Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Musikk som behandlingstiltak Et pilotprosjekt om musikk som behandlingstiltak rettet mot personer med demens.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva har vi oppnådd i psykiatrien
Advertisements

Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Teknologi i klasserommet
ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
BEVIS I DENNE ART-TIMEN VAR DU SPESIELT BRA DU VISTE DATO: _______.
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
1. En øvelse i kjærlighet Harald Kaasa Hammer Knattholmen
En måte å lese Bibelen på
Vurdering av statistiske analysemetoder brukt i Læringslabens undersøkelser i videregående skole i Rogaland.
Individuell bevisstgjøring Talent, - og ferdighetsliste
Tilbud til mennesker med Huntington sykdom i Norge
Man slår ikke den man har massert
BOMILJØTJENESTE INTERKULTURELL BOMILJØTJENESTE. Prosjektrammer Samarbeidsprosjekt mellom Bergen Bolig og Byfornyelse Mottaks –og kompetansesenter for.
Wenche Frogn Sellæg hilser til dere alle.. Et godt liv med demens Hamar Wenche Frogn Sellæg/ Kari-Ann Baarlid.
Hva er coaching og ”coachende” lederstil?
”Med hodet over vannet…”
Felles innsats mot mobbing
Dette er Raskere tilbake
Kliniske selvmordsrisikovurderinger
Maria Montessori Maria Motessori er født i Italia. Hun var Italias første kvinnelige lege. Senere ble hun professor i antropologi og hun ledet.
Jon Fredrik Alfsen Hartmark Consulting AS
Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen
Svelgproblemer hos personer med Huntington sykdom
Opplæring; Lov om kommunale helse – og omsorgstjenester kapittel 9:
Et malekurs for mennesker som sliter psykisk
Studieopplegget Bakgrunn Innhold Gjennomføring av studiegrupper
ERISK på 1, 2, 3… Risikovurdering for å redusere omfang av byggefeil i elektriske og tekniske installasjonsleveranser mot boligmarkedet
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur
VISJON OG VIRKELIGHET RUNDT ”LEKENDE BARN I GUDS VERDEN”
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
PRINSIPPER FOR FORELDREVEILEDNING
”TIDLIG UTSKRIVING/-UTREISE”
Demensomsorgens ABC.
Gruppe for seponering av B-preparater
Prosjekt Barn som pårørende SI somatikk 2014
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Workshop, Dokka – 9. nov
Myter – organisasjon og ledelse i barnehagen
Trygghet Anne Lise Holm.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Erfaringer fra et prosjekt ved sykehjem i Bergen Rune Eidset FYSISK TRENING OG DEMENS.
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Psykososial intervensjon Bruk av psykoedukativ metode i pårørendegrupper innen demensomsorgen Aud Johannessen Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens.
Spjelkavik omsorgssenter Hvorfor gjør vi som vi gjør? En bedre hverdag gjennom økt kompetanse Avdelingsleder Kjerstin Holen og Virksomhetsleder Fredrik.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Hva gjør mennesker lykkelige? Jens Tennebø Jensenius.
Avfallshåndtering Som et eksempel på begrepet bærekraftig utvikling Ekskursjonsted og læringsarenaer.
Musikk som miljøtiltak ved Melum bo- og servicesenter
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Verktøy for å kartlegge holdninger
Drammen Diana Pareli og Janne Gundersen
NPI Bruk i diagnostikk og behandling
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
TID Hva er TID? Kort introduksjon av modellen
Barnehagepolitisk offensiv
Livsstil og god helse Tekst, figur, bilder etc..
Selvstendig, trygg og aktiv med GPS i Larvik
Brukerundersøkelser - resultat
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Frivillige til de som er alvorlig syke og deres pårørende
Norsk Forening for Kognitiv Terapi
Norsk institutt for kognitiv terapi Ferdighetstrening
Musikk i miljøbehandling Kathrine Dahle- musikkterapeut
Utviklingshemning og psykiske lidelser
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Musikk som behandlingstiltak Et pilotprosjekt om musikk som behandlingstiltak rettet mot personer med demens og psykiatrisk og/ eller atferdsmessig tilleggsproblematikk Et pilotprosjekt om musikk som behandlingstiltak rettet mot personer med demens og psykiatrisk og/ eller atferdsmessig tilleggsproblematikk

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Bakgrunn for prosjektet Musikk som satsningsområde – ønske om å bruke musikk som behandlingstiltak i sengepost

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak - Hvorfor musikk er bra for personer med demens:- Hukommelsesfunksjonene aktiveres Musikk vekker følelser og minner Det musikalske minnet er noe av det siste som forsvinner Musikk påvirker samhandling, spesielt gjelder dette sang

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Metoden individualisert musikk (Myskja,Lyngroth 2002) Kartlegge musikkpreferanse på individuell basis hos den demensrammede Iverksette musikkstund som systematisk tiltak for å øke velvære Evaluere effekten av tiltaket -

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Hypotese: Bruk av musikk som tiltak for personer med demens kan gi økt velvære. Vi ønsket også å undersøke hvorvidt tiltakene kunne forebygge / redusere BPSD-symptomer

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Vi ønsket å undersøke hvordan musikk kunne brukes ved utredningsposten. - hensikten med bruk av musikk til den enkelte - Hvilke konkrete tiltak som ble gitt, og effekten av disse. - hvordan musikk som behandlingstiltak kunne innpasses i posten

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Musikk som behandlingstiltak Musikk som behandlingstiltak Behandlingsmøtet drøftet og avgjorde om musikk skulle iverksettes og hvordan. Tiltaket og målet med å gi musikk skulle konkretiseres mest mulig.

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Resultater: MMS gjennomsnitt på 15, lavest skår tre poeng, høyest 25. Ingen innvirkning på musikk som tiltak. NPI- 12 symptomer. Konkretisert som angst, uro, ha reisetrang, liten evne til å være alene, utrygg. Musikkpreferanse – ulike preferanser ble dokumentert, lytting til musikk tok utgangspunkt i dette.

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Resultater: Hensikten med musikk som behandlingstiltak: 1)Pasienten trenger hjelp til å falle til ro og oppnå trygghet ( 6 pasienter ) 2) Pasienten trenger hjelp til å oppnå trivsel i hverdagen ( 7 pasienter) 3) Pasienten trenger hjelp til å venne seg til å være alene en liten stund daglig ( 1 pasient ) 4) Pasienten trenger hjelp til å lindre uro, angst og reisetrang ( 4 pasienter ) 5) Pasienten trenger hjelp til å hvile dagtid / falle til ro om natten ( 2 pasienter )

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Musikktiltak Antall ganger brukt Ja – det virket Nei – det virket ikke Usikker effekt Ubesvart L ytte til egne CDer på rommet Lytte til CDer i fellesmiljø Delta i felles sangstund Synge sammen med pasienten på rommet 1212 Nynne/synge nordlandsnett er ved stell 11 Lytte på CDer eget rom sammen med personale 11

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Beskrivelser på effekt viste at musikk kunne øke velvære Eksempelvis: Pasienten virket interessert, foreslo sanger, trampet takten. Det så ut til at pasienten hadde det hyggelig, det ble god stemning.

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Om musikk som tiltak reduserte/ forebygde for BPSD-symptomer? Ingen direkte funn som kan underbygge dette, men vi så at musikk kunne gi velvære på tross av disse symptomene. Her og nå det viktigste!

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Anbefalte tiltak ved utreise: Pasienten liker å lytte til musikk, har med egen CD. Pasienten liker å delta i sangstund

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Integrering i egen post: Fått økt kompetansen i forhold til bruk av musikk Selve prosjektet krevde mer veiledning og undervisning enn først antatt Naturlig nok lettest å gi musikk til de pasientene som kan lytte til CD Det å nynne, synge krever mer mot, og erfaring – øvelse gjøre mester!.

Bente Marie Skogum Musikk som miljøtiltak Hva videre: -Musikk har vært verd å satse på -Behov for fortsatt undervisning av personale/ og til nyansatte - metodebok vil være aktuell Et videre prosjekt kunne være å undersøke om anbefalte musikktiltak kan brukes i kommunen, evt undersøke behovet for opplæring.