Menneskeretter og demokrati som skolefag.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Gruppe 6: Aina, Antonios, Christer, Elisabeth og Kenneth F1B
Barn og unges rett til deltakelse
Hurra for deg som fyller ditt år...
FNs Barnekonvensjon 17. mars 2014.
7 Demokrati.
KRL Av Karina Schjølberg
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Introduksjonssenteret
1. Innledende påstander om organisasjoner
Stemmerett 16 år: Skolens rolle Kompetansemål Demokratisk deltakelse Elevenes læring – i og utenfor skolen Stemmerett 16 år: Skolens rolle.
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Etiske utfordringer i prostitusjonsfeltet Bymisjonssenteret, Tøyenkirken torsdag 26. februar 2009 Sturla J. Stålsett.
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
© Olav Torvund - INSTITUTT FOR RETTSINFORMATIKK UNIVERSITETET I OSLO RINF 1100 Oversikt.
Etikk i pedagogisk arbeid
Sundvolden – ”Hvordan gjør vi det – kommunikasjon på tvers av kulturer” - Utenlandske innsatte – ”utenlandske” - Hva er kommunikasjon? - Hvordan.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Likestillings- og diskrimineringsrett Helga Aune.
Diskriminerings og likestilliningsrett Generelle grunnbegreper.
Livssynshumanismen Hva er livssyn? -Ser på livet
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Hvorfor skal vi ha barnehager?
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Hvorfor skal vi ha barnehager?
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Barn som deltakere i et demokrati?
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Fra bekymring til handling – gjør noe med det Barneombudet v/seniorrådgiver Tone Viljugrein Bodø 6.september 2011.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Fra lovverk til likestilling: Å bekjempe diskriminering fra et ombuds ståsted Bjørg Unstad Avdelingsleder Diskrimineringens mange former. Oslo
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Barn som deltakere i et demokrati? Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006) Dalberg.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Mona Choon Rasmussen, seniorrådgiver/fagansvarlig, e-post: telefon: Nasjonalt seminar for representanter,
Menneskerettigheter - kjennetegn Enkeltindividene har dem og statlige myndigheter skal oppfylle dem De er universelle De er normer med høy prioritet De.
Samfunnsviternes etiske retningslinjer. Hva er etikk? Etikk er begrunnelser for våre valg og handlinger. ”Man kan skille mellom etikk og moral. Moralen.
 Menneskerettigheter er rettigheter mennesker har i forhold til staten. Det er individers rettigheter og myndighetenes forpliktelser Tanke- og religionsfrihet,
BARNS MEDVIRKNING- VOKSNES ANSVAR Om barns lovfestet rett til medvirkning og hvilke konsekvenser det får for personalets arbeid og væremåter Kristin R.
Barn som deltakere i et demokrati? Grunnloven, menneskerettigheter, lov om barn og foreldre, barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Demokrati som styreform
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Barnesyn og barns medvirkning
Lekens egenverdi.
Meg i dag – deg i morgen? Ronald Craig.
CEDAW Helga Aune.
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Kapittel 7 Demokrati.
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
1. Innledende påstander om organisasjoner
Pensjonistforbundet Møre og Romsdal Høstkonferansen 2015
1. Innledende påstander om organisasjoner
Velkommen!.
Tverrfaglige tema.
Oppstart i barnehagen.
Danning og voksenrollen i barnehagen
Utskrift av presentasjonen:

Menneskeretter og demokrati som skolefag. I et demokratisk samfunn er verdier som medvikning og likeverd viktige prinsipp. Sentralt i arbeidet med samfunnsfaget står forståelsen av og oppslutningen om grunnleggende menneskeretter, demokratiske verdier og likestilling. (K06: 1, Læreplan for samfunnsfag)

Nær sammenheng mellom utøvelsen av menneskerettigheter og demokrati. Retten til å tenke fritt, ytre seg og organisere seg og retten til å delta i hemmelige valg er helt nødvendig for å delta i et demokrati.

Menneskerettigheter er grunnlaget for menneskets eksistens(… Menneskerettigheter er grunnlaget for menneskets eksistens(….) Menneskerettigheter er det som gjør oss til mennesker. Kofi Annan, FNs tidligere generalsekretær.

Universelle menneskerettigheter? Slik FNs menneskerettighetserklæring er utformet gjelder det for alle mennesker uavhengig av kjønn, alder, hudfarge, seksuell legning, etnisitet, religionstilhørighet eller hvor de bor. Den etiske relativismen hevder at hva som er rett og galt, ikke er universelt, men avhengig av kulturelle og religiøse normer i det enkelte samfunn.

Forskjellige menneskeretter kan stå imot hverandre Yttringsfriheten står stekt i Norge og Europa. Du skal kunne fremføre dine meninger. Samtidig er en beskyttet mot krenking og diskriminering. En skal kunne ytre seg fritt men samtidig er vi beskyttet mot diskriminering og krenkinger. Hvordan virker disse mot hverandre…

Barnekonvensjonen FNs konvensjon onm barns rettigheter : 1989, Her har barndommen en egenverdi som livsfase. Barna blir regnet som selvstendige individ med egne juridiske rettigheter og ikke bare som de voksnes eiendom. ( kun USA og Somalia sm ikke har ratifisert konvensjonen). I 2003 ble barnekonvensjonen del av norsk lov.

Konvensjonen er bygd opp rundt: barns rett til å bli forsørget Barns rett til vern Barns rett til deltakelse.

Artikkel 3 i Barnekonvenssjonen sier: Et generelt prinsipp at det skal tas hensyn til barnets beste i alle handlinger som gjelder barnet. Men hva som er det beste for barnet blir tolket ulikt i de forskjellige land.

Demokrati og demokratiforståelse: Elitistisk konkurransedemokrati. Ulike elitegrupper konkurrerer over hvem som skal ha makten i landet. Folket har her rett til å velge hvilken elitegruppe ( parti) de vil ha til å styre over seg.

Pluralisme: Statsapparatet er satt sammen av mange enheter som de har interesse av å sikre, og ikke bare lydige instrument for den valgte eliten. Mange interessegrupper vil organisere seg for å jobbe for sine egne retter.

Deltakerdemokrati: Brukerdemokrati Så mange som mulig bør delta så direkte som mulig i den politiske prosessen. Større medvirkning Virke dannende på deltakerne. Brukerdemokrati Brukerne får makt i møte med de som produserer offentlige tjenester, uten å måtte gå veien om de folkevalde organ. Gjennom kartlegging av brukeratferd og kundeundersøkelser( helstjenester mm).

Brukerne får makt i møte med de som produserer offentlige tjenester, uten å måtte gå veien om de folkevalde organ. Gjennom kartlegging av brukeratferd og kundeundersøkelser( helstjenester mm).

Deliberativt demokrati - konsensussamfunnet Det beste argumentet skal ha forrang. Alle har lik rett til å delta. Dialogen skal skje uten makt og det avgjørende er argument som alle kan enes om. søke å utvikle ekte konsensus.