1 Innledning på plankonferansen 09.11.12 Utbygging av IC-triangelet innen 2013 - sammen om bedre og mer effektive planprosesser.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Framtidens kommune – kriterier for politisk oppslutning KS FoU NIBR 2013.
Advertisements

AREALIS : Samarbeid for enklere tilgang til areal-, plan- og miljøinformasjon Arvid Lillethun Statens kartverk.
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
Det kommunale og det statlige barnevern
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
NTP 2014 –23 NTP 2014 –23 Hva har kommunesektoren vært opptatt av og hva har vi fått gjennomslag for ? Hva nå ? Fylkesrådmann Harald K Horne.
Kort om forsøk om samordning av innsigelser - FOSIN -Nordland Plankonferansen 11. desember 2013.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Vannforvaltning som regional planlegging - Verktøy for teknokrati eller politikk? Fagkonferansen, HIOA, 24. oktober 2013 Sissel Hovik.
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Side 1 Veier videre for 9K Jørund K Nilsen Laholmen 14. mars 2003 Veier videre for 9K.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Innsigelsesinstituttet
Regional transportplan Agder
Aktørenes roller i planprosessene
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
AREALIS I 9-K - samarbeid med Fylkesmannen Eidsfoss AREALIS I FULL SKALA - VESTFOLD FYLKE Tiltak og resultater Temakart som beslutningsgrunnlag.
NTP og RTP - grensesnitt og samspill Alf Daniel Moen fylkesrådsleder.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene mars 2006 Gode lokalsamfunn for menneskelig trivsel, bosetting og verdiskaping v/statsråd Helen.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
Regional planstrategi
Foto: Bjørn Erik Olsen Regionale utfordringer og regionale planer Greta Johansen Plankonferansen Foto: Thor-Wiggo Skille.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Fra idé til ferdig veg Roar Midtbø Jensen, VD NVF 8. September 2010.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Prosjekt Gjennomføringsplan InterCity - viktige premisser og opplegg for planarbeidet Lars Erik Nybø Jernbaneverket.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
God prosess og dialog Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø Felles plannettverk i Bodø Foto: Peter Hamlin.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
Utfordringer for kommuner og fylkeskommuner i informasjonssamfunnet
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Samhandling for effektive planprosesser
Bærekraftig samfunnsutvikling
Effektiv og god planprosess for IC-utbyggingen
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Enhetsfylke i Møre og Romsdal
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
Bærekraftig samfunnsutvikling
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Bedre og mer effektive planprosesser - hvordan kan vi bidra?
KOMPETANSETILGANG I REGIONALE ARBEIDSMARKEDER
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Samordningsforsøket – hva har vi lært?
Planprosess - litt om roller og oppgaver
Hålogalandsvegen – én region Planleggingen
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Reformarbeidet i offentlig sektor
Hålogalandsvegen – en region Planleggingen
InterCity: Jobben er ennå ikke ferdig
Utskrift av presentasjonen:

1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser

2 FRM budsjettforslag De åtte fylkene på Østlandet vil medvirke til at IC-triangelet kan bli utbygget innen 2023 Effektive planprosesser er en stor felles utfordring Derfor plankonferanse for å bidra til at vi sammen finner den mest effektive måten å planlegge dette store samferdselsprosjektet på Ønskelig å skape gjensidig forpliktelse på fremdrift og legge til rette for godt samspill i planprosessene Formålet med plankonferansen

Sentrale spørsmål til drøfting på konferansen Hvordan avklarer vi ansvaret for planleggingen av de ulike InterCity-strekningene? Hvordan identifiserer vi flaskehalsene i planarbeidet? Hvordan sikrer vi tilstrekkelige ressurser i planleggingen? Drøfting av planmyndighet og forvaltningsnivåenes roller hører inn under dette 3

Planansvar og flaskehalser Vanlige flaskehalser: Planprosessene er for lite koordinerte og tar dermed for lang tid Plankompetanse og tilstrekkelig plankapasitet er en utfordring i alle ledd – både statlig, regionalt og kommunalt 4

Kommunene hovedansvarlige for arealplanleggingen… …jfr. Plan- og bygningsloven Styrker og svakheter ved ansvarsplassering lokalt: God lokalkunnskap – kjenner ”hvor skoen trykker” Kan foreta relativt raske tilpasninger ifht nye utfordringer – finne gode løsninger MEN; plankompetanse og plankapasitet til så store planprosesser en utfordring 5

Nivåproblematikk og samordnings- utfordringer koster tid Sektorisering på nasjonalt statlig nivå Fragmentert struktur – oppsplitting av tidligere enhetlige organisasjoner (f.eks NSB og JBV) Komplekse utfordringer krever koordinering og samordning Manglende evne til samordning mellom etatene en utfordring i store samferdselsprosjekter 6

Transportetatenes effektiviseringsforslag Vurdering av nytt planregime og behov for regelverksendring Vurdere flytting av beslutningsmyndighet i plansaker fra kommunestyrer til regionalt eller statlig nivå Begrenset mulighet til ny vurdering av det som er avgjort i tidligere plan, innsigelsessak eller klage Plan- og bygningsloven gir ikke gode nok strategiske avklaringer KVU og KS1 og behov for ny planpraksis Finne tiltak for tidlig involvering av statlige fagmyndigheter, tidlig kartlegging og klargjøring av konflikter og bedre samordning mellom statlige interesser 7

Hva ønsker vi skal være overordnet perspektiv i planprosessene? KVU og KS1 vektlegger økonomiske verdier Plan- og bygningsloven vektlegger demokratiske verdier og hensynet til samfunn og miljø Ved flytting av beslutningsnivå i plansaker må hensyn til lokal og regional medvirkning spille inn Det handler om kontroll og effektivitet vs politisk representasjon og demokrati 8

Fylkeskommunenes bidrag Regionale planer skal legges til grunn for all virksomhet i fylkene – også kommunenes og statens Regional planlegging styrket status i Plan- og bygningsloven: –Kan knytte regionale planbestemmelser til store samferdselsprosjekter –Fylkeskommunen har fått styrket myndighet og instruksjonsmakt i arealplanleggingen Fylkeskommunene kan dermed bidra til bedre og mer effektive planprosesser som… –…prosesstilrettelegger for gode planprosesser –…koordinator for kommunenes arealplanlegging med regionale planer som styringsverktøy Uansett avgjørende med god involvering og god lokal forankring! 9

Eksempler fra Vestfold og Østfold Plattform Vestfold Regional plan for Vestfoldbanen Fylkesplan med egen arealstrategi for Østfold 10

Sammen om bedre planprosesser - sammen om utbygging av IC- triangelet innen 2023! 11