Selvbestemmelse og bruk av tvang og makt

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

Forskrift om smittevern i helsehelsetjenesten
Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Hvilke regler skal gjelde for Arbeid med Bistand og andre tiltak i 2006? Odd Wålengen, ASD.
Demensplan 2015 Den gode dagen.
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Samorganisering av sjeldenfeltet- hvilke muligheter gir dette for FOU? FOU- dag Frambu 5.april 2013 Odd Bakken og Terje Rootwelt Kvinne- og barneklinikken.
SIO- Folkehelse.
Tema for presentasjonen.
FELLESORGANISASJONEN Framtidens kompetansebehov i fagfeltet og vernepleiernes plass i dette. Yrkesfaglig konferanse for vernepleierne Trondheim
s. 1 Møte Nordlandsløftet Narvik, den
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Oppdraget • I juli 2011 fikk Senter for omsorgsforskning Sør i oppdrag fra Helsedirektoratet å foreta kartlegging av hva som finnes av tiltak, fagutvikling.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Hva kan vi få til? Anne-Lise Bakken nestleder i ASVL Stjørdal 28. november 2011.
Høreapparatformidlingen – hvor står vi Fagnettverksmøte 17. september 2009.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Norsk Audiografforening 6. november 2009
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
Joachim Bjerkvik
Samhandlingsreformen St.melding 47
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Kompetansemiljøer som kan bistå kommunene rådgiver Kim Berge.
Verdal kommune Undervisningssykehjem Verdal bo og helsetun, Verdal kommune – Åre – Tone Haugan, virksomhetsleder Undervisningssykehjem Verdal.
Une Hallem Utviklingssenter for sykehjem i Nord-Trøndelag Rolle og funksjon i helsetjenesten 1.
Helhetlig habiliterings- /rehabiliteringstilbud til hørselshemmede i Helse Midt-Norge.
| Helsedirektoratet, omgivelser og samfunnsoppdrag| 2 Om Helsedirektoratet Fagdirektorat og myndighetsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet.
Status og framdriftsplan for gjennomgangen - Hovedprosjektet
Bakgrunnen er brev fra HOD av :
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Arbeid til alle krever økt innsats … Anne-Lise Bakken nestleder i ASVL Fagkonferansen 10.februar 2012.
HVA ER HABILITERINGSTJENESTEN FOR BARN OG UNGE?
”Regjeringens reformtanker” Statssekretær Lisbeth Normann Bergen
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
1 Grensesprengende omsorg Konferanse i Østersund 27.september 2005
Samhandlingsreformen – pårørendes stilling, muligheter og begrensninger 21. April 2012, Helsfyr, Oslo av Alice Kjellevold.
Situasjonen for utviklingshemmede i Norge i dag 2014
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Kommunereformen Fellesmøte Styringsgruppen og Referansegruppen v/ordfører Ove Silseth og rådmann Ole Bjørn Moen 1 Eide kommune.
Ny strategiplan mot hiv
PRESENTASJON UT AV TÅKA 2015 NASJONALT CANNABISNETTVERK NORGE (NCNN)
HelseOmsorg21: Utfordringer i samhandling mellom universitet, høgskole og sykehus og samarbeid med kommune. UH-rådet, nasjonal fagstrategisk enhet for.
Foredrag holdt på NFUs konferanse om arbeid den 4. november 2008 Karl Elling Ellingsen Et inkluderende arbeidsliv – Jobb1.
V/Avdelingsdirektør Thor Rogan Helse og omsorgsdepartementet Lancering af Danske Regioners psykiatriudspil 23. Mars 2009 Erfaringer fra Norge.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Folk og samfunnBarnehage og opplæring Barn og foreldreHelse og omsorgMiljø og klimaLandbruk, mat og reindrift Kommunal styringPlan.
Anna M. Kittelsaa NAKU Utviklingshemning og psykiske helsetjenester.
Hva slags kompetanse er nødvendig? Anne Bakke studieleder etter- og videreutdanning Høgskolen i Akershus.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Ofoten Studiesenter Siv Lysvold 30. mars 2016.
Line Johnsrud, rådgiver, Kommunens omsorgsansvar Representantens/vergens rolle Fylkesmannen i Oslo og Akershus v/ Line Johnsrud.
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling Innovative offentlige anskaffelser Dialogkonferanse Sør-Trøndelag fylkeskommune, ,
Rådgiver/ nestleder NAKU - Kim Berge. Bakgrunn for opprettelsen av NAKU St.meld.nr. 40 ( ) "Nedbygging av funksjonshemmende barrierer”, har.
Helse- og omsorgsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 2 Helse- og omsorgsdepartementet Oppfølging av HelseOmsorg21 med fokus på kunnskaps- og.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Ny ordning for Utviklingssentrene
Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid
Bakgrunn for opprettelsen av NAKU
Dagaktivitetstilbud for demente – KOSTRA arbeidsmøte 10 mai 2012
HVA SKJER PÅ BARNEVERNSOMRÅDET
Om Rettighetsutvalget innstilling Bergen 27. oktober 2017
Stian Biong Fagsjef Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid
Helse- og omsorgstjenestelovens Kap. 4A
Veien videre – oppfølging fra sentrale myndigheter
Møte med seksjonssjefene 10. januar 2017
NAV mulighetenes marked
Jobbilag Regionalt rekrutteringssamarbeid i Salten
Utskrift av presentasjonen:

Selvbestemmelse og bruk av tvang og makt rådgiver/ nestleder NAKU - Kim Berge

Bakgrunn for opprettelsen av NAKU St.meld.nr. 40 (2002-2003) "Nedbygging av funksjonshemmende barrierer”, har et eget kapittel om reformen for mennesker med utviklingshemning. lister opp tretten tiltak for å imøtekomme de utfordringer man fortsatt står overfor når det gjelder å sikre personer med utviklingshemning full deltakelse i samfunnet. Ett av de foreslått tiltakene er: Sosialdepartementet (nå helse og omsorgsdepartementet), vil iverksette tiltak for å styrke det faglige grunnlaget for å bedre levekårene og kvaliteten på tjenester som ytes til utviklingshemmede. Et viktig tiltak vil være etableringen av et kompetansemiljø med nasjonale fagutviklings- og formidlingsoppgaver på området utviklingshemning. Spiren til NAKU er sådd.

Bakgrunn NAKU I meldingen heter det videre at: Kommunal og regionaldepartementet skal i 2004 gjennomføre en undersøkelse av hvilke botilbud som tilbys utviklingshemmede og kommunenes og brukernes erfaringer og kostnader knyttet til ulike botilbud. Undersøkelsen vil gi et bedre grunnlag for statlige oppfølginger i form av veiledning og informasjon. Helsedepartementet skal ha en gjennomgang av voksenhabiliteringstjenesten. Gjennomgangen skal klargjøre innhold, kompetanse og kapasitet i tjenesten. Helsedepartementet vil vurdere hvordan mennesker som selv ikke er i stand til å etterspørre helsetjenester ved behov, herunder personer med utviklingshemning, best kan sikres nødvendig helsehjelp. Departementet vil i den forbindelse vurdere rutiner og kompetansehevende tiltak for å bedre helsetjenestetilbudet.

Bakgrunn NAKU Og videre heter det at: Regjeringen vil vurdere å bygge ut arbeidsmarkedstiltaket Varig tilrettelagt arbeid med nye plasser. Det må arbeides aktivt for å se om flere som er på dagsentra kan gå over i vernet arbeid eller ordinært arbeidsliv. I de kommuner der en stor del av personene med utviklingshemning verken har arbeid eller tilbud om dagsentra, må det arbeides aktivt for å se om det er behov for å skaffe flere arbeid eller plass på dagsenter. Sosial- og helsedirektoratet (nå Helse- og omsorgsdepartementet) vil få i oppgave å stimulere til systematisk erfaringsutveksling mellom kommuner knyttet til ”gode eksempler”.

NAKU ut på anbud Sommeren 2005 forelå rapporten ”Et nasjonalt kompetansemiljø for utviklingshemmede”, og høsten 2005 ble det utlyst anbud om etablering av dette miljøet. Høgskolen i Sør-Trøndelag fikk oppdraget med etableringen etter å ha vunnet anbudet. Kompetansemiljøet ble formelt etablert våren 2006, og åpningskonferansen avholdt i januar 2007. NAKU har allerede rukket å endre navn, og heter i dag Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming. NAKU er evaluert i to omganger

NAKUs hovedoppgaver Utvikle det faglige grunnlaget for å skape gode levekår for utviklingshemmede Hovedmålgruppen er kommunalt ansatte Kompetansemiljøet skal bidra til at kommunalt ansatte kan dra nytte av erfaringer i andre kommuner, av faglig veiledning i nettverk og av tilgang på forskning og fagutvikling ved høgskoler og universitet.

Bodil Schou, født 1952 Oljepastell

Kunnskapsbanken har 1600 artikler om tjenester til personer med utviklingshemming www.naku.no

Gratis abonnement på magasinet UTVI Bestilles kostnadsfritt ved å kontakte naku@hist.no