Fra digitale verktøy til digitale tjenester på 360 dager Prosjektrapport Smart læring Delrapport I, 2014.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NOFA 2011 Tonje Hilde Giæver Bård Ketil Engen Leikny Øgrim
Advertisements

Teknologi i klasserommet
Samarbeid ungdomsskole – UH-sektor
Nettskolen i Nordland Geir Hareide Hansen, leder 27. Februar 2014 Foto: Crestock.
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Om praktisk tilrettelegging av fjernundervisningen Eksempel fra Praktisk Pedagogisk utdanning ved UMB Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hans Erik Lefdal.
Det digitale læringsmiljø – for alle?
Lederperspektiv på prosjektet, Framtida nå, les og forstå
UTDANNINGSTILBUD VED IMT 2010/2011
Erfaringer med akkreditering av masterprogram ved HiAk Oversikt over de masterne (og en ph.d.) HiAk har fått akkreditert fra 2004 – d.d. ■Læring i komplekse.
Helseforum – 27. Januar 2004 Allan Andreassen Februar 2004.
NHO og partnerskap for karriereveiledning
Skrivestien.
Senter for IKT i utdanningen Sylvi Barman-Jenssen.
ved Wenche Natland Dahlen Karl-Johan Johansen
Skolelederundersøkelsen 2008
Fleksibel Yrkesfaglærerutdanning
ENTREPRENØRSKAP FOR LÆRERE OG SKOLELEDERE Videreutdanning 30 studiepoeng Entreprenørskap i skolen Entreprenørskap er et utdanningsmål og en opplæringsstrategi.
Pedagogikk og veiledning for bibliotekansatte NFK / Høgskolen i Bodø Merete Hassel, Bodin vgs.
Bruk av IKT i skolen - påstand • Bruk av IKT I skolen har generelt sett ikke endret karakter på denne siden av årtusenskiftet. Oppgaver som løses med teknologi.
Nordisk fagdidaktikk – konferanse Trondheim –
Jonas Bakken EdTech, UiO,
Oslo kommune Utdanningsetaten. Oslo kommune Utdanningsetaten Delprosjekt 1: Anvendelse og spredning av eksisterende digitale læringsressurser i realfag.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Ungdomstrinn i utvikling
MØTE FOR SKOLELEDERE TEMA: REKTOR OG SKOLELEDELSENS ROLLE I PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID – MED UTGANGSPUNKT I VURDERING FOR LÆRING.
Lærerutdanning som fjernundervisning
Hvordan satse på e-læring og fleksibilisering av studier? Innledning til debatt Julie Feilberg, Styreleder, Norgesuniversitetet.
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
Ungdomstrinn i utvikling - Ressurslærersamling
"Det beste med hele itslearning er planleggeren!"
24. mars 2009Stokmarkneswww.itu.no F O R S K N I N G S- O G K O M P E T A N S E N E T T V E R K F O R I T I U T D A N N I N G Lærende nettverk og nasjonale.
Digital kompetanse for alle. Forord (utdrag) Departementet definerer digital kompetanse som den kompetansen som bygger bro mellom ferdigheter som å lese,
Skolelederundersøkelsen 2008 Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen.
1 Erfaringer fra skoleeier (Trondheim kommune) Rapporter fra/samtaler med skoleledere Hva lærerne rapporterer PPU−studentenes FoU-arbeid Vurdering for.
Hvordan løse rekrutteringsproblemene i sektoren? Og hvordan få studentene til å bli?
NOKUT evaluering 2008 Ingeniørdidaktisk kurs Marte Bratseth Johansen Seksjon for universitetspedagogikk Program for lærerutdanning
Lærerutdanning ved Universitetet i Agder
PEDAGOGISK DAG Kjetil Bjorvatn 26/ Plan for dagen 1.Oppsummering av uken v/meg 2.Veien videre v/instituttene 3.Lunsj når vi er klare Torben Jensen.
Mer praksis – bedre lærere?
LP-modellen fra et rektorperspektiv
EN ARENA FOR DIGITAL UTVIKLING
Velkommen til et nytt skoleår!
PRESENTASJON UT AV TÅKA 2015 NASJONALT CANNABISNETTVERK NORGE (NCNN)
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning.
Høgskolen i Oslo Videre om Oslomodellen Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk IKT-utvalget ved LUI Vibeke.
Norges offentlige utredninger NOU 2003: I første rekke Forsterket kvalitet i en grunnopplæring for alle ___________________________________________________________.
Hva vet vi om Lærende Nettverk til nå? IKT-basert skoleutvikling gjennom lærende nettverk.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Velkommen til samling for regionsledere Nyheter fra Utdanningsdirektoratet (skoleutvikling, etter- og videreutdanning): Ungdomstrinnsatsning Mulig videreføring.
LINK Lokale informasjonsnettverk i Numedal/Kongsberg Mars 2001 Etter- og videreutdanning i IKT  LiNK – hva er det?
Smart digital samhandling Ingunn Bremnes Stubdal Utdanningsdirektoratet.
LINK Lokale informasjonsnettverk i Numedal/Kongsberg August 2001 Visjon Et Lærende Lokalsamfunn.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
1 Forskningsbasert lærerutdanning som er praksisnær Per Ramberg Leder for NTNUs lærerutdanningsprogram.
Om Globalskolen Nettskole Startet i 1998 med 15 elever Forsøk i fem år 2011: 1210 elever i 100 land trinn + grunnleggende norsk 22 lærere Læringsverktøyet.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
HiSF og pedagogisk entreprenørskap
Internasjopnalisering
Senter for læring og utdanning
Omstillingsprosjekt ved vernepleierutdanninga ved HiST
Studieleder Vibeke Bjarnø Fagansvarlig Aina Fossum
Sammenhengen mellom IKT-bruk og. læringsutbytte (SMIL) i videregående
Skolebasert kompetanseutvikling
Fra kunnskap til handling
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
Pedagogisk dokumentasjon
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Skolebasert kompetanseutvikling
Utskrift av presentasjonen:

Fra digitale verktøy til digitale tjenester på 360 dager Prosjektrapport Smart læring Delrapport I, 2014

Smart læring MOOC Prosjektrapport 2014 Bodil Hernesvold Inger Langseth Per C. Hestbe k Magnus Sandberg Andreas Krokan Arne Krokan

Hva skulle vi gjøre?

Utvikle et nytt fleksibelt emne som kan tas uten campusbasert undervisning (jf. MOOC, ev. som et Lektoremne X som kan være aktuelt for studenter som velger fem-årig lektorutdanning)

Vi har utviklet og gjennomført emner internt og nasjonalt ISS SOS 2020,6604, 6605 PLU SKOLE 6920, 6921 Smart læring MOOC

Endringsprosesser - utviklere Endring av praksis krever: – Tid 2-5 år (Smidt, K.) – Ny kunnskap, nye ferdigheter (Borg, S.) – Holdningsendring – Top-down involvering fra ledelsen (Postholm, M.B.) – Bottom-up ildsjeler og igangsettere Vår endring er basert på: – Sosiale læringsteorier ( Vygotsky, Siemens) – Ny begrepsbruk og begrepsforståelse (Meyer&Land) – Vilje til å prøve og feile… og endre Sosiale læringsprosess er Utviklere ved PLU

KOMPETANSE -Kunnskap - lese -Ferdigheter - trene -Holdninger - refleksjon

En siste ting jeg vil nevne som en refleksjon etter dette kurset er dannelsesaspektet. Som lærer har jeg tidligere fattet interesse for IKT i undervisningen og hatt det helt greit med at jeg er interessert i dette, mens andre har sine ting de er interessert i. Etter disse ukene, er jeg ikke lenger like tilfreds med det. Det er noen store linjer som jeg har fått øye på som en ikke kommer utenom, nemlig ansvaret skolen og vi lærerne har for å forberede elevene til det samfunnet de skal leve i i framtida. Det er jo ikke noe nytt, men koblingen mellom den tanken og de digitale ferdighetene har jeg ikke vært så bevisst på før. Lærer siden 2008, Tromsø Les hele herher

Utvikle kvaliteten på eksisterende emner på grunnutdanning som tas med campusbaserte samlinger (jf. Fleksibel praktisk pedagogisk utdanning, Yrkesfaglærerutdanningen) ved at de blant annet undervises som ”flipped class”, der læremateriell er på nett og der campustiden i større grad brukes til å utvikle akademisk og faglig tenkning i fagene gjennom diskusjon, refleksjon og holdningsskapende aktiviteter

Utvikle kompetanse for å designe nye og re-designe eksisterende helt eller delvis nettbaserte tilbud til skoleledere og videreutdanning for lærere. (jf. videreutdanning for lærere, KOMPiS studier, Mastergrad i Skoleledelse eller Organisasjon og ledelse), hvor alt er organisert gjennom NTNU VIDERE

Vi har begynt å ta i bruk Personlige læringsnettverk Flipping av undervisningen: videoproduksjon, og påfølgende refleksjon (quiz) Nettmøter Digital veiledning i fag

Legge til rette for å heve studiekvaliteten gjennom nettbaserte miljø, delingskultur og læringsprosesser som aktiviserer studentene i deres læringsprosesser. Utvikle et miljø av kompetente fagfolk som behersker et spekter av digitale uttrykksformer og leveranseformer, og som bidrar til å endre undervisning og læreprosesser slik at sammenhengene mellom fag, pedagogikk/didaktikk og teknologi utnyttes til å utvikle studentenes kompetanse.

Synliggjøre aktiviteter og kompetanse gjennom etablering av et nytt “Senter for smart læring”

Bidra til å skape en ny delingskultur og et digitalt fellesskap der erfaringer og forskning utvikles og deles gjennom nye kanaler, og der en involverer ressursorganisasjoner og ressurspersoner også utenfor NTNU.

Vi har ….. Skrevet 5 kronikker og kommentarer i aviser Skrevet 3 artikler i peer rev publ Holdt over 70 foredrag – NKUL, Nokut, Univ/høgskoler, Statens topplederk. Invitert til kunnskapsministeren -1,5 time eksl. Svært mange intervjuer / medieoppslag fra riks- riks og lokalmiljøer Etablert SMART LÆRING som konsept!

Vi har skapt infrastruktur for gode, faglige læreprosesser Facebook grupper Twitter # Samskrivingstjenester, samtaletjenester, (Google Hangout, Skype) Deling av ressurser, lenker, Læringsplattformen Canvas… (asynkron) På personalrommet, i gangene, og på kontorene ( Face-to-face) Seminarer

Hva skal til for å lykkes med et slikt prosjekt?

Erfaring, kunnskapsgrunnlag og nok innhold å bygge på 1

Godt etablert top-down og bottom-up forankring 2

En genuin vilje til å skape endring hos nøkkelpersoner 3

Tilløp MED hopp ! 4

REIS DERE !

Hva ønsker vi videre? SMART LÆRING som obligatorisk del av lektorprogrammet + tilbud for alle v NTNU At vi ses som prosj for endringsledelse Mer investering i ildsjelene Smidigere org rammer Mer penger

DIGITALIS RUPTIMUS VULGARIS