Samfunnsmessige utfordringer ved økt hyppighet av naturulykker i Norge

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
Advertisements

Introduksjon.  ITIL står for Information Technology Infrastructure Library.  Det er mye snakk om ITIL i næringslivet for tiden, og veldig mange bedrifter.
PÅ JOBB FOR ET TRYGT HEDMARK HEDMARK POLITIDISTRIKT Alles plikter ved mistanke om vold/ fysiske overgrep mot pasient/klient.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Har Kvalitetsreformen bidratt til redusert frafall og økt studieinnsats? Elisabeth.
Boligpolitikk – med fokus på boligmelding Av Christian Hellevang, KS.
Offentlig tjenestepensjon Et kritisk blikk på rapport fra ASD av desember 2015 Forsvar Offentlig Pensjon Oslo 11/1 – 2016 Stein Stugu.
Tallinja Audun Merete Veronika. En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive,
Holdninger til naturskader og klima TNS Gallups Klimabarometer 2 / 2010 Prosjekt: © 2011.
Et felles løft for alle Gjennomføring av arbeidsmøte.
Vurdering -hva ligger i en karakter? -forventninger lærere og elever.
TRENINGSVENN FOR PERSONER MED DEMENS. Et pilotprosjektet i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen Møre og Romsdal og Møre og Romsdal idrettskrets.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
SFS 2201 – kjennelsen Slutningen – partsforholdene I.SFS 2201 prolongeres med følgende endringer: Pkt. 1 gis slik ordlyd: Denne særavtale er.
Foreldremøte for J/G 2010, 27. august Plan for foreldremøtet J/G Info om klubben -hjemmesidene -sportsplan -medlemskap -lagene J/G lagsoppgaver.
Kapittel 10 Prosjektvett. Læringsmål Etter å ha jobbet med læreboken og hjemmesiden til kapittel 10 skal du kunne: 1.Redegjøre for de ni punktene i prosjektvettplakaten.
Orkla Matbarometer - en nordisk kostholdsundersøkelse
Hverdagsrehabilitering Porsgrunn kommune
Veileder for gevinstrapportering
Konjunkturrapport for arkitektbransjen 2H 2016
Presentasjon av organiseringsprosjektet
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
”Hvem bygger ut nye barnehageplasser – kommunalt eller privat
Undervisnings- og vurderingsformer
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Resultatmåling av brukerstyrt forskning Styrker og svakheter
INFORMASJON OM BARNEVERN
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Familieråd En for alle, alle for en
Masteroppgaven: Valg av tema, problemstilling og søknad om veileder
Gang.
Alkoholservering på større arrangement der barn, unge og familier er målgruppe Hensynet til barn og unge Barn og unge er et område som engasjerer.
Sametingsvalget mellom Karasjok og Tønsberg
Grammatikkens plass i andrespråksopplæringa
2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Valgfag innsats for andre
Forskningsrådets retningslinjer for datahåndtering
Prosjektveileder Forklaringer og enkle hjelpemidler
Oppsummering ved Professor Hans Petter Graver
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
NYE ASKER KOMMUNE TJENESTEPENSJON FRA
HMS © Caritas Norge..
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
SkatteFUNN Eirik Normann,
Brønnbygging i Afrika.
Innlegg på driftssjefkonferansen 2008
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Hvordan klimaet virker Hva skjer, hvorfor, og hva vi kan gjøre
Verdiøkning.
Den matematiske samtalen
Matematikk på ungdomstrinnet
Velkommen – presentasjon av deg selv
Arbeidsmetodikk Navn Dato.
Energiavregning 2016 Og litt om 2017.
1. Innledende påstander om organisasjoner
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Kapittel 13 Prissetting Forklare hva som menes med kundeverdi
Naturens rolle i et endret klima
Orientering i Planutvalget om Glommakryssing for riksvei 22 - planendringer etter offentlig ettersyn Reguleringsarkitekt Inge Fagerhaug Enhetsleder Arne.
Deltakeravgift på distriktsarrangementer
Rapporteringsrutiner til styret om immaterielle rettigheter
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
Velkommen til foreldremøte
Sensorveiledninger – anbefalinger og eksempler
UNGDOM OG LOVBRUDD Om kriminalitet og konsekvenser
Utskrift av presentasjonen:

Samfunnsmessige utfordringer ved økt hyppighet av naturulykker i Norge NORKLIMA Brukerforum: Ekstremvær - nye utfordringer for bransjer og samfunn Samfunnsmessige utfordringer ved økt hyppighet av naturulykker i Norge Asbjørn Aaheim, CICERO Senter for klimaforskning Forskningsrådet, 18. mai 2009

Hva skiller naturulykker fra andre klimaeffekter? De kommer brått på, og tilpasning må basere seg på forventninger om hva som kan komme til å skje, og graden av usikkerhet er meget stor De kommer gjerne i kjølvannet av ekstremvær i helt avgrensede områder, som er vanskelig å forutsi med utgangpunkt i klimascenarier Sammenhengene mellom vær og ulike typer naturulykker er komplekse og lite kjente Naturulykker er ikke noe nytt, vi har alltid måttet forholde oss til dem, så man kan basere tilpasning på erfaring Vi må først og fremst bedre kunnskapen om hva som kan skje, eller…?

Slovic, P. (1987): “Perception of risk”, Science [236] 280-235. i) ”Ingen hører på hva ekspertene har å si” Korrelasjon mellom ulike gruppers vurdering av risiko Studenter Klubb-medlemmer Eksperter Kvinnlige velgere 0.824 0.924 0.592 0.679 0.633 Klubbmedlemmer 0.542 Slovic, P. (1987): “Perception of risk”, Science [236] 280-235.

ii) ”Den ene hånda vet ikke hva den andre gjør” ”…av og til vet ikke hånda engang hva den gjør selv”

iii) ”Det tas beslutninger mot bedre vitende” => Er det noe å forstå eller det bare tankeløshet?

”Jeg-perspektivet” på tilpasning til ekstremhendelser Jeg må finne ut av Hvor sannsynlig hendelsen er Hvor stor skade jeg vil lide dersom det skjer noe Skade på folk Økonomisk skade I hvilken grad jeg blir stilt til ansvar for skaden Hvor stor risiko er jeg villig til å ta Hvilke tilpasningsalternativer jeg har Bytt ut ”jeg” med ”samfunnet” => det er bare sannsynligheten man har felles

Økonomisk risiko gitt at det går skred (Geoextreme) Andre kostnader knyttet til skred Hvor mye blir ødelagt? Simulert frekvens-fordeling for kostnader

Ansvar for skade Ålesund – mars 2008: 5 mennesker drept Verditap: ca 30 mill. kr. Total kostnad (grovt anslag): 60 – 90 mill kr. Riskoen ikke kartlagt   Kostnader Nytte Kostnader til kartlegging 100 Sikringskostnader: 3000 Forventet kostnad: Sikre området hvis innenfor 1000 års sone med sannsynlighet 0,05 150 med sannsynlighet 0,10 300 med sannsynlighet 0,23 690 Forventet reduksjon i kompensasjon I alt 250 - 790

Faktiske og ”rettferdige” kostnader for å unngå yrkesskader i Norge Hvor stor risiko kan tolereres? Faktiske og ”rettferdige” kostnader for å unngå yrkesskader i Norge

Kostnaden ved tilpasning avhenger av alternativene Utbyggingsvedtak: Private Kommune Stat => Alternativkostnaden avhenger av øynene som ser

Mange har glede av at sikringstiltak gjennomføres (offentlig gode) Hvis implementering overlates til private: For få eller utilstrekkelige sikringstiltak Positive virkninger for den som gjennomfører kan ha negative konsekvenser for andre (negativ eksternalitet) Når gjennomføring skjer i regi av det offentlige: Uklare ansvarsforhold og utydelige retningslinjer for bruk av informasjon => tilfeldige beslutninger

Konklusjoner Mer kunnskap om sammenheng mellom klima og ekstremhendelser er viktig, men gjør det ikke mindre utfordrende å tilpasse seg på en god måte Både menneskelige og økonomiske skader ved flere og sterkere naturulykker kan bli betydelig større enn de trenger bli dersom dagens tilpasningspraksis ikke endres. Mistilpasning kan ofte forklares, og det er mye generell kunnskap om hvordan det kan unngås, men denne kunnskapen er i liten grad tatt i bruk ”Beste strategi” avhenger av hvem man spør