Frokostseminar, styreutvikling v/Leif Frode Onarheim, Norscan Partners AS.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Personvernspørsmål ved innføringen av biometri i norske pass
Advertisements

Høyere livskvalitet -færre bekymringer. Ny teknologi – nye muligheter Eiere: Konseptutviklingen startet våren Tryggere Hjem AS ble stiftet:
Retningslinjer for klubben – og foreldrevettregler
Media håndtering og kommunikasjon
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Medietrening Tid: 1 time For mer info om foredraget kontakt: Martin Ødegaard Andre relevante foredrag.
Inkluderende arbeidsliv – fra ord til handling HMS-konferansen 2010, Lederne,
Omdømme, samfunnsansvar og etikk
Ny i styret: Ombud i praksis Veiledningskurs i organisasjons- og styrearbeid.
Individuelt arbeid før neste kurs. •Det er nær sammenheng mellom dette kurset og det neste – VOKS: videre opplæring i kommunikasjon og samhandling •Det.
Hva skal et styre gjøre av arbeidsoppgaver?
8 Det politiske systemet i Norge
Ungdommens Bystyre 21 januar 2011 Erlend Jordal (Høyre)
Etiske regler for ansatte i Oslo kommune
Lærerprofesjonens etiske plattform
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Lærerprofesjonens etiske plattform – veien videre
Lærerprofesjonens etiske plattform
Lærerprofesjonens etiske plattform
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Ansvarlige innkjøp.
Rekruttering av tillitsvalgte i landbruket sine organisasjoner Samarbeidsrådet, Sola, Terje Vareberg.
Kurt Orre Rådmann Nøtterøy kommune
Mangfold er bra for Stormberg Kurs LDO. Historikk.
Styret – hjertet i foreningen
Alternative ledelsesformer ved HIN Per J. Nicklasson.
Eierskap og Eierstyring.
Kari Aarnes sin presentasjon på FFF Mediehandtering.
LOBBYVIRKSOMHET Hvordan få gjennomslag for våre meninger og standpunkter hos politikere? Jon G. Olsen Styreleder VOFO-Akershus Daglig leder Akershus musikkråd.
- Og annet politisk påvirkning.
Høring om Vestlandet Hordaland fylkeskommune 23 mars 2007 Olav Bergo, BA-redaktør.
Individuelt arbeid før neste kurs. Det vil alltid være saker for de tillitsvalgte som ligger i en gråsone mellom juss og andre typer vurderinger Hva styrer.
Roller og synsvinkler Bente Erlien
Presentasjon for SPAREBANKENES FAGDAG Bergen, 28. oktober 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk Ludvik Sandnes Adm.direktør.
KONTROLLUTVALGETS ROLLE OG OPPGAVER
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
Styrer og mangfold Styreakademiet 15. september 2005 Elisabeth Grieg.
Godt lokalvalg hva må til? -erfaringer
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Hvorfor organisasjon? Hvorfor har dere engasjert dere?
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Østfold Bygdekvinnelag Styrekurs 2015
Ue.no Spilleregler i arbeidslivet FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Organisering og struktur Martin Gjelsvik Forskningsleder RF.
Etikk og eierskap - filosofiske tanker om etikkens plass i aksjemarkedet Henrik Syse, tidl. leder for Corporate Governance-gruppen, NBIM E-post:
Mandal kommune Utkast til nye etiske regler For ansatte og folkevalgte i Mandal kommune Vilhelm Lunde Holme –økonomi.
1 Langsiktig verdiskapning- styrets rolle Polyteknisk Forening 26. April 2007 Finn Jebsen.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Styrearbeid i turbulente tider Med fokus på samarbeid styreleder - styre og daglig leder Siri Hatlen 7. mars 2006.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO.
Lederstiler.
Hvordan balansere det formelle styret med det visjonære og aktive styret for å gi økt verdiskapning? Elbjørg Gui Standal, Handelshøyskolen BI.
Styreleder Gunnar Larssen, Forum 33 AS 1 Er det nye skillelinjer mellom hva som er godt kremmerskap og det ulovlige? StyreAkademiet Om styrets.
Markedsføring.
Evaluering av Styret IR IKS Februar 2017 N = 7 Skala fra 1 -6.
Verktøy for å kartlegge holdninger
Forslag ny organisering årsmøte 2017
Kommunen og Fylkeskommunen
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Klubbens styrearbeid i praksis
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Kapittel 1 SAMSPILL.
Et dypdykk i arbeidsgiverperspektivet
Styresamling i Gresvik idrettsforening
Kontroll og tilsyn i ny kommune…
Strategisk hierarki Regnskap AS.
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Basis Lesing Panorama Vg1 Læreplanmål:
Utskrift av presentasjonen:

Frokostseminar, styreutvikling v/Leif Frode Onarheim, Norscan Partners AS

Disposisjon Styrets oppgaver Valg av styremedlemmer Styreleders funksjon Hvordan skape tillit, innad og utad Samspill politikk/næringsliv, + Media Hvordan kan bedriften påvirke politikken Styrets ansvar for etikk, samfunnsansvar og kompetanseutvikling

Styrets oppgaver Bedriftens hovedmål er lønnsomhet. Styret må sikre at bedriften har klare mål Styret må sikre at bedriften har en god (riktig) ledelse. ”Hire og Fire”. Styret bør sikre ”farfarprinsippet” når Adm.dir skal ansette sine nærmeste ledere. (Ikke kloning av seg selv) Styret må følge opp at vedtak effektuert

Valg av styremedlemmer Valg av styre er like viktig som ansettelse av leder. Hva slags kompetanse trenger vi/mangler vi? Sjekke at verdigrunnlaget er forstått. Kreve at nytt styremedlem har tid og interesse for bedriften

Styreleders funksjon Styreleder er ansvarlig for ”kulturen” i styret Sørge for at agenda for styremøter og underlagsdokumentasjon sendes i tide slik at medlemmene får lest det grundig Lede møtene etter en plan. Alle må få komme til orde, men likevel styre slik at møtene ikke blir for lange Sørge for rask utsendelse av referater Styreleder skal sikre rollene. IKKE være ”overadministrerende” direktør.

Tillit til bedriften Enhver bedrift er avhengig av tillit, både fra kunder, omverdenen og ansatte Styret må sikre at bedriftens mål er kjent, både HMS, kvalitetskrav, hederlighet, lønnsomhet, kundebehandling osv. osv. Styret må påse at ledelsens mediahåndtering bidrar til å skape tillit Styret må sikre varslerfunksjonen.

Samspill politikk-næringsliv Bedriftene er avhengig av en god næringspolitikk. Politikere i kommunestyre, fylkesting og storting er våre ombudsmenn, men.. De kan ikke så mye om bedriftenes hverdag! Den beste måte å påvirke/opplære politikere er å presentere konkrete case, vise hvordan regler/påbud og ulike skatter/avgifter påvirker bedriftenes muligheter til utvikling

Politikerpåvirkning (forts) Politikere er som folk flest: Er mest opptatt av sitt (neste innlegg i salen) På høringer, eller i kontakten, forsøk å tenke på hvor politikere og du som leder/styre kan ha felles interesse. Bli kjent med ”dine” lokale og sentrale politikere. Da er det lettere å komme i gjennom til de.

Styrets utvidede ansvar Tidligere: Hire/Fire daglig leder. Kontroll Nå: Strategi, etiske holdninger, organisasjonsutvikling, omdømmevurdering, eierkontroll

MEDIA Mediatrening er viktig, for ledelse og styre Vær ærlig Blir du tatt for noe som du bør svare for: Si alt med en gang. Ikke forsøk å skjule noe. Journalisten har nesten alltid mer på lager til neste dags avis! Be om å fp komme tilbake, og GJØR DET!

Etikk, Samfunnsansvar og kompetanseutvikling I tillegg til regnskap og rapporter, hvor står det noe om kompetanseutvikling i selskapet? Etiske holdninger, dilemmatrening ifm bedriftens gråsoner Hvilket ansvar har min bedrift i Samfunnet?