Sak Ytrebygda gnr 38 bnr 223 Søvikhaugen 30 Oppføring bolig Hus Klage

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rettslige krav for offentlige eiendomsselgere - et utvalg
Advertisements

Fradeling av boligtomt Jacob Sæthres veg 4 – Klage på avslag
Offentlighet.
Barnerepresentant Barns talsperson i plan- og bygningssaker (jfr. plan- og bygningsloven §9.1) Christian Evenshaug, lærer – Åskollen skole Avsluttet en.
Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Vassdragsvern og kantsone- forvaltning Jan Olav Nybo Samarbeidsrådet for Naturvernsaker.
Offentlighet og partsinnsyn
Opplæringspakken for barnerepresentantene Juridisk forankring av hensynet til barn og unge.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Presentasjon av tiltakshaver og forslagsstiller
Barnerepresentanten’s (BR’s) rolle Kenneth Arntzen Barnerepresentant Levanger kommune.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Barnehagens rolle i barns utvikling – bare positiv? Oppvekst og utvikling, NTNU Samfunnsforskning Vera Skalicka.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3. Formålet med vurderingen Fremme læring Uttrykke kompetanse.
1 1 Kommunenes nye byggesaksbehandling – nye kontrollformer: Byggesaksarbeidet i endring Presentasjon Norges Forskningsråd 12. november 2004 Sosialpsykolog.
Ny betalingsforskrift på kommunal medfinansiering og kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter.
1 Inntak for søkere med fortrinnsrett Rådgiversamling 17. november 2015.
Forslag til reguleringsplan for Tømtebakken 5 Gjeldende regulering – fra 1922.
Ulik praksis i bruk av mageleie. Melding om bruk av tvang i skadeavvergende nødsituasjoner (bokstav A) – ca. 900 pr. år, stabilt Vedtak som innebærer.
Barnefamilier- Individuell kartlegging og vurdering.
KOMMUNEREFORMEN OG PLAN- OG BYGNINGSLOVEN (PLANDELEN) - HVORDAN GJØRE BEGGE OPPGAVENE I KOMMUNENE? Planforum Østfold februar 2015 Prosjektleder Torleif.
 ”Noen vet kanskje hva et barn er, men ingen vet hva det kan bli.  Noen vet kanskje hva en barnehage er, men ingen vet hva den kan bli.
Samtykkekompetanse og helsehjelp til pasienter som motsetter seg helsehjelp Internundervisning - geriatri Tirsdag *** Rådgiver/jurist Helle.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
SFS 2201 – kjennelsen Slutningen – partsforholdene I.SFS 2201 prolongeres med følgende endringer: Pkt. 1 gis slik ordlyd: Denne særavtale er.
§12 i vannforskriften
1 Introduksjonsloven 27. september 2016 Ann-Elin Djuvik Kro Fylkesmannen i Rogaland.
PRAKTISK BRUK AV NATURMANGFOLDLOVEN VED BEHANDLING AV SKOGSAKER Fylkesskogmester Trond Rian (Noe tilpasset / justert versjon av et foredrag av juridisk.
PLAN- OG BYGNINGSLOVEN
Planlegging i sjø – taretråling
Vannskuterforvaltning KS
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
Gaute Sletteland, juridisk rådgiver v/byggesak
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
Petter Christiansen Bisek 13. september
Kurs for verger 9. november 2016, Hamar
5 Marius Stub.
Bærekraftig samfunnsutvikling
Berit Voktor, helsesøster / prosjektleder Bodø
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Lovstrukturen er basert på prosessen i en byggesak– dvs
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
BARNEHAGER Høsten 2016/våren 2017 ble prosessen med å legge ned Regnbuen barnehage f o m gjennomført. 17 barn og 7 ansatte er blitt fordelt.
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Fellesmøte Fellesmøte.
HMS © Caritas Norge..
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
Outsourcing av oppgaver som gjelder myndighetsutøvelse
Finanskomité møte 9. mai 2018 Kommunal Forvaltning.
Jordskifte Servituttgrenser matrikkelføring
Planprosess - litt om roller og oppgaver
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
LIONS CLUB KOLSÅS - RYKKINN
Erfaringer fra Fornebu
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter 1.
Fylkesmannen i Buskerud
Seksjon byggesak.
UU og Fylkesmannens rolle
Forsterkningstiltak fosterhjem
Tvisten Holm – Tak Tekk Partene: Byggherre Holm
Dokumentasjon i ht Plan- og bygningsloven
Samhandling Hvordan få til god samhandling mellom regionale aktører?
Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)
Nå er vi spente!.
Outsourcing av oppgaver som gjelder myndighetsutøvelse
Gjenåpning Jo Stigen, Oslo, 30. april 2019.
Outsourcing av oppgaver som gjelder myndighetsutøvelse
Lokal markagrense for Frogn kommune
Utskrift av presentasjonen:

Sak 200914650 Ytrebygda gnr 38 bnr 223 Søvikhaugen 30 Oppføring bolig Hus Klage Tema: Det er søkt om tillatelse til oppføring av enebolig på en uregulert eiendom på Søvik – det kreves dermed dispensasjon fra plankravet i kommuneplanen. Kommunen har gitt avslag, med grunnlag i denne uttalelsen fra Fylkesmannen: ”Etter det vi kan sjå av flyfoto er den aktuelle tomta godt eigna til leikeareal, midt i eit elles tett utbygd område. Fylkesmannen kan ikkje sjå at det i tilstrekkeleg grad er teke omsyn til barn og unges interesser i denne saka. Vi minner om at det i rikspolitiske retningsliner er vist til at det i nærmiljøet skal finnast areal der barn kan utfalde seg og skapa sitt eige leikemiljø” Bakgrunnen for avslaget er altså at rikspolitiske retningslinjer tilsier at dette området bør avsettes til lek for barn. Spørsmålet er imidlertid om Fylkesmannen – og kommunen – har satt seg inn i hva disse retningslinjene egentlig innebærer… 26.12.2018

De gjeldende ”rikspolitiske retningslinjer” er Rundskriv T-2/08 fra miljø-verndepartementet - ”Om barn og planlegging”. Formål og rekkevidde, jf pkt 2 i retningslinjene: a) Synliggjøre og styrke barn og unges interesser i all planlegging og byggesaksbehandling etter plan-og bygningsloven b) Gi kommunene bedre grunnlag for å integrere og ivareta barn og unges interesser i sin løpende planlegging og byggesaksbehandling c) Gi et grunnlag for å vurdere saker der barn og unges interesser kommer i konflikt med andre hensyn/interesser Retningslinjene skal altså legges til grunn i alle byggesaker, og skal danne grunnlaget for den vurderingen som foretas av barn og unge sine interesser i kommunens arealdisponering. 26.12.2018

- er store nok og egner seg for lek og opphold Innhold: Rundskrivet inneholder konkrete retningslinjer for fysisk utforming av områder som skal avsettes til lek for barn og unge. Pkt 5 a og b angir hvilke egenskaper slike områder må ha. Av særlig interesse er pkt b, som er det Fylkesmannen viser til i sin uttalelse: ”I nærmiljøet skal det finnes arealer hvor barn kan utfolde seg og skape sitt eget lekemiljø. Dette forutsetter blant annet at arealene - er store nok og egner seg for lek og opphold - gir muligheter for ulike typer lek på ulike årstider - kan brukes av ulike aldersgrupper, og gir muligheter for samhandling mellom barn, unge og voksne” Dette er konkrete krav som stilles til arealene. Det tilsier at når kommunen og fylkesmannen skal vurdere om et areal bør avsettes til lek for barn, må disse kravene være oppfylt. Dette nødvendiggjør en individuell vurdering av om det konkrete området egner seg. 26.12.2018

Departementet har gitt oss veiledning til denne vurderingen, ved å uttale seg om hva som ikke ”egner seg”. På s. 21 i rundskrivet heter det blant annet at ”Arealer brattere enn 1:3, eller smalere enn 10 meter, arealer med ekvivalent støynivå over 55 dB (A), areal avsatt til kjørevei, parkering, fareområder og areal belagt med restriksjoner som hindrer barns frie lek, skal ikke regnes med.” Slike arealer er altså aldri egnet til lek i rundskrivets forstand og skal da heller ikke avsettes til lekeareal eller areal der barn og unge kan utfolde seg. Det er på denne bakgrunn en klar forutsetning at kommunen – og Fylkesmannen – vurderer konkret om man står overfor et område som har slike problemer som angitt i rundskrivet før man konkluderer med at området er ”eigna til leikearal”. Denne vurderingen vil ikke kunne foretas på forsvarlig måte ved å studere et flyfoto, slik Fylkesmannen har gjort i dette tilfellet. 26.12.2018

Den aktuelle tomten ligger i en bratt bakke Den aktuelle tomten ligger i en bratt bakke. Dette kan man ikke se av flyfoto, men det viser klart på dette bildet, der vi ser tomten fra veien i sør. 26.12.2018

Dette situasjonskartet viser at eiendommen ligger delvis på et ”platå”, og faller 5 meter på en strekning på 14 meter. Dvs. at denne tomten er brattere enn 1:3. Den er da ikke ”egnet til lek” i rundskrivets forstand og skal da heller ikke avsettes til lekeareal. 26.12.2018

Det er heller ikke mangel på andre velegnede steder barna kan leke i nærheten. Her ser vi lekeplass nord for tomten.. 26.12.2018

Ballbinge i Søvikheia… 26.12.2018

Dette oversiktsbildet viser kommunal fotballbane/lekeplass mindre enn 70 meter fra tomten 26.12.2018

Hvorfor er kommunens vedtak feil? Avslaget bygger utelukkende på en uttalelse fra Fylkesmannen, der det – uten noen konkret vurdering – slås fast at dette området er ”eigna til leikeareal”. Dette blir feil av flere grunner: Kommunen må på selvstendig grunnlag vurdere om det konkrete arealet virkelig er ”egnet” til lek for barn i rundskrivets forstand. Dette krever mer enn å henvise til Fylkesmannens studie av flyfoto. I dette tilfellet er ikke området ”egnet” – jf at det er brattere enn 1:3. Det foreligger da ikke avslagsgrunn. Uavhengig av om kommunen etter en konkret vurdering skulle komme til at de mener området er ”egnet” til lek, betyr ikke det automatisk at de skal avslå søknaden: Man skal ikke avsette alle områder som er ”egnet” til lek til lekearealer. Det må vurderes om barn og unge i området ellers har gode nok muligheter for lek og utfoldelse. Dersom de har det, er det ingen grunn til å avslå byggesøknaden på denne tomten. Det poengteres at tomten per i dag ikke er i bruk til lek, og som vist er det andre områder i nærheten som fyller behovet. Det er her feilet på alle tre punkter. KMBY må derfor omgjøre vedtaket om avslag. 26.12.2018