1. Innledende påstander om organisasjoner

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Parsons og Merton Dahrendorf Luhmann, og differensiering
Advertisements

Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Fra prøving og feiling til
Pedagogisk analyse.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
GROW modellen.
VITENSKAP ELLER INTERESSEKAMP? Lars Grue NOVA Dok - senteret 7. desember 2006.
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
10. Organisasjoners effektivitet
11. Legitimitet og makt Påstandene:
8 Mål og strategier Påstandene:
7. Motivasjon i organisasjoner
Hovedtyper av ledelsesteorier:
1. Innledende påstander om organisasjoner
Hvordan betrakter Vroom & Yetton lederstilten?
Kulturhistorisk perspektiv
Sterke fagforeninger Negotia Bergen 30. – 31.oktober 2009.
Kvalitative og kvantitative metoder
ORGANISASJON OG PROSESSER Kjetil Hoff Partner Innsikt1 AS.
Kirsten Ribu - HiO Om organisasjoner, arbeid og datamaskiner. Kirsten Ribu Samfunnsinformatikk –
Intro til rapporter fra PPT Skien Systemarbeid: Systematisk endringsarbeid 1.Grunnlinje 2.Mål4.Analyse 5.Tiltak6.Evaluering 3.Observasjon.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Motivasjon Våren 2005 Christine Mohn
Tidlig psykologisk antropologi:
Motivasjon Våren 2004 Christine Mohn
Transaksjonsmodellen
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Bruk og brukere Kapittel 3 INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 26 august 2013.
Førskrivingsfasen – enkelt refleksjonsnotat Arbeid først alene: Hva leser du ut av bildet? Se på skrifttype, grafikk, språk, ordenes betydning og fargebruk.
Virksomhetsplan Prosessgrunnlag veiledere. Hvorfor virksomhetsplan?
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Et felles løft for alle Gjennomføring av arbeidsmøte.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
INF Introduksjon til design, bruk, interaksjon Kapittel 3 – bruk og brukere 25. august 2015 Institutt for Informatikk, Universitetet i Oslo
Mennesker i arbeid. Arbeidsdeling er et prinsipp som innebærer at det arbeid som må utføres for at et samfunn skal bestå, blir oppdelt i forskjellige.
Arbeidsplassutvikling [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
Foto: Scanpix P for plass. Foto: Scanpix I markedsføringsfaget er plass det samme som distribusjon. Distribusjon omfatter beslutninger om hvilket strøk.
Aggresjon. Aggressivitet Begrepet aggressivitet beskriver en stabil tendens til å utføre negative handlinger, noe som kan karakteriseres som et personlighetstrekk.
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Asperger syndrom og ADHD
INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon
Kvalitative og kvantitative metoder
Plan for økten - Forklare hva det vil si at skolen er med i Dembra
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Hvilket planstadie er klubben på?
Samarbeid og medbestemmelse
Oppgaveskolen 2005 Introduksjon
Fra kunnskap til handling
Valgfag innsats for andre
Kapittel 1 Helse og sykdom
10. Organisasjoners effektivitet
Kapittel 11 Læringsteori.
Institusjonelle omgivelser
1. Innledende påstander om organisasjoner
7. Motivasjon i organisasjoner
12. Organisasjonsutvikling
12. Organisasjonsutvikling
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Naturmangfold i internasjonalt farvann
Roller.
7. Motivasjon i organisasjoner
6. Organisasjonskultur [Bruk MØVK] Påstandene:
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Hovedtyper av ledelsesteorier:
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Miljø for kommunikasjon i klasserommet B – Samarbeid
Viktige spørsmål om kjønn, samliv og barn
Tidlig psykologisk antropologi:
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

1. Innledende påstander om organisasjoner 1. Påstander, argument og motargument Det er gjennom å kjenne til påstanden og argumentet som støtter påstanden, og gjennom å kunne formulere motargumentet, at kunnskap oppstår. Organisasjoner er ikke demokratiske – ikke alle har like mye innflytelse og makt i en organisasjon. Organisasjonsteorier er enten rasjonalistiske eller systemteoretiske.

2. Hva er en organisasjon? En organisasjon kan defineres som en planlagt sammenslutning av personer i den hensikt å oppnå bestemte mål.

Private og offentlige organisasjoner er ikke sammen- slutninger av personer som har felles mål. Det er eierne av disse organisasjonene som har felles mål, ikke de ansatte. Organisasjoner er ikke mennesker (antropomorfisme). En organisasjon har ingen menneskelige trekk. Den kan ikke handle, har ingen atferd, kan ikke fatte beslutninger og kan slett ikke tenke. Organisasjoner er ikke demokratiske. Det er de som eier bedriften, som bestemmer over den. Ikke alle har like mye innflytelse og makt i en organisasjon.

3. Rasjonalistisk organisasjonsteori og systemteori Hvordan vi studerer organisasjoner og den kunnskap vi kan få, er helt avhengig av hvilket utgangspunkt vi har for studiet. To påstander rakt mot hverandre: Den rasjonalistiske organisasjonsteorien mot Systemteorien. Rasjonalistisk organisasjonsteori er en påstand til fordel for en bestemt måte å studere organisasjoner på og samtidig et argument mot det systemteoretiske argumentet. Systemteori inneholder påstander for en bestemt, men annerledes måte å studere organisasjoner på og samtidig argumenter mot den rasjonalistiske organisasjonsteorien.

Rasjonalistisk organisasjonsteori Hovedpunktene i den rasjonalistiske organisasjonsteorien er at det er individuelle behov (ønsker, krav, forventninger og ambisjoner) som får individer til å innse at de best kan tilfredsstille sine behov gjennom en kollektiv handling. Organisasjonens omgivelser beskrives ved hjelp av termen «ytre krefter» som består av tre typer av betingelser: økonomiske, politiske/juridiske og teknologiske.

Et system kan defineres med hjelp av fire kriterier: Systemteori I systemteorien anser man at målet ikke kan danne grunnlag for studiet av organisasjoner. Det systemteoretiske resonnementet kommer fra biologien. Et system kan defineres med hjelp av fire kriterier: 1. Det skjer en tilførsel og utførsel av materie og energi, 2. En stabil tilstand oppnås og opprettholdes, 3. Det er en bevegelse mot intern orden i systemet, og 4. Det skjer en omfattende transaksjon (bytte) med omgivelsene. Organisasjonens avhengighet av sine omgivelser er sterkt betonet i systemteorien: behov og muligheter i samfunnet

Organisasjonsteorier er enten rasjonalistiske eller systemteoretiske. Det finnes tre forskjellige oppfatninger av systemteori er: Systemteori er en modell, dvs. at systemtanken fra biologien brukes på fenomenet organisasjon. System er en metafor. Organisasjoner er ikke systemer; de oppfattes som om de var systemer. Organisasjoner er systemer helt i likhet med biologiske fenomener. I systemteorien oppfattes ikke mål som styrende for organisasjonenes aktivitet. Organisasjonsteorier er enten rasjonalistiske eller systemteoretiske.