Sluttpresentasjon KS FoU-prosjekt; Kvinner i kommunal toppledelse ( )

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Se mulighetene!. Bygdekompasset Basert på det svenske suksessprosjektet Bondeföretagaren. Kom til Norge som et pilotprosjekt i Trøndelag i Er tatt.
Advertisements

Meldal kommune - attraktivitetsundersøkelse 2010.
Sammenheng mellom IKT-bruk og læringsutbytte i videregående opplæring Rapportering om status og framdriftsplan for prosjektet til Østlandssamarbeidet 25.
VEIEN TIL LEDELSE. Mobilisering av fremtidens ledere.
Friluftslivets år 2015 «Nå er det din tur!» Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal håper skoler og barnehager bruker Friluftslivets år til å sette fokus på.
Medarbeidere med brukererfaring Hvordan kan brukererfaringer bli til nytte for andre ? Audun Pedersen Spesialrådgiver for psykisk helse, Bergen kommune.
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
1. Problemstillinger  I hvilken grad påvirker kompetansesituasjonen kommunenes evne til å levere gode tjenester?  Hvilke utfordringer har kommunene.
Bruk av digitale sosiale medier Presentasjon av kvantitativ undersøkelse Frokostmøte Undersøkelsen er gjennomført av Research International.
Hvordan kan vi hjelpe barna våre med matematikk?.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
Utvalg og datainnsamling For å gjennomføre en test av hypoteser i kvantitativ metode trenger vi et utvalg deltakere for å gjennomføre datainnsamling –
Mål og målgrupper for Juni 2009.
Anne Husebekk Rektor Foto: Geir Gotaas Bevisst Ambisiøs Mangfoldig Kjønnsbalanse i akademia.
Inntakskvalitetsundersøkelsen Høsten 2008 Presentasjon LMU
Fem viktigste tips Som hjelper deg med å vinne i online Bingo Innsendt av :
Fylkesutdanningssjefene og fagskolen Rydding i roller Presentasjon ved nasjonal fagskolekoordinator Bård Inge Thun RFFs årskonferanse i Trondheim 2. mai.
Prosjekt Etterbruk av skolebygg Felles oppstartmøte for arbeidsgruppene onsdag Agenda:  Presentasjon av organiseringa av prosjektet  Presentasjon.
Presentasjon av handlingsplanen
Myter og fakta om kvinner og toppledelse
Årshjul Idrettsrådet i Trondheim
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Kjøp og bruk av pensum på papir og digitalt. Rapport juli 2017
Hvordan sette innovasjon på dagsorden i en kommune…
Omorganisering / endringer i styringslinje
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Inntakskvalitetsundersøkelsen 2010
Nye eierskaps- og driftsformer i tannhelsetjenesten Forprosjekt
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
Hvorfor en tilsynsdugnad for barns skolemiljø
Brukerundersøkelsen
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
Den nye sekretæren Den typiske kontormedarbeideren i Fagforbundet er en 48 år gammel kvinne Hun er ansatt i stilling som sekretær Hun er ansatt i en norsk.
Rekruttering.
VIP-Makkerskap ved AVGS – år 2…
Rekruttering Navn på foredragsholder Dato
Hva er et tariffoppgjør?
Familiesegmentet Tele2
Rekruttering og deltakelse i korps
Kommunens arbeid med internkontroll innenfor ROP-området
Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst.
Forbundets etiske retningslinjer
Norsk e-helsebarometer 2017
Fag og tariffpolitisk konferanse
KS veileder i BU organisering av Eiendom og tekniske tjenester.
Topplederne i kommunesektoren
FoU KS - Mangfold i ledelse Helle Sekkesæter, Christian Skattum Asplan Viak Anette Thiis Evensen, Kulturell Dialog Undersøkelsen er gjennomført i.
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Skolens utviklingsplan B – Samarbeid
Bærum inviterer Bærum 2035 Tenke langt – handle nå 22.August 2018
JUNGEL- PROSJEKTET Jobb for Ungdom, NAV hjelper deg, det gir Glede, Erfaring og Lønn // Myhren/Mølmen.
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Prosjekt NAV Værnes Etablering av NAV Værnes KS-samling Gardermoen 25. april 2016 Kjell Fosse (Rådmann, Stjørdal kommune) Roar Vikvang (Leder, NAV.
NÅR KJØNNET KOMMER I LØNNINGSPOSEN – FOR EKSEMPEL I HARSTAD
Skolens utviklingsplan B – Samarbeid
Kommunesektorens bruk av FoU
Evaluering av Hovedavtalen
Serious Privacy Game Workshop
Teknisk utvalg Årsplan 2018
Inkludering og mangfald
Victor Ebbesvik, KS Vest 27. og 28. februar 2019
Folketrygden - alderspensjon
NVP – Avstandsoppfølging på Agder Prosjektperiode: 2018 – okt 2021
Matematikklæreres profesjonelle utvikling B – Samarbeid
Sykefraværsstatistikk for Det medisinske fakultet 2018
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

Sluttpresentasjon KS FoU-prosjekt; Kvinner i kommunal toppledelse (2003-2005) Ved prosjektleder og forsker Irmelin Drake, LeadershipWomen og rådgiver Marit Tovsen, fagansvarlig KS

Bakgrunn Kommunene – en kvinnedominert sektor med mange menn på toppen Presentasjon 2005 Rådmenn: 14%* Høyere adm.stillinger: 25% Skole 32% Helse 50% Teknisk 7% Ordførere: 17% Kommunestyrene 36% Kvinner innehar 72% av alle årsverk Kilde: Likestillingsbarometeret, 2003-4 *12% ved prosjektstart og 14% i mai 2005

Prosjektstrategi - kandidatnettverk og følgeforskning GJENNOMSLAG Kvinner i ledelse Samling 2 KONFERANSE I TØNSBERG 8-9 juni 04 UNDERVEIS Skal-skal ikke-skal? Kandidat-samling 3 6-7 sept. 04 Molde Presentasjon 2005 OPPSTART Kandidat-samling 1 26-27 april 04 Gardermoen Inn i rådmannsland? Kandidatsamling 4 29-30 nov. 04 Sandvika ”Inspirasjonsnettverk” med 50 kvinnelige topplederkandidater Spørreskjema, kandidater Kvantitativ undersøkelse Ordførere, rådmenn, kandidater Sluttevaluering, kandidater Følgeforskning Eksplorativ studie Kommunikasjon/formidling mai 2005 Hjemmeside www.ks.no Underveisrapport Sluttrapport BOK Media-kontakt og mediadekning

3 fokusområder / målgrupper Presentasjon 2005 Livet på toppen ROLLEMODELLER Rådmenn/kvinner Jakten på toppledertalenter REKRUTTERING Ordførere/ rekrutterings-konsulenter Skal, skal ikke, skal… SE & INSPIRERE Kvinnelige kandidater ” Rollemodeller - de relevante ANDRE som jeg velger å imitere eller la meg inspirere av ” (Svendsen, 1989)

Livet på toppen - resultater Rådmenn – både mannlige og kvinnelige - motiveres av å ha makt til å være med å utvikle samfunnet og muligheten til å utøve avansert ledelse. Mange kvinnelige rådmenn mener det er lettere å være topp- enn mellomleder og anbefaler andre kvinner å sikte mot topplederjobben. De fleste rådmenn mener de lykkes svært godt i jobben - kvinner i enda større grad enn menn. De viktigste karrierestrategiene blant rådmenn er at de har grepet muligheter som har bydd seg og deltatt i lederutvikling (kvinnene i større grad), og de har skaffet seg et godt renommé (menn i større grad) Kvinnelige rådmenn har ikke større planer om å slutte som toppleder enn sine mannlige kolleger Presentasjon 2005 Kilde: Topplederundersøkelse blant rådmenn 2004 ”Rådmann eller kvinne – spiller det noen rolle?”

Skal, skal ikke, skal…? - resultater ”Alle” er enige om at kvinner krever for mye av seg selv før de føler seg kvalifisert. Kvinnelige topplederkandidater (i KS kandidatnettverk) har realistiske forestillinger* om fordeler og ulemper ved rådmannsjobben. Karrierestrategiene til deltakerne i KS kandidatnettverk matcher i stor grad med rådmennenes, men likevel mener de at menn er mye bedre til å synliggjøre og ta æren for sine (og andres) resultater, og at de er mer offensive i søkeprosessene. Møte med kvinnelige toppledere inspirerer kvinner på nivåene under og gir nye bilder av hvordan det går an å fylle en rådmannstilling. Presentasjon 2005 * Sammenfaller med synspunktene til rådmenn i topplederundersøkelsen

Jakten på toppledertalenter - resultater Ordførere mener det er et demokratiproblem med så lav andel kvinner i rådmannsstillingene. Ordførere ønsker rådmenn som har fokus på den menneskelige dimensjonen i utviklingsprosesser. Kvinnelige rådmenn scorer seg selv høyere på ordførernes mest etterspurte lederpreferanser. Ordførere rapporterer om gode relasjoner til rådmann, uavhengig av kjønn. Rekrutteringsprosessene preges av kriterier som i utgangpunktet er kjønnsnøytrale, men som har som effekt at de treffer menn bedre enn kvinner – eks. krav faglig bakgrunn og rådmannserfaring . Det er mange fallgruver i rekrutteringsprosessen mht å få mangfold i toppledelse – ikke vanlig med kvinneperspektiv. Presentasjon 2005

Anbefalinger Til arbeidsgiverne og KS i jakten på talenter… Sette likestilling og toppledelse på dagsorden. Åpne opp for hele bredden med talent - tone ned krav om rådmannserfaring. La kvinner prøve seg – som assisterende/stedfortredende rådmenn. Gjennomføre ”profesjonelle rekrutteringsprosesser”. Synliggjøre fordelene med å være rådmann/toppleder. Tilby skreddersydd topplederutvikling med fokus på mangfold i ledelse. Til kvinner som kan tenke seg å bli rådmann Stole på at du er kompetent Grip muligheten – når den byr seg nå! Ikke om tre eller fem år. Skaffe deg et renommé – synliggjøre dine resultater – ikke underspille din rolle selv om du deler æren med andre. Bli en støttespiller for andre kvinner. Skape allianser til menn og andre støttespillere – være deg bevisst dine nettverk. Presentasjon 2005