Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Erfaringer fra Fornebu

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Erfaringer fra Fornebu"— Utskrift av presentasjonen:

1 Erfaringer fra Fornebu
Sverre Nagell Bjordal Statsbygg – tidlig fase

2 Del 2 Partenes interesser og rammebetingelser for planleggingen

3 Statsbygg § 19 Kongen vaager over, at Rigets Eiendomme og Regalier
Forvaltningsbedriften Statsbygg etablert 1993 Ved omorganisering av Statens bygge- og eiendomsdirektorat fra 1959 SBED var en sammenslåing av Riksarkitekten, et kontor fra Forsvarsbygg og ett fra Finansdepartementet Sentralt element; intern leie-ordning i staten; et grep for bedre økonomistyring. Omorganiseringsprosessen utredet også prinsippene for det som 7 år senere ble Entra. Statens bygningsinspektorat 1886 (senere Riksarkitekten) Christian Ancher Collett 1816 Statlig eiendomsforvaltning er et kongelig prerogativ etter grunnloven § 19 Kongen vaager over, at Rigets Eiendomme og Regalier anvendes og bestyres på den av Storthinget bestemte og for Allmenhetens nyttigste Maade.

4 Statsbyggs utviklingsengasjement St.prp.nr.1 (1994-95)
Statsbygg skal øke sitt engasjement i utvikling av sentrale eiendomsressurser som fristilles fra statlig bruk Statsbygg skal skape attraktive områder der det legges vekt på lokalmiljøenes interesser og positiv utvikling av grunnverdiene. Statsbyggs arealbruksplaner skal fremme effektiv ressursutnyttelse med miljø- og byformmessig gode løsninger. Departementet ønsker at Statsbygg søker gode løsninger for hver enkelt oppgave gjennom nær kontakt med lokale myndigheter og ved å utnytte den til enhver tid beste kompetanse i de relevante konsulentmiljøene.

5 Statsbyggs etterbruksoppgave; transformasjon
Endring av områder fra statsinstitusjonsbruk til flerfunksjonelle elementer i by- og stedsveven Planfaglige, sosiale, miljømessige, tekniske og samfunnsøkonomiske spørsmål på Allmenhetens nyttigste og den av Storthinget bestemte Maade Fbu ‘skal’ t.eks. tjene inn samfunnsnytte gjennom (hovedsakelig) redusert transportarbeid … Avhending til private, kommunale, fylkeskommunale og statlige aktører Eiendomsfaglige og offentligrettslige spørsmål Eiendomsetablering/-endring EØS regelverk Transparens Ikke-diskriminering/ ikke-subsidiering Økonomisk effektiv offentlig sektor

6 Etterbruk av Fornebu St.prp.nr.1 (1994-95)
Staten ønsker som grunneier å se utviklingen av Fornebu-området i et lengre tidsperspektiv. Regjeringen vedtok derfor å overføre ansvaret for etterbruk av Fornebu fra Luftfartsverket til Statsbygg med virkning fra 1. januar 1995 … Regjeringen viser til at Fornebu er en del av Osloregionen, med gode utbyggingsmuligheter i Oslos nærhet. Fornebu-området bør derfor planlegges som en helhet, uavhengig av eksisterende rettighetsforhold, og utvikles til et kombinert bolig og forretningsområde .... Regjeringen ønsker at det fremtidige Fornebu skal fremstå som et resultat av miljørettet og samfunnsrettet planlegging. Siktemålet for etterbruksplanleggingen bør derfor gå videre enn til det økonomiske utbyttet som ligger i utbyggingen ... Gode kollektivløsninger er viktige for å realisere de samfunnsøkonomiske mulighetene som er lagt til grunn for etterbruken av Fornebu.

7 Rikspolitiske retningslinjer for planlegging i forbindelse med hovedflyplass for Gardermoen
Spesielle retningslinjer for ny bruk av Fornebu Arealdisponeringen på Fornebu må vurderes i sammenheng med utviklingen i nærliggende områder, kommunen og hele regionen. Fremtidig arealbruk på Fornebu skal planlegges som en helhet, uavhengig av eksisterende eiendomsgrenser og rettighetsforhold . Følgende hensyn bør legges til grunn for planlegging av den fremtidige arealbruken på Fornebu: strandsonen og deler av området bør sikres som rekreasjonsområde det bør i hovedsak legges til rette for boligbebyggelse med god arealutnyttelse Næringsutbygging bør i hovedsak begrenses til de arealer hvor det i dag ligger bygninger

8 Politisk ledelse ”Næringsvirksomhet, også med internasjonalt rettede arbeidsplasser innenfor kompetanse-krevende bransjer, kan kombineres med sikring av gode rekreasjonsarealer og etablering av et godt og trygt bomiljø” (statsråd Nils Totland; Budstikka ) ‘Det må gjøres plass til mange mennesker på Fornebu. Jeg er uenig med Bærum kommunestyres vedtak om at Fornebu skal ble et område bestående av småhus med god plass mellom. Men vedtaket er jo i god tradisjon med Bærums-politikken, så det overrasker meg ikke.’ (statsråd Torbjørn Berntsen; Budstikka )


Laste ned ppt "Erfaringer fra Fornebu"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google