1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vitenskapelsen 1.
Advertisements

PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
Åpenbaringen om Jesus Hvem er Jesus Kristus?.
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
“Fra ord til liv” Februar
Harald Kaasa Hammer Knattholmen Guds kjærlighet og vår.
Fra ord til liv Mars 2011.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”. ”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut” Galaterne 6.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Religioner og livssyn i dag
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
Hvem er Jesus?.
En måte å lese Bibelen på
KRL Av Karina Schjølberg
Skattejakt-samling på torsdag
Synger du sammen med meg
-av familieterapeut Hege Aitken
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Fra Ord til liv Fra Ord til liv januar 2012 januar 2012.
Vår historie – og Guds I serien ”Smittende tro” Meland kyrkje 2011.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Islam.
Ordet poesi betyr stemningsfullt, lyrisk, versediktning.
Undring Tro Viten.
“Disippel-høring”.
Naturlig menighetsutvikling?
God morgen! Tanker etter i går?
Tanker, tro og tvil i bibelen….
1 Kan Gud finnes, når det er så mange dårlige argumenter for Guds eksistens?
Hva er egentlig en menighet -og hva er vår oppgave.
«Du er frelst!».  יְהוֹשֻׁעַ  Jesjua = Jesus = Herren + frelse  frelse  fri + hals  «Han er den som fridde oss ut av mørkets makt og satte oss over.
Velkommen til semesteråpninggudstjeneste 21. august Sang og musikk – M-team Preken – Eivind Bergem Dåp Presentasjon av konfirmanter Kollekt til Internasjonal.
1 Det ondes problem. 2 Hva er det ondes problem? Det onde som et teoretisk problem Tilsynelatende motsetning mellom på den ene siden å tro at det finnes.
1 Kan noen virkelig tro at Jesus stod opp fra de døde?
NT – Evangeliene og Apostlenes gjerninger. Bibelen Basic Det gamle testamentet (GT) 1. Historiebøkene 2. De poetiske bøkene 3. Profetbøkene Det nye testamentet.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
«Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg» (Mt 25,40). «Fra ord til liv» April 2016.
1 Kan en evig og personlig Gud eksistere?. 2 Kan vi tenke at Gud finnes? Finnes en grunnleggende årsak til alt? Finnes en grunnleggende årsak til alt?
Ikke langt borte fra Gud rike. Hvor er du? Ikke langt borte fra Guds rike Langt borte fra Guds rike Midt i Guds rike Gud er langt borte...
Det gamle testamentet. 1) Loven - 5 Mosebøkene 2) Profetene - «de tidligere profetene» - «de senere profetene» 3) Skriftene - historier, - visdomsord,
Det gamle testamentet. 1) Loven - 5 Mosebøkene 2) Profetene - «de tidligere profetene» - «de senere profetene» 3) Skriftene - historier, - visdomsord,
Kap. 6 Tankar, tru og tvil i Bibelen
BIBELEN.
-en stor familie av nasjonale kirker
Stoisismen og kristendommen
Tvil og tro - om gudsbilder som må vurderes Lise T
Kolosserbrevet 1,1-1,23 fra BIBELEN GUDS ORD, 1997/2007
Fristet, men fri! – Matteus 4,1-11
Hva har Jesus med dette å gjøre?.
KRLE 27. SEPTEMBER 2017.
En presentasjon av Moise
DET GAMLE TESTAMENTE Sammendrag.
Hvordan du ser på mennesket, både deg selv og andre.
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Salige er de fattige i ånden
Matt  I samme stund kom disiplene til Jesus og sa: Hvem er den største i himlenes rike? 2 Han kalte da et lite barn til seg og stilte det.
REFORMASJONEN.
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Skapt som mennesker.
Å være trist Spør elevene om hvorfor de tenker denne jenta er trist.
Hvem er jeg? 1.
Evangeliet for dummies
“Disippel-høring”.
Kristendommen.
Det gamle testamentet.
Den Hellige Ånd 1.
Utskrift av presentasjonen:

1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?

2 ? Flertallet avgjør? Gud eksisterte i 2011? Gud eksisterte i 2011? Gud eksisterer ikke i 2016? Gud eksisterer ikke i 2016? Følelser og erfaringer viktige, men argumenter også bra

3 Hvordan snakke om Gud? Hva er Gud, om Gud finnes? Hva er Gud, om Gud finnes? Mer enn feelgood? Mer enn feelgood? Vag følelse av kjærlighetens kraft? Vag følelse av kjærlighetens kraft? «Jeg føler at det er noe der, men kan ikke vite hva» «Jeg føler at det er noe der, men kan ikke vite hva» En gud? En gud? «Titusener guder, så hvorfor akkurat en kristen gud?» «Titusener guder, så hvorfor akkurat en kristen gud?»

4 Er Gud en gud? Gud er Gud, guder er guder Gud er Gud, guder er guder En gud En gud Skapt Skapt Begrenset Begrenset Fysisk, kan være større Fysisk, kan være større Flere hammere Flere hammere Kan ikke argumenteres for rasjonelt Kan ikke argumenteres for rasjonelt Du tror det ikke før du får se det Du trenger ikke se Gud for å tro Gud Gud Uskapt og evig Uskapt og evig Ikke fysisk Ikke fysisk Vilje og tanke - personlig Vilje og tanke - personlig Maksimal, kan ikke være større Maksimal, kan ikke være større Kan argumenteres for rasjonelt Kan argumenteres for rasjonelt

5 Kan vi snakke fornuftig om Gud? Bak alt annet, mektigere enn alt annet = Allmektig Bak alt annet, mektigere enn alt annet = Allmektig Bare ett opphav til alt annet = Én Gud Bare ett opphav til alt annet = Én Gud Verden ikke et gruppearbeid Verden ikke et gruppearbeid Allmektig Allmektig Også til å skaffe seg all kunnskap = Allvitende Også til å skaffe seg all kunnskap = Allvitende Også til å gjøre som han vil = Fri vilje Også til å gjøre som han vil = Fri vilje Makt til å la alle ting eksistere = Skaper og Opprettholder Makt til å la alle ting eksistere = Skaper og Opprettholder Fri vilje, også et sinn (kan tenke) = Personlig Fri vilje, også et sinn (kan tenke) = Personlig Både allmektig og fri vilje Både allmektig og fri vilje Kan vite og gjøre det han synes er best = God Kan vite og gjøre det han synes er best = God

6 Apostlenes gjerninger 17 Apostlenes gjerninger 17 Gud skapte verden og alt som er i den - Skaper Gud skapte verden og alt som er i den - Skaper Bor ikke i templer reist av menneskehender - Til stede over alt Bor ikke i templer reist av menneskehender - Til stede over alt Trenger ikke noe menneskehender kan tjene ham med- Ånd – ikke fysisk Trenger ikke noe menneskehender kan tjene ham med- Ånd – ikke fysisk Gir liv og ånde, ja, alt til alle- Livgiver Gir liv og ånde, ja, alt til alle- Livgiver I ham vi lever, beveger oss og er til- Bak alt I ham vi lever, beveger oss og er til- Bak alt Ligner ikke et bilde av gull eller sølv eller stein- Ikke en mann på en sky Ligner ikke et bilde av gull eller sølv eller stein- Ikke en mann på en sky Ikke en gammel mann på en sky

7 Argumentere for noe vi ikke kan se? Bare gjette? Bare gjette? Spørre hva det betyr at dette usynlige finnes Spørre hva det betyr at dette usynlige finnes Spør hvordan det passer med hva vi ellers tror og tenker Spør hvordan det passer med hva vi ellers tror og tenker Logisk, vitenskapelig og historisk Logisk, vitenskapelig og historisk Logisk Logisk Logisk med en grunnleggende årsak til alt annet Logisk med en grunnleggende årsak til alt annet Hvis Gud finnes også logisk at Hvis Gud finnes også logisk at Universet ikke bare kaos Universet ikke bare kaos At universet har en begynnelse At universet har en begynnelse At det finnes liv og bevisste vesener At det finnes liv og bevisste vesener Vitenskapelig Vitenskapelig Har verden en begynnelse? Har verden en begynnelse? Er universet fininnstilt for liv? Er universet fininnstilt for liv? Noe bak naturen eller kan alt forklares med noe annet i naturen? Noe bak naturen eller kan alt forklares med noe annet i naturen? Historisk Historisk Har det skjedd noe spesielt i historien som kan si oss noe om Gud? Har det skjedd noe spesielt i historien som kan si oss noe om Gud? Kan vi lære noe av å se nærmere på Jesus? Kan vi lære noe av å se nærmere på Jesus?

8 Møter vi Gud i Bibelen? 1. En god og allvitende Gud i Det gamle testamente? Gud har vist stadig mer av seg selv og mest i Det nye testamentet Gud har vist stadig mer av seg selv og mest i Det nye testamentet Forskjell hvordan Gud er og hvordan folk har oppfattet Gud Forskjell hvordan Gud er og hvordan folk har oppfattet Gud Også Det gamle testamentet kan fortelle om en god Gud Også Det gamle testamentet kan fortelle om en god Gud 2. Sier ikke Bibelen selv at den skal leses bokstavelig? Nei, bare at vi kan lære mye bra av bøkene i Bibelen Nei, bare at vi kan lære mye bra av bøkene i Bibelen Forstå tenkning og talemåter hos dem som skrev dette Forstå tenkning og talemåter hos dem som skrev dette 3. Hvordan da vite hva vi skal tro? Lese Bibelen mest mulig som den er ment (dikt, ordtak, sanger, historier…) Lese Bibelen mest mulig som den er ment (dikt, ordtak, sanger, historier…) Bruke hodet og hjertet på det vi leser Bruke hodet og hjertet på det vi leser Gode argumenter for at Gud eksisterer? Ja, og hvor gode ser vi på i andre foredrag