Rådgiversamling 28.september 2010

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nasjonal konferanse om inkluderende læringsmiljø
Advertisements

Hvilke regler skal gjelde for Arbeid med Bistand og andre tiltak i 2006? Odd Wålengen, ASD.
RAFT Prosjekt hørsel Leif Foss, NAV Lerkendal Marianne Simensen, NAV Sør-Trøndelag.
Utfordringene sett fra brukerne Foreningen for Muskelsyke Leder Bjørn Moen,
Noen resultater fra Cerebral parese registeret i Norge
Et 3 årig samarbeidsprosjekt mellom Helse Fonna, NAV Rogaland og SUS JobbResept.
Arbeid og psykisk helse Informasjonssatsing 2010/11.
Nasjonal strategiplan for arbeid og psykisk helse
Det er nødvendig å satse på psykisk helse
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Økt gjennomføring i videregående opplæring Begreper Tall Hva gjør vi i Telemark? Mer informasjon.
Rådgiversamling Stiklestad 25. september 2011
Fra forvaring til frihet
Kurs for nye bosettings-kommuner Oslo 3. juni 2010
SKOLEVEGRING Veileder i skolevegringsproblematikk
LAR samhandling kommune og spesialisthelsetjeneste
Rusavhengige en vanlig pasientgruppe?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
Prosjekt ”Mestring av hverdagen” Utvikling av aktivitetstilbud tilpasset personer med nevrologiske skader eller sykdommer.
Sverre Nesvåg Forskningsleder
Utdanning eva magnus. Karin sa: Vi må jo jobbe litt ekstra (hørselshemmede), men det har vi jo gjort hele tida. For oss er det helt vanlig……..Jeg tror.
Haugaland og Karmøy Distriktspsykiatriske Senter (DPS)
Videreutdanning i supported employment Målrettet og systematisk oppfølging til arbeidsgiver og arbeidssøker Videreutdanningen tilbys av Høgskolen i.
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
Arbeidsmarkedsbedriftene – veien videre
Vi gir mennesker muligheter
Et økende problem i skolen?
HOVEDMÅL  Redusere den 428 mottakere av økonomisk sosialhjelp i aldersgruppen 18 til 24 år med 50 % eller 214 personer innen STRATEGIER 1.Forebygge.
Joachim Bjerkvik
Innlegg psykiskhelse- og rusnettverk v/Johanne M. Benitez Nilsen.
Et inkluderende arbeidsliv - en utnyttelse av individets ressurser Statssekretær Jan Erik Støstad Arbeids- og inkluderingsdepartementet 27. mars 2007.
Nasjonal strategi for arbeid og psykisk helse Seniorrådgiver Hildegunn M. Førsund, Arbeids- og velferdsdirektoratet Attføringsmessa januar 2008.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Frogn videregående skole
NAV – REFORMEN Innhold og utfordringer i NAV-kontorene. 12 K PLO-nettverk 27.september 2006 Live Jetlund, rådgiver, Fylkesmannen i Vestfold.
SFO I hvor stor grad er du fornøyd med : trivselen til barnet ditt? 4,8 tryggheten til barnet ditt? 4,7 4,64,7 personalets omsorg.
Frihet Trygghet Handlekraft Bergen Offentlig fagskole konferanse.
Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007.
Sted/Dato endres i topp-/bunntekstPresentatør/Virksomhet endres i topp-/bunntekst PROSJEKTET: ”BARN I RUSFAMILIER”
Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
VIP Introduksjon til nye kontaktlærere. Undersøkelser viser at Unge ønsker mer kunnskap om psykisk helse og at opplæringen skal foregå på skolen. Elever.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Gjennomføring i videregående opplæring – kort om status og utfordringer i Hamar kommune Paal Morken Andersen Avdelingssjef videregående opplæring Hedmark.
Barn som pårørende –lovendring
Skoleprogrammet VIP, Sykehuset Asker og Bærum
Arbeid er førstevalget
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Utekontakten bydel Nordstrand
Oppfølgende tjeneste i bydel Gamle Oslo
Psykologer i kommunene
Barnevernets målsetting og oppgaver
Karine Haven og Ragnhild Dale Ringen, Fysioterapeuter Mandal Kommune
Får jeg jobb da? Karrieresenteret. 2 MÅL: styrke deg i overgangen fra studier til jobb.
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
NAV, Side 1 Nasjonal strategi for arbeid og psykisk helse  2007 – 2012  Bygger på erfaringer fra Vilje Viser Vei satsingen i NAV og opptrappingsplanen.
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Ungdom og helse Berit Bratholm:
Samarbeid mellom NAV Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) om opplæring for l ærekandidater og lærlinger med behov for tilrettelegging,
Helse Sør-Øst RHF Gode og likeverdige helsetjenester til alle som trenger det, når de trenger det, uavhengig av alder, bosted, etnisk bakgrunn, kjønn og.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Geiranger. Go Campus Hjelpe unge med psykiske helseplager i overgangen mellom videregående og høyskole/ universitet.
BUP Fjell sine framtidsvisjoner ved leder Ingeborg Moldstad Solstrand 28. oktober 2009.
Mellom to stoler? Mads Andreassen – styreleder i Unge funksjonshemmede Forum for oppfølging av Nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering HOD.
Kompetanse for mangfold
«Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn»
Hvor går NAV i Hedmark? Satsinger i NAV, konsekvenser for forventninger til fastlegene 13.September 2017 Bjørn Lien, direktør NAV Hedmark.
Utskrift av presentasjonen:

Rådgiversamling 28.september 2010

Bekymring Psykiske lidelser er en viktig årsak til utstøting Psykiske helseproblemer ligger bak: Hver 5. sykefraværsdag Hver 4. nye som blir innvilget uføreytelse Hver 3. som er mottaker av sosialhjelp Av alle som får innvilget uførepensjon på bakgrunn av psykiske lidelser, vet vi at gjennomsnittsalder er 46 år, mens det for muskel og skjelettlidelser er 55 år Nye mottakere av uføreytelser på bakgrunn av psykiske lidelser øker, og særlig i aldersgruppen 20-39 år => Uførepensjonering på bakgrunn av psykiske lidelser rammer stadig yngre mennesker, og medfører flest tapte arbeidsår.

Fra rapport 2009 4. Folkehelseinstituttet

Psykiske lidelser – psykiske vansker (fra Folkehelseinstituttets rapport 2009:8) Psykiske lidelser blant barn og unge: Stor symptombelastning over tid som kvalifiserer til diagnoser som generalisert angstlidelse, alvorlig depresjon, anoreksi, ADHD eller psykose. 8% av barn og unge mellom 3 og 18 år Psykiske vansker blant barn og unge: Når man har symptomer som i betydelig grad går ut over trivsel, læring og sosialt samvær, uten at kriterier for diagnose er stilt. 15-20% av barn og unge har nedsatt funksjon på bakgrunn av dette. Psykiske lidelser og vansker forekommer i alle familier (TOPP-undersøkelsen) TOPP-rapporten

Ungdom med psykiske vansker i skolen Rapport 2009:1:13-15 fra Folkehelseinstituttet slår fast følgende: Ungdom med god psykisk velvære og få plager, får mest støtte fra læreren. Lærere når i liten grad frem til ungdom med psykiske plager. Særlig jenter opplever manglende støtte. Negativ sammenheng mellom ungdoms symptomnivå og lærerstøtte. =>Å øke lærerens støtte til elever kan være en av flere viktige faktorer som aktivt kan brukes i arbeidet med å forebygge psykiske plager. www.psykiskhelseiskolen.no TOPP-rapporten

Hva kan NAV bidra med overfor denne gruppen? NAV ønsker å få ned antall unge mennesker med uføretrygd. Satsingen på arbeid og psykisk helse i NAV Utvikle metoder og tiltak som er tilpasset mennesker med psykiske helseproblem Fokusere på den enkeltes ressurser og muligheter Kompetanseheving internt og eksternt Være pådriver for tverrfaglig og tverretatlig samarbeid Være oppdatert på alt som skjer på feltet Osv…..

Tiltakene vi har startet i Bergen fokuserer på flere grupper Tilbud til mennesker som har vært lenge ute av arbeidsliv eller annen aktivitet Tilbud for kreative personer Tiltak for personer med innvandrerbakgrunn Støttetiltak for personer som skal gjennomføre utdanning Tiltak med fokus på brukermedvirkning Oppfølgingstiltak for dem som er på vei inn i ordinære jobber www.nav.no/hordaland

Utdanning er viktig Utdanningsnivået blant arbeidssøkere er i dag høyt Forskning viser at personer med psykiske lidelser har større mulighet for å komme i arbeid jo lengre utdanning de har, og de har større mulighet til å beholde arbeid. (Jfr. Geir Møller, Arbeidsrapport nr. 6 2005) Mange unge har en psykisk lidelse – å bidra til at disse ungdommene får utdanning er derfor viktig Mange trenger god oppfølging for å klare å gjennomføre Å gjennomføre en utdanning kan bety tilfriskning for mange

Utdanningstiltak i regi av NAV Studier med støtte – SMS Et oppfølgingsprogram for personer under utdanning Opprinnelig utviklet i USA, men ”adoptert” og tilpasset til flere land i Europa, også Norge. Bergen først ute, men drives nå i flere fylker. Studentsamskipnaden har driftsansvar i Bergen Tilbyr tett og individuell oppfølging gjennom studiene I Nederland brukes metoden også på videregående. I Bergen har vi med suksess testet ut litt av metodikken i videregående skole

(tilrettelagt undervisning) Kyrre goes campus Gjøre overgangen fra videregående til universitets- og høyskolesystemet lettere for den enkelte Mål : Innsøking og oppstart av høyere utdanning Kyrre (tilrettelagt undervisning) Studier Kultur Velferd Universitet/ Høyskole

Kan erfaringene fra Kyrre bygges videre på? Tett individuell oppfølging En øremerket person til å følge opp de som sliter ekstra Se hele mennesket Fokusere på ressurser Tilgjengelig Gripe inn med støtte når det trengs

Oppfølgings- og veiledningslos Ny funksjon i NAV som skal gi tett individuell oppfølging Kritiske faser: Terskelen inn til arbeids- og velferdsforvaltningen Når det er behov for parallell attføring og behandling Overgangen mellom ulike arbeidsmarkedstiltak Overgang arbeidsmarkedstiltak – arbeid Når det er behov for oppfølging i utdanningsløpet Overgang skole – arbeid

Hva gjør losen? Kartlegger behov hos bruker Har jevnlige støttesamtaler i kritiske faser Bistår med praktiske gjøremål (tar kontakt med andre støttespillere, hjelper til med å få orden på økonomi, følger bruker til forskjellige steder, osv.) Viser vei i systemet (Tar i mot henvendelser / fungerer som kontaktperson / følger opp videre) Møter bruker på deres egne arenaer (skole, arbeid, institusjon, tiltaksarrangører osv.) Samarbeider med behandlingsapparat, offentlige instanser, tiltaksarrangører og arbeidsgivere Arbeider med individuell plan Hjelper til med tilrettelegging Informerer om rettigheter / gjør vurderinger i forhold til folketrygdloven Bistår veielder på NAV med faglig veiledning Oppdaterer seg på relevante fagfelt Bygger nettverk

Nettverksgruppe for ungdom 16-25 i Fana bydel Et samarbeidende innsatstiltak for å imøtekomme gruppen unge mellom 16 og 25 år som har sammensatte hjelpebehov. Gruppen består av Solli DPS, OT/PPT Fana, NAV Fana (stat og kommune), psykiatritjenesten i Fana bydel og fylkeskoordinator i NAV. Gruppen rår til sammen over mange nyttige virkemidler. Ved rask og god inngripen i enkeltsaker, kan vi hindre at ungdommer detter ut og gir opp.

KONTAKTINFORMASJON Fylkeskoordinatorer for arbeid og psykisk helse Marianne Bjørkly Telefon: 53 04 00 24/ 95 88 65 42 E-post: Marianne.Bjorkly@nav.no Rune Hove Hansen Telefon: 53 04 00 28/93 44 57 49 E-post: Rune.Hove.Hansen@nav.no Medarbeider med brukererfaring Magdalena Krossgått Telefon 53 04 00 34 E-post Magdalena.Krossgatt@nav.no www.nav.no/hordaland