Offentlige anskaffelser 2 2016 Formålet og grunnleggende prinsipper for offentlige anskaffelser Virkeområdet for anskaffelsesregelverket og for de ulike.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Advertisements

Offentlige anskaffelser 5 Gjennomføring av konkurranser
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes Høst 2013.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Konkurranseutsetting drift Elveplassen overnatting 2016.
Konferanse om Fairtrade og etisk handel i Sauda Gunn-Lise Jacobsen, KS Innkjøpsforum28. – 29. august 2008.
JUS OFFENTLIGE ANSKAFFELSER Regelverkets anvendelsesområde – del I 11. september 2015, advokat Arne Torsten Andersen, A L T advokatfirma AS.
Offentlige anskaffelser Virkeområdet for anskaffelsesregelverket og for de ulike delene av anskaffelsesforskriften Administrasjon og ledelse og.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
Kveldskurs for nybegynnere 15.mars 2016 Geir Egil Paulsen Arkitektbedriftene i Norge Lovverket bestemmer Offentlige rammebetingelser som må tilfredsstilles.
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Nærings- og fiskeridepartementet Seniorrådgiver Jan Henrik Skogen NHOs Anskaffelseskonferanse.
Offentlige anskaffelser – lærlingklausul Kristiansand, 8. oktober Sturle Hamre, Innkjøpsrådgiver VAF-
Offentlige anskaffelser 5 Gjennomføring av konkurranser høst 2015 Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent Ingun Sletnes.
Velkommen til tilbudskonferanse Digitale læremidler.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Førstelektor Ingun Sletnes Høst 2015.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent Ingun Sletnes Høst 2016.
Offentlige anskaffelser i vegsektoren Seminar NVF 8. september 2010 Advokat Ingrid Lund Logo til kunde el.
Offentlige anskaffelser 6 Avslutning av konkurranser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning 2015 Dosent Ingun Sletnes.
Offentlige anskaffelser 7 A vslutning av konkurranser Endringer i kontrakten og oppsigelse Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Høst.
§12 i vannforskriften
Offentlige anskaffelser 10 Anskaffelser av helse- og sosialtjenester anskaffelsesprosesser Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Personopplysningslovens formål, grunnbegreper og virkeområde
Offentlige anskaffelser 13 Oppsummering høst 2016
Offentlige anskaffelser Kunngjøring og frister
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
Økonomi, personal og arkiv
Arnhild Dordi Gjønnes, Advokat NHO
BAL og årsstudiet i organisasjon og ledelse
INITIATIV FOR ETISK HANDEL
Offentlige anskaffelser 10 Rammeavtaler
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Offentlige anskaffelser 12 Rammeavtaler
Offentlige anskaffelser
Offentlige anskaffelser 11 Oppsummering høst 2015
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 14. februar 2017.
Fellesmøte Fellesmøte.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Høst 2017
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2017
Offentlige anskaffelser Rammeavtaler
Erfaringer med bruk av NS 8435
Offentlige anskaffelser Sentrale spørsmål i emnet
Nye føringer for offentlige anskaffelser som verktøy for innovasjon og næringsutvikling Byggavfallskonferansen – 7. februar 2017.
Egenkontrollen (Internt tilsyn og kontroll og revisjon) 7. mars 2018
Dosent Ingun Sletnes Egenkontrollen (Internt tilsyn og kontroll og revisjon) 22. februar og 4. mars 2016.
Dosent Ingun Sletnes Juss i kommunen 16. januar
Anskaffelser i Møre og Romsdal fylkeskommune Rammeavtaler
Administrasjon og ledelse og organisasjon og ledelse
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Offentlige anskaffelser Tildelingskriterier og kontraktsvilkår
Dosent Ingun Sletnes Egenkontrollen (Internt tilsyn og kontroll og revisjon) 21. februar 2017.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Dosent Ingun Sletnes Juss i kommunen 10. januar
Dosent Ingun Sletnes Styringsformer. Formannskapssystemet – folkevalgte organer. Konstituering Presentasjonens tittel
Organiseringen av staten 28. februar 2018
Hvordan kontrollerer staten kommunene? 1 Lovlighetskontroll og tilsyn
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 31. januar 2018
Delegasjon i stat og kommune 31. januar 2018
Etikk i kommunesektoren 21. februar 2017
Etikk i kommunesektoren 7. mars 2018
Etikk i kommunesektoren 23. februar 2016
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
Lovens formål Utlagt på Fobe`s nettsider: Forfatter: Knut A. Olsen
Juridisk sjef Gudmund Lode/innkjøpssjef Arnt Ove Hol
Utskrift av presentasjonen:

Offentlige anskaffelser Formålet og grunnleggende prinsipper for offentlige anskaffelser Virkeområdet for anskaffelsesregelverket og for de ulike delene av anskaffelsesforskriften (foa) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning Dosent Ingun Sletnes

Formålet med anskaffelsesregelverket Hovedformål angitt i Loa § 1 Sikre effektiv ressursbruk Sikre at allmennheten har tillit til at offentlige anskaffelser skjer på en samfunnstjenlig måte Hvordan prøver en å oppnå disse formålene? 2

Grunnleggende prinsipper Regulert kun i loa § 4 nå og ikke i forskriftene Konkurranse Likebehandling Forholdsmessighet (proporsjonalitet) Forutberegnelighet Etterprøvbarhet Prinsippene følger EØS-avtalen, alminnelige forvaltningsrettslige regler og anbudsrettslige prinsipper Funksjoner; - selvstendig grunnlag for rettigheter og plikter - tolkingsfaktor De grunnleggende prinsippene er de samme som fremgår av anskaffelsesloven av 1999 og anskaffelsesforskriften av 2006, men teksten er forenklet og det er ikke lenger overlapp 3

Andre samfunnshensyn 1 Regulert i loa §§ 5, 6 og 7 samt forskrifter Miljø - loa § 5 første ledd påbyr oppdragsgiver å ta miljøhensyn i sin anskaffelsespraksis for å - redusere skadelige miljøpåvirkninger - fremme klimavennlige løsninger Menneskerettigheter - loa § 5 første ledd sier at oppdragsgivere skal ha egnede rutiner for å fremme respekt for menneskerettigheter ved offentlige anskaffelser forutsatt at det er risiko for brudd på slike rettigheter - er særlig aktuelt ved anskaffelser av varer - DIFI har laget en liste over høyrisikoprodukter - Difi og Initiativ for etisk handel har laget en ny og felles kontraktsstandard som kan brukes Krav til miljø, innovasjon, arbeidsforhold og sosiale forhold må ha tilknytning til leveransen 4

Andre samfunnshensyn 2 Oppdragsgivere har plikt til å ta inn kontraktsklausuler som skal forhindre såkalt «sosial dumping» - Hjemlet i dagens anskaffelsesregelverk og vil fortsette å være det i nytt anskaffelsesregelverk, se loa § 6 og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter - Plikten gjelder tjeneste- og bygge- og anleggskontrakter – ikke varekontrakter - DIFI har utarbeidet en veileder om hvordan oppdragsgivere kan overholde sine plikter - Arbeidstilsynet har ansvaret for å føre tilsyn med at plikten overholdes Universell utforming Krav om bruk av lærlinger i loa § 7 - oppdragsgiver skal stille krav om at lærlingeordning og læreplasser i bransjer med særlig behov - dette er nytt - forslag til nye forskrifter er på høring. 5

Hvilke oppdragsgivere omfattes av anskaffelsesloven (loa)? Hjemmel loa § 2 andre ledd Stat jf. a) Fylkeskommune, jf. b) Kommune, jf. b) Offentligrettslige organer, jf. c) Sammenslutninger, jf. d) Virksomheter som driver forsyningsaktiviteter, jf. e) og f)

Hvilke oppdragsgivere omfattes av anskaffelsesforskriften (foa) ? Hjemmel foa § 1-2 første ledd Stat, fylkeskommune, kommuner, offentligrettslige organer og sammenslutninger Det er gitt en egen forskrift for virksomheter som utøver forsyningsaktiviteter

Hva er et offentligrettslig organ? Definert i foa § 1-2 (2) organ organisert som eget rettssubjekt og som tjener allmennhetens behov og ikke er av industriell eller forretningsmessig karakter og som er kontrollert av offentlige organer enten i form av finansiering, forvaltning eller kontroll over de organer som styrer/leder rettssubjektet Alle tre vilkårene må være oppfylt

Hva er en anskaffelse (en kontrakt)? Anskaffelse; - begrepet benyttes i loven - omfatter kjøp, leie, leasing og tilsvarende jf. forarbeidene Kontrakt, jf. foa § 4-1 a gjensidig bebyrdende avtale som inngås skriftlig mellom en eller flere oppdragsgivere og en eller flere leverandører Begrepen anskaffelse og kontrakt må forstås likt i regelverket 9

Hvilke anskaffelser omfattes av loven? Hjemmel: loa § 2 første ledd Anskaffelser av varer, tjenester og bygge- og anleggsarbeid Anskaffelser med en kontraktsverdi under kr ekskl. mva. faller utenfor regelverket. Det er nytt at de faller utenfor loven Departementet har hjemmel til å begrense virkeområdet i loven i forskrift, se loa § 2 fjerde ledd, hjemmelen er benyttet

Hvilke anskaffelser (kontrakter) omfattes av foa? (1) Hovedregel: vare-, tjeneste- og bygge- og anleggskontrakter med en kontraktsverdi lik eller over ekskl. mva. omfattes, jf. foa § 1-1 Foa § 4-1 b) – i) gir definisjoner av ulike typer slike kontrakter Unntak for en del kontrakter er gjort fordi de er regulert av annet regelverk Unntak for konsesjonskontrakter, jf. foa § 2-1 (1) c) - konsesjonskontrakter er regulert i en egen forskrift, loa gjelder - i foa § 4-1 h) er det gitt en definisjon av en konsesjonskontrakt - det er nytt at tjenestekonsesjonskontrakter er regulert i anskaffelsesregelverket - det er også nytt at bygge- og anleggskonsesjonskontrakter nå er regulert i en egen forskrift, til nå har slike konsesjoner blitt regulert i foa Unntak gjelder også for kontrakter som gjelder forsyningsaktiviteter, jf. foa § 2-1 (1) a) og en del forsvarskontrakter, jf. foa § 2-1 b) - slike kontrakter er regulert i egne forskrifter, loa gjelder Unntak gjelder også for kontrakter om offentlig persontransport med jernbane og t-bane, jf. foa § 2-1(2) – også slike kontrakter er regulert i en egen forskrift, her gjelder heller ikke loa Noen unntak er også hjemlet i foa § 2-1 (3) disse går vi ikke inn på

Hvilke anskaffelser (kontrakter) omfattes av foa? (2) Foa og loa gjelder ikke anskaffelser som gjelder visse sikkerhetsmessige forhold mv. se foa § 2-2, dette går vi ikke nærmere inn på Foa og og loa gjelder ikke for anskaffelser som inngås på grunnlag av en enerett jf. foa § 2-3 – denne bestemmelsen behandles senere (denne erstatter bestemmelsen i anskaffelsesforskriften av 2006 § 1- 3 (2) h)) Foa og loa gjelder ikke visse tjenestekontrakter, jf. foa § 2-4, slik som ansettelser og visse juridiske og finansielle tjenester. Her ser vi nærmere på; - kontrakter om erverv eller leie av jord, eksisterende bygninger … i foa § 2-4 a) (denne erstatter bestemmelsen i anskaffelsesforskriften av 2006 § 1- 3 (2) b)) - unntaket for myndighetsutøvelse i foa § 2-4 h) (denne erstatter bestemmelsen i anskaffelsesforskriften av 2006 § 1- 3 (2) k)) Foa og loa gjelder som hovedregel heller ikke kontrakter om forsknings- og utviklingstjenester jf. foa § 2-5 (1) - Kort om unntaket i foa § 2-5 (2)

Hvem er rettighetshavere? Hjemmel loa § 3 alle virksomheter som har relevante rettigheter ifølge internasjonale avtaler Norge har på området, Omfatter rettighetshavere etter EØS-avtalen, WTO- avtalen og andre internasjonale avtaler, for eks. EFTAs tredjelandsavtaler Disse er rettighetshavere etter anskaffelsesregelverket uavhengig av kontraktens verdi