Ritualisering ved dødsfall

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

5 Kultur.
Med et nyfødt barn i våre hender
GNU Science A Bergartenes kretsløp.
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Religioner og livssyn i dag
Vi møter sommeren med respekt og undring… med utgangspunkt i eget ståsted er vi nysgjerrig i møte med * ulike årstider – nye erfaringer *små og store dyr.
Religion, ritualer og idrett
Bønn Uke 42.
Med sekken full av penger!
MANGFOLD I HVERDAGEN.
Velkommen til gudstjeneste
Nasjonal konferanse om inkluderende læringsmiljø
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
De sentrale ritene i islam Quang, Martin, Ole Andreas, Eirik og Vetle
Deg være ære, Herre over dødens makt!
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Rolighetsmoen barnehage
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Mangfold og fellesskap
1 Identitet – muslimske elever Se: S Østberg 2000.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Religioner og livssyn i dag
RLE Torsdag 29. august RELIGIONER OG LIVSSYN.
”jeg leser aldri – men jeg leser alltid”
Kulturteori
Intervju med de voksne 1. Hvordan tolker dere begrepet identitet? 2. Hvordan jobber barnehagen med språk, kultur, religion og mat? 3. Hvilke.
Tilpasset opplæring i en inkluderende skole.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Islam.
Oxlo konferanse, Litteraturhuset Dr. art. Lars Gule Høgskolen i Oslo.
Hvilket språk skal vi snakke til barnet vårt?
Tekster om tro og livssyn
Ritualene røper oss Lars J Danbolt Schjelderupseminaret
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
EXFAC03-MVIT Forelesning 5 Samværstradisjonen Pensum: Carey, Rommetveit, Vagle et al, Ytreberg.
HINDUISMEN.
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Lørdag 6. desember :00 – 11:45Forelesning (i) 11:45 – 12:00Evaluering 12:00 – 12:30pause 12:30 – 13:30Forelesning (ii) 13:30 – 14:00Bråk og uro.
”Arbeid med flerkulturelle spørsmål i barnehagen.”
Islam.
Kapittel 13 I begravelse.
Som regnet vanner jorden - om en sjelesørgende preken.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Hinduisme En introduksjon. Hva skal du lære? forklare hva tempelet betyr for norske hinduer fortelle om hinduenes templer og hellige steder fortelle om.
Å DEFINERE FENOMENET RELIGION. KRAV TIL EN GOD DEFINISJON 1.) Den må være presis og treffe fenomenet 2.) Den må være vid og favne alt som er religion.
Fra ord til liv februar 2011 "Alle som drives av Guds Ånd, de er Guds barn" (Rom 8,14).
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
DEN KATOLSKE KYRKJA Oppbygging Hovudtrekk. Katolsk tyder «for alle mennesker» Spredd over hele verden, spes. Latin-Amerika og Nord- Amerika. Ca halvparten.
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
SMISO ROGALAND AUGUST 2016 ER SINNE FARLIG ?. HVA SKAL JEG SNAKKE OM Sinne og aggresjon og problemer knyttet til dette sett i lys av egen oppvekst – og.
For å samhandle godt med mennesker med forskjellig livssyn og kulturbakgrunn, er det viktig med kunnskap om religiøs tro og tradisjoner.
SAMSPILLMETODEN DIALOG Informasjon til foreldre Bergen 2012.
Livssynshumanismen.
ISLAM.
Les læringsutbyttene i Kommunikasjon og samhandling
Messen - den katolske gudstjenesten
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Livssynshumanismen.
Livssynshumanismen.
SAMSPILLMETODEN DIALOG
1 Kommunikasjon.
Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø.
Kommunikasjon og relasjon i arbeid med ungdom
STANDARDER FOR OSERØD SKOLE
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Utskrift av presentasjonen:

Ritualisering ved dødsfall - Om bruk av ritualer for å skape en viss form for mening og tilhørighet

Memento mori Husk din dødelighet…

Fra bondebegravelse til hinduistisk kremasjon

Å si livet farvel Å dø er alltid noe som skjer i innenfor rammen av en sosiale, kulturell og religiøs/ ikke-religiøs kontekst. Å dø er en av de viktigste hendelser i et menneskes liv. Å dø kan være så mye….. . : ? For de aller fleste av oss er det viktig å dø i sammenhenger som er gjenkjennbare og som bekrefter oss

Riter- Hjertets språk En rite er et fastlagt mønster av en kollektiv handling knyttet til en bestemt tid, hendelse eller sted som i liten grad varierer fra gang til gang Ritualer kommuniserer ofte ære , moral og tradisjon. Ritualer bekrefter hvem man er og hvor man hører hjemme Rites de passage - Overgangsriter Ritualer gir ofte ord der man er ordløs

Ritualer i en flerkulturell kontekst Ritualer binder sammen. Igjennom bruken av ritualer søker man tilbake til det man hadde. Prosessen forsterker sosial, kulturell og religiøs identitet. Rituell fortæring Fravær av religiøse og kulturelle institusjoner bidrar til at man søker inn mot det som gjelder der man er.

Hvorfor er riten så viktig ? Det sosiale aspekt Ritualene løfter det som har skjedd inn i et fellesskap. Det livssynsmessige aspekt I et rituale foregår det kommunikasjon av mening og livsinnhold Det psykologiske aspekt Et rituale bidrar til en viss grad å skape orden og kontroll i kaos Et rituale gir rom for å kunne leve ut sine følelser Et rituale kan hjelpe oss til å forstå Et rituale er ikke pr. definisjon terapi, men fungere som det

Ritualer ved dødsfall for muslimer En muslim dør når Allah vil. Vil helst ligge i retning mot Mekka Ønsker ofte resitasjon fra Koranen Plikt å følge den døde fram til graven Vil ha rituell vask Gravlegges helst på egen muslimsk gravplass. * Muslimene har eget muslimsk begravelsesbyrå. Viktig at det kommer Imam fra deres egen muslimske tilhørighet

Dips pkt. 11 Hvor ble du av ?

Katolikker Besøk av Pater Nattverd Den siste Olje Velario

Buddhister Ønsker ofte bruk av røkelse og levende lys. Ønsker ofte at deres munker skal komme for forbønn. Den døde skal ligge i ro i 72 timer så sjelen kan få forlate legemet.

Hinduer Ønsker å lese fra hellige tekster Ritualene er ofte preget av reinkarnasjonstanken Bruker ofte lys , blomster og røkelse

Når ulike livssyn møtes

Hva kan vi gjøre ? Tilegne oss kulturkompetanse Være i dialog Være i forkant Benytte oss av personell med spesifikk kompetanse.