Nasjonalt Introduksjonsregister (NIR) Hva, Hvem, Når (og Hvor)?
Info-dager 2014 Søking skoleåret Fortrinn og individuell vurdering 1.marssøkere med vedtak om spesialundervisning Bruk av overgangsskjema ved tilretteleggingsbehov.
Rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
Grunnskole for voksne. Opplæringsloven Alle som har behov for opplæring i grunnskolefag, kan få slik opplæring gratis i sin kommune Det er mulig å få.
Samfunnskunnskap 50 timers kurs Vaksenopplæringa i Vestnes.
RÅDGIVERSAMLING KIRKENES 17. NOVEMBER GENERELL INFORMASJON Skoletilbud for skoleåret vedtas av Hovedutvalg for kompetanse (HUK) 23. november.
Veien til Norge Kan være veldig lang. Mål med introprogram Lovens formål: Å styrke nyankomne innvandreres mulighet for deltagelse i yrkes- og samfunnslivet,
Introduksjonsloven. Hva er voksenopplæring Organisert opplæring for voksne som gjennomføres etter bestemte regler, og kan berettige til offentlig støtte.
VELKOMMEN til foreldremøte Vg 1 og Vg september 2011.
Opplæring i helseinstitusjoner Landssamling på Hamar 15. og 16. september 2010.
Åpenhet - Raushet - Respekt1 Voksenopplæringen Samfunn –Våre oppgaver i Notoddensamfunnet: –Vi skal bidra til kvalifisering i norsk og samfunnskunnskap.
Stortingsmelding 16 – Rett medisin for vår brukergruppe? Ahmad – 31 år med arbeidserfaring og noe skolegang (spor 2). Fullført grunnskole i hjemland. Introdeltager.
Foto: Carl-Erik Eriksson 22. September 2016 – Hege Sotberg Kvalifiseringssenter for innvandrere - INN.
Opplæring i norsk og samfunnskunnskap - krav ved søknad om permanent oppholdstillatelse og statsborgerskap Norunn Breivik og Cecilie Uteng, Utlendingsdirektoratet.
1 Introduksjonsloven 27. september 2016 Ann-Elin Djuvik Kro Fylkesmannen i Rogaland.
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Innføringstilbud i Aust-Agder
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Nytt og nyttig Rådgiverkonferanse oktober 2017 Foto: Thor-Wiggo Skille.
Fra utenforskap til ny sjanse – Samordnet innsats for voksnes læring
Seminar Mosjøen januar 2018 John Luktvasslimo
Videregående opplæring for voksne - kort om søknadsprosessen for deltakere til to-årig prosjekt RM og TIP Marit Nygård Roth, rådgiver Seksjon veiledning.
Utskrift av presentasjonen:

Voksenopplæringens overganger Opplæring i norsk og samfunnskunnskap

Rett og plikt - Introduksjonsloven § 17.Rett og plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap Rett og plikt til deltakelse i gratis opplæring i norsk og samfunnskunnskap i til sammen 600 timer gjelder for utlending mellom 16 og 55 år som har fått:

a)oppholdstillatelse etter utlendingsloven som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse, eller b)kollektiv beskyttelse i massefluktsituasjon etter utlendingsloven § 34.

Behov for mer? Kommunen skal så snart som mulig og innen tre måneder etter at søknad om deltakelse blir fremsatt, sørge for tilbud om ytterligere gratis opplæring i norsk til personer som omfattes av § 17 første og annet ledd innenfor rammen av 2 400 timer, dersom vedkommende har behov for det.

Formål Styrke innvandreres mulighet til å delta i yrkes- og samfunnsliv Stabil tilknytning til arbeidsmarkedet Økt mobilitet i arbeidsmarkedet Utnytte egen kompetanse

Norskopplæring 42 716 deltakere (2012) + 5% Telemark: 1241 3 spor: spor 1, 2 og 3 Flest på spor 2 (ca. 50%) Ca. 4% analfabeter (men 9% i Telemark)

Norskprøvene Læreplan i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere 3 norskprøver: A1 A2 B1 Obligatoriske prøver fra september 2013 Ikke noe krav til nivå for å komme inn i grunnskoleopplæring

Fra språkopplæring til grunnskole

Grunnskoleopplæring etter § 4A-1 For at kommunen skal vurdere om den voksne har rett til grunnskoleopplæring etter § 4A-1 må det foreligge en søknad fra den voksne (eller dennes verge).

4. Retten til grunnskoleopplæring for voksne Det er tre vilkår som søkeren må oppfylle: Være over opplæringspliktig alder Voksenretten etter § 4A-1 inntrer som hovedregel tidligst fra høsten det året en person fyller 16 år. Ikke ha rett til videregående opplæring etter opplæringsloven § 3-1 (ungdomsretten) Trenge grunnskoleopplæring Dette er det mest skjønnsmessige vilkåret i § 4A-1 og innebærer at det må vurderes konkret om søkeren faktisk har behov for grunnskoleopplæring. I tillegg må søkeren ha lovlig opphold i Norge.

Ikke krav til norskkunnskaper Udir-3-2012: Vi understreker at kommunen ikke kan kreve at søkeren må ha kompetanse i norsk på et gitt nivå for å ha rett til grunnskoleopplæring etter § 4A-1.

Udir-3-2012: Læreplanene og kompetansemålene for faget gjelder fullt ut for grunnskoleopplæring etter kapittel 4A. Kommunen/opplæringsstedet har ikke hjemmel for å velge bort kompetansemål for voksne som vil ha sluttvurdering i et fag for å få vitnemål.

Voksne i grunnskoleopplæring Personer over 16 år - som trenger grunnskoleopplæring 9800 deltakere 2012/13 (53% kvinner) 5882 i ordinær grunnskole for voksne 86% minoritetsspråklige 8% i Telemark (460 deltakere) 75% av de som fullfører er innvandrere

Hva er grunnskole for voksne 5 fag: norsk, engelsk, matematikk, naturfag, samfunnsfag Læreplan for fag i grunnskolen tilpasses voksne og den enkeltes behov Uketimer: Varierer fra 20 -30 Eksamen: Som for ordinær grunnskole Vitnemål: Spes. for voksne. Ikke orden, adferd og fravær

Skaper lovverket skoletapere? Bør det være krav til forkunnskaper ved inntak som gir deltakerne reell mulighet til å lykkes? Er det for store forventninger til rask gjennomføring i introduksjonsprogrammet? ”Har ingen tid å miste…” Egne forventninger / forventninger fra slekt og familie.

Økonomiske årsaker Hvordan skaffe inntekter til livsopphold mens man tar grunnskole for voksne? Introduksjonsstønad: Mange introdeltakere prøver å gjennomføre grunnskole for voksne mens de er i programmet. Lånekassen. Stipend, lån, flyktningstipend.