Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norge - en økonomisk stormakt med energi og kapital
Advertisements

10Velstand og velferd.
13 En verden uten grenser.
Framtidige geografier – økonomisk globalisering - miljø
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Kjennetegn ved fattige land Økonomien er i stor grad basert på jordbruk og naturalhusholdning. Inntektene er knyttet til eksport, ofte av bare et par råvarer.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
VIRKELIGHETSOPPFATNING: Den annen verdenskrig dreide seg om at fascismen, en totalitær variant av kapitalismen, prøvde å knuse kommunismen og ta over resten.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Foto: Jo Michael Todeling av norsk næringsliv Østlandssamarbeidet 18. oktober Fungerende administrerende direktør Petter Haas Brubakk.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Kapittel 14. Fattigdom og utvikling Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Minnemarkering: Stasi-fengselet Den kalde krigen Bilde inn Bildet viser levningene av det beryktede Stasi-fengselet i Øst-Berlin. Her ble politiske fanger.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
1 Kaffekurs om politiske veivalg VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Hva handler valget om? En kort introduksjon til de viktigste sakene for.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Den gode kunde Kompetanse, involvering og kultur Magne Jørgensen Simula Research Laboratory.
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 7. januar 2016.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
Demografisk overgang:. - begrep som beskriver et mønster for befolkningsutvikling som er observert i de fleste land, og som gjenspeiler store samfunnsmessige.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Om reguleringer Randbemerkninger til Baldwin, Cage and Lodge: Understanding Regulation Forelesninger i lovgivningslære H 15 Professor Inge Lorange Backer.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Fattige og rike land Kapittel 6. Rike land  Vest-Europa, USA, Canada, Australia og Japan  Også mennesker som lever under fattigdomsgrensen i disse landene.
Tall og bakgrunn for årets oppgjør sett fra YS’ ståsted
Rapport: Å ville utvikle skolen
Kvotehandel overalt? Kasakhstan melder seg på
Store forskjeller i arbeidsledighet
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
Økonomisk krise og mangel på det meste.
Økte forskjeller Inntektsforskjellene er mye større nå enn for 200 år siden. De siste 20 årene har inntektsforskjellene mellom landene blitt mindre, mens.
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
NLM startet arbeid i Elfenbenkysten i 1984, og i 2005 ble arbeidet utvidet til også å omfatte områder i Mali. Områdene har vært og er fortsatt preget av.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Visjon/Strategi 2020 Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Digitalisering Link.
Tverrfaglig uke for LUT
Margrethe Helgebostad
Bosetting av flyktninger og kjennskap til Husbankens virkemidler
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
SkatteFUNN Eirik Normann,
Bergeningsrente og KS sitt høringssvar
Economic growth around the world
Sjokk og konjunktursvingninger
Kapittel 14 – Valg av valutakursregime
Den skandinaviske modellen – et skjørt politisk kompromiss eller et stabilt økonomisk system? Kalle Moene.
Markedsøkonomiens utvikling
Arbeiderpartiet - Høyre
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Inflasjon og arbeidsledighet
10 Konjunkturledigheten
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Økt kapitalmakt: Et makroøkonomisk skifte
Religion og Identitet Lisa Stornes
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Befolkningsutvikling
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K4 Steigum
Hvor privilegert er du?
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

Enorme forskjeller

BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd). For å få et bredere bilde av hvordan det er å bo i ulike land, benytter FN gjerne en annen målestokk, Indeks for menneskelig utvikling eller Human Development Index. Denne indeksen bygger på tre viktige indikatorer:

Indikatorer ved beregning av HDI

Enorme forskjeller Det er svært store inntektsforskjeller både mellom land og innad i de enkelte landene. 40 % av verdens befolkning lever på mindre enn to dollar dagen. Det er også enorme forskjeller i formue. I år 2000 eide:

BNP per innbygger i ulike land i US Dollar

BNP per innbygger i forhold til USA

Økonomisk utvikling i den tredje verden Landene i Sør-Amerika, Afrika og Asia er ofte blitt omtalt som den tredje verden. Det er flere årsaker til lavere vekst i de fleste av disse landene. Mange av disse landene har satset på planøkonomisk styresett og begrensninger i handel Mange land har hatt lange perioder med krig og uro. Etter kolonitiden har mange land lagt stor vekt på eksport av råvarer. Mange land, særlig i Sør-Amerika og Afrika har store gjeldsproblemer I mange land virker omfattende offentlige reguleringer hemmende på økonomisk vekst.

Høy vekst i Øst-Asia De asiatiske tigrene (Hongkong, Singapore, Sør-Korea og Taiwan) har hatt svært høy vekst de siste 30 årene. Denne veksten har bakgrunn i sterk satsing på sparing og investering, teknologisk og eksportrettet virksomhet, gode utdanningsmuligheter og sosial og politisk stabilitet. Etter hvert har også andre land i Asia, som Kina, Thailand og Malaysia, og senere også India, hatt høy vekst. På grunn av antallet mennesker som bor i disse landene er denne veksten særlig viktig for verdensøkonomien.

Skuffelse i Sør-Amerika For 100 år siden lå flere søramerikanske land, som Argentina og Uruguay, i liten grad tilbake for landene i Europa. Lav sparing, mangelfulle utdanningssystemer, politisk ustabilitet og store inntektsforskjeller har imidlertid svekket veksten i mange søramerikanske land. De siste årene har veksten vært høyere og den økonomiske politikken blitt forbedret i mange av landene.

Problemer i Afrika De fattigste landene i verden i dag finnes i hovedsak i Afrika. BNP per innbygger i Afrika samlet sett var 11 % lavere i 2003 enn i Politisk og sosial uro er en viktig årsak til den lave økonomiske veksten i de fleste afrikanske land. Utbredelsen av HIV/Aids er et enormt problem Fattigdommen forsterker også mange steder den politiske uroen. Det siste tiåret har det vært færre kriger og flere demokratiske valg. Dette er viktige grunnleggende forutsetninger for økonomisk vekst. De siste årene har den økonomiske veksten økt i mange land.

Markedsøkonomi i Øst-Europa og Russland Overgangen til en markedsøkonomi skjedde gjennom omfattende privatisering og deregulering, dvs. fjerning av statlige bestemmelser om hva som skulle produseres, og hva prisen skulle være på ulike produkter. Overgangen til markedsøkonomi i de tidligere kommunistiske landene viste seg vanskeligere enn det mange hadde trodd på forhånd. I en del land er inntekstnivået fortsatt lavere enn det var før overgangen til markedsøkonomi. I en rekke østeuropeiske land har likevel økonomien vokst betydelig i de senere år.

En oppskrift på økonomisk vekst? Er bistand effektivt? – Dårlig utformet bistand kan bidra til korrupsjon eller til at levetiden til dårlige politiske regimer forlenges. – Godt utformet bistand, helst til demokratiske land med god økonomisk politikk, kan støtte opp under veksten i landet og dermed redusere fattigdommen. Økonomisk vekst betinger for mange land adgang til vestlige markeder. Ensidig satsing på planøkonomi eller på deregulering og markeder, har ikke gjennomgående ikke fungert godt. God økonomisk vekst er avhengig av både et effektivt marked og en velfungerende stat.