Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Utenforskap Et nasjonalt problem som må løses lokalt.
Advertisements

Unge & Rus IVERKSETTING OG GJENNOMFØRING. Tiltaket Unge & Rus i Oslo – en prosessevaluering En studie av iverksetting og gjennomføring av Unge & Rus i.
Offentlig tjenestepensjon Et kritisk blikk på rapport fra ASD av desember 2015 Forsvar Offentlig Pensjon Oslo 11/1 – 2016 Stein Stugu.
Medarbeiderkartlegging Driftsenhet / Avdeling Dato Foto: Rune Nilsen/News on Request.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
De Facto AFP NTL Forskningsinstitutter Roar Eilertsen De Facto
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
IA-avtalens delmål 2 Økt sysselsetting for arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne.
Intensjons- og samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Oppdatert pr
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA.
Tilstede med glede ØKT GRUNNBEMANNING OG ANSVARLIGGJORTE MEDARBEIDERE FOR ØKT NÆRVÆR Januar 2014 – desember 2015.
Arbeidstilsynet10. oktoberTom Østhagen Arbeidstilsynet10. oktoberTom Østhagen Hvorfor har Arbeidstilsynet valgt å gjennomføre tidenes største tilsynsprosjekt.
1 1 KOSTRA arbeidsgruppe IPLOS Møte SSB, 02. april 2009 Bjørn Gabrielsen, SSB.
Holdninger til helseforsikring
Veileder for gevinstrapportering
Andøy kommune Pleie og omsorg
Samhandlingsreformens konsekvenser for pleie og omsorgstilbudet FoU-prosjekt nr Samarbeidsprosjekt mellom IRIS og Nasjonalt senter for distriktsmedisin.
Brukerutvalget i NAV Telemark
Prosjektpresentasjon – Før du starter
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Hvorfor skal vi måle? Hvordan?
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Prosjektpresentasjon – Innsikt og idé
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Trainee Innlandet - på jakt etter nye spennende medlemsbedrifter
Prosjektleder Kari Andreassen
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Tilskudd til tillitsvalgte og klubber lokalt 2016
Samarbeid og medbestemmelse
Mellomoppgjøret i Spekter 2011
Hva er et tariffoppgjør?
Bedriftsundersøkelsen 2017
En nasjonal oversikt over tilgjengelige fosterhjem?
Høstrapport – tall og statistikk
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
Bosetting av flyktninger og kjennskap til Husbankens virkemidler
Prosjektveileder Forklaringer og enkle hjelpemidler
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
Nye rutebilkontrakter i Sør-Trøndelag fra 2008
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
20 September, 2018 Sjekkliste for beslutningspunkter (BP) knyttet til HiOAs prosjektmodell For mellomstore og store prosjekter - verktøy for prosjekteier.
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
NAV i tall og fakta 2016.
Overordnede HMS satsningsområder Overordnede IA mål
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Lønnsutvikling og lønnsforhandlinger i staten En veiledning for ledere
Prosjektpresentasjon – Før du starter
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Den matematiske samtalen
LOs pensjonsseire Sikring av ytelser til sliterne Tette hullene i AFP
Prosjekt NAV Værnes Etablering av NAV Værnes KS-samling Gardermoen 25. april 2016 Kjell Fosse (Rådmann, Stjørdal kommune) Roar Vikvang (Leder, NAV.
Brukermanual for Livportalen
Per – Erik Torp Seniorrådgiver, Husbanken
Firmanavn Forretningsplan.
Den skandinaviske biogasskonferansen 2018
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
Systematisk arbeid med motivasjon
Systematisk arbeid med motivasjon i fag
Deltakeravgift på distriktsarrangementer
Nå er vi spente!.
Høstrapport – tall og statistikk
Kommuneplanens handlingsdel knyttet til økonomiplanen
Direktoratet  for IKT og fellestjenester  i høyere utdanning 
Ny IA-avtale - hva innebærer dette for oss?
Vi oppnår resultater gjennom samarbeid Vi respekterer hverandres meninger Vi gjør det som er besluttet Vi oppnår resultater.
Sykefraværsstatistikk for Det medisinske fakultet 2018
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet: Date Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet: ”Aktivt IA-arbeid - gir det økonomisk gevinst for kommunene?” PwC

Hovedfunn PricewaterhouseCoopers har dokumentert at et aktivt og vellykket IA-arbeid gir kommunene økonomisk gevinst. Den økonomiske gevinsten lar seg bare delvis beregne. PricewaterhouseCoopers har identifisert og beskrevet åtte essensielle suksesskriterier for at et lokalt IA-arbeid skal lykkes. Rapport - Aktivt IA-arbeid - gir det økonomisk gevinst for kommunene?

Suksesskriterier Prosjektet definerer vellykket IA-arbeid som reduksjon i sykefravær, flere med redusert funksjonsevne i jobb og økt pensjoneringsalder. PricewaterhouseCoopers’ analyse viser at følgende kriterier er avgjørende for at kommunene skal oppleve å ha suksess med sitt IA-arbeid: Forankring i toppledelsen, administrativt og politisk SMARTE mål – strukturerte, målbare, aksepterte, realistiske, tidsbestemte og essensielle Gjennomtenkte og gjennomgående rutiner som følges opp og praktiseres over tid Tydelige ledere som følger opp den enkelte medarbeider Opplæring i aktivt IA-arbeid, rutiner og arbeidsmåter Tett oppfølging av måloppnåelse Samhandling mellom kommunen og konsulentene fra ArbeidsLivsSentrene (ALS-konsulentene), Bedriftshelsetjenesten og legene Klare ansvarsforhold og ryddig opptreden fra stabs- og støttefunksjonene Rapport - Aktivt IA-arbeid - gir det økonomisk gevinst for kommunene?

Reduksjon i sykefravær Selv om det er vanskelig å finne igjen økonomiske effekter av aktivt IA-arbeid i kommuneregnskapet, lar det seg gjøre å beregne hva sykefraværet koster en kommune. Våre beregninger viser at en kommune må dekke 57 prosent av kostnadene ved et sykefravær på 1 måned (forutsatt en årslønn på kr 300.000,-). For mange kommunale virksomheter blir det i tillegg satt inn vikarer, og disse kostnadene kommer i tillegg. Etter å ha gjennomgått denne beregningen med våre case-kommuner, er det vårt inntrykk at kommunene undervurderer den andelen av sykefraværskostnadene som dekkes av kommunen. Selv et helt års sykefravær har en stor kommunal finansieringsandel – beregnet til 26 prosent for en stilling med årslønn på kr 300.000. Er årslønnen til den sykemeldte kr 450.000, økes denne andelen til 37 prosent. Det er ingen tvil om at en reduksjon i sykefraværet er lønnsomt – også for en enkeltkommune. Rapport - Aktivt IA-arbeid - gir det økonomisk gevinst for kommunene?

Flere med redusert funksjonsevne i jobb På dette målområdet foreligger det ikke dokumentasjon av økonomisk gevinst for IA-arbeidet. En kommune som klarer å beholde en ansatt med redusert funksjonsevne, og dermed unngår uførepensjon eller avtalefestet pensjon, vil kunne få en økonomisk gevinst. Det er ingenting som tyder på at en inkludering av flere med redusert funksjonsevne bidrar til økte kostnader for kommunene. Rapport - Aktivt IA-arbeid - gir det økonomisk gevinst for kommunene?

Heving av pensjoneringsalderen En heving av pensjoneringsalderen som resulterer i at AFP-ordningen ikke benyttes, gir kommunene økonomisk gevinst. Hvis kommunen har en ordning med 50 prosent selvfinansiering, vil en ansatt som går av med AFP-pensjon ved fylte 62 år, koste kommunen rundt kr 115.000 dersom forutsetningen er en årslønn på kr 300.000. Vedkommende vil koste kommunen rundt kr 340.000,- over 3 år. I tillegg kommer kostnadene knyttet til nyrekruttering og avlønning av den som eventuelt tar over stillingen. Det er ingen tvil om at en reduksjon i antall AFP-pensjonister er lønnsomt – også for en enkeltkommune. Hvor stor den direkte besparelsen er avhengig av hvilken pensjonsordning kommunen har. Rapport - Aktivt IA-arbeid - gir det økonomisk gevinst for kommunene?

Nasjonal statistikk Landsomfattende statistikk og rapporter gir ikke noe entydig svar på om lokalt IA-arbeid lønner seg. Dette kan eksempelvis skyldes at: en del av statistikken lider av åpenbare feilrapporteringer en del av statistikken mangler opplysninger om mange kommuner, og det medfører et dårligere statistikkgrunnlag statistikken ikke isolerer det spesifikke forholdet man skal studere godt nok En sammenligning mellom KOSTRA-tall og sykefraværstall viser at det ikke er en direkte sammenheng mellom redusert sykefravær og utviklingen på relevante kostnadsindikatorer. Dette kan eksempelvis skyldes at: sammenhengene ikke blir fanget opp grunnet svakhet i statistikken det er ingen sammenheng mellom sykefraværet og de ulike KOSTRA-indikatorene sammenhengen overskygges av andre faktorer som har større virkning på kostnadsindikatorene Rapport - Aktivt IA-arbeid - gir det økonomisk gevinst for kommunene?