Skriveopplæringen på 1.trinn Sørbø skole 2015/2016.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Undervisnings ressurs i «Form og volum gjennom bretteteknikker i papir
Advertisements

Intensivt uttalekurs 40 timer 40x12 setninger.
Bokanmeldelser..
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring!
AP - Arbeidsplan Vi jobber med arbeidsplanen nesten hver dag.
Program for systematisk lese- og skriveopplæring på 1. – 4.trinn
STASJONSUNDERVISNING
ONSDAG  1.økt fra  Vi var i klasserommet og sang sanger med bevegelse og rytmer. Konsentrerte oss veldig om puls-slag. Pulsen i.
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
RUD SKOLE Informasjon i fra SFO Læresituasjon.
Charlottenlund Barneskole-1. trinn Praksisgruppe 8
UKE 2 1.TRINN MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG UKAS MÅL:
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
Språk og leseplan 5.trinn Innlandet skole
Foreldreskolen del 1 Norskfaget.
Du er en viktig del av ditt barns språkmiljø
Lyshovden Oppveksttun!
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE
Velkommen til foreldremøte 1. trinn.
Foreldremøte a. Fag Alle prøveresultater vil bli gjennomgått på utviklingssamtalene Matematikk: o Halvårsprøve i Multi (på data) o Udir.,
Matematikk 1. trinn Læreverk: Multi, Gyldendal forlag
VELKOMMEN TIL LONE SKULE. SKULESTART INFORMASJON OM SKULEN GODE RÅD TIL FORELDRE FØR SKULESTART.
Lorentzen, GLSM, 2005, Datamaskin frå 1. trinn IKT Fra første årstrinn.
Info om barn og begreper
Dysleksi Elever med ressurser, men med behov for andre læringsstrategier og testmetoder. Hvordan reagerer en elev som har fått diagnosen lese- og.
LESEOPPLÆRINGEN Hva er lesing?  Å lese innebærer at eleven må kunne:  avkode tekst  forstå teksten.
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Læring og vurdering. Problemstilling ● Hva sier kunnskapsløftet om vurdering? ● Hvordan praktiseres vurdering I matematikk ved 5blå på Charlottenlund.
Foreldremøte for foreldre som har 5-åringer i barnehagen
Tiden som gikk: I april har vi vært mye ute og kjent på været. Vi har hatt dager hvor vårsolen har varmet godt, men også dager hvor vi har hatt typisk.
Uke mars Verdiord: Lydighet Vi holder på å lære oss gitargrepet D i musikk. Da kan vi spille «Ro,ro, ro din båt og «Fader Jakob».
 Velkommen som foresatt.  Velkommen som samarbeidspartner.  Stolte av skolen vår. Håper det smitter.  57 elever så langt. Et veldig levende tall…
Plan for 1.klasse Uke mai Verdiord for mai: Hensynsfull.
Plan for 1.klasse Uke 1 4. – 8. januar. MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 1 Norsk Samling 2 Norsk Gym 3 MatteEngelsk Samfunnsfag Norsk 4 MatteK&HMusikkMatte.
Uke mars Uke mars Verdiord: Tålmodighet.
Stavskrift Zeppelin: stavskrifthefte Bokbind  lettere gjenkjennelig for barna. Følg godt med på elevens sporing. Dette har vi lært på skolen.
Mappevurdering Mappe innebærer at elevene tar vare på ulike former for arbeid, slik at de kan dokumentere både den kompetansen de Definisjon Mappevurdering.
Uke 1 4.jan.- 8.jan.. MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag Samling Norsk/ matte Uteskole Samling Stasjon er Lunsj Engelsk Samf.fa g Matte Norsk/Gy m Lunsj.
23. September  Jobbevenner og stasjonsgrupper  Samtaler om sosiale mål  Klasseregler som elevene har laget selv. Elevrådet lager konsekvenser.
Velkommen til møte for foresatte på 1.trinn våren 2016 Agenda: Opplæringsloven v./rektor Sosial kompetanse Matematikk Norsk Erfaringsutveksling Lekser.
Skole/hjem samarbeid 3.trinn. Lekser Tilpasset opplæring (nettsider o.l) To leksepermer – Norsk og matte – Engelsk Husk å levere lekser: – Engelsklekse:
UKEPLAN FOR 4. KLASSE UKE aug.-11.sept
Mål for perioden: Sos: Lytte etter beskjeder. Ha hender og føtter for deg selv. No:. Kunne framføre replikker fra et skuespill. Lære ord med o i stedet.
Velkommen til foreldremøte Program: Del 1 – FAU-representant og klassekontakter Del 2 Matematikk o ”Russisk” matematikk ved Oddvar Lomeland o Matematikk-kofferten.
IC Glimt fra klasserommet Rutiner: - Garderobe – orden - Mappe og leksebok - Innesko - Hilse dør og rolig musikk - Dagen - Sugerør – dagens tall - Engelsk.
23. September  Ønsker at elevene får en god leseopplæring  Ønsker at det skal være et godt miljø  Ønsker at det skal være trivsel.
13. September 2016 Velkommen til klasseforeldremøte 1. og 2. trinn 13.september 2016.
Norskfaget i 1. klasse.
Elevrådet presenterer spørsmål om læring
Velkommen til foreldremøte i 2d
Hvordan støtte barnet i leseutviklingen
Innskoling på Sørbø VELKOMMEN.
Velkommen til foreldremøte i 2a
Plan for 1.klasse Verdiord: Troverdighet Uke – 15. september.
Nasjonale prøver Sandved skole
Lekseplan for 5.trinn uke 35 Mandag 24. august – fredag 28. august
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Aksjonslæring Vurdering for læring
Tips til hvordan å lykkes med læringspartner
Velkommen Foreldremøte 4. klasse.
Agenda Rutiner på skolen Informasjon skole/hjem/SFO STL/ Lesing Fag
Spørsmål om læring i klasse på […] skole
VELKOMMEN TIL HØSTENS FORELDREMØTE I 2C
Ting som kan bo i deg: Drømmer Talenter Lengsler Såre punkter Følelser
UKEPLAN FOR KLASSE 1C UKE 8-9
Hvordan støtte barnet i leseutviklingen
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Tips til hvordan å lykkes med læringspartner
NorskPluss Alfa Læremiddel for unge og voksne innvandrere med lite eller ingen skolegang som trenger grunnleggende lese- og skriveopplæring på norsk Hovedkomponenten.
LESEUTVIKLINGSSKJEMA ET KVALITETSSYSTEM FOR LÆRER OG ELEV
Utskrift av presentasjonen:

Skriveopplæringen på 1.trinn Sørbø skole 2015/2016

Bokstavene Målet er at elevens skal kunne alle bokstavene før jul. Vi lærer to bokstaver i uka, bortsett fra et par repetisjonsuker. Lesesenteret anbefaler dette, da det viser seg at elevene lærer å lese fortere. Etterhvert som vi lærer bokstavene, lærer elevene å sette dem sammen til enkle ord og setninger. Etter jul jobber vi med ord, setninger og tekstskaping. Da bruker vi blant annet Forlag.

Hvordan? Samling der vi jobber mye med å lytte ut lyden, lager tankekart, finner ut hvordan munnen er, snakker om det er vokal eller konsonant, tegner den i luften/på ryggen til hverandre mm. Ser Bokstavkongen, som er et lite eventyr, om hvordan bokstavene fikk formen sin, og hvor de bor i bokstavhuset. Lærer modellerer og viser hvordan bokstaven skal skrives, og plasserer den i bokstavhuset. Elevene jobber i bøkene, lærer går rundt og veileder.

Hva er viktig å passe på?

Blyantgrep Å lære barn et godt blyantgrep krever tålmodighet. For stort press gir kun konflikt. Bevisstgjøring over tid gir resultater. Det er verd innsatsen: et dårlig blyantgrep vil kunne hemme barnet betydelig på sikt.

Begynn oppe Begynner vi alltid oppe (bortsett fra noen få unntak A/ Å) Pilene og tallene øverst på siden viser hvordan bokstaven skal skrives.

Plasser rett i bokstavhuset. I bokstavhuset er det kjeller, stue og loft. De store bokstavene bor i stua og på loftet, de små bokstavene bor i stua, men så stikker de av og til opp på loftet, og av og til ned i kjelleren.

Hjemme: Skryt MASSE når de får det til! Motiver og korriger. Det kan være vanskelig, men de må øve, for å bli bedre. De trenger ikke å skrive hundre bokstaver. En finger mellom.

Forlag Etter jul begynner vi med forlag. Da tegner og skriver elevene bøker. Læreren er forlagssjef, som gir instrukser, retter og til slutt publiserer bøkene elevene har skrevet. Elevene skriver på det nivået de er på, og læreren er med på å hjelpe de videre til neste nivå. Forlag pleier å være veldig kjekt. Elevene er motiverte og stolte over arbeidet de gjør.

Tips: Motiver elevene til å skrive hjemme. F.eks: handlelister, bursdagskort, beskjeder, ønskelister. La de skrive i sanden, med malerkost, med magnetbokstaver, for hånd, på nettbrett og PC. Skryt masse, når de gjør det! Øv på andre finmotoriske oppgaver. F.eks: Klippe, perle, skru på små muttere, lage smykker osv.

LYKKE TIL!