Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bedriftsundersøkelsen 2017

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bedriftsundersøkelsen 2017"— Utskrift av presentasjonen:

1 Bedriftsundersøkelsen 2017
NAV Hordaland // Daniel Varne Øvernes

2 Om undersøkelsen i Hordaland
Resultatene i denne undersøkelsen dreier seg om bedriftenes forventninger for Svarene er altså bedriftenes selvrapporterte mening om dette. Resultatene er ikke vektet for størrelse på bedriften. Både en stor og en liten bedrift teller like mye. Unntaket er fylkesanslagene på antall ansatte om 1 år. Disse er vektet etter bedriftsstørrelse. 931 bedrifter har svart på undersøkelsen i Hordaland.

3 Sammenlikning bedriftsundersøkelsen og AKU sysselsatte
Hordaland (2011=referansenivå) Underbygger 2 poeng: Grovt samsvar mellom trend i bedriftsundersøkelsen og reell sysselsetting Bedriftenes svar farges av de forutgående kvartalene (vi ser en forskyvning i tidslinjen som kan indikere det)

4 Forventninger til markedet – oversikt Hordaland 2017
Samleindeksen for markedsforventningene tar opp i seg spørsmålene om antall ansatte, markedsutsikter, driftsresultat, omsetning og investeringer. Eksport holdes utenfor da det gjelder et mindretall av bedriftene. Markedsforventningene er regnet ut som andel bedrifter med positiv forventning minus de med negativ forventning. Dermed vil f.eks. et positivt tall indikere flere positive enn negative bedrifter. Tallet er formulert som differanse i prosentpoeng Samleindeksen er i 2017 positiv, og det er også alle underkategoriene. Høyest forventning er det til sysselsettingen sammen med omsetning/driftsresultat, mens forventningene er mer dempet til markedsutsiktene, investeringer og eksport.

5 Forventninger til markedet – delspørsmål 1/2 Hordaland 2012-2017
Samleindeksen for markedsforventningene tar opp i seg spørsmålene om antall ansatte, markedsutsikter, driftsresultat, omsetning og investeringer. Eksport holdes utenfor da det gjelder et mindretall av bedriftene. Markedsforventningene er regnet ut som andel bedrifter med positiv forventning minus de med negativ forventning. Dermed vil f.eks. et positivt tall indikere flere positive enn negative bedrifter. Tallet er formulert som differanse i prosentpoeng En gjennomgående tendens er at 2017 er mer positiv enn 2015 og 2016, men lavere enn 2014 på de fleste underkategorier. Samleindeksen viser en solid oppgang fra 2016 til 2017 etter 3 år på rad med nedgang. Av næringer er transport og undervisning de mest negative samlet sett, mens petroleum og matindustrien samt tjenesteyting er mest positive. Få næringer er negative totalt sett. Totalen for antall ansatte er også positiv i 2017 med +9 %, som betyr at denne indikatoren er omtrent tilbake på nivået for etter en dropp i Dette ser vi igjen også i estimatene på antall arbeidsplasser det skaper. Markedsutsiktene er tilbake på en plussverdi, etter 2 år med negativt fortegn. Den er ikke langt over nullpunktet, slik at det kan betegnes som en totalt sett forsiktig optimisme etter et stort fall i fjor.

6 Forventninger til markedet – delspørsmål 2/2 Hordaland 2012-2017
Samleindeksen for markedsforventningene tar opp i seg spørsmålene om antall ansatte, markedsutsikter, driftsresultat, omsetning og investeringer. Eksport holdes utenfor da det gjelder et mindretall av bedriftene. Markedsforventningene er regnet ut som andel bedrifter med positiv forventning minus de med negativ forventning. Dermed vil f.eks. et positivt tall indikere flere positive enn negative bedrifter. Tallet er formulert som differanse i prosentpoeng Forventningene til driftsresultatene blant bedriftene er tilbake på et positivt nivå. En viktig driver her, er at bedrifter som har noe tilknytning til oljeindustrien er relativt sett meget optimistiske. De med mest negative utsikter er transport, undervisning og oljeutvinning. Bygg og anlegg samt finans/tjenester og deler av industrien er mest positive. Omsetning er den av markedsforventningene som har høyest score når man ser på den historiske forventningsutviklingen. Så også i Her er forventningene gjennomgående positive med unntak av transport og undervisning. Forventningen til investering er tilbake på et positivt nivå i Her er det et klart skille i fylket mellom bedriftene som er tungt involvert i oljeindustrien på den ene siden, og de som leverer noe eller ingenting til oljeindustrien på den andre. Førstnevnte er fortsatt klart negative, selv om de er mindre negative enn i De næringene som forventer minst investeringer i 2017 er utvinning, treforedling, reiseliv og undervisning. Næringene med mest positive forventninger til investeringer er tjenesteyting, petroleum og diverse annen industri. Av bedriftenes forventninger til markedet, er eksport blant dem det er knyttet minst forventninger til. Størst forventninger til eksport finner vi i bedriftene som er storleverandører til oljeindustrien, mens oljeindustrien selv er svakt negative.

7 Forventninger antall ansatte om ett år
Alle fylker (vektet) Hovedspørsmålet i undersøkelsen dreier seg om hvor mange ansatte bedriftene anslår at de vil ha om ett år. Da svarer de færre, like mange eller flere. Tallene er vektet her slik at store bedrifter teller mer enn små bedrifter i oppsummeringen. Videre så er det estimert hvor mange jobber bedriftene etterspør på bakgrunn av disse svarene. Ser vi på nasjonalt nivå så er vi at stemningen er stigende for antall ansatte om ett år. Langt de fleste fylker har en høyere forventning i 2017 enn de hadde i Vestlandsfylkene ligger fortsatt lavere enn landsgjennomsnittet, mens forventningene er relativt høye rundt Oslo, Trondheim og Tromsø. Ytterligere et argument for å oppfordre til mobilitet.

8 Forventninger antall ansatte fordelt etter næring Hordaland 2017 (vektet)
Her ser vi at det spriker en del mellom forskjellige næringer. Mest overraskende er kanskje de svært negative forventningene innenfor undervisning og offentlig forvaltning. Ellers er det lave forventninger til sysselsetting innen utvinning. I motsatt ende er det stor optimisme til sysselsetting innen bygg, tjenesteyting og reiseliv.

9 Forventninger til antall ansatte fordelt etter industrinæring
Hordaland 2017 (vektet) Mesteparten av industrien har en positiv forventning til antall sysselsatte om 1 år. Særlig petroleumsindustrien fremstår som meget positiv. Ellers er det stort sett tre(foredling) og metallindustri som er negative i utsiktene sine. Industrien samlet ha en høyere forventning til sysselsetting enn fylkesgjennomsnittet.

10 Estimert behov for arbeidskraft ut fra bedriftsundersøkelsen
Hordaland (vektet) Estimatet for 2017 hever seg nesten tilbake til nivåene for etter to magre år i Dette er et signal som peker i en mer positiv retning enn forutsetningene i NAV Hordalands prognose for Dette er altså et signal om et forbedret arbeidsmarked totalt sett.

11 Næringer med estimert behov for arbeidskraft
Hordaland 2017 (vektet og avrundet) I stort, snakker vi om et bemanningsbehov innenfor bygg og anlegg, helse og tjenesteyting som hoveddriverne for utviklingen. Vi kan også trekke frem industrien som ligger inne med en estimert pluss på 100 sysselsatte. Kun utvinning har ikke noe behov for mer arbeidskraft ifølge undersøkelsen.

12 De 10 mest etterspurte yrkene Hordaland 2016
Tømrere og snekkere Sykepleiere Andre helseyrker Helsefagarbeidere Rørleggere og VVS-montører Telefon- og nettselgere Kokker Andre salgsmedarbeidere Elektrikere Betongarbeidere I 2016 var denne listen totalt dominert av helseyrker. I 2017 ser vi flere innslag av yrker innen bygg og anlegg, og snekkere er faktisk det som er mest etterspurt av alle. I tillegg til helse og bygg, så merker vi oss innslag av hotell/restaurantbransjen (kokker) og varehandel (telefonsalg/andre salgsmedarbeidere) i topp 10 listen. Antallene bak Tømrere og snekkere 434 Sykepleiere 328 Andre helseyrker 201 Helsefagarbeidere 189 Rørleggere og VVS 125 Telefon- og nettselgere 107 Kokker 95 Andre salgsmedarbeidere 66 Elektrikere 63 Betongarbeidere 58

13 Andel bedrifter involvert i oljeindustrien
Regioner i Hordaland 2017 Vi spurte bedriftene om de anså seg selv som en del av oljeindustrien eller som leverandør til denne. Dette spørsmålet har vi så brukt til å krysse mot noen av de andre spørsmålene. Bedriftene i undersøkelsen er blitt bedt om å oppgi om de er i oljeindustrien, leverer i stor grad til oljeindustrien (over 50 %), leverer i noen grad til oljeindustrien (under 50 %) eller er ikke involvert i oljeindustrien. I Hordaland som fylke gjelder dette 16 % av bedriftene som svarte i undersøkelsen i (Dette er 5 prosentpoeng færre enn i 2016, og kan til en viss grad skyldes forskjeller i utvalgene. Men det reflekterer nok også at en del virksomheter har lagt ned/blitt kjøpt opp) Fordelt på regionene i Hordaland så ser vi forskjeller. Vi ser at regionene Vest og Nordhordlnd er i størst grad involvert i oljeindustrien, hvor % av virksomhetene definerer seg som oljeindustri eller leverandør. Lavest involvering med oljeindustrien ser vi i Midthordland og Voss og Hardanger hvor bare 4-10 % sier det samme.

14 Forventninger til markedet etter grad av involvering i oljeindustrien
Hordaland Oljespørsmålet har blitt analysert ytterligere ved å dele resultatene opp i to, involvert/ikke involvert i oljeindustrien, og koblet opp mot samleindeksen og forventningen til sysselsetting. Samleindeksen Her ser vi en gjennomgående mer positiv holdning i 2017 enn i 2016, men den er fortsatt på den negative siden for de som definerer seg inn i oljeindustrien og som storleverandør til denne. Mest positive er virksomheter som leverer noe til oljeindustrien, men som har hovedtyngden av sine aktiviteter opp mot andre næringsområder. Ansatte Her er det også gjennomgående en mer positiv holdning enn i 2016 over hele linjen. Her er det kun de som definerer seg helt inn i oljeindustrien som fortsatt har en negativ forventning. Selv storleverandørene som var mest negative i fjor, har nå en solid pluss på forventningen om sysselsetting. Også her er forventningen størst for de som leverer noe til oljeindustrien.

15 Detaljerte markedsforventninger etter grad av involvering i oljeindustrien
Hordaland 2017 Her er et detaljert oppsett av forventningsvariablene sett opp mot involvering i oljeindustrien. Gjennomgående trekk å legge merke til: Oljeindustrien er den eneste gruppen som er jevnt negativ på alle parametere. Storleverandørene til oljen er enig med oljeindustrien om dårlige utsikter til marked og investeringer, men de er likevel positive på sysselsetting og driftsresultat som henger sammen med en forventning om mer eksport. Helt gjennomgående er de som leverer noe til oljen de mest positive bedriftene i undersøkelsen.

16 Type tiltak bedriftene tenker å gjennomføre i året som kommer
Hordaland Bedriftene ble presentert en liste med tiltak, og spurt hvorvidt de vurderer å gjennomføre noen av disse i Her kunne de krysse av på flere alternativer, slik at summen av alle kan overstige 100%. Her vises 5 grupper av tiltak, og hvor mange av virksomhetene som krysset av på tiltak innenfor den kategorien. Det satses like mye på innovasjonstiltak som i 2016, og det er det vanligste svaret fra bedriftene. Det er en utvikling mot sterkere satsing på interne tiltak i bedriftene i Nesten like mange bedrifter vil bedrive intern opplæring og omorganisering. Færre virksomheter vurderer nå permitteringer og oppsigelser som virkemiddel enn i 2016. Det er altså en dreining bort fra oppsigelser/permitteringer og mot interne omdisponeringer i bedriftene. Det er et positivt signal med tanke på å opprettholde og øke sysselsettingen.

17 Hvilke tiltak bedriftene tenker å gjennomføre i året som kommer Fordelt etter oljetilknytning Hordaland 2017 Forskjellen mellom de som er involvert i eller leverer til oljeindustrien og de andre er tydelig på 2 felt. Først og fremst er nesten alle oljerelaterte virksomheter (80%) opptatt av innovasjon på en eller annen måte. De er også vesentlig mer tilbøyelige til å vurdere permitteringer og oppsigelser

18 Hvilket kompetansenivå bedriftene melder at de trenger
Hordaland Bedriftene ble spurt om hva slags kompetanse de generelt har bruk for i fremtiden inndelt i noen utvalgte kategorier. Mest etterspurt er ansatte med høyere utdanning, tett fulgt av fagarbeidere. Begge grupper med en økning fra i fjor. Etterspørselen etter ufaglært er om lag stabil, mens det er færre virksomheter hvor rekruttering er uaktuelt.

19 Rekrutteringsproblemer hos bedriftene
Fylkene i landet 2017 Vi spurte om bedriftene har opplevd vanskeligheter med rekrutteringen i året som gikk. Enten ved at de ikke fikk ansatt i det hele tatt, eller at de måtte ansette noen med lavere kvalifikasjoner enn det de ønsket. Her er nivået ganske jevnt landet over, med unntak for de 3 nordligste fylkene som har noe større rekrutteringsutfordringer. Hordaland legger seg opp i det øvre sjiktet av fylker med rekrutteringsproblemer, men nivået er altså nokså jevnt.

20 Rekrutteringsproblemer hos bedriftene, andel
Hordaland For Hordaland representerer 2017 en retur til normalen for perioden, etter en dropp i rekrutteringsutfordringene i 2016.

21 Rekrutteringsproblemer etter næring, andel
Hordaland 2017 I Hordaland er det i særklasse bygg og anlegg som melder om rekrutteringsutfordringer, og bidrar til å trekke opp tallet for fylket. Ellers er det jevnere nivå på de fleste andre næringer, og som ventet null problemer med rekruttering innen utvinning.


Laste ned ppt "Bedriftsundersøkelsen 2017"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google