Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Et arbeidsmarked i endring – kva kvalifiserer vi til? INTRO 5 ÅR
Advertisements

Disposisjon Situasjonen på arbeidsmarkedet
Konjunkturutviklingen for Norge Oppdatert pr 28/3-10 Dette materialet kan brukes fritt. Figurene er sammenstilt av KS, men KS garanterer verken riktigheten.
Ordforklaringer Sysselsatte er personer med inntektsgivende arbeid. Arbeidsledige er personer uten inntektsgivende arbeid, men som forsøker å skaffe seg.
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Medarbeidere med brukererfaring Hvordan kan brukererfaringer bli til nytte for andre ? Audun Pedersen Spesialrådgiver for psykisk helse, Bergen kommune.
M&L2 Kap. 7, del 1 Prisstrategier Oslo, januar 2010.
Norsk mal: Startside – HVIT sett inn eget bilde Arbeids- og sosialdepartementet Nye, trygge og lønnsomme jobber Thor Kleppen Sættem, statssekretær Mo i.
1 1 KOSTRA kommunehelse og pleie og omsorg Nytt spørsmål om tannhelse i Skjema 1.
SKRIV OM SLIK AT SETNINGENE BETYR OMTRENT DET SAMME Kapittel 8 oppgave j.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 7. januar 2016.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Holdninger til helseforsikring
Arbeidsgiverundersøkelsen 2017
Elektronikkbransjen – Fotorådet
Tall og bakgrunn for årets oppgjør sett fra YS’ ståsted
Brukerutvalget i NAV Telemark
SSB økonomisk analyse 1/2017
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Sykefraværsrapportering for 2016 LAMU
Bønn - Forbønn Påske uken Johannes
Store forskjeller i arbeidsledighet
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
KOSTRA kommunehelse og pleie og omsorg
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Den industrielle revolusjonen
Bedriftsundersøkelsen 2017
Markedsrapport November 2017
Fra oljeøkonomi til bioøk…. Den norske omstillingen
Historie kapittel 1 Norge blir et velferdssamfunn. Du skal lære om:
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Inntektsbestemmelsen i en åpen økonomi. Multiplikatorprinsippet
NAV i tall og fakta 2016.
Økonomisk overblikk Pressekonferanse
Macroeconomics The Big Picture
Lønnsutvikling og lønnsforhandlinger i staten En veiledning for ledere
Sjokk og konjunktursvingninger
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL:
LOs pensjonsseire Sikring av ytelser til sliterne Tette hullene i AFP
Kurs i mikroøkonomi Førstelektor Ivar Bredesen
Oppslutning & Verving Forrige gang, på uke 7 i januar… der var de aller fleste av dere…, jobbet vi også med hvordan være synlige, hvordan vise frem forbundet.
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Inflasjon og arbeidsledighet
Personalplanlegging (PPL)
10 Konjunkturledigheten
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
Nyttårsmarsjen februar – 21. mars
Den skandinaviske biogasskonferansen 2018
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Pengepolitikk og realinvesteringer
Åpen økonomi aggregert etterspørsel
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Nettoeksportfunksjon med flytende valutakurs
Konjukturer og stabiliseringspolitikk
Intro: Det finansielle systemet
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K9.2 Steigum
Konjuktur i en åpen økonomi
Grunnmodellen: likevekt
Nominelle renter og realrenter
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K4 Steigum
Troms-regionens potensial
Sykefraværsstatistikk for Det medisinske fakultet 2018
Hvor privilegert er du?
Utskrift av presentasjonen:

Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.5 Vi kan bruke BNP til å måle vår økonomi, Kanskje en viktigere mål fra perspektivet av de som jobber og vil tjene penger er sysselsetting og arbeidsledighet.

To ulike mål på et lands bruk av arbeidskraft Utførte timeverk / antall normalårsverk: Utførte timeverk i et år Sysselsetting: Sum av alle sysselsatte enten de har hel stilling eller jobber deltid. Sysselsetting har vokst mer enn antall timeverk To ulike mål på et lands bruk av arbeidskraft Utførte timeverk/ antall normalårsverk: Utførte timeverk i et år - fanger opp arbeidstid, overtid, sykefravær, osv. Sysselsetting: Sum av alle sysselsatte enten de har hel stilling eller jobber deltid. - to i 50% stilling blir til 1 100% stilling for eksempel. Siden andre verdens krig, har sysselsetting vokst mer enn antall timeverk på grunn av at vi har gradvis fått kortere arbeidsdag og mer ferie. «En vanlig» jobb har gått fra å være 50 timer i uken til 40.

Arbeidsproduktivitet 𝑦= 𝑌 𝑡𝑖𝑚𝑒𝑣𝑒𝑟𝑘 y: arbeidsproduktivitet Y: total produksjon (BNP) En av de viktigste begrepene i makroøkonomi er arbeidsproduktivitet. - Det vil si, hvor mye hver en av oss klarer å produserer. For å få langsiktig økonomisk vekst, så må vi klare å produsere mer per pers. Det er lett å regne ut arbeidsprduktivitet, vi deler bare total produksjon, stor Y, med antall timeverk, dermed får vi produksjon per timeverk.

Nominell og real lønn Nominell lønn: Måles i løpende priser/kroner Real lønn: Måles med kjøpekraft 𝑤= 𝑊 𝐾𝑃𝐼 w = real lønn W = nominell lønn Som BNP, så er lønn målt i dagens kroner, eller i løpende priser, det vi kaller nominell lønn Men det vi er interessert i er hvor mye du kan kjøpe med lønnen din, det vil si kjøpekraft. Real lønn er målt med kjøpekraft. Vi kan estimere real lønn ved å dele nominell lønn med KPI.

Arbeidsledighet 𝑢= 𝑁−𝐸𝑀𝑃 𝑁 *100 𝑢 : arbeidsledighet 𝑢= 𝑁−𝐸𝑀𝑃 𝑁 *100 𝑢 : arbeidsledighet N : arbeidsstyrken (arbeidsdyktig befolkning, 15-74) EMP: Sysselsatte -Arbeidsledighet er en av de viktigste tallene i makroøkonomi. Både sentralbanken og politikere ønsker å ha så mange i jobb som mulig. -Vi definerer arbeidsledighet som forskjellen mellom arbeidsstyrken, det vil si de som er sett som arbeidsdyktig mellom 15 og 74, og sysselsatte delt med arbeidsstyrken. -Det er derfor to måter å få lavere arbeidsledighetstall. En er å få flere inn i arbeid, den andre er å få færre i arbeidsstyrken, for eksempel via at folk gir opp på å finne seg jobb. Arbeidsledighetstall kan derfor være litt misvisende. I dårlige tider, er det mange som gir opp på å lete etter jobb og dropper ut av arbeidsstyrken. Det har effekten av å senke arbeidsledighet, men det er selvsagt ikke en positiv utvikling.

To mål på arbeidsledighet AKU: Undersøkelse fra SSB der de intervjuer et utvalg av befolkningen NAV: Telling av de som er registrert I norge måler vi arbeidsledige på to måter. AKU: Undersøkelse fra SSB der de intervjuer et utvalg av 24.000 mennesker og spør om deres tilknytting til arbeidsmarkedet. Her blir arbeidsstyrken definert som summen av de som jobber plus de som ønsker seg jobb og aktivt søker jobb. Vi har også tall som kommer direkt fra NAV og som er en direkt telling av de som er registrert som arbeidsledige. Disse to tallene beveger seg ofte sammen, men definisjonene er noe ulikt og tallene kan sprike. For eksempel, etter at oljeprisen sank i 2012, var det mange som jobbet i oljen som ble permittert eller mistet jobben. Mange av disse valgte å ikke registrere seg i NAV for ulike grunner. Men de ble uansett telt som arbeidsledig i AKU undersøkelsen.