Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kristendommen har hatt stor betydning for samfunnet vårt gjennom flere hundre år.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kristendommen har hatt stor betydning for samfunnet vårt gjennom flere hundre år."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Kristendommen har hatt stor betydning for samfunnet vårt gjennom flere hundre år.
Vår kristne kulturarv: Kristen tro og religion har gjennom 1000 år hatt en dominerende posisjon og påvirket Norges religiøse og politiske liv. Kristendom og kirke har bidratt til å gi enkeltmennesker religiøs tilhørighet og praksis og har vært med på å forme og vedlikeholde tradisjoner, kultur og verdier i det norske samfunnet. Forholdet mellom staten/kongemakten og kristendommen har på ulike måter gjennom historien grepet dypt inn i folkets og nasjonens liv. Stortingsmelding 17 (2007–2008) side 7.

3 Apg 8,26–38 om Filip og den etiopiske hoffmann
26 En engel fra Herren talte til Filip og sa: «Gjør deg klar og dra sørover på veien fra Jerusalem til Gaza.» Dette er en øde strekning. 27 Filip gjorde seg i stand og dro av sted. Han fikk se en etiopisk hoffmann, en høy embetsmann som hadde tilsyn med skattkammeret hos Kandake, dronningen i Etiopia. Han hadde vært i Jerusalem for å tilbe. 28 Nå var han på vei hjem og satt i vognen sin og leste fra profeten Jesaja. 29 Da sa Ånden til Filip: «Gå bort til vognen og hold deg tett opptil den.» 30 Filip sprang bort, og da han hørte at han leste fra profeten Jesaja, spurte han: «Forstår du det du leser?» 31 «Hvordan skal jeg kunne forstå», sa han, «når ingen forklarer det for meg?» Så ba han Filip komme opp i vognen og sette seg ved siden av ham.

4 Dem du tillater å fortelle deg hvem Gud er, gir du veldig stor innflytelse over livet ditt. Gå til kilden, Bibelen.

5 Bilder Vi tenker ofte i bilder når ting ikke er konkrete Bilder har sine begrensninger Når vi først har dannet oss et bilde av noe, sitter det ofte veldig godt

6 Gudsbilde «Nå ser vi som i et speil, i en gåte (…)» 1 kor 13,12
Gud er for stor for våre ord, begreper og tanker. Vi kan verken måle eller male Gud slik han faktisk er. Skaperen er større enn skaperverket! Barnetro og gudsbilde. Når bilder av virkeligheten går i stykker, er det ikke virkeligheten det er noe galt med, men bildet. Grøftene er at vi enten gjør Gud for liten eller til noe han ikke er.

7 Gudsbilde Vi kan si noe om hvem og hva Gud ikke er.
Vi kan si noe om hvem og hva Gud er, ut fra det som står i Bibelen. Vi kan stille oss spørsmålet: «Er mitt bilde av Gud slik Gud er?» Vi kan velge å tro at vi har forstått noe av hvem Gud er og tro på det, samtidig som vi tar vare på en åpenhet for at Gud er enda mer enn det vi allerede tror.

8 Hvem og hva gud ikke er Falske gudsbilder (Lenderts, Når glassflaten brister s 68–86) Falskt bilde 1: Den fraværende Gud Falskt bilde 2: Prestasjonsguden/belønningsguden Falskt bilde 3: Tvetydelighetsguden/samvittighetsguden Falskt bilde 4: Den strenge guden Falskt bilde 5: Maktguden Falskt bilde 6: Kontrollguden Falskt bilde 7: Lykkeguden Falskt bilde 8: Den uberegnelige guden

9 Hvem og hva gud ikke er Fellestrekk
Kan dukke opp når vi kjenner at troen ikke rommer livet vårt. Det er ikke Gud som må forkastes. Det er de falske bildene. Det er våre forestillinger det er noe galt med – ikke Gud. Semper major – alltid større.

10 Beskriv ditt bilde av Gud
Hvilke egenskaper ved Gud tenker du oftest på? Hvilke er tydeligst? Prøv å beskrive Guds egenskaper. Gud er skaper, Gud er … Trekk fram de sidene ved Gud som er mest fremtredende i ditt gudsbilde. Hvem har fortalt deg hvem Gud er, og dermed vært med på å påvirke ditt gudsbilde? Hva ble du fortalt at Gud er, og hvordan har det påvirket deg? Finner du noen falske gudsbilder? Hva gjør du med dem? Hvordan tror du at Gud ville beskrevet deg?

11 Gud I Bibelen På samme måte som alle mennesker er forskjellige, møter Gud mennesker på forskjellige måter. Derfor kan vi ha litt ulikt bilde av hvem Gud er. Den mest presise beskrivelsen av hvem Gud er, finner vi i fortellingene om hva Jesus sa og gjorde. I Joh 1,18 står det: «Ingen har noen gang sett Gud, men Jesus har vist oss hvem han er.» Jesus var inkarnasjonen av Gud: «Karna» betyr kjøtt «Inkarnasjon» betyr at noe er i kjøttet. Jesus var Gud i kjøtt og blod. Slik Jesus møter mennesker, møter også Gud dem.

12 Konfrontasjonen med de falske bildene
Vi kan få følelsen av at Gud er langt borte. Jesus viste at han var nærværende: Johannes 20,19–21: «Han sto midt iblant dem og sa: Fred være med dere»!» Matteus 28,20: «Jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.» Johannes 14,18: «Jeg lar dere ikke bli igjen som foreldreløse barn.» Johannes 20,19–21: «Som Far har sendt meg sender jeg dere.» Matteus 4,19: «Kom, følg meg, så vil jeg gjøre dere til menneskefiskere.» Johannes 1: «Og ordet ble menneske og tok bolig i blant oss, og vi så hans herlighet, en herlighet som den enbårne Sønn har fra sin Far, full av nåde og sannhet.»

13 JESUS OG PETER Johannes 8,1–11. Kvinnen som blir grepet i hor. Peter fikk se dette Jesus gjorde. Han fikk se hvordan Jesus møtte kvinnen med både nåde og sannhet. Han fikk oppleve at «Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham.» (Joh. 3,17) Johannes 21,15. Peter – klippen som brast i påsken. Johannes 13,4–10. Jesus vasker disiplenes føtter. Johannes 15,9–13. Bli i min kjærlighet. En disippel er ikke en som har kommet langt, men en som følger etter noen. Disiplene fikk en ramme for livet, der de på tross av motgang og vanskeligheter kunne feste blikket på Jesus og Guds rike – et rike som består av Guds godhet, kjærlighet og omtanke for mennesket.

14 Hvilke av de egenskapene Jesus viser vil du skal bli en større del av gudsbildet ditt?
Hvilke av gudsbildene dine blir utfordret av Jesus? Lag en øvelse til deg selv som minner deg om hvem Gud er, og hva han tenker om deg.

15 Det eldste symbolet for gud vi kjenner
Guds skaperevne (Jer 51,15) Guds makt og styrke (2 Mos 6,6) Høyre hånd er velsignelsens hånd (Matt 25,34) Skyen forteller at Gud er usynlig (Kol 1,15)

16


Laste ned ppt "Kristendommen har hatt stor betydning for samfunnet vårt gjennom flere hundre år."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google