Den nye bemanningsindustrien

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til endring i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter - bakgrunn og innhold Avdelingsdirektør Eli Mette Jarbo Arbeidsmiljø-
Advertisements

bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Veien videre i kampen mot sosial dumping Svein Oppegaard, direktør for Område arbeidslivspolitikk i NHO. Fellesforbundet, 25. november 2010.
UNDERENTREPRISE ER NÅR INNLEIE ER NÅR
EU/EØS-utvidelsen, arbeidsmarkedet og tiltak mot useriøsitet.
Politisk streik mot Vikarbyrådirektivet den 18. januar 2012.
Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
A RBEIDSLIV I OPPLØSNING – LØSARBEIDERSAMFUNNET PÅ VEI TILBAKE ? Velferdskonferansen 21. mai 2012.
Norske skipsverft – i lys av EU/EØS-utvidelsen •Hvorfor er norske skipsverft interessante – i denne sammenheng? •Globaliserte •Store, komplekse prosjekter.
For Energibedriftene Rådgiver Bjørg Wølneberg
NSF og tillitsvalgtes rolle
Trondheim 15. november  De med ordnede lønns- og arbeidsvilkår  De som jobber rundt tariffavtalens minstebestemmelser (allmenngjøring)  De som.
ORGANISERING, TARIFFKRAV, RØDGRØNN REGJERING OG LO-KONGRESSEN I 2013 LO I TRONDHEIM 10. NOVEMBER 2011.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Utfordringer på arbeidsplassen
Arbeidsgivers og tillitsvalgtes roller
Kampen mot sosial dumping Hva vil EUs Håndhevingsdirektiv bety? Trondheimskonferansen Trondheim, 2. februar 2014 Roar Eilertsen De Facto – Kunnskapssenter.
Påseplikten Hvordan etterleve denne i praksis
Arbeidsinnvandringen og byggenæringen
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
EU-utvidelsen Arbeidsinnvandring og kampen mot sosial dumping Statssekretær Kristin Ørmen Johnsen, Kommunal- og regionaldepartementet.
Nyskaping gir vekst Forutsetninger for mer nyskaping: Det må lønne seg å jobbe Enklere å starte egen bedrift Kunnskaper og innsikt Hva gjøres: Lavere skatt.
Landsorganisasjonen i Norge
Status: Ptils arbeid med sosial dumping 1. Samarbeid med arbeidslivets parter, Arbeidstilsynet m.m. 2. Dialog med byggherre (operatør) om oppfølging overfor.
Trondheimskonferansen 2009 Strategi i kampen mot sosial dumping – allmenngjøring og solidaransvar.
Egne ansatte eller innleie?
Aktuelt om sosial dumping Dir. Oskar Rønbeck Byggenæringens Landforening april 2009.
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Mer effektiv kamp mot sosial dumping - 1 To nye rapporter fra De Facto: Mer effektiv kamp mot sosial dumping (august 2011): –Problemene med sosial dumping.
 Hva gjør du om bedriften vil leie inn?  Hva gjør du om du finner ut at bedriften har leid inn uten at du har visst noe om det?  Hva gjør du om bedriften.
Innledning om landsmøtet 2011 Felleskurs avdeling 601 og 603 – februar 2011 Forbundssekretær Halvor Langseth.
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
Sosial dumping: Årsaker, tiltak og virkninger Line Eldring, Fafo NAV Frogner, OXLO-uka 2012, 20. september.
Stortingsmelding om arbeidsinnvandring Fredag 18. april 2008.
Hva vet vi om utenlandsstudentene i Norge? Jannecke Wiers-Jenssen.
Norsk arbeidsliv – ti år etter østutvidelsen De Facto Senterkonferansen,
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
EØS-utvidelsen og arbeidsinnvandring Tekna-konferansen 28. April 2004 Innlegg v/statssekretær Cathrin Bretzeg, KRD.
Avdelingsstrukturen i Nord-Trøndelag. Hva har hendt siden 1988 Siden etableringen av Fellesforbundet i 1988 har avdelingsstrukturen vært et sentralt tema.
Hvordan sikre sunne arbeidsforhold i bygg og anlegg.
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
Norsk arbeidsliv – ti år etter østutvidelsen De Facto – Roar Eilertsen Faglig konferanse Nei til EU,
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 HTV – Samling 25. februar 14 Endringer i Arbeidsmiljøloven Vikar (Innleie) Og Midlertidig/Deltids ansettelser.
1 Kaffekurs om sosial dumping VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: SOSIAL DUMPING.
1 Kaffekurs omarbeidsmiljøloven VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Arbeidsmiljøloven og retten til heltid.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
INNLEIE OG BRUK AV VIKARBYRÅ Lover og avtaleverk Arbeidsgivers og tillitsvalgtes roller og plikter.
Individuelle tilpasninger eller kollektive avtaler – står vi ved et veiskille? Advokat og direktør for arbeidsrett, Birgit Abrahamsen.
Offentlige anskaffelser og kampen mot sosial dumping Nei til EUs faglige konferanse Oslo, Roar Eilertsen De Facto.
Arkitektbedriftene i Norge
Nytt personvernregelverk fra EU
Det nye arbeidslivet – frilansing i Norge
Hva gjør kommunene for å bekjempe arbeidslivskriminalitet?
Byggebransjens uropatrulje
arbeidsinnvandring og flyktningkrise
FAGBEVEGELSEN OG EØS Kathrine Kleveland Leder i Nei til EU 1.
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften
Forverring av arbeidsmiljøloven- hva gjør vi?
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
Sosial dumping Hvordan bruke det fagligpolitiske samarbeidet for å iverksette tiltaksplaner mot sosial dumping.
Norsk arbeidsliv – ti år etter østutvidelsen
Mål og opplegg for dag 4.
Globaliseringskonferansen 2018
Jenter i elektrofag.
Vi kan endre arbeidslivet!
Nytt regelverk.
Bruk av bemanningsbyrå – bra eller dårlig?
Innleie av arbeidskraft i Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Den nye bemanningsindustrien En studie av Fellesforbundet og entreprenørenes bruk av kollektiv innleid østeuropeisk arbeidskraft fra bemanningsbyråer i byggebransjen

Bakgrunn Den norske modellen og det organiserte arbeidslivet Den norske modellen bygger på et regulert arbeidsliv med partssamarbeid, bedriftsdemokrati og lov- og avtaleverk som regulerer forhandlingsprosesser, lønn- og arbeidsvilkår EØS-avtalen i 1994 og økt markedsliberalisering Offentlige oppdrag og tjenester ble gjennom EØS-avtalen underlagt EUs anbudsregler EU-utvidelsen i 2004, overgangsreglene og voldsom arbeidsinnvandring fra Øst-Europa til Norge Liberaliseringen av utleieregelverket i 2000 gjorde at overgangsreglene kunne møtes gjennom fast ansettelse i bemanningsforetak Nye bemanningsstrategier basert på kollektiv innleie av østeuropeisk arbeidskraft fra bemanningsselskap

Den fleksible byggebedrift

Problemstilling Hvilke utfordringer fører entreprenørenes bemanningsstrategier til i byggebransjen, og hvordan forholder Fellesforbundet seg til disse utfordringene?

Metodiske vurderinger 3 typer tilfang for informasjon Historiske kilder om formingen av norske arbeidslivsforhold og framveksten av den norske arbeidslivsmodellen Tidligere forskning og utredninger om EUs politikk og effekter for norsk arbeidsliv Kunnskap fra fagbevegelsen om dagens utfordringer med østeuropeisk arbeidskraft Om intervjuene og valgene jeg har tatt Strategisk valgte informanter 5 arbeidsplasstillitsvalgte fra Trøndelag, 2 representanter lokalt fra Oslo og 3 representanter sentralt i Fellesforbundet

Fellesforbundet og den nye bemanningsindustrien i byggebransjen Fagbevegelsen, med Fellesforbundet i spissen, var en sterk pådriver for innføringen av overgangsreglene Utgangspunktet for Fellesforbundets politikk var å inkludere og hjelpe østeuropeiske arbeidere, og ikke ekskludere dem og tillate at norske arbeidsgivere uhindret fikk utnytte arbeidskraften deres Fagbevegelsen og den forventede arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa I den første til etter østutvidelsen ansatte mange byggebedrifter tilreisende arbeidere på faste kontrakter Organiseringen av individuelle arbeidssøkere fra Øst-Europa

Fellesforbundet og den nye bemanningsindustrien i byggebransjen Nye ”innovasjoner” i entreprenørenes fleksible bemanningsstrategier Bortsett av egenproduksjon til underentreprenører Utnyttelse av overgangsreglene gjennom kollektiv innleie av hele arbeidslag med billig arbeidskraft fra Øst-Europa Dette resulterte i ulovlige forhold med doble kontrakter Allmenngjøring av byggfagoverenskomsten og regjeringens handlingsplaner Allmenngjøring det viktigste verktøyet i kampen mot sosial dumping Innsynsrett for tillitsvalgte, informasjons og påseplikt for oppdragsgivere og solidaransvar for lønn ble iverksatt i byggebransjen

Nye bemanningsstrategier truer fagbevegelsen Finanskrisen og entreprenørbedriftenes bruk av innleid arbeidskraft fra Øst-Europa Kollektiv innleie av østeuropeisk arbeidskraft som bevisst strategi for å skaffe billig arbeidskraft i byggebransjen Etter finanskrisen endret mange bemanningsselskap sin politikk og tilbød fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag Vikarbyrådirektivet og likebehandlingsbestemmelsene ingen praktisk verdi når arbeidsinnvandrerne var fast ansatt uten garantilønn De tror at de kommer til et velordnet arbeidsliv, og så blir de behandlet verre enn de noen ganger er blitt behandlet hjemme. De blir behandlet som dritt, som en slags paria-kaste. Jeg har opplevd at norske arbeidsgivere har tillatt seg ting overfor østeuropeiske arbeidsinnvandrere som de bare kan drømme om å tillate seg overfor norske arbeidere.” (Leif) Kreative og fleksible bemanningsstrategier for å unngå likebehandling Fiktive underentrepriser og egne underentrepriser Vanskelig for Fellesforbundet å forsvare rettighetene hos utenlandske arbeidere og unngå sosial dumping

Nye bemanningsstrategier truer fagbevegelsen Når entreprenører fra Trøndelag vant store oppdrag i Oslo: ”Vi har firmaet NN, de har sagt opp alle produksjonsarbeiderne i Oslo, samtidig som de inngår den største kontrakten som noensinne har blitt inngått på bygg. Og de har ikke tenkt å ha en eneste ansatt der. De har tenkt å bruke underentreprenører, og jeg kan love at i alle fall innenfor hovedbyggfagene, så kommer det ikke til å være en eneste lærling. Det er… Jeg vet ikke hvor stor prosent det er av regionens omsetning, men der kommer det ikke til å være en eneste lærling, det kommer ikke til å være et eneste firma som har tariffavtale, de kommer til å holde seg helt på minstestandardene og helst litt under”. (Ludvik)

”Oslo-modellen”

Konsekvenser i byggebransjen Kollektiv innleie som innkjøp, ikke arbeidsforhold: ”Det kunne vært annerledes. De kunne tilført kompetanse, språkkunnskap og faglig påfyll i hovedbedriftene. Men nå er hele poenget at de driver konkurranse for å få tak i det billigste. Det blir sett på som innkjøp, ikke arbeidsforhold. Det er innkjøpsavdelingen som står for det, ikke personal-avdelingen.” (Ludvik) Fagorganisering av kollektivt innleide fra bemanningsselskap Truer kompetanseutviklingen, fagligheten og produktiviteten i byggebransjen Truer framtida i Norge Bygningsarbeid er blitt mindre attraktivt for unge i Norge som nå svikter yrkesutdanningene i byggfagene