Velkommen!.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
Advertisements

Anton Punsvik, kapellan, Sortland
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
VERDIGHETSPRINSIPPER
Menighetsutvikling – hva og hvordan?
Karitativt fokus 2013 Snit Ghebriel.
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
En tjenende kirke Guds kjærlighet til alle mennesker og alt det skapte, virkeliggjort gjennom liv og tjeneste Visjonen for Den norske kirkes diakonale.
7 Demokrati.
Etiske modeller - hva er det?
8 Det politiske systemet i Norge
Å lykkes eller være lykkelig?
KRL Av Karina Schjølberg
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Kompetente barn og unge - Verdier og kompetanse -
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
1. Innledende påstander om organisasjoner
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
LÆR DEM Å LEDE. LÆR DEM Å LEDE TROSLINJE FØDSEL Guds skaperverk For du har skapt mitt indre, du har vevd meg i mors liv. Jeg takker deg fordi jeg.
Kirken har fått en ny plan for diakoni, en plan som gjelder fra 1. 1
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Svein-Eirik Jensen Tel: , Mob: SEJ Rotarys etiske grunnlag.
18. aug – 9. sept Hvorfor? Stortingsvalget 2013 blir et verdivalg. Jesus sier at hans kirke er verdens lys og jordens salt. Derfor er det ingen.
Etikk i pedagogisk arbeid
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Lek og Læring i barnehagen
Missional menighet – missionale kristne Tiden – kallet - veien Hva kommer dette til uttrykk i vår kultur – her hos oss? Fotfeste kan svikte.. Vi kan.
Livssynshumanismen Hva er livssyn? -Ser på livet
Politisk påvirkning.
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
Ansettelser. Privatskoleloven § 4-2. Kompetansekrav til undervisningspersonalet For undervisningspersonalet ved skolar som er godkjende etter lova her,
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
NAV og vår yrkesetikk. YRKESETISK GRUNNLAGSDOKUMENT Vedtatt på kongressen i 2002 Yrkesetiske prinsipper.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
1 Kan Gud finnes, når det er så mange dårlige argumenter for Guds eksistens?
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Livssyn og religion Skilnad Kvifor RLE?. Gudar Ånder Krefter Ikkje- menneskelege personar Makter.
Viktige begreper i kapittel 3. Menneskesyn Hvilke tanker vi har om mennesket, og hvilken verdi vi setter på det.
Skolebasert vurdering og erfaring.  Erfaring handler om å kunne se.  Det er ut fra vår egen erfaring vi ser, forstår og – analyserer andre. ”De virksomheter.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
MANDAG KRL FORELESER: PETTER HAGEN Barnehagens verdigrunnlag og maktdokumenter.
Livssynshumanismen.
BIBELEN.
Stoisismen og kristendommen
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Livssynshumanismen.
Livssynshumanismen.
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Hvordan du ser på mennesket, både deg selv og andre.
Kristendommen har hatt stor betydning for samfunnet vårt gjennom flere hundre år.
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Kapittel 1 SAMSPILL.
Bibelen Det greske ordet biblia betyr bøker. Bibelen består av 66 bøker. Tekstene ble utvalgt på kirkemøte i Nikea, 325 e.Kr.
Velkommen til kurs Tema: Hva er sjelesorg?
KrFs energi- og miljøpolitikk
KrFs skolepolitikk.
Kristendommen.
Velkommen!.
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Engasjement og frivillig arbeid
Danning og voksenrollen i barnehagen
Mor-far-barn-relasjonen
Utskrift av presentasjonen:

Velkommen!

Hva er KrF? Et politisk parti En sammenslutning av personer som har relativt sammenfallende syn i politiske spørsmål Har innflytelse i samfunnets politiske beslutningsprosesser

Visjon Et varmt og verdiforankret samfunn alle har lik verdi opplever rettferdighet ressursene forvaltes til det beste for alle mennesker

Grunnlaget KrF bygger sin politikk på et kristent verdigrunnlag en kristendemokratisk ideologi

Politikkens mål Et best mulig samfunn for alle

Kristendom og politikk Politikken handler om hvordan man skal organisere samfunnet og samspillet mellom mennesker Kristendom dreier seg om forholdet mellom mennesker og Gud

Politikk bygget på kristne verdier Vi skjelner mellom kristendom og politikk, men vi atskiller ikke Vi hevder at det er sammenheng mellom kristendom og politikk, men vi sammenblander ikke

Grunnverdier Kristent menneskesyn Nestekjærlighetsbudet Skapt i Guds bilde Nestekjærlighetsbudet Radikal utfordring om å vise omsorg Forvalteransvar Fått i oppdrag å forvalte verdens ressurser Det kristne menneskesynet Mennesket er skapt i Guds bilde. Betyr at: Helhetsperspektiv -mennesket er uendelig mer enn en materielle størrelse - person som består av ånd, sjel og legeme. Relasjonsperspektiv - mennesket bestemt til relasjon med sin skaper, sine medmennesker og til skaperverket. Menneskelivets ukrenkelighet - mennesket er av sin skaper gitt en fundamental verdi som ingen skal krenke. Menneskeverdet innebærer at mennesker fra unnfangelse til naturlig død har visse ukrenkelige rettigheter, hvorav retten til liv er det mest grunnleggende. Menneskeverdet knytter seg ikke til egenskaper ved det enkelte menneske, men gjelder alle mennesker uten unntak. Alle mennesker er i denne forstand både likeverdige og unike. 2. Nestekjærligheten Nestekjærlighetstanken bygger på at alle mennesker er like mye verd. Nestekjærlighet innebærer en radikal solidaritet og krever aktiv handling. Den gjelder alle mennesker og kjenner ingen landegrenser. 3. Forvalteransvaret Mennesket har et grunnleggende ansvar for å forvalte skaperverket. Det gjelder naturressurser og økonomiske og menneskelige ressurser. Skaperverket må ikke ødelegges, men forvaltes på en forsvarlig måte. Naturen gir store muligheter, men også stort ansvar. Ressursene må brukes i pakt med naturens tåleevne. Godene skal fordeles rettferdig ut fra at alle mennesker er like mye verdt. Det kristne menneskesynet forplikter oss til å verne livsgrunnlaget vårt slik at vi overleverer kloden til våre etterkommere i minst like god stand som vi fikk den. 8

Kristendemokratiets ”stige” 4. Praktisk politikk Basert på ideologiske verktøy – og sunn fornuft! 3. Ideologiske verktøy Menneskeverd, personalisme, subsidiaritetsprinsippet, solidaritetsprinsippet, generasjonsperspektiv, rettferdig fordeling, føre vàr… 2. Grunnverdier Det kristne menneskesynet, nestekjærligheten og forvalteransvaret Inspirasjonskilde og basis Bibelen og kristendommen Kristendemokratiets tenkning rundt sammenhengen mellom kristendom og politikk er enklest forklart gjennom å tenke seg en stige. Det første trinnet er vår inspirasjonskilde og basis. Her finner vi Bibelen og kristen tenkning. Ut fra Bibelen har vi definert tre hovedverdier som danner grunnlaget for den kristendemokratiske ideologien: Det kristne menneskesynet, nestekjærligheten og forvalteransvaret. Ut fra disse grunnverdiene har vi utarbeidet viktige prinsipper som er våre ideologiske verktøy når vi skal utforme den praktiske politikken. Øverst på stigen står den praktiske politikken. Den utformes ved hjelp av våre ideologiske verktøy – og sunn fornuft! Når vi argumenterer allmennetisk innebærer det at vi tar med oss alle trinnene på ”stigen” og ikke hopper direkte fra det nederste til det øverste trinnet. (F.eks. KrFs syn på abort. Kunne si ”i følge Bibelen og kristendommen er abort galt”. Men det argumentet virker kun ovenfor de som ser på Bibelen som Guds ord. Hvis man i stedet argumenterer fra trinn 3, og sier at ”menneskeverdet er ukrenkelig” vil man kunne få med seg både muslimer og ateister som mener det samme – selv om deres begrunnelser kanskje ikke er de samme som vi har – i trinn 2 og 1.) 9

Kristendemokratisk ideologi Tar utgangspunkt i kristne og humanistiske verdier Verdier og ideologi danner en tredje vei i politikken Det gode samfunn skapes i et samspill mellom det enkelte mennesket offentlige myndigheter privat og og frivillig virksomhet

Gruppediskusjon Alle kommuner må ha en ruspolitisk handlingsplan der skjenkesteder og åpningstider er begrunnet. Hvordan vil du begrunne dine politiske standpunkt i denne saken?

Kontantstøtten og barnehagedebatten er stadig i fokus Kontantstøtten og barnehagedebatten er stadig i fokus. Hvordan vil du argumentere ideologisk?

Norge er på full fart mot et sorteringssamfunn Norge er på full fart mot et sorteringssamfunn. Hvordan vil du ideologisk begrunne dine standpunkt i slike saker?

Slik er KrF bygd opp

KrF på web www.krf.no logg inn brukernummer Passord

En tid for alt Aktiv uten verv Deltakelse og medbestemmelse Politiske møter Medlemsmøter Innspill til programprosess Innspill til nominasjonsprosess

Aktiv med verv Folkevalgt, valgt ved frie politiske valg etter nominasjonsprosess Kommunestyrerepresentant Bystyrerepresentant Fylkestingsrepresentant

Tillitsvalgt Valgt på lokallagsårsmøtet eller fylkesårsmøtet etter nominasjon og forespørsel Fylkesstyre Nominasjonskomité Programkomité Valgkomité Lokallagsstyre Nominasjonskomité Programkomité Valgkomité