Alta 6 april 2016 Helsefremmende samarbeid mellom barnehage og helsestasjon.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Advertisements

ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
Individuell Plan Palliasjon
Helseoppfølging fra primærhelsetjenesten
Nordnorsk Fagnettverk Hørsel Bodø 6. oktober 2011
TIDLIG HJEM Borte bra hjemme best.
«På lag med familien» En fokusgruppeundersøkelse om helsesøsters arbeid med overvekt blant barn Gerd Olaug Kallevik Presentasjon: Gerd Olaug Kallevik,
LEK - Livsstilendringskurs
Hønefoss politistasjon
Birkenes kommune Tidlig intervensjon.
GÁIVUONA SUOHKAN – KÅFJORD KOMMUNE
| Rekruttering av psykologer til kommunehelsetjenesten – hva skjer? - Svaret: Det skjer mye! - Innlegg Nina S. Andresen Helsedirektoratet.
Barne- og familieperspektivet i behandling
Livsstilskolen for hele familien Små skritt -store forandringer
Systemarbeid – barnehage faggruppen Psykisk helse
Prinsesse eller pirat – et fritt valg!
“FØRSKULEVUKKU “ ... Bygger på ordinært Helsestasjons program
Helsestasjons- og skolehelsetjenesten
Arenaer for utforskning 2009  Introduksjon og informasjon  basisgruppene etableres to og to diskuterer evt. overordnet tema velger representanter til.
Felles innsats mot mobbing
Kompetanseplan for helsesøstertjenesten
Gratulerer NSF Sør-Trøndelag 100 år Bårdshaug 23 mai 2013 Diabetessykepleier Anna Kristoffersen Frøya kommune.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Aktivitet mot frafall Aktivitet mot frafall Caroline Stensø – tidligere prosjektleder Aleksander Stabbforsmo – deltaker i prosjektet Fysisk aktivitet mot.
FRA MÅLSTYRING TIL PROFESJONELT ANSVAR
Opplæring; Lov om kommunale helse – og omsorgstjenester kapittel 9:
Ved Gunhild S. Eik og Elin Osmundsen
Den vanskelige samtalen Rusforum i Nord-Østerdal
”Brukermedvirkning for mennesker med begrenset samtykkekompetanse”.
BAKGRUNN FOR PROSJEKTET
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Samhandling Nyskaping Optimisme Raushet STYRINGSDOKUMENT FOR BARNEHAGEN ER: 1. BARNEHAGELOVEN 2. RAMMEPLAN 3. ENKELTE KOMMUNER HAR UTARBEIDET LOKALE STYRINGSDOKUMENT.
Hvilke familietilbud trenger de yngste
 Kosthold i fokus  Butikkene blir bedt om å påvirke kundene til å spise sunt  Småbarna bestemmer hva familien skal spise til middag  Ungdom velger.
SKOLEHELSETJENESTEN Ra ungdomsskole. Skolehelsetjenestens program 10.klasse: Vaksine (difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt) 8. – 9. – 10. klasse:
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
FORELDREMØTE 1. KLASSE 11. MARS 2015.
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Bakgrunn RISKBA prosjektet i Bydel Ullern
ET HELHETLIG OG TILPASSET TILBUD TIL RETT TID
Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern for voksne Erfaringer fra Tiller DPS Intro Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern. Erfaringer fra.
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Krisepsykiatri. Gjennom lovverket er kommunene pålagt å hjelpe mennesker i krise Kommunale kriseteam, består av bl.a. prest, fastlege, politi, helsesøster.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Brukerundersøkelse i barnehage Rælingen kommune Februar-mars 2016 Overordnet rapport for Petrine barnehage.
Lørenskog kommune PUBLISERT: OMRÅDE: TEMA: OPPVEKST OG UTDANNING Tverrfaglig samarbeid for barn og unge TVERRFAGLIGE MØTER 22. SEPTEMBER 2016 HEGE DYRLAND.
Fremtidens tjenester – et skapende blikk inn i glasskulen God samhandling barn og unge – Nettverk i Agder. Tirsdag 25. august 2015 Av Anders Johan W. Andersen.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Oktoberseminar på Solstrand hotell oktober 2009 Familiens Hus Familiens Hus Familiens Hus i Øygarden kommune.
Barnevernkonferanse oktober Endringer i barnevernloven § 4-4 L nr. 81 i kraft fra den tid Kongen bestemmer. § 4-4 tredje og fjerde.
Samling for styrere og pedagogiske ledere i barnehagene
Hvordan forebygge mobbing?
Oversikt over helseatferd og påvirkningsfaktorer hos barn og unge
Tidlig Intervensjon – Målrettet Samhandling
Helsesøster Revheim skole
ET Heldøgns omsorgstilbud for rusavhengige!
TROLLUNGANE – REVEHIET
BTI-handlingsveileder barnehage
Anita, 48 år. Steinkjer (Sykehuset Levanger)
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Psykisk helse.
Mobbing og psykisk helse (Ungdomstrinnet)
Opplæring Koordinatorer 1. november 18
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Lytteforståelse Rammeverket
Voldsforebyggende opplæring
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Alta 6 april 2016 Helsefremmende samarbeid mellom barnehage og helsestasjon.

Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu Årlige samarbeidsmøter mellom barnehagene og helsestasjonen. Styrere og pedagogiske ledere i kommunale og private barnehager har årlige møter med helsestasjonen. Møtedato for neste møte avtales på samarbeidsmøte. Barnehagene og helsestasjonen har annen hvert år ansvarlig for det faglige innholdet.

Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu Gjennomgang av referat fra forrige møte. Runde rundt bordet. Hvordan er situasjonen i barnehagene og på helsestasjonen? Utfordringer? Tema av felles interesse. Vi har invitert andre som har mer kunnskap om teamene til å ha et innlegg for oss. Struktur for møtene.

Hvilke tema har vi diskutert? Blant annet: Kosthold. Ved ernæringsfysiolog/helsesøster. Fysisk aktivitet. Ved fysioterapeut. Infeksjoner. Ved fastlege. Flerkulturelle familier. Ved medarbeider fra flykninge- og innvandrer kontoret. Premature. Hvordan skjerme de i barnehagene? Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu

Fortsatt: Temaer til diskusjon. Barna har lange dager i barnehagen selv om mor er hjemme i barselpermisjon. Psykisk helse for sped og småbarn. Ved Psykolog. Vi har hatt disse møtene i over 20 år. Mange temaer har vært oppe til diskusjon. Noen er gjengangere. Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu

Undervisning i barnehager om kosthold. Jeg har erfart at det er fornuftig at både personalet og foreldre er tilstede. Hvilke utfordringer er det den aktuelle barnehagen? Kosekultur? Feiringer av bursdager og andre begivenheter. Sier personalet ifra når barn har med usunn mat gjentatte ganger i matboksen? Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu

Personlige erfaringer med undervisning og samtaler med foreldre om kosthold. Det er tre ting jeg vil belyse Kunnskap om kosthold Grensesetting. Tidsklemma Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu

Kosthold Kosthold er et tema som taes opp på alle konsultasjonene på helsestasjonen. Sjekke kunnskapsnivået for man gir kostråd. Det er store forskjeller i befolkningen. Hvem bestemmer kostholdet i familien? I forhold til flerkulturelle familier. Hva spiste de før de kom til Norge? Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu

Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu Kosthold som tema på helsestasjonen. Hvis motiverte foreldre kan man vi med veiledning få foreldre til å gjøre endringer slik at kostholdet til barnet evt. familien blir bedre. Hvis umotiverte foreldre eller foreldre som ikke makter å gjøre endringer til det beste for barnet, har vi erfart at det er viktig med tverrfaglig samarbeid.

Tverrfaglig samarbeid rundt barns kosthold Samarbeidsmøter med foreldre, barnehageansatte og helsesøster om kosthold. Samarbeid med tannhelsetjenesten. Tannhelsetjenesten tar kontakt med helsestasjonen når de oppdager mye tannråte hos barn. Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu

Grensesetting Dårlige kostvaner kan skyldes et grensesettingsproblem. Slitne foreldre, masete og sultne unger. Hva har man i skapene i hjemmet? En måte å trøste barn på, er å gi mat og drikke. Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu

Tidsklemma Aktivitet dominerer mye av tiden. Virker som rammene rundt måltidene er mindre viktige i dag, enn tidligere. Økende tendens til at vi spiser foran TV eller vi holder på med data/mobil. Uheldig for samspillet i familien. Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu

Tverrfaglig samarbeid Vi har de samme barna både på helsestasjonen, i barnehagene og tannhelsetjeneste. Vi bør spesielt samarbeide mer rundt i sårbare barna som kanskje har dårlig omsorg hjemme og dårlig kosthold. Kosthold bør være også et tema på ansvarsgrupper i forhold til funksjonshemmede barn. Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu

Takk for meg! Helsesøster/familiterapeut Eli Kjesbu