Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nytt regelverk.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nytt regelverk."— Utskrift av presentasjonen:

1 Nytt regelverk

2 HVORFOR MÅ VI GJØRE NOE Løsarbeidersamfunnet:
Andelen løsarbeidere vokser i hele den vestlige verden. Løsarbeidere mangler trygghet for arbeid og inntekt. Løsarbeiderens liv består av utrygghet og stress. Fritiden brukes på å skrive søknader, fylle ut skjemaer eller reise til steder hvor det er mulig å få sesong- eller engasjementsarbeid. Forskning viser at jo løsere ansettelsesformer arbeidstakerne har, jo sjeldnere er de organisert. Og, jo færre fagorganiserte, jo større er sjansene for at løsarbeidet øker. Merknad: Innleide arbeidstakere er definert som løsarbeidere, og bemanningsforetakene vokser seg stadig større og sterkere.

3 HVORDAN KLARTE VI DET Hvordan klarte vi å påføre regjeringen dette nederlaget? Mange momenter og mulige forklaringer Et langvarig press Mobilisering både nedenfra og ovenfra i forbundet (2 politiske streiker) Vedtak på Fellesforbundets landsmøte og LO kongress Vi vant kampen om fakta

4 Kampen om fakta: Vår fortelling om de skadelige virkningene av innleie har fått langt bredere aksept: Forskning bidro (fra 1 %, til % innleie i bygg i Oslo) Fagforeningene innhentet systematisert kunnskap Regjeringen erkjente problemene – men kom med svake forslag Fellesforbundet bidro sterkt til å peke på løsningene

5 HVA FIKK VI TIL Bort med nulltimerskontrakter/fast stilling uten lønn mellom oppdrag. Det skal heller ikke være mulig å gjennomsnittsberegne seg bort fra forpliktelsene Vi vant Clockworksaken, men omgåelsesmulighetene var fortsatt åpne – nå skal de være stengt! Begrense omfanget av innleie: Forbudt for bedrifter uten landsomfattende tariffavtale å leie inn fra bemanningsbyrå (utover lovens strenge hovedregel) (1)

6

7 NYTT REGELVERK De viktigste vedtakene:
Presisering av hva som er fast ansettelse – § (1) Regulering av arbeidstid – § 14-6 (1) bokstav j Bare bedrifter som er bundet av landsomfattende tariffavtale kan inngå avtale med de tillitsvalgte om innleie av arbeidskraft - § (2)

8 1. Presisering av hva som er fast ansettelse - § 14-9 (2):
Arbeidsmiljøloven § 14-9 (1) vil etter lovendringen lyde som følger: Arbeidstaker skal ansettes fast. Med fast ansettelse menes i denne lov at ansettelsen er løpende og tidsubegrenset, at lovens regler om opphør av arbeidsforhold gjelder og at arbeidstakeren sikres forutsigbarhet for arbeid i form av et reelt stillingsomfang. 2. Regulering av arbeidstid – krav til innhold i skriftlig arbeidsavtale – § 14-6 (1) j: Arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om forhold av vesentlig betydning i arbeidsforholdet, herunder: j) Lengde og plassering av den daglige og ukentlige arbeidstid. Dersom arbeidet skal utføres periodevis, skal arbeidsavtalen fastsette eller gi grunnlag for å beregne når arbeidet skal utføres.

9 HVA BETYR DETTE Bemanningsforetakene må rydde i bemanningslistene og gi ansatte arbeid. Bemanningsforetakene kan ikke lenger ha folk gående på gress uten å betale for det! Ansatte i bemanningsforetak i deltidsstillinger skal vite når de skal jobbe. Arbeidsomfanget må være reelt.

10 NYTT REGELVERK Ny bestemmelse om avtaleadgangen ved innleie:
Arbeidsmiljøloven § 14-12(2) (utvidet innleie) om innleie av arbeidskraft, vil etter lovendringen lyde som følger: «I virksomhet som er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett etter arbeidstvistloven kan arbeidsgiver og tillitsvalgte som til sammen representerer et flertall av den arbeidstakerkategori innleien gjelder, inngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie uten hinder av det som er bestemt i første ledd. Virksomheten og bemanningsforetaket skal på forespørsel fra Arbeidstilsynet fremlegge dokumentasjon på at innleievirksomheten er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett og at det er inngått avtale med de tillitsvalgte som nevnt i første ledd».

11 HVA BETYR DETTE? Kun virksomheter som er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett, vil kunne inngå avtale om utvidet innleie med de tillitsvalgte. Fellesforbundet = Fagforening med innstillingsrett. Det er dermed ikke lenger tilstrekkelig at bedriften er bundet av en såkalt "hustariffavtale". Lovendringen er ikke begrenset til bygg- og anleggsnæringen, men vil gjelde for alle virksomheter.

12 § 14-12.Innleie fra virksomhet som har til formål å drive utleie (bemanningsforetak)

13 KONSEKVENSER AV ULOVLIG INNLEIE
Arbeidsmiljøloven § 14-14: Dom for at den innleide har et fast ansettelsesforhold i innleiebedriften. Arbeidstilsynet Arbeidsmiljøloven § (2) andre ledd: «Virksomheten og bemanningsforetaket skal på forespørsel fra Arbeidstilsynet fremlegge dokumentasjon på at innleievirksomheten er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett og at det er inngått avtale med de tillitsvalgte som nevnt i første ledd. Merknad: § 18-6 (1) 1. pkt. innebærer at tilsynet kan gi pålegg og fatte enkeltvedtak for manglende overholdelse også av de nye reglene mht. brudd på dokumentasjon på lovlig innleie.

14 Anmodningsvedtak

15 Entreprise, eller fordekt innleie?

16 Det er entreprise når: Det er utleie når:
Underentrepenører stiller med egen arbeidstakere og den som leder arbeidet Utfører et oppdrag på oppdrag fra en oppdragsgiver Fast pris uavhengig av tidsbruk Underentrepenøren har ansvaret for resultatet av arbeidet som utføres Underentrepenøren benytter seg av egne materialer og verktøy Oppdragsgiveren leder arbeidet Bestemt antall arbeidstakere til disposisjon Timepris eller timeavhengig pris Kontrollerer arbeidstid Ubestemte eller bare skisserte arbeidsoppgaver Oppdragsgiver beholder ansvaret for det utførte arbeidet Oppdragsgivers materialer og verktøy benyttes

17 BORTSETTING AV ARBEID Noen ganger er arbeidsmengden så stor at bedriften ønsker å sette bort en del av et arbeid. Dette må det forhandles om med klubben. IO Fellesbilag 8/FOB bilag 14 : 

18 Hva betyr innleie for samfunnet og bransjen?
SPØRSMÅL Hva betyr innleie for samfunnet og bransjen?

19 Hva betyr de nye reglene for min arbeidsplass?


Laste ned ppt "Nytt regelverk."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google