Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

sos-barnebyer barn på flukt

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "sos-barnebyer barn på flukt"— Utskrift av presentasjonen:

1 sos-barnebyer barn på flukt

2 Et trygt hjem Ingen barn klarer seg alene. Likevel lever millioner av barn uten voksne som kan passe godt på dem. Å vokse opp i en trygg familie er avgjørende for at barn skal kunne utvikle seg. SOS-barnebyer sørger for at barn får vokse opp i en trygg familie. Barn som ikke kan bo i sin egen familie, gir vi et trygt hjem i en SOS-familie. Vi gir barn som er på flukt, eller som på andre møter er i nød, omsorg og beskyttelse.

3 134 land SOS-barnebyer er tilstede i 134 land over hele verden (også en i Norge – Bergen). I flere av disse landene hjelper vi barn og familier som er på flukt.

4 mennesker på flukt i verden i dag
Det er over 65,3 millioner mennesker på flukt i verden i dag Det er over 65 millioner mennesker på flukt i verden i dag. De fleste av dem er på flukt i eget land. Det koster mange penger å flykte ut av landet, og det er det mange som ikke har råd til. Halvparten av alle de som er på flukt er barn. Kilde FN og Flyktningregnskapet.

5 Land med flest på flukt 1. Syria er det landet i verden som har flest på flukt. Det er på grunn av borgerkrigen som startet i 2011. 2. I Colombia er de fleste av de som er på flukt, på flukt inne i landet sitt. Årsaken er organisert kriminalitet og vold. 3. Palestina er det landet i verden som flest mennesker har flyktet fra. Nesten alle sammen har flyktet ut av landet på grunn av krig og konflikt. 4. Krig og konflikt er årsaken til at innbyggerne i Afghanistan er på flukt 5. Sudan er et av de landene som har flest innbyggere på flukt i eget land. Kun ca mennesker av de som er på flukt har klart å flykte ut av landet. Kilde FN og Flyktningregnskapet 2016

6 Hvorfor? Det er flere årsaker til at mennesker drives på flukt. Noen av hovedårsakene er disse: Naturkatastrofer Klimaendringer Krig Politiske konflikter I verden i dag er det flere mennesker på flukt pga klimaendringer og naturkatastrofer enn krig og politiske konflikter. Jordskjelvet i Nepal i 2015 sendte titusenvis av mennesker på flukt. På bildet ser dere en 10 år gammel jente fra Nepal som står i ruinene til huset sitt i Katmandu. All husene i nabolaget kollapset i jordskjelvet. Hennes mor, far og tante leter i ruinene etter dyrbare eiendeler. De håper lokalsamfunnet en dag kan gjenoppbygges slik at de kan komme tilbake. Foto: Zishaan Akbar Latif

7 Hva er en flyktning? En flyktning er en person som har flyktet fra sitt hjemland på grunn av fare for liv og helse.

8 Internt fordrevne For å få betegnelsen «flyktning» må du ha flyktet ut av landet ditt. De aller fleste som er på flukt i dag er på flukt i eget land. De kalles internt fordrevne. De har ikke de ressursene som trengs for å reise ut av landet sitt. I dette teltet på Zahera Street i Damaskus i Syria, bor er en mor sammen med barna sine etter at de måtte flykte fra hjemmet sitt. Her har de bodd i over 8 mnd. Livet på gaten er ikke lett, og hver dag er en kamp for å overleve.

9 Flyktningkonvensjonen
Norge har gjort en avtale med flere andre land i verden om at vi skal hjelpe flyktninger. Den avtalen heter Flyktningkonvensjonen. I den avtalen står det om flyktningenes rettigheter. Flyktninger har rett til : Å gå på skole Å søke seg arbeid Å tro på det de vil. Beskyttelse til det er trygt å reise tilbake til hjemlandet igjen.

10 Borgerkrigen i syria Borgerkrigen i Syria har vart i 5 år og har drevet halvparten av innbyggerne på flukt. Byer er rasert og dødstallene er høye. Krigen startet fordi innbyggerne protesterte mot de som bestemte i landet. De likte ikke måten landet ble styrt på. Det likte presidenten og regjeringen hans dårlig. De gikk derfor til angrep på innbyggerne som protesterte. Da ble det enda flere som gjorde opprør, og borgerkrigen var i gang.

11 Barn vokser opp i krig For oss som bor i et trygt land uten å ha opplevd krig og uroligheter er det nesten umulig å forestille seg hvordan det er å bo og vokse opp i Syria. Borgerkrigen har ført til at flere tusener av familier har mistet alt. Mange barn i Syria har aldri opplevd fred. Det kommer stadig nye rakettangrep og det er ikke lenger trygt å leke i gatene. Denne gutten har likevel våget seg ut for litt lek i ruinene.

12 Skolen før Før borgerkrigen var Syria et fredelig land som mange reiste på ferie til. Barna gikk på skolen, feiret bursdager og hadde fritidsaktiviteter. Foto: Carole Alfarah

13 Skolen nå Over 3000 skoler i Syria er ødelagt av rakettangrep og bomber. 2 millioner barn og unge har ikke lenger en skole å gå til.

14 Rezan, 11 år Rezan  er 11 år gammel, fra Syria, men bor nå i en flyktningleir i Libanon, sammen med mamma og tre søsken. Faren hans ble drept i krigen i hjemlandet. Det ene øyet ble skadet av bomber som traff bakken rett ved der de bodde. Hver dag leter han gjennom søpla på jakt etter ting han kan selge. Han må skaffe penger familien. Rezan liker skolen. Engelsk er favorittfaget. Helst vil han bli lærer. Drømmen hans er å reise til Sverige, med fly. Han vet ingenting som Sverige, men han har hørt at det er et vakkert der, og at det er et trygt land, med muligheter til et liv.  SOS-barnebyer hjelper barn som Rezan, enten de er på flukt i Libanon, eller andre steder.

15 Et fristed på flukt SOS-barnebyer deler ut leker og aktiviserer flyktningbarna for å gi et avbrekk i en tøff hverdag. Vi oppretter blant annet barnevennlige områder i flyktningleirene, hvor barn kan leke og være trygge. Barn som er på flukt har det veldig vanskelig. De har opplevd mange fæle ting og er redde. Da er det godt å komme til et lite fristed hvor de kan leke og slappe av litt.

16 Syriske Imane og hennes fire søsken har vært nødt til å flykte fra hjemmet sitt i Syria. De mistet både mammaen og pappaen sin i krigen, og var helt alene under den farlige flukten. Det var Imane som måtte passe på alle søsknene sine. Det er en stor oppgave for en som bare er 15 år. Den lille familien måtte flykte mange ganger fordi det ikke var trygt å bo på noen av de stedene de slo seg ned. Så kom de til SOS-barnebyers senter i Aleppo. Endelig var Imane og søsknene trygge! – Jeg trodde ikke mine egne øyne da vi kom hit. Det var som om det jeg hadde sett for meg at livet skulle være før krigen brøt ut, plutselig ble sant. De tar veldig mye bedre vare på oss her enn noe annet sted vi har vært.  Jeg skulle ønske alle barn som var alene kunne få bo her, helt til krigen er over, sier Imane. 

17 Takk for engasjementet!
Tusen takk for at dere engasjerer dere og for at dere vil støtte SOS-barnebyers arbeid for barn på flukt!


Laste ned ppt "sos-barnebyer barn på flukt"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google