Hva skaper attraktive landsbyer? Nasjonalt landsbynettverk, Ringebu, 21. juni 2013.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva kjennetegner suksessfulle distriktskommuner
Advertisements

Folk skaper utvikling om betydningen av tillit og nettverk for lokal samfunnsutvikling Forskningsdagene Forskningsfrokost Steinkjer.
OMDØMMESKOLEN og 26 september 2012, Stiklestad, Verdal
Kva må til for at kommunen din skal bli attraktiv? Knut Vareide Landstinget for LNK, Sand 28 april 2011 BosettingBedrift Utvikling Besøk.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Utenforskap Et nasjonalt problem som må løses lokalt.
MKS MARITIME KONFERANSE 2014 Innlegg v/Siri Hatland Fraktefartøyenes Rederiforening.
Kva med dei stadig omstilte arbeidstakarane? Arbeidsmiljøkonferansen Ulvik 2005.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Mulighetenes Oppland Program 10: :30 PlanOppland 10: :00 Regional planstrategi/Fylkesstatistikk 11: :30 Kommunal planstrategi, Gausdal.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Buskerudbyen Seminar 15. juni 2011 – Union Scene Nye trender og lokalisering for næringslivet i Buskerudbyen Daglig leder Fredrik A. Haaning Buskerud Næringsmegling.
Et kartleggings- og utviklingsprosjekt som skal avdekke om det er kjennetegn og fellestrekk ved vellykkede distriktskommuners måte å utøve sin næringsutviklingsrolle.
UNGDOM OG ØKONOMI - ØKONOMILAPPEN Hilde E. Johansen
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Hva tenkte interessenter og brukere i 2011 Oppsummering av interessenters og brukeres behov - fra «verkstedet» på Innhavet i januar 2011 vedr E6 Mørsvikbotn.
Miljøsertifisering Hvor står NØK NØK produserer og leverer bare miljøvennlig energi! Vi har internt høy fokus på HMS Kraftbransjen var (er) av enkelte.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
1. Problemstillinger  I hvilken grad påvirker kompetansesituasjonen kommunenes evne til å levere gode tjenester?  Hvilke utfordringer har kommunene.
Gr. 4 Definer særpreget ved din landsby og generelt ved landsbyer. Dokka: Arrangementer i sentrum, trivelig bebyggelse i sentrum, godt handelstilbud, god.
 ”Noen vet kanskje hva et barn er, men ingen vet hva det kan bli.  Noen vet kanskje hva en barnehage er, men ingen vet hva den kan bli.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
PTF-kurs Eirik Sundan – Roger Øverås Foto: Bjørn Erik Olsen.
Mål og målgrupper for Juni 2009.
FoU i Havbruksnæringen. Om VRI og Blue Planet AS Eid av bedrifter med felles interesse for å utvikle sjømatindustrien Program for økt kobling mellom næringsliv.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Regional planstrategi
Bygging av Gjestehus i Gbecohn, Liberia
Kommunikasjonsstrategi
Refleksjon over egen læring har stor effekt
Ordfører Ola Heggem, Rindal kommune
Hovedmomenter i forslagene til tiltak:
Bærekraftig samfunnsutvikling
Delevaluering av prosjektet Haugalandsløftet
Øvelser med kommunal kriseledelse
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Bærekraftig samfunnsutvikling
Profesjonsutvikling Relasjonskompetanse som grunnlag for god klasseledelse, tilbakemelding og læring.
Ungdom og medverknad Framtidas innbyggjarar.
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Grenseløs Attraktivitet.
ICDP i det ordinære helsestasjonsprogrammet
Teorier om universets begynnelse
Gudbrandsdalsmøte 2017 By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og verdiskaping.
Bosetting av flyktninger og kjennskap til Husbankens virkemidler
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
INTEGRERING Innlegg på seminar i Herøy og Haram 25. og 26.februar 2014.
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
NAV i tall og fakta 2016.
Kor attraktiv er Bø og korleis kan vi påvirke nærings- og besøksattraktiviteten? 16. Februar 2015.
«Hvordan organisere kultursektoren «i kommunen»?»
Mål Overordnet mål Delmål Målgruppe
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Felles prosjekt for alle velferdstjenestene
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Befolkningsframskrivinger 2018
Bærekraftig byfornyelse
Hva er Lillestrøm? Byen med den sterkeste veksten i landet
Kommunesektorens bruk av FoU
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Kvar skal handel og kjøpesenter bli plassert i byane og bygdene våre?
Ramstadtoppen 14 desember 2018.
Grenland Stabbestad 10 januar 2019.
Meløy som attraktivt bo- og arbeidssted
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Lokalsamfunn, folkehelse og kulturarv
Utskrift av presentasjonen:

Hva skaper attraktive landsbyer? Nasjonalt landsbynettverk, Ringebu, 21. juni 2013

Kompetansesenter for distriktsutvikling - Distriktssenteret Kartgrunnlag: Kartverket

Attraktiv stad - disse var med i finalerunden: Ringebu Kirkenes Herøy (Nordland) Norheimsund Fagernes Og vinneren ble Norheimsund Norheimsund: Tettsted som ligger i Kvam herad (kommune med rundt 8600 innbyggere) i Hordaland fylke.

Hva juryen sa om vinneren: -Tettstadanalyse med breie involverende prosesser tidlig på 90- tallet -> utnyttet ikke sine fortrinn (her: sjøen) -I dag: Fjordpromenade, gjestebrygge, tett og trivelig sentrum, stått i mot kjøpesenterpresset -> tatt vare på butikkene i sentrum, bevisst satsing på uterom og møteplasser (høye krav ved utforming) -Jobba systematisk med planlegging og investeringer omkring tettstedsutvikling -Utviklingen er ønsket, langsiktig og skal fortsette -Bygd tett når stedet har ekspandert -God samordning mellom lokale utviklingsaktører som kommune, næringsliv og frivillige -Kreativitet, dugnadsarbeid, tiltakslyst og handlekraft i lokalsamfunnet

Men også mye skryt til Ringebu: Langsiktig og godt utviklingsarbeid for å gjøre Ringebu til et attraktivt sted Godt samarbeid kommune, næringsliv og frivillige Kompakt og oversiktlig sentrum med godt vedlikeholdt eldre trehusbebyggelse Gågate, torgsalg, attraktive spesialbutikker Kulturhus og bibliotek midt i sentrum med stor torgplass, utescene og lekeplass i tilknytning til dette Asylmottak i sentrum gir positiv velkomst Juryens sluttord: Ringebu er virkelig en sjarmerende, liten landsby å besøke.

Suksessrike distriktskommuner

Jobb helhetlig, mangfoldig og langsiktig! Lokalt utviklings- arbeid Omdømme bygging Tilflytting / Inkludering Bredbånd Samfunns- planlegging Kompe- tanse Steds- utvikling og steds- identitet Utanlandsk arbeids- kraft Språk- opplæring Nærings- utvikling / Nærings- hager Reisemåls- utvikling Mobilisere ungdom Samarbeid forsknings- miljø Bosetting av flyktninger Tilrette- legging bosteder

Attraktivitetspyramiden Folk skaper steder og regioner 3 måter å vokse som region/ sted Bosettingsattraktiv Næringslivsattraktiv ­ Basisnæring ­ Besøksnæring

Alle steder er attraktive Attraktivitetspyramiden Bosted Besøk Bedrifter Noen steder er attraktive fordi det er gunstig å produsere noe som kan eksporteres til andre steder/markeder. Andre steder er attraktive fordi de trekker til seg besøkende som skaper arbeidsplasser i besøksnæringer Etter at moderne kommunikasjon har gjort det mulig å pendle over større avstander, kan noen steder auke sin attraktivitet fordi det oppleves som spesielt positivt å bo der. På en eller annen måte

De 15 suksessrike distriktskommunene Kartgrunnlag: Kartverket

4 sentrale funn fra «suksessrike» 1.Roller og stedet sin utviklingskultur 2.Ildsjeler med forandringskraft er gull verdt 3.Innvandrere bidrar til suksess 4.Smådriftsfordeler blir utnyttet

1. Roller og stedet sin utviklingskultur En miks av flere kulturelle kjennetegn skaper utvikling Kulturelle kjennetegn i Frøya kommune «En miks av kulturelle kjennetegn, en robusthet i forhold til å møte ulike former for forventninger og påtrykk fra både eksterne og interne krefter»

2. Ildsjeler med forandringskraft er gull verdt Gi dem tillit og handlingsrom! ”Entusiastene er bærebjelker, men de er avhengige av å ha samarbeidspartnere rundt seg for å styrke utviklinga, og som kan ta vare på dem når de kommer med ideene sine.” Kommunal representant i en av case-kommunene

Kommunene som lykkes med kombinasjonen bosetting og bedriftssysselsetting, har evna å utnytta disse vekstimpulsene særlig positivt 3. Innvandrere bidrar til suksess «Flere av casekommunene våre har ei aktiv holdning til å være en attraktiv bo- og arbeidskommune for utenlandsk arbeidskraft»

Behov for kunnskap om hva som skal til for at folk blir Tilflyttingsarbeid i norske distriktskommuner – Ideas2evidense/Norut (2013)

Innvandring er redninga for Distrikts-Norge Kilde: Statistisk sentralbyrå Kartgrunnlag: Kartverket

Tilflyttingshierarkiet 1.Tilbakeflytteren 2.Norske, nordiske og mellomeuropeiske barnefamilier som vil ha landlig livsstil er velkomne 3.Barnefamilier (norske og utenlandske) som kommer primært på grunn av jobb – har som regel ingenting med tilflyttingsapparatet å gjøre 4.Unge og single fra inn- og utland. Single antas i utgangspunktet å flytte videre, og er derfor ikke verdt å bruke ressurser på 5.Resten, de som kommunen ikke ser som sin jobb å hjelpe Arbeidsinnvandrere, familiegjenforente og flyktninger De over 45 år Såkalte lykkejegere med mål om kortsiktig opphold Andre som ikke passer inn i formatet hvit, funksjonsdyktig, middelklasse…

4. Smådriftsfordelene blir utnyttet… ”Du skjønner, vi vet å utnytte smådriftsfordelene her på øya” Rådmannen i en av de minste av de 15 suksessrike distriktskommunene ”Du skjønner, vi vet å utnytte smådriftsfordelene her på øya” Rådmannen i en av de minste av de 15 suksessrike distriktskommunene …sjølv om: ”de små kommunene sine smådriftsfordeler er vanskelige å utnytte, så lenge alle kommuner uansett størrelse og beliggenhet er underlagt de samme kontrollkrav og stordriftsbestemmelser” Foto: Frøya kommune

Planlegg for mangfold og mobilitet

Takk for oppmerksomheten! Tlf: