Trym Nordstrand Jacobsen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Advertisements

Velkommen til foreldremøte. Sakliste  Forventninger  Timeplanen  Fag  Læringsmål  Lekser  Ukeprøve  Klassemiljø  Sosiale tiltak  Info fra FAU.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Bruk og brukere Kapittel 3 INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 26 august 2013.
ALLEMED. Agenda 1.Velkommen og mål 2.Hva gjør vi allerede for å inkludere? 3.Hva vil vi forbedre? 4.Hvilke første skritt kan vi ta? 5.Avslutning.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Trond Haukedal AS Hordaland Fylkeskommune - LO - NHO Læreplasskonferansen 2016 Bergen den 11.
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
DU SER DET IKKE PÅ MEG å leve med overgrepserfaring.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
Nasjonalt toårig tverrfaglig utdanning i behandling av pasienter med alvorlige psykiske lidelser Torleif Ruud Professor, Akershus universitetsykehust
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
INF Introduksjon til design, bruk, interaksjon Kapittel 3 – bruk og brukere 25. august 2015 Institutt for Informatikk, Universitetet i Oslo
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
Hvordan kommuniserer vi egentlig?.  Om morgenen – med familien – på jobb  I kassa på super’n  Taxisjåføren  Telefonselgeren  I møtesammenheng – i.
 ”Noen vet kanskje hva et barn er, men ingen vet hva det kan bli.  Noen vet kanskje hva en barnehage er, men ingen vet hva den kan bli.
Læreren som sosialiseringsagent og relasjonsbygger. Kommunikasjon med barn og andre mennesker. Forelesning A1A og A1B S.100 den Bjørn Damsgaard.
1 ​ Vedvarende forbedringer og spredning ​ Læringsnettverk 3, 27. mars 2014 ​ Mette Fredheim.
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
Sokrates.
En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
Leanreisen i Bamsebo barnehage
Benchmarking som kilde til forbedring
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Hvor mange her er kommet alene. Hvor mange har avtalt å sitte med noen
Hundetrening skole Levert av:
Individuell Automagisk Tilbakemelding (av skriftlig eksamen)
En verden av usikkerhet
Idretten er så stor del av identiteten min.
INF1500 Introduksjon til design, bruk, interaksjon
Gang.
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Foreldrehverdag.no – et universelt foreldrestøttende tiltak
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Agenda Vurdere tekniske hjelpemidler som kan hjelpe oss i jobbsøkerprosessen...! Takk for muligheten til å presentere en alternativ hjelpemiddel. La oss.
2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
Valgfag innsats for andre
(Parent Management Training - Oregon)
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Hva kan foreldre gjøre for å bidra til et godt og trygt skolemiljø?
Hei! Har du lyst å starte et eTwinning- prosjekt med klassen din?
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Misunnelse Har dere vært misunnelig på en ting noen andre hadde noen gang? Fortell om det Hvor i kroppen kjenner du misunnelse? Hvordan kjennes følelsen.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Matematikk på ungdomstrinnet
Åpen dialog – demokrati og deltakelse i relasjonelle praksiser
Velkommen – presentasjon av deg selv
Foreldre – Barnas viktigste Forebygger
Velkommen til førskoledager HASLE SKOLE på Brynseng
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Venner & valg Velkommen.
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Project delTa Kristoffer Gudmundsen, Mazahir Hashimli, Gosia Kokoszka, Stian Masserud.
Sokrates.
Bikkjestykket barnehage Tidlig innsats og utfordrende atferd
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Tverrfaglige tema.
Fysisk og psykisk helse
Tilflyttingsprosjektet i Nordland 17 og 18 september 2018
Hvordan leve med den lange ventesorgen? (ved Dagfinn Follerås)
Validering- å lytte til følelsene
Utskrift av presentasjonen:

Trym Nordstrand Jacobsen ACT og psykologisk fleksibilitet - et ståsted og en guide for både hjelpere og hjelpetrengende Trym Nordstrand Jacobsen

Acceptance and Commitment Therapy Acceptance and Commitment Training Aksept og engasjement terapi Aksept og engasjement trening

ACT perfekt trøndersk og engelsk uttale = ÆKT

En påminnelse

Mitt mål her i dag: At dere sitter igjen med en oversikt og begynnende innsikt i ACT At dere kjenner til hvordan normale språklige prosesser ofte hindrer oss og de vi ønsker å hjelpe, fra å leve mer i tråd med slik vi egentlig ønsker å være – fra et rikt og meningsfullt liv At dere kjenner til hvordan man kan fremme psykologisk fleksibilitet og betydningen av det At dere kommer med innspill til hvordan ACT prosesser kan anvendes i samarbeid med/rundt ungdom og unge voksne, både preventivt og intervensjonsmessig At dere ønsker å sette dere ytterligere inn i ACT

Sagt om ACT:

ACT er: en empirisk basert psykologisk intervensjon, utviklet/er i utvikling utifra et vitenskapelig ståsted, basert på underliggende filosofi kallt funksjonell kontekstualisme (pragmatisme), og basert på Relational Frame Theory, en teori (med støtte i grunnforskning) om hvordan menneskelig språk og kognisjon fungerer, OG er IKKE et sett med teknikker/metoder

Pakkeløsning VS prosess-basert F - A – K (Skinner)

en empirisk basert psykologisk intervensjon, ACT er: en empirisk basert psykologisk intervensjon, utviklet/er i utvikling utifra et vitenskapelig ståsted, basert på underliggende filosofi kallt funksjonell kontekstualisme (pragmatisme), og basert på Relational Frame Theory, en teori (med støtte i grunnforskning) om hvordan menneskelig språk og kognisjon fungerer, OG er IKKE et sett med teknikker/metoder

75 RCT’er på ACT pr februar 2014, de fleste gjort de siste 10 årene Et veldig bredt spekter av problemråder, diagnoser samt prestasjonsforbedring Gode resultater i sammenligning med ’gull-standard’ behandlinger Siden første RCT vært minst like opptatt av prosess-måling som outcome ACT synes å virke gjennom de prosessene teorien/modellen har spesifisert Ser ut til at når prosessene øker, øker gode resultater (når det ses økning i psykologisk fleksibilitet ses det påfølgende økning i fungering)

ACT er: en empirisk basert psykologisk intervensjon, utviklet/er i utvikling utifra et vitenskapelig ståsted, basert på underliggende filosofi kallt funksjonell kontekstualisme (pragmatisme), og basert på Relational Frame Theory, en teori (med støtte i grunnforskning) om hvordan menneskelig språk og kognisjon fungerer, OG er IKKE et sett med teknikker/metoder

Funksjonell kontekstuell forståelse i ACT: - mennesket i og med kontekst - vurdering av nytteverdi alltid opp mot valgte verdier

ACT er: en empirisk basert psykologisk intervensjon, utviklet/er i utvikling utifra et vitenskapelig ståsted, basert på underliggende filosofi kallt funksjonell kontekstualisme (pragmatisme), og basert på Relational Frame Theory, en teori (med støtte i grunnforskning) om hvordan menneskelig språk og kognisjon fungerer, OG er IKKE et sett med teknikker/metoder

ACT tar for seg naturlige språklige prosesser Språk/kognisjon

ACT tar for seg naturlige språklige prosesser som skaper lidelse Vi tenker: funderer, sammenligner, evaluerer, bedømmer, grubler, bekymrer, engster, ser for oss ting, osv. UTEN Å VÆRE BEVISST AT DET BARE ER TANKER

De er allerede inne i nettet..

ACT tar for seg naturlige språklige prosesser som skaper lidelse Regelstyrt atferd Lite fleksibel selvoppfattelse/lite perspektivtaking ”Jeg kan ikke leve mer” ”De bryr seg ikke om meg” ”Hva er vitsen” ”Engstelse er noe man ikke skal føle” ”Tristhet er noe man ikke skal føle” ”Jeg bare må gjøre det” ”Jeg bare må ha det” ”Jeg kan ikke ha denne smerten i kroppen” ”Jeg er ikke noe verdt” ”Jeg er ikke bra nok” ”Det er bare så jævlig vanskelig” ”Ingen forstår meg” ”Jeg er helt alene”

ACT tar for seg naturlige språklige prosesser som skaper lidelse Uklare verdier og mål Unngåelse av opplevelse Vi foretar oss handlinger for å unngå, dempe eller justere følelser, kroppslige sensasjoner, minner og tanker - På bekostning av å gjøre ting som er viktig/av betydning for oss ”Jeg vet ikke hva jeg vil” ”Jeg vet ikke hva som er viktig for meg ”Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre” ”Jeg vet ikke hva jeg bryr meg om

Ressurser videre: www.contextualscience.org Lykkefellen – Russ Harris ACT – enkelt og greit Russ Harris trym_n_jacobsen@yahoo.no