Helse miljø og sikkerhet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeidsmiljøutvalget (AMU)
Advertisements

Systematisk HMS arbeid
Et eksempel på hvordan kan en dokumenterer IK – Akvakultur?
Arbeidsgivers plikter.
SYSTEMATISK HMS-ARBEID
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Arbeidstakermedvirkning i HMS-styring
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Revisjon ved Rikshospitalet den 11. – 18. desember 2007.
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Arbeidsmiljø i hjemmetjenesten Sandefjord 8.Mars 2007
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
ELEMENTÆR GRUNNLEGGENDE SIKKERHETSOPPLÆRING
Arbeidsmiljø 2008.
Arbeidsgivers plikter.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
eksempler på HMS-faktorer:
Lynkurs i SWOT-analyse Roald Bjørklund, Psykologisk Institutt
HMS i UiO med Internasjonale standarder og Internkontrollforskriften av 1997 HMS ko-ordinatorseminar utgave                                
Plikt til internkontroll Per Gammelsæther Ikks AS / RO
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Systematisk Helse- Miljø- og Sikkerhetsarbeid Arbeidsmiljøloven
”Det kan ikke skje meg noe………eller?”
Byggherreforskriften
ANSVAR ETTER HMS REGELVERKET
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Et eksempel på hvordan du kan dokumenterer IK – Akvakultur?
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Internkontroll i norske kommuner
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Samhandling leder/verneombud
Hovedverneombudet i Kristiansund. Det er arbeidsgiveren som har hovedansvaret for at arbeidsmiljøkravene blir gjennomført. Arbeidsmiljøloven.
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
Håndtering av avviksmeldinger
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur
IK-forskriften Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften) Historikk Hvorfor drive systematisk.
Hovedkontormodell og HMS
Roller Arbeidsgiver – Arbeidstaker – Verneombud (AML) AMU
Styrking av miljørettet helsevern i skolen Hva kan kommunen gjøre – egenkontrollen og godkjenningen Prosessen i Skedsmo kommune Hans Petter Buvik, Helseavdelingen.
Planlegge og prioritere tiltak
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Internkontroll ved Setesdal vgs Mål: ”Å få til felles rutiner og dokumentasjon”, virksomhetsplanen Hele internkontrollsystemet ligger i Fronter, rom.
Status på oppfølgingsarbeidet i forbindelse med tilsynsrapporten og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, ”Arbeid for helse” per
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet for ansatte
INTERNKONTROLL - Medlem av Norges største frittstående elektrikerkjede -
Hva er risiko ? Med ” risiko” menes sannsynligheten for og konsekvensene av at noe uønsket skal hende eller utvikle seg.
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
Sikker bruk av motorsag. Mål for kurset Sikker bruk av motorsag Hoggeteknikk Vedlikehold.
Elektronisk system for HMS-avvik Orientering. Bakgrunn og begrunnelse (1) Arbeidsmiljøloven og forskrift om internkontroll setter krav til at alle virksomheter.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
HMS – Helse, Miljø og Sikkerhet
Kvalitet, risiko og avvik
Kurs for brukere av KFF-KSS
HMS-internrevisjon UiO AMU nov HMS-koordinator ved UiO
Hvordan lykkes i rollen som verneombud?
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Ansvar og myndighet i HMS-arbeidet
Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Arbeidsmiljøkurs (40 timers HMS-kurs)
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
TQM Ledelsessystem for kvalitet
Utskrift av presentasjonen:

Helse miljø og sikkerhet HMS-ledelsesystem ved UiO Systematisk HMS-arbeid er: Et ledelsessystem for HMS Et styringsprinsipp for å forbedre HMS-prestasjoner Orden i eget hus Klare retningslinjer og ansvarsfordeling Forankring av HMS i linjen Et verktøy for å oppnå medvirkning i HMS-arbeidet på Kvalitetssikring av HMS

Agenda Regelverk Roller HMS-ledelsessystem

Regelverk

Internkontroll Styringssløyfa – planlegg, utfør, følg opp og korriger Kravene i HMS-internkontrollforskriften, OHSAS 18001 og ISO 45001 (utgis i 2018) 1992 IK-forsrkiften trådte i kraft 1997 IK-forskriften erstattet av forskrift om systematisk HMS-arbeid 2006 deler av forskrift om systematisk HMS-arbeid er den del av Arbeidsmiljøloven Internkontroll er systematiske tiltak som skal sikre at virksomhetenes aktiviteter planlegges, organiseres, utføres og vedlikejoldes i samsvar med krav fastsatt i eller i medhold av HMS-lovgivningen: - Lov om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr - Arbeidsmiljøloven - Genteknologiloven - Strålevernloven - Brann- og eksplosjonsvernloven - Forurensningsloven - Produktkontrolloven - Sivilbeskyttelsesloven (denne loven gjelder ikke UiO) Internkontroll innebærer at virksomheten skal: 1. sørge for at de lover og forskrifter i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen som gjelder for virksomheten er tilgjengelig, og ha oversikt over de krav som er av særlig viktighet for virksomheten 2. sørge for at arbeidstakerne har tilstrekkelig kunnskaper og ferdigheter i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, herunder informasjon om endringer 3. sørge for at arbeidstakerne medvirker slik at samlet kunnskap og erfaring utnyttes 4. fastsette mål for helse, miljø og sikkerhet 5. ha oversikt over virksomhetens organisasjon, herunder hvordan ansvar, oppgaver og myndighet for arbeidet med helse, miljø og sikkerhet er fordelt 6. kartlegge farer og problemer og på denne bakgrunn vurdere risiko, samt utarbeide tilhørende planer og tiltak for å redusere risikoforholdene 7. iverksette rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge overtredelser av krav fastsatt i eller i medhold av helse-, miljø- og sikkerhets- lovgivningen 8. foreta systematisk overvåkning og gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt Figur fra Teknologisk institutt

Regelverk Gjennomgang av det HMS-regelverket som gjelder UiO: Prosedyre for samsvarsvurdering HMS-grunnkurs har en egen 3-timers-modul om HMS-regelverket som de som trenger det kan ta

Roller

Roller innen HMS-arbeidet Leder – har ansvaret Ansatt – skal medvirke Verneombud (VO) – skal påse Bedriftshelsetjenesten (BHT) skal gi råd Universitets-direktør Gunn-Elin Bjørneboe Arbeidsgiveren har ansvaret for at arbeidsmiljølovgivningens krav blir oppfylt. Arbeidstaker har medvirkningsplikt. Verneombudet skal ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet.

Organisering av HMS-arbeidet Lokale ressurser Leder, ansatte og verneombud Lokalt arbeidsmiljøutvalg Lokale HMS-koordinatorer og personal Lokale strålevernskoordinatorer Romansvarlige lab, stoffkartotekansvarlige Etasjekontakter brann

HMS-ledelsessystem

HMS-ledelsessystem Policyer: Gir prinsipper og retningslinjer som gir retning mot HMS-målet. Prosedyrer: Beskriver hvem som gjør hva og når. Verktøy: Skjemaer, maler, plakater, veiledninger, IT-systemer osv. Registreringer: Referater, utfylte skjema, oversikt over kompetanse, osv. https://www.uio.no/om/hms/arbeidsmiljo

Flere nivåer Felles HMS-system – HMS-web Lokalt HMS-system