Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Alkoholservering på større arrangement der barn, unge og familier er målgruppe Hensynet til barn og unge 24.10.2017 Barn og unge er et område som engasjerer.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Alkoholservering på større arrangement der barn, unge og familier er målgruppe Hensynet til barn og unge 24.10.2017 Barn og unge er et område som engasjerer."— Utskrift av presentasjonen:

1 Alkoholservering på større arrangement der barn, unge og familier er målgruppe Hensynet til barn og unge Barn og unge er et område som engasjerer. Og et viktig område. Snakker om arrangement der barn og unge er målgruppe

2 Utganspunkt. Dette engasjerer – meninger.
Holmenkollen skifestival Dette er en viktig påminnelse om hvorfor idrett og alkohol ikke hører sammen. Det gjelder i langrennsløypene like mye som på fotballbanen. Folk skal slippe å plages av fulle mennesker på arrangementer som skal være åpne for alle. Det skal være hyggelig å ha med ungene, og man bør slippe uro for fyll og bråk. Langrenn er nordmenns nasjonalsport, og vi legger prestisje i å heie fram løperne, uansett nasjonalitet. Hele familien skal med, og vi pakker sekken med flagg, pølser og termos med kakao og legger i vei ut i Marka eller opp på tribunene. Dette er en fantastisk sjanse for å ta med barna på tur og lære dem skikultur og -tradisjon. Da er det ekstra viktig at alle føler seg trygge, og at ingen får ubehagelige eller skremmende opplevelser med fulle folk som skaper dårlig stemning. Bieber konsert Ordensforstyrrelser og beruselse + lignende eksempler fra andre aviser og blogger På den annen side: Drikker oftere og drikker oss oftere fulle enn for f.eks 50 år tilbake. Generelle aksepten for når det passer seg med alkohol har økt. Grensene flyttes og noen mener at alkohol bedrer kultur eller idrettsopplevelsen.

3 Tredjepartskader (passiv drikking)
Negative konsekvenser av alkoholbruk for andre enn konsumenten selv Ingen få klart avgrensede konsekvenser, men bredt spekter av skader og problemer Lang tid har fokus vært på skader den som drikker påfører seg selv. Ingen få klart avgrensede konsekvenser, men bredt spekter av skader og problemer.

4 25% av befolkningen har opplevd å blitt plaget eller skadet av andres drikking (voksne)
Fått klær, ting eller andre eiendeler ødelagt av full person Blitt fornærmet av noe full person har sagt Holdt våken om natten på grunn av bråk fra full person Vært redd for full person på offentlig sted Antastet eller plaget av full person på offentlig sted Fysisk skadet av full person + perspektivet barn som vokser opp med foreldre som har et skadelig bruk av alkohol.

5 Hva vet vi? - Barn Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier Barn merker endring tidligere enn vi voksne tror Barn lærer av foreldrene Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier Plutselig og uforklarlig atferdsendring hos voksne skaper utrygghet hos barn. Det kan være vanskelig for små å forstå dersom man oppfører seg på en annen måte enn det de er vant til. utrygghet Barn merker en endring tidligere enn vi voksne tror «God stemning» i sosiale sammenhenger betyr ikke alltid det samme for voksne og barn. Barn merker raskere at vi forandrer oss når vi drikker alkohol enn det vi tror. Etter noen glass kan det være vanskelig for oss voksne å bedømme hvordan vi oppfattes av de små Barn lærer av foreldrene Holdninger til alkohol etableres tidlig i livet, og voksne er viktige rollemodeller for sine barn. Det er en klar sammenheng mellom foreldrenes alkoholbruk og hvor mye barna kommer til å drikke senere i livet.

6 Hva vet vi? - Ungdom Ungdom i lavere sosiale lag drikker mer enn andre
Ungdom som ofte drikker sammen med foreldre har økt forekomst av risikofylt drikking Barn av mødre som drikker har flere psykiske vansker Mer selvmordstanker blant ungdom med fulle foreldre Poeng? Forsiktig med å konkludere på grunnlag, men mye tyder på at det at voksne drikker seg fulle (åpenbart påvirket) kan ha negativ innvirkning på ungdom. Ikke bruk av alkohol i seg selv. Risiko for psykososiale problemer som depresjonssymptomer, selvmordstanker, voldsutsatthet og negativ foreldrerelasjon + risikofylt bruk av alkohol senere i livet. Større grad av problemer der voksne ofte drikker seg fulle. Forebyggings perspektiv: Trygghet og gode rollemodeller er viktig. En god og trygg barndom vaksnine som gjør at du bedre håndterer utfordringer senere i livet. Bedre å forebygge skade enn å behandle skade.

7 Skjenking til mindreårige
Kjenner begrepet. Vet jo hvorfor det er lurt å hindre skjenking til mindreårige. Ikke bare at det er 18 års grenser og kan få konsekvenser om brytes, men kan få uheldige konsekvenser for den mindreårige som drikker. Hjernen ikke ferdig utviklet, tenker ikke alltid rasjonelt, alkohol som i tillegg svekker dømmekraften. Mer utsatt for å bli skadet, sette seg selv i uheldige situasjoner. For jenter er seksuelle overgrep en risiko ved beruselse. Gutter begår oftere fyllekjøring, seksuelle uønskede handlinger eller mer eller mindre farlige «vågestykker». Akutt forgiftning og alvorlige skader. Jo yngre ungdom er når de begynner å drikke, desto mer drikker de – også senere i livet. Tidlig alkoholdebut sammenheng med skadelig bruk av rusmidler senere i livet. (12 åringer og drikke seg fulle)

8 Hva tenker vi om alkoholservering på arrangementer der barn og unge er en del av målgruppen?
Konserter, idrettsarrangement, gode matopplevelser og andre typer kulturelle opplevelser er viktig for voksne og barn. Det gir gode følelser, glede, sosiale, utvider horisonten vår på mange måter. Viktig at barn kan ha slike opplevelser, men det er og viktig at de skal føle seg trygge på slike arrangement. Utrygghet – mister mye av det gode. Svært viktig å sikre at barn og unge ikke blir utsatt for tredjepartsskader, eller får skjenket / nytt medbrakt /langet alkohol fra andre. Åpenbar beruselse. Vi har alle et ansvar.

9 HOLDNINGER PLAN PRAKTISK GJENNOMFØRING
Utfordre på å ha barneperspektivet langt fremme i pannen når en har arbeidsoppgaver i forhold til arrangementer der barn og unge er målgruppe. Hva kan jeg bidra med for at dette skal bli en god opplevelse for barn og unge. Holdninger, plan, praktisk gjennomføring. Holdninger: Stort fokus i samfunnet på at barn skal ha det bra. Diskuterer kosthold, digitale vaner osv. Kan noen ganger bli merkelig stille rundt barn og alkohol. Tørre å ta diskusjonene og de litt ubehagelige. (barn ingen kjøpesterk gruppe?) Bevisstgjøring i eget hus og med eventuelle sponsorer Snakket om 2 typer tredjepartskader: -litt tilfeldige som kan ramme alle -mer alvorlige som rammer barn som har foreldre med et høyt alkoholforbruk Plan: Begrepet tredjepartsskade, bør være et viktig element i alle alkoholpolitiske beslutninger, både på nasjonalt nivå og mer lokalt, som i kommuner og på arbeidsplasser. Vil vi gjøre som noen kommuner har valgt: lage retningslinjer for salg og skjenking av alkoholholdig drikk som har til formål å begrense de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. – bevilgning kan ikke gis arrangementer som er beregnet på barn og unge, heller ikke idrettsarrangement. Hvis ikke ønsker det eller arrangementer i gråsonen – plan for sikre barn og unge ikke blir utsatt for tredjepartsskader, eller får skjenket / nytt medbrakt /langet alkohol fra andre. Åpenbar beruselse. Praktisk gjennomføring Egne familiesoner, alkoholfrie soner, eller kanskje alkohol soner. Tenker gjennom plassering på sonene Økt vakthold Lavere terskel for bortvisning Begrensning i antall enheter Barn og unge må kunne føle seg trygge i det offentlige rom.

10 Kilder. Arctis (rusfeltets samarbeidsorgan) Folkehelseinstituttet
Forebygging.no Av og til Ulike aviser / blogger

11


Laste ned ppt "Alkoholservering på større arrangement der barn, unge og familier er målgruppe Hensynet til barn og unge 24.10.2017 Barn og unge er et område som engasjerer."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google