Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde eleven er i leseutviklinga.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring!
Advertisements

Veiledet lesing Mørkved skole
Refleksjon Snakk sammen om hvordan dere gjør på din skole for å finne rett nivå på lesetekster/leselekser. Systematisk observasjon av lesing.
STASJONSUNDERVISNING
Early Years ”New Zealand-modellen”
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Velkommen til klasse- foreldrene
Ny rammeplan for barnehagen
Framtida nå – les og forstå!
Verdas beste skule,… på Toftøy ! Ingen utanfor - alle med ! Vi klarer alt ! Læring og trivsel for alle ! Visjon 1 Kva kan ein rektor ynskje seg Th Kittelsen.
FAGERLIA VIDEREGÅENDE SKOLE: PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID
Gje rom for lesing i Nordhordland Bakgrunn: Nasjonal strategi/plan Nasjonal strategi/plan Lokale føresetnader: Lokale føresetnader: –Mange små kommunar/skular.
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
VELKOMMEN TIL LONE SKULE. SKULESTART INFORMASJON OM SKULEN GODE RÅD TIL FORELDRE FØR SKULESTART.
1 Kunnskapsløftet og utfordringar for lærarutdanninga Peder Haug Høgskulen i Volda.
1 Kvalitet i opplæringa – om tilpassa opplæring (KIO) Høgskulen i Volda.
Digital kompetanse Presentasjon basert på essayet ”Den sjette kompetansen” Jostein Tvedte.
Gjere for å lære Kvernsteinsparken i Hyllestad
Voss kommune Personale og økonomi Dataopplæring i Voss kommune Målsetjing i Voss kommune Kvifor dataopplæring Kva betyr dette for oss? Gjennomføring av.
Kva gjer me i barnehagen? Litt om dei grunnleggande begrepa me jobbar utifrå:
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
FRÅ MELLOMTRINN TIL UNGDOMSTRINN Du ska få en dag i mårå som rein og ubrukt står og med blanke ark og farjestifter tel, ……. FORELDREMØTE FOR 7. TRINN ORSTAD.
Lesing er en språklig prosess. Faktorer som har betydning for leseferdigheten.
Læringskultur i ditt klasserom -Avhengig av deg som leiar -Korleis du brukar mogelegheitene til å skape ein kultur som støttar og oppmuntrar til læring.
Fag og bøker Norsk Matematikk Lekser. Å lese saman med barnet Kvifor…
Problemløysing høyrer med til den matematiske kompetansen. Det er å analysere og omforme eit problem til matematisk form, løyse det og vurdere kor gyldig.
Hensikta med tilsynet er å bidra til å skape: - eit inkluderande arbeidsmiljø - eit miljø som er helsefremjande - forebygging i høve sjukefråvær og utstøting.
FORELDREKONTAKT MØTE ENGASJEMENT - kan ikkje velje det vekk, med du kan velje grad Mitt barn – følje opp lekse, interessere seg for.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Et satsingsområde for Rauma kommune og Åndalsnes barneskole fra og med høste  Vi skal skoleres og lære oss.
Velkommen til Tu skule Foreldremøte onsdag 1. juni 2016 kl
Lesing i matematikkfaget Samling nr 2 i SOL-nettverket Vikemarka skule 3.oktober 2013.
FamiliematematikkFamiliematematikk ”Verda er full av matematikk”
Å skrive meininga si Fempunktsmetoden. Skriv fem setningar: Fortel kva emne du vil skrive om. Skriv tre setningar om dette emnet. Skriv ei setning som.
| Lær lettare Studieteknikk for meir effektiv læring.
| Å argumentere å skrive argumenterande tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saka. Sjå ein film, leit på Internett, les i aviser, fagbøker.
Skuleovertaking * Bratteberg skule er praksisskule for lærarutdanninga ved HVO. * Skuleåret skal Sæbø skule og Bratteberg skule ha praksisopplæring.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe i Gjesdal kommune har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde.
Workshop: Kjenneteikn ved god eigenvurdering Oppgåver a) Kva er suksesskriterier for eigenvurdering? (for elevar) b) Kva metodar vil kunne føre til god.
Læring av sosial kompetanse Både opplæringsloven og Kunnskapsløftet (LK06) uttrykker klart at skolen, ved lærere og skoleledere, har et ansvar for at.
Stafettloggen - handlingsrettleiar
For å støtte barnet sitt i leseutviklingen
Grunnskulen, - prosjekt betre læringsresultat
Fra visjoner og verdier til praksis i klasserommet
Velkommen til Tu skule Foreldremøte tysdag 7.februar kl
Velkommen.
Kva no. Læringsmål og kriterium er på plass
Betre læringsresultat vår 2014
Kunnskapsutvikling gjennom samtaler
Lesing i matematikkfaget
Språkløyper i Mylingen barnehage
Brukarundersøkjing Fokusområder:
3. trinn, Øyra Vurdering for læring.
VELKOMMEN TIL 8.TRINN HAUSTEN 2017
| Å argumentere Å skrive argumenterande tekst.
Systematisk Observasjon av Lesing.
Pedagogisk kafé Kuventræ skule.
Vurdering for læring ”Eleven skal få råd og tilbakemeldingar som fortel korleis han/ho kan få auka lesefart og leseforståing” Mål for aksjonsperioden:
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Velkommen til foreldremøte
alle barna sin rett til god omsorg
| Lær lettare Studieteknikk for meir effektiv læring.
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Modul 2 Følg opp elevresponsar Korleis gi gode tilbakemeldingar og justere undervisninga? B – Samarbeid.
Introduksjonsprogrammet
Arbeid på skulen Norsk Matte Engelsk Samfunnsfag Naturfag KRLE
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
VELKOMEN SOM FØRESETTE TIL 8. TRINN HAUSTEN 2019
NYTT SKULEÅR – NYE MULEGHEITER
FORELDREMØTE 5B Sagstad skule hausten 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Systematisk Observasjon av Lesing

 Ei prosjektgruppe har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde eleven er i leseutviklinga si.  Leseutvikling er sett inn i ein pyramide med hovudtrinn og fleire underpunkt / kjenneteikn.  Etter kvart som lærarane observerer kjenneteikn hjå elevane, vert desse kryssa av på eit skjema.  Våren 2014 startar vi å ”sole” elevane, etterkvart vil dette skje to gonger i året Systematisk observasjon av lesing SOL-prosjektet

Systematisk observasjon av lesing

 Gir alle oss som jobbar på Velle skule felles kunnskap om lesing.  Gir innsikt i leseprosessen slik at me betre kan rettleia kvar enkelt elev.  Sikrar at flest mogleg når så høgt som mogleg i pyramiden.  Inneheld konkrete tiltak for vidare utvikling.  Gir høve til presise tilbakemeldingar til foreldre. Systematisk observasjon av lesing SOL

 Stadig større krav til leseferdigheit.leseferdigheit  Nivået på leseferdigheita i Norge er dårlegare enn fleire andre land i Europa.  Lesing er éin av fem grunnleggjande ferdigheiter i Kunnskapsløftet.  Betre tilpassa opplæring.  Sikra overgang til mellomtrinn og ungdomstrinn, - eit felles språk.  Utvida lærarane sin kompetanse. Systematisk observasjon av lesing Bakgrunn for SOL-prosjektet:

 Stadig større krav til leseferdigheit.leseferdigheit.  Nivået på leseferdigheita i Norge er dårlegare enn fleire andre land i Europa.  Lesing er éin av fem grunnleggjande ferdigheiter i Kunnskapsløftet.  Betre tilpassa opplæring.  Sikra overgang til mellomtrinn og ungdomstrinn, - eit felles språk.  Utvida lærarane sin kompetanse. Systematisk observasjon av lesing Bakgrunn for SOL-prosjektet:

Systematisk observasjon av lesing Tips til deg som foreldre:

 Barn arvar ikkje leseferdigheiter og leseglede frå foreldra, men dei kan ”arva” vanar og haldningar.  Vis at bøker og anna lesestoff er nyttige i livet ditt, og at lesing er ein aktivitet som de vaksne tykkjer er avslappande, engasjerande og morosamt.  Vis også at lesing kan brukast til anna enn hygge og avslapping, t.d.. - skriva/lesa handlelister - bruka kokebøker - lesa bruksanvisninger - radio/TV –program - bruka oppslagsverk, Internett osv (Liv Engen) Systematisk observasjon av lesing Ver ein god rollemodell

 Les for og saman med barnet ditt.  Treng ikkje berre vera bøker, men teikneseriar, Internett-sider, tekstar i dataspel osv.  Gjennom samtalar før, under og etter lesinga bidreg du som forelder til å utvikla og styrka barnet ditt si evne til å lesa med forståing.  Hald fram med å lesa for og med barnet etter at det har lært å lesa sjølv.  Vis interesse for skuleaktivitetane til barnet ditt.  Oppmuntra og støtta barnet ditt på vegen mot gode leseferdigheiter.  Ver med å skapa ein kultur for læring Systematisk observasjon av lesing Tips på vegen (barnetrinnet) ”I love you,but you are going to learn”

 Snakk med ungdommen din om ord og begrep som dei møter i fagtekstar. Dette utviklar og styrkjer evna deira til å lese med forståing.  Hjelp ungdommen din til å trekkje ut det viktigaste i fagtekstar.  Les gjerne bøker ”saman”.  Vis interesse for skoleaktivitetane deira.  Oppmuntra og støtta dei på vegen mot gode strategiar for lesing og læring.  Ver med å skapa ein kultur for læring Systematisk observasjon av lesing Tips på vegen (ungdomstrinnet) ”I love you,but you are going to learn”