NOKO 2017 Arbeid mot mobbing i Norge

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Læringsmiljø og pedagogisk analyse En strategi for skoleutvikling
Advertisements

PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
Kjennetegn ved gode skoleprogram Arne Tveit
Dag Johannes Sunde, Ida Large, Trude Saltvedt, Hedda Huse
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
8 Det politiske systemet i Norge
Aktuelle saker. Tariff forberedelser Vi ber de tillitsvalgte om å foreta oppryddingene på medlemslistene sine i god tid før lønnsforhandlingene.
GNIST og Ungdomstrinns-satsingen VFL-samling Susanne Lavik
Velkommen til fagsamling i klasseledelse 26/9-13
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU)
’Skolens navn’ ’Tittel på samlingen’.
PALS-komprimert Positiv atferd, støttende læringsmiljø og samhandling i skolen - kursmodellen Brandengen skole.
Torbjørn Torsheim, Førsteamanuensis Universitetet i Bergen
Forebyggende innsatser i skolen
Nasjonale prøver.
© Norsk senter for studier av problematferd og innovativ praksis
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Kampen skole Vår visjon:
Møte med klassekontaktene
Målet om et samfunn fritt for mobbing
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
VEILEDNING AV NYUTDANNEDE LÆRERE I VESTFOLD
Læringsmiljøprosjektet – Et prosjekt som er målrettet mot mobbing.
Å høre til – Et lag rundt eleven
Med skolen som arena – hvordan forebygge mer systematisk? Kristin Andreassen Eide Rådgiver i bedre barnehage- og skolemiljø Vestby kommune
NLS Lederforum, september, Reykjavik Profesjonsetikk.
Reguleringsvansker Førskoleseksjonen ved Iren Egelandsdal og Janne G. Selseng.
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 5 Kunnskapsdepartementet Endringer i reglene om elevenes skolemiljø Forberedt for Fylkesmannen i.
Foreldremøte Kvernevik skole September NY ORGANISERING AV SKOLEDAGEN Ny organisering av skoledagen Inneværende skoleår prøver vi ut ny organisering.
Fylkesmannens rolle for ungdommen i OT sin målgruppe
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
En introduksjon.
Den gode skoleeier I Nes.
Nye føringer – nye muligheter
«Elevenes arbeidsmiljølov» Nytt kapittel 9A
Samisk barnehagekonferanse i Karasjok
Rådgiversamling 16. september 2016
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Læringsmiljøprosjektet Hva har vi lært og hva har vi oppnådd?
Mobbeombudet i Stavanger
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Opplæringsloven kap. 9A Hensikten med endringen:
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
Skøyenåsen skole Foreldremøte 9 og 10.trinn Tirsdag 5.september 2017.
Trygt og godt skolemiljø
Velkommen til foreldremøte 1.trinn
Velkommen til Teglverket skole! Foreldremøte høsten 2017
Velkommen til foreldremøte 6. og 7.trinn
Trygt og godt skolemiljø
Velkommen til foreldremøte 4.trinn
Trygt og godt skolemiljø
Prosjekt tverrfaglig samarbeid barn/unge i Nordre Land kommune
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Opplæringslova kapittel 9A Lovendring fra 1. august 2017
Fosen videregående skole
Barnevernstenesta sett frå ein rådmann sin ståstad
KLASSELEDELSE Senter for atferdsforskning Universitetet i Stavanger
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
RSK MIDT-FINNMARK RGO-gaska Finnmárku AOKY-keski Finnmark
Desentralisert ordning for kompetanseutvikling i skolen
Psykososialt skolemiljø
Utskrift av presentasjonen:

NOKO 2017 Arbeid mot mobbing i Norge Gunn Iren Müller FUG-leder

Partnerskap mot mobbing Alle barn og unge har rett til et læringsmiljø uten mobbing. 15. januar 2016 ble et nytt partnerskap mot mobbing signert. 12 sentrale organisasjoner i skole og barnehage vil arbeide sammen med regjeringen mot mobbing og for et godt læringsmiljø.

Partnerskap mot mobbing – Partnerne Sametinget, Utdanningsforbundet, Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Foreldreutvalget for barnehagen, Fagforbundet, KS, Skolenes landsforbund, Skolelederforbundet, Elevorganisasjonen, Norsk Lektorlag, Private Barnehagers Landsforbund og Kristne Friskolers Forbund på vegne av friskoleorganisasjonene.

Nye tiltak mot mobbing Det arbeides på tre hovedområder. Lovendring Kompetanseheving Støtte og veiledning Vi fikk NOUen Å høre til i 2015. Et stort arbeid som kartla situasjonen i Norge og hvor det ble satt frem 102 forslag til tiltak. De nye tiltakene er utarbeidet på bakgrunn av denne NOUen

Lovendringene 2017 Lovendringene understreker retten til et trygt skolemiljø og nulltoleranse mot mobbing i skolen: Skolens aktivitetsplikt Styrket klageadgang, fylkesmannen følger saken Håndhevingsordning for oppfølging av aktivitetsplikten Tvangssmult ved brudd på aktivitetsplikten Tydeliggjøring av skoleeiers ansvar FUG vil i stor grad vektlegge skoleeiers plikt til å gi alle elever et trygt og godt læringsmiljø. Det er skoleeiere som må sørge for at skolene jobber forebyggende Deretter må skolene ha kompetanse til å avdekke mobbing. Når skolen har en mobbesituasjon må de arbeide for å få stoppet mobbingen helt til saken er løst. Skoleeiere må sørge for at det finnes kompetanse og rutiner som sikrer elvenes læringssituasjon.

Kompetanseheving Det skal utvikles en kompetansepakke Skoler med høye mobbetall i Elevundersøkelsen skal få hjelp først. Skolene får ekstern veiledning for å heve kompetansen i å arbeide forebyggende mot mobbing, avdekke og løse mobbesituasjoner..

Støtte og veiledning Det er opprettet en portal med informasjon for elever og foreldre. https://www.udir.no/nullmobbing Barneombudet er styrket og skal bistå i særlig vanskelige saker. Det skal etableres en telefon- og chattjeneste. Det oppfordres til å etablere Beredskapsteam.

Beredskapsteam mot mobbing - Prosjektet Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) og KS har i perioden 2012-2016 gjennomført prosjektet Beredskapsteam mot mobbing. Prosjektet har vært et utviklingsprosjekt der deltakerkommunene og fylkeskommunen har fått hjelp og støtte til å etablere beredskapsteam mot mobbing i egen kommune.

Beredskapsteam mot mobbing – Sluttrapport Denne sluttrapporten inneholder erfaringer og råd fra kommunene som har deltatt i prosjektet. Selv om prosjektperioden er over, håper både FUG og KS at rapporten vil være til inspirasjon og hjelp til andre kommuner og fylkeskommuner som ser at et beredskapsteam kan være et nyttig virkemiddel i arbeidet med de tyngste mobbesakene. Rapporten kan også bestilles via epost til ks@ks.no. Merk bestillingen «Beredskapsteam».

Antimobbeprogrammer Olweus-programmet mot mobbing og antisosial atferd Respekt-programmet Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger. Zero – program mot mobbing Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger. PALS – Positiv atferd, støttende læringsmiljø og samhandling. En norsk tilpasning av School-Wide Positive Behavioral Intervention & Support (SW-PBIS) Modellen er tilpasset norske forhold av Atferdssenteret – Norsk senter for studier av problematferd og innovativ praksis AS. Universitetet i Oslo

Mobbeombud Mobbeombud er et eget ombud opprettet som ressursperson for elever og foreldre som opplever mobbing. Mobbeombud skal utføre sitt arbeid på fritt og selvstendig grunnlag, uavhengig av administrativ og politisk ledelse i kommunen. Mobbeombud i Buskerud, Østfold, Nordland, Hordaland og Oslo. Det foreligger en politisk vilje til å innføre mobbeombud i alle fylker