Kultur i endring Norge har gått fra å være nokså homogent til å bli et mer flerkulturelt samfunn I et flerkulturelt samfunn snakker vi ofte om etniske.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
5 Kultur Hva er kultur Religion
Advertisements

Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
Interkulturell kompetanse
5 Kultur.
Normer, verdier og holdninger
Sosial integrering Geir Hyrve.
Religioner og livssyn i dag
VITENSKAP ELLER INTERESSEKAMP? Lars Grue NOVA Dok - senteret 7. desember 2006.
Inkludering i idrettslaget Muligheter og utfordringer Inkluderingskonferanse, 14 – 16 januar Mozafar Amini.
Etiske modeller - hva er det?
Ikke kulturer møtes, men mennesker med ulik kulturell bakgrunn
Kjønnsbasert vold i et kulturperspektiv
Effekivisering Kubr. Kap 5. Rådgivning og kultur •Kultur er den kollektive programmering av den menneskelige bevissthet som skiller en menneskegruppe.
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Sosiologi i barnehagen
Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt
Mangfold og fellesskap
Den gode religions- og livssynslæreren
FLERKULTURELL OG NYRETRANSPLANTERT - sykepleierens kulturelle kompetanse Riitta Hakola sykepleier.
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
1 Identitet – muslimske elever Se: S Østberg 2000.
Utredning fra Pettersen-utvalget. "Opplæringen skal la barn og unge møte en felles kultur, og la dem innforlives i nasjonal kultur og historie, der kristendommen.
Populærkulturelle tekster som inngang til læring i norskfaget
6 Kulturmøter.
Religioner og livssyn i dag
BRUKERMAKT OG BRUKERINNFLYTELSE? Hva opprettholder status quo?
Intervju med de voksne 1. Hvordan tolker dere begrepet identitet? 2. Hvordan jobber barnehagen med språk, kultur, religion og mat? 3. Hvilke.
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
I denne oppgaven skal du definere de ulike begrepene du har lært om i kapittelet, for eksempel kultur (mat, klær, tekster, musikk osv), likeverd, integrering,
Kan vi snakke om et kollektivt kristent minne i norsk kultur? Ida Marie Høeg, KIFO.
Vedlegg 1 kompetanseveileder
Tekster om tro og livssyn
Workshop Sosiodynamisk fagkonferanse HiL 20. mai 2008.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
SGO ETNISK SEGREGASJON. ETNISITET: BRUKSMÅTER Objektiv egenskap ved grupper (“ethnic identity”): nasjonalitet/nasjonalitetsbakgrunn, kultur,
PED Teori og praksis - Didaktikk og organisasjonslæring Kursemne 5: Flerkulturelt perspektiv i utdanning Kristin Vasbø.
Kjell Erik Øie Statssekretær
MELLOMFAG ETNISK SEGREGASJON, GHETTOER OG TILPASNINGER BLANT ETNISKE MINORITETER.
ANALYSE/PRESENTASJON AV REKLAMEFILM
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Kultur og sosialisering
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Lørdag 6. desember :00 – 11:45Forelesning (i) 11:45 – 12:00Evaluering 12:00 – 12:30pause 12:30 – 13:30Forelesning (ii) 13:30 – 14:00Bråk og uro.
Matematikk i samisk kultur
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Kapittel 4. Kultur og religion Del 2 Kultur Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2e definere begrepet kultur og.
Kapittel 9 Kulturmøter i samtidstekster Karin Beate Nøsterud/NTB scanpix.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
Kulturforskjeller i praksis Thomas Hylland Eriksen Torunn Arntsen Sørheim 2006 Av Solveig Roth Høgskolen i Vestfold
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
Lekens egenverdi.
Kultur, kjønnsroller og samliv
”Kultur for læring” Hvordan forebygge negative skoleholdninger?
Talemål.
Religion i samfunnet.
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Interkulturell kompetanse i fremmedspråksundervisningen (nivå III)
Vurderingskriterier enkel versjon
Hva er kultur? Kultur er den komplekse helheten som består av kunnskaper, trosformer, kunst, moral, juss og skikker, foruten alle de andre ferdighetene.
Læringskultur, epistemisk kultur
Religion og Identitet Lisa Stornes
Danning og voksenrollen i barnehagen
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Kultur i endring Norge har gått fra å være nokså homogent til å bli et mer flerkulturelt samfunn I et flerkulturelt samfunn snakker vi ofte om etniske minoriteter Etnisitet handler om den identiteten en person eller gruppe får ved å tilhøre en bestemt befolkningsgruppe Kulturmøter er et ord som ofte er brukt for å beskrive møte mellom kulturer i et flerkulturelt samfunn I storsamfunnet finner vi den dominerende kulturen

Forhold storsamfunn og minoriteter Assimilasjon – innvandrerne gir opp sin egen kultur og tilpasser seg i stor grad til majoritetskulturen Segregasjon – innvandrerkulturen utvikler seg med liten påvirkning fra majoritetskulturen Integrasjon – innvandrerkulturen bevarer verdier, normer og religiøse særtrekk, men tilpasser seg også viktige normer og regler i storsamfunnet

Etnosentrisme og kulturrelativisme Det å bruke sin egen kultur som målestokk for møtet med andre kulturer, kaller vi å ha et etnosentrisk ståsted eller å ha etnosentriske holdninger Å ha en kulturrelativistisk holdning sier vi er å forsøke å forstå den andre kulturen på dens egne premisser, så å si å ta på seg brillene til de som utøver kulturen

Kulturelle endringer Kreolisering brukes ofte om den prosessen der ulike kulturer blandes Begrepet kulturell oppløsning beskriver en situasjon der de felles kulturelementene ikke lenger står like sterkt. Sekularisering viser til at den innflytelsen religionen har hatt, altså kristendommen for Norges del, er blitt svekket