Bedriftsundersøkelsen næringslivets egne forventninger

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vi gir mennesker muligheter
Advertisements

Nordlandsbankens forventningsindikator for n æ ringslivet i Nordland 2009 Sp ø rreunders ø kelse gjennomf ø rt i november og desember 2008 blant 100 bedriftsledere.
Rådgiversamling, 14. september 2011
Presentasjon på pressekonferanse, 25. mai 2005 Partnerne bak Næringsbarometeret: Utdrag og tillegg til publikasjon Hordaland, 26. mai 2005.
Tjenestepensjonsordningene i privat sektor Status og utviklingstrekk Pensjonsforum 05/09-08 Geir Veland.
Attføringsmessa 18. januar 2012
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
Vi gir mennesker muligheter
© Synovate Ltd. All rights reserved. The concepts and ideas submitted to you herein are the intellectual property of Synovate Ltd. They are strictly.
Kompetanseutfordringer og behov for kvalifisert arbeidskraft i arbeidslivet. Regionleder Arild Sørum Stana.
Om skole og næringslivssamarbeid
Partnerne bak Næringsbarometeret: Presentasjon 18. januar 2006 Sogn og Fjordane Presentasjon 18. januar 2006 Hordaland.
Think differently about work. Saturday, 05 July 2014 Manpower Work Life 2010.
NAV Elverum Thor Arne Olsen
Kompetansebehov i offentlig sektor for å levere god tjenesteyting.
Strategi for rekruttering til kommunene – hva kan kommunene og KS gjøre ? Strategikonferanse Hordaland 2009 Bente Stenberg-Nilsen, Fagsjef KS.
Partnerne bak Næringsbarometeret: Hordaland, 22. mai 2006 Sperrefrist: tirsdag 23. mai kl
Bedriftsundersøkelsen 2009-samspill om kompetanseutvikling, status i arbeidsmarkedet i dag John Skjemstad Nav Hedmark, Avdeling for samfunn og analyse.
Paradokser og utfordringer: Svakere brukergrupper og krav om raskere løp til en jobb – er det mulig?
Norges Bank 1 Pengepolitikken og utsiktene for norsk økonomi Sentralbanksjef Svein Gjedrem Hammerfest 10. oktober 2005.
Juleunders ø kelsen Norge Synovate for Nordea.
Terningen Arena NAV Elverum v/ Odd Are Elvebakken
Næringslivets økonomibarometer Resultater for NHO Vestfold- 4. kvartal 2014.
Studiebarometeret 2014 Resultater, metodikk og anvendelse Helge Sigurd Hansen 17.mars 2015.
Hvilken kompetanse har vi behov for ? Bodø november 2008.
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 06. januar 2016 Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom.
Manpower Professional Executive Jan Petter Narvesen.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Bedriftsmarked 12. august 2004 Ole-Andreas Thoresen.
Tilskuddsordninger i skogbruket Nærings og miljøtilskudd (NMSK) Skogsveier Skogbruksplanlegging Aktivitet og forbruk 2015 og tildeling 2016.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
NAV, Side 1 ”Flere i jobb ” Informasjon – NAVs brukerutvalg i Telemark 31. mai 2016 NAV Telemark.
Prognoser for arbeidsmarkedet i Oppland i NAV, Side 2 Prognose: Arbeidsledighet i konklusjon: Antall registrerte helt ledige i.
May Janne Botha Pedersen Avdelingssjef kirurgiske avdelinger Ringerike sykehus.
Vedlegg til bedriftsundersøkelsen mai 2016 NAV Rogaland.
Arbeidsgiverundersøkelsen 2017
NAVs Bedriftsundersøkelse 2017
Fremtidig behov for ingeniører – 2017
Dimensjonering og tilbud
Nyhetsbrev fra Bevegelse Velkommen som leser av andre utgave av vårt nye nyhetsbrev. Vi håper det faller i smak! så ny informasjon. 12/16.
Bedriftsundersøkelsen 2017
Bedriftsundersøkelsen 2017 Oppland
Personbrukerundersøkelse 2017
Bedriftsundersøkelsen 2017 Rogaland
Prognoser for arbeidsmarkedet i Oppland i 2015
Utdanningsavdelingen Fagopplæringsseksjonen
Konjunkturrapport for arkitektbransjen 1H 2017
NAV i Telemark ! Terje Tønnessen Direktør NAV Telemark Skien
Utdanningsavdelingen Inntak og fagopplæring
Bedriftsundersøkelsen 2017
Arbeidsmarkedet i Telemark Christine Vatne
Fremtidig behov for ingeniører
Presentasjon mai 2006 Sogn og Fjordane Presentasjon 24. mai 2011
Hva er situasjonen på arbeidsmarkedet i Hedmark?
Arbeidsmarkedssituasjonen i Vestfold
Økonomisk overblikk Pressekonferanse
Arbeidsmarkedssituasjonen i Vestfold
NAVs bedriftsundersøkelse
Bedriftsunder-søkelsen 2016 Resultater Nordland
69 % øp ø. Aktivitet i kommunene 2/19 13/24 20/44 31/47 22/36 20/22
Rådgivernettverket Heidi Sæther Hauge.
Utdanningsavdelingen Fagopplæringsseksjonen
Eksport fra Vestfold og Telemark – legger grunnlag for arbeidsplasser og velferd Presentasjon 19 mars 2019 Sveinung Fjose.
Rekruttering og inkludering FROKOSTMØTE 15.februar 2019
Troms-regionens potensial
Ole Hjartøy – Regiondirektør – NHO Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Bedriftsundersøkelsen 2015 - næringslivets egne forventninger Nav Vestfold presenterer: Bedriftsundersøkelsen 2015 - næringslivets egne forventninger

NAVs bedriftsundersøkelse i Vestfold gjennomført for 21 gang 943 bedrifter i fylket ble kontaktet – 802 svarte Svarprosent 85 Hva undersøkelsen tar sikte på: Kartlegge næringslivets forventninger mht. arbeidskraft Omfanget av rekrutteringsproblemer Antall rekrutteringer Hvilke rekrutteringskilder benyttes Interessen for å rekruttere fra utlandet Dette er en landsdekkende undersøkelse som gjennomføres i alle fylker. For NAV er det viktig å få tilbakemeldinger fra næringslivet hvorledes de opplever sitt arbeidskraftbehov og hvilke forventninger de har framover.

802 bedrifter svarte på årets BU

Størst optimisme innen transport og kommunikasjon og også bygg og anlegg

Lite optimisme i industri med unntak av elektronikk 207 industribedrifter svarte på undersøkelsen. Svarprosent for industribedriftene ble 90.

Stor optimisme innen informasjon- og kommunikasjonsbransjen Næringen består bl.a. av forlagsvirksomhet, data, kino, telekommunikasjon, kringkasting og utgivelse av aviser. Eiendomsdrift forr.m. og faglig tjenesteyting: Næringen består av regnskap, revisjon, bedriftsrådgivning, reklame, utleie- og rekruttering av arbeidskraft, rengjøring, telefonsalg, veterinærtjenester, juridiske tjenester og eiendomsmegling. Personlig tjenesteyting: Næringen består av kunstnerisk virksomhet og underholdning, sports- og fritidsaktiviteter, reparasjon av data- og husholdningsmaskiner og annen personlig tjenesteyting.

Størst optimisme i de minste bedriftene Sum antall besvarte bedrifter i hver gruppe: 3-4 ansatte: 170 5-9 ansatte: 210 10-19 ansatte: 163 20-29 ansatte: 75 30-49 ansatte: 53 50-99 ansatte: 45 100 ansatte+: 86

Samlet er det mindre optimisme i år enn de to foregående årene Nettoandel optimistiske bedrifter: 7 prosent – dette er 2 prosentpoeng mindre enn i fjor og 4 prosentpoeng mindre enn for to år siden. Innen offentlig og privat tjenesteyting: særlig undervisning, men også helsesektoren trekker ned. Offentlig og privat tjenesteyting utgjør ca. 37% av det totale arbeidsmarkedet i fylket. Optimismen er økt innen bygg og anlegg med 13 prosentpoeng. Mindre optimisme i industri (-4 prosentpoeng) Husk at jordbruk/skogbruk/fiske og også bergverk/energi er svært små næringer.

Noen bedrifter sliter med rekrutteringen Samlet har 9 prosent av bedriftene i Vestfold opplevd rekrutteringsproblem. Dette er 4 prosentpoeng lavere enn i fjor. Det er flest bedrifter i bygg og anlegg med rekrutteringsproblem. For bygg og anlegg er det i år 2 prosentpoeng høyere rekrutteringsproblem i forhold til i fjor. I industrien er andelen bedrifter med rekrutteringsproblem halvert fra i fjor. For landet er det 11 prosent av bedriftene som har opplevd rekrutteringsproblemer – henholdsvis 8 og 3 prosent.

Årsak til rekrutteringsproblemer Bedrifter med rekrutteringsproblemer: 84 prosent skyldes For få kvalifiserte søkere.

Størst rekrutteringsproblem for store bedrifter De største bedriftene ansetter oftest noen med laver kvalifikasjoner hvis de i første omgang ikke får tak i de som de helst ønsker.

Økt problem i bygg og anlegg og også offentlig og privat tjenesteyting Økt rekrutteringsproblem i bygg og anlegg, transport og kommunikasjon og også offentlig og privat tjenesteyting.

Størst mangel i offentlig og privat tjenesteyting Total mangel på arbeidskraft er i 2015 estimert til 875. Tilsvarende i fjor var 925. For landet er total mangel på arbeidskraft nå 21000. Tilsvarende i fjor var 26000. Nabofylker: Telemark: 800 (+200) Buskerud: 1400 (-450)

Størst rekrutteringsproblem på Sør-Vestlandet Samlet rekrutteringsproblem for landet er 21000. I fjor var tilsvarende tall 26000.

Disse yrkene er vanskeligst å rekruttere nå NAVs bedriftsundersøkelse er en utvalgsundersøkelse. Det innebærer noe usikkerhet mht. de resultatene som framkommer. Størst usikkerhet er det til yrker slik det framkommer i denne figuren. Årets undersøkelse er særlig preget av rekrutteringsproblemer innen helsesektoren. I tillegg også problem innen undervisning og innen yrker i bygg- og anleggssektoren. Ved fjorårets undersøkelse viste tilbakemeldingene at det var størst problem å rekruttere sykepleiere, salgsmedarbeidere, betongarbeidere, kokker og tømrere og snekkere.

På landsbasis er det disse yrkene som bedriftene sliter mest med å få tak i Også på landsbasis er det helsesektoren som dominerer mht. rekrutteringsproblem. Andre helseyrker er alle unntatt: sykepleiere, spesialsykepleiere, leger og vernepleiere. Andre salgsmedarbeidere er alle unntatt: telefon- og nettselgere.

Redusert interesse for rekruttering fra utlandet Interessen for å rekruttere fra utlandet er i år redusert med 3 prosentpoeng fra i fjor.

Økt utenlandsk interesse blant de minste bedriftene Det er også høyest interesse blant de minste bedriftene for å rekruttere fra utlandet.

Det forventes ca. 7400 ansettelser i fylket det neste året – herav 36% for å øke bemanningen Stillinger for å øke bemanningen er ca. 2700 og for å erstatte medarbeidere som slutter ca. 4700. Dette gir en turnover på ca. 5 prosent og er sannsynligvis et underestimat. Til sammenligning ble tilgangen stillinger i Vestfold registrert gjennom NAV 7900 for 2014. Dette inkluderer stillinger både meldt til NAV, nav.no og stillinger hentet inn fra presse og fagtidsskrifter.

Mange ansettelser kommer i bedrifter mellom 5 og 19 ansatte Andelen ansettelser for å øke bemanningen er også størst for bedrifter under 20 ansatte.

Flest ansettelser i Tønsberg-regionen Holmestrand distriktet: Holmestrand, Hof, Svelvik og Sande Horten distriktet: Horten Tønsberg distriktet: Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme og Re Sandefjord distriktet: Sandefjord, Stokke og Andebu Larvik distriktet: Larvik og Lardal

Tilbakemeldingene fra bedriftene viser 4% lavere etterspørsel i år sammenlignet med i fjor Bedriftene forventer å rekruttere 7400 nye medarbeidere det nærmeste året. 4% færre rekrutteringer i 2015 sammenlignet med 2014. Stor reduksjon i: Bygg og anlegg også finans, eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting. Økt rekrutteringsbehov med 11 prosent i offentlig og privat tjenesteyting. Sterkest vekst (37%) innen transport og kommunikasjon. I antall personer er veksten sterkest innen varehandel, hotell og restaurant (+524).

Interne nettverk og bekjentskaper er mest vanlig ved rekruttering i Vestfold Interne nettverk og bekjentskaper er den rekrutteringskilden som benyttes mest. Mer enn halvparten av bedriftene benytter denne rekrutteringskilden.

Interne nettverk og bekjentskaper blir i stor grad benyttet i de fleste næringer Offentlig og privat tjenesteyting benytter oftest utlysing på bedriftens egen hjemmeside ved rekruttering.

Rekrutteringskilder varierer noe mellom distriktene i fylket

Færre arbeidsgivere benytter aviser og tidsskrifter ved rekruttering

1/3-del av bedriftene benytter kun 1 rekrutteringskilde Antall rekrutteringskilder for årets undersøkelse er stabile i forhold til fjorårets.