KOMPETANSE FOR MANGFOLD

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
SIN BOK Barnehageåret Bilder av de som bor hjemme hos meg :
Advertisements

GOD MORGEN!. HVORDAN HAR DU DET I DAG? HVA HAR DU GJORT I FERIEN? HVOR HAR DU VÆRT? HVEM HAR DU VÆRT SAMMEN MED? HVA HAR DU SPIST OG DRUKKET I FERIEN?
23. MAI GRATULERER MED DAGEN, ULF!.
Kapittel 13 I begravelse.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Bevegelse I samlingen snaket vi om bevegelse. Hva tenker barna når vi sier ordet bevegelse? De reiser seg og forklarer at når vi gjør sånn og sånn med.
”Når jeg ser han får jeg sånn stikk i hjertet” Hverdagen for barn og ungdom når foreldre strever med rusmiddelproblemer En kvalitativ studie utført på.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
BIOGRAFIBIOGRAFI Leseboka s Arbeidsboka s
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
Den forundrede forvandlede Del 2 i serien «Fortellingen om Far»
KAPITTEL 50 Josephs julaften. a) Sett strek mellom ordene og forklaringene som betyr omtrent det samme desember 2. å gå 3. trist 4. nettopp 5.
En helt i hjemlandet mitt Hun heter Pumpuang Duangchan, og hun er en sanger fra Thailand Hun vokste opp i ei lita bygd, og familien hennes hadde dårlig.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år 20.november 1989: Barnekonvensjonen vedtas i FN. Barnekonvensjonen sier hvilke rettigheter alle barn har.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
SKRIV EN FAGTEKST OM ET PORTRETT Vurderes i norsk og i kvalitet og dokumentasjon.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE TORSDAG 22. SEPTEMBER 2016.
Velkommen til nytt barnehageår på Låven. Satsingsområder på Roligheden gård barnehage- Låven Bygge gode relasjoner barn-barn, barn-voksne Alle skal få.
Sokrates.
Informasjonsprogram modul 11
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
3 STRESSMESTRINGSTIPS FOR LEDERE
Kartlegging av tjenestereise Veikart for tjenesteinnovasjon
sos-barnebyer barn på flukt
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Marsnytt Vi tar farvel med vinteren og ønsker våren velkommen!
Sett inn riktig form av eiendoms- pronomenene
HILSEN FRA FAGFORBUNDETS BARNEBY etter besøk i Huambo oktober 2011
Idretten er så stor del av identiteten min.
Gang.
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Julekalender 2014 En meningsfull julekalender
Roller og forventninger
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
Foreldremøte for foreldre som har 5-åringer i barnehagen
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Makt & myter Velkommen En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Kapittel 25 Othilie i barnehagen
Kapittel 27 Kommunikasjon med hjemlandet og å sende pakker
Kapittel 46 Utviklingssamtale.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Anita forteller (FORSIDE) om søndagsskolen og de sinte mennene.
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
HVA GJØR KIRKENS NØDHJELP?
SIN BOK Barnehageåret
Velkommen!.
Foreldre – Barnas viktigste Forebygger
DELINGSKONFERANSE 23. MAI 2018 UIS
Fest & følelser Velkommen
Venner & valg Velkommen.
Kapittel 12 Melissa og Petter gifter seg
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Denne presentasjonen er ment for barn 9-12 år
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?
Sokrates.
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
Fysisk og psykisk helse
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Når du blir «pusha» til å gjøre noe du egentlig ikke vil…
Aktiv lytting gjennom fem steg.
UNGDOM OG LOVBRUDD Om kriminalitet og konsekvenser
Tilpasset opplæring Kurs 5
Forberedelse til praksis
Utskrift av presentasjonen:

KOMPETANSE FOR MANGFOLD HVEM ER DU? HVEM ER JEG? UIS 23. MAI 2018 Magne Raundalen, Senter for Krisepsykologi

BARN ETTER KRIG OVERSKRIFTER SVIKET TAPET TRAUMET

SVIKET DA VOKSENVERDEN KOLLAPSET HJELPELØSE FORELDRE VENNER BLE FIENDER REGJERINGEN EN TRUSSEL SOLDATER, BOMBER GRANATER FRAMTIDEN SOM FORSVANT

TAP OG SORG FAMILIEMEDLEMMER OG SLEKTNINGER VENNER OG LÆRERE FORLATE HUS OG HJEM MISTET ALT

TRAUMET MINNENE SOM IKKE GÅR BORT KOMMER TILBAKE DAG OG NATT ØDELEGGER SØVN OG KONSENTRASJON

UNG I NORGE Hvem er du? Når vi får dette spørsmålet, svarer vi gjerne med å si navnet vårt. Det gjør vi enten vi blir spurt når vi er hjemme i landet vårt, eller når vi er ute og reiser. Norske gutter og jenter som er på tur i London og treffer noen på samme alder svarer med navnet sitt, og så sier de “I am Norwegian.” Det vil si at navnet vårt og hjemlandet er det første svaret på spørsmålet når noen spør om hvem du er.

HVEM ER DU? Men vi kan spørre på en annen måte. Vi kan spørre oss selv: ”Hvem er jeg?” Da vil du nok tenke på at du er ungdom, at du er gutt eller jente. Og så bruker du språket ditt, morsmålet, både til å tenke og snakke. Morsmålet er en veldig viktig del av personen, uansett hvilket språk det er. Derfor snakker vi mye om at de som har kommet fra et annet land ikke må glemme morsmålet sitt.

FORELDRENE DINE? Når du tenker hvem du er, kommer nok bildet av foreldrene dine i tankene. Du er en fortsettelse av dem og slekten. Og da tenker du nok på hjemlandet, kanskje mest på hjemstedet ditt. Der du har vokst opp, og der resten av familien og slekten din bor. Du vil kanskje tenke for deg selv. “Det er der jeg har røttene mine!”

HJEMLAND I alle språk bruker man bilder når man snakker om og tenker på store spørsmål som hvem man er. Vi snakker som om en person var et tre. Det ville frøet vokste og ble høyere og høyere, med lange greiner ut mot de andre trærne på hjemstedet. Hjemlandet blir da som en stor og fin park for alle som har sine røtter der.

NÅ ER DU I NORGE Og nå er du altså i Norge, og der er det mange som sier at du er flyktning. Noen ganger må du si det selv også. Men det er jo ikke det du egentlig er. Du er deg selv. Men det er ikke sikkert at du vil sammenligne deg med et tre. Her kan du lese hva noen har sagt om det.

HJEMLAND FORTS. En ungdom som hadde flyktet med familien fra Tsjetsjenia sa: ”Jeg ble revet opp med røttene mine, jeg ville egentlig ikke dra til et annet land, men jeg skjønte jo at vi alle var i livsfare. Jeg vet ikke om jeg blir plantet her i Norge?”  

JENTE FRA AFGHANISTAN En ung jente fra Afghanistan sa: ”Jeg var alltid redd i mitt hjemland. Særlig under Taliban styret. Vi måtte flykte fra sted til sted vestover, og tilslutt hadde jeg to dårlige år i Iran. Det er først nå etter tre år i Norge at jeg kjenner at jeg har slått rot.”

GUTT FRA PALSESTINA En ung gutt fra Palestina sa dette: ”Jeg liker ikke å tenke på livet mitt som et tre som blir revet opp og kvistet. Jeg har bestemt meg for å tenke at livet mitt er en bok med mange kapitler. Akkurat nå er jeg opptatt av å skrive ned minnene mine slik at Palestina-kapitlene ikke blir borte for meg. Også er jeg mest opptatt av at Norgeskapitlene blir så bra som mulig. Kanskje blir det bare et kort kapittel hvis vi ikke får opphold.

IRAKISK GUTT En irakisk gutt sa dette om sitt hjemland: ”Det jeg tenker mest på er alle slektninger og venner som fortsatt lever i fare i Irak. Når jeg har snakket med dem på telefonen, er jeg dårlig i mange dager. Særlig i samvittigheten. Jeg kan ikke snakke med noen om det for foreldrene mine sier bare at jeg skal være glad for at jeg lever. Jeg er det. Men jeg skulle ønske noen i mottaket hadde snakket med meg om alle de vonde tankene mine og den dårlige samvittigheten min.”

JENTE FRA SRI LANKA En jente fra SriLanka sa: “Jeg tenker at alle mennesker er satt sammen av det de har opplevd i livet sitt på de forskjellige stedene de har levd og fra de menneskene de har møtt. Jeg prøver å tenke på at jeg skal bli en hel person med nye norske opplevelser.”

NÅ ER DET DIN TUR I denne delen av kurset, nå og neste gang, skal vi snakke om deg og ditt hjemland. Vi kan jo begynne med de fortellingene du har fått nå. Hvem sier det som passer best for deg. Og så vil vi gjerne høre på hver enkelt av dere.