Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Gudbrandsdalsmøte 2017 By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og verdiskaping.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Gudbrandsdalsmøte 2017 By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og verdiskaping."— Utskrift av presentasjonen:

1 Gudbrandsdalsmøte 2017 By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og verdiskaping

2 Program for Gudbrandsdalsmøte i Lom 19.–20. oktober 2017
20. oktober kl –15.00 i Utgard God morgen v/styringsgruppas leder Espen Granberg Johnsen Prosjektstatus v/prosjektleder Hanne Mari Nyhus Handlingsrom og verdiskaping – bakgrunnen for forslagene i arbeidsdokumentet v/Aksel Hagen og Kjell Overvåg Gruppearbeid om medvirkning/demokrati, tjenestetilbud, planlegging, åpne dører og samordning Verksted om råd for deltidsinnbyggere, kommunikasjonsplattform, planstrategi, x- faktor/andre forslag og organisering og finansiering Gruppearbeid om videre arbeid og samarbeid, hva og hvordan 12.00 – Lunch på BrimiBue Presentasjon av resultater fra gruppearbeid og verksted i plenum  Kaffepause 14.30 Oppsummering og avslutning  v/Even Aleksander Hagen og Espen Granberg Johnsen

3 Gode i hop

4 Gode i hop «….Det løftes frem en tydelig idè om et fellesskap og en fellesidentitet mellom Lillehammer og Gudbrandsdalen som er særlig knyttet til områdets natur og fjellområder. Dette kobles videre til konkrete tiltak både når det gjelder felles profilering, utvikling av reiselivsnæringen og attraktivitetstiltak. Denne følelsen av fellesskap og vilje til å se ByR- regionen som en helhet kan ses å fremme evnen til samarbeid» (s.15)

5 Prosjektmål Utvikle Lillehammer og Gudbrandsdalen til en attraktiv og ledende bo- og fritidsregion med utgangspunkt i by og fjell og de muligheter som ligger i moderne bosetting Kommunene i byregionen skal utgjøre et aktivt nettverk av innovative kommuner

6 Verdiskaping med utgangspunkt i moderne bosetting

7 Handlingsrom

8 Innovative kommuner Gjennomført innovasjonsskole/-kurs for
30 deltagere – med representasjon fra alle tolv kommuner, fylkesmann og fylkeskommune Nettverk av innovative kommuner

9 Gudbrandsdalsting Etablering av «Gudbrandsdalsting» - en viktig del av Byregionprogrammet Høste erfaringer gjennom arbeidet i programmet

10 Lillehammer - Gudbrandsdalen
Vi har brukt lite tid på Lillehammer i programmet

11 Fra Byregionprogram til
Gudbrandsdalspraksis

12 Hvorfor Gudbrandsdalspraksis?
Øke gleden og nytten ved å bo og virke i dalen, og gjøre Gudbrandsdalen mer attraktiv for tilflytting, både for heltids- og deltidsbosatte. Bygge ned skillene mellom ulike typer bosetting når det gjelder medvirkning, offentlige tjenester, informasjon/kommunikasjon etc.

13

14 Tema 1. Medvirkning – demokrati
I hvilken grad og hvordan skal deltidsinnbyggere få delta i kommunal arealplanlegging? utvikling og utforming av det kommunale, fylkeskommunale og statlige tjenestetilbudet? samfunnsutviklingsarbeid for øvrig; hvordan kommunen bør utvikles som et godt samfunn å leve og virke i?

15 Tema 2. Tjenestetilbud Hva er det viktigste kommunene/det offentlige kan bidra med for å få deltidsinnbyggerne til å kjøpe lokale og regionale varer og tjenester? I hvilken grad skal deltidsinnbyggere få tilgang til kommunale og fylkeskommunale offentlige tjenester? Skal det offentlig mer offensivt tilby helsetjenester, skole, barnehage m.m. selv om deltidsinnbyggerne ikke juridisk har rett til det?

16 Tema 3. Planlegging BYR-prosjektet er et samfunnsutviklingsprosjekt.
God samfunnsutvikling krever planlegging, lokalt som regionalt. Hva slags planer trengs for å videreføre BYR-arbeidet? Hvordan skal slik planlegging organiseres – politisk, faglig/administrativt, medvirkning fra hel- og deltidsinnbyggere, næringsliv m.fl.? Jordlov, konsesjonslov, odelslov: Bør Gudbrandsdalskommunene i fellesskap gjennomgå praksis, og gjeldende lovverk når det gjelder fastboende/heltidsinnbyggere sammenliknet med deltidsinnbyggere, heltidsbolig sammenliknet med deltidsbolig?

17

18 Tema 4. Åpne dører Vil Gudbrandsdalsamfunnet viske ut forskjellene mellom hvordan vi forholder oss til, behandler og omgås deltidsinnbyggerne? Hvordan kan Gudbrandsdalsamfunnet i tilfelle gjøre dette?

19 Tema 5. Samordne innsats Byregionprogrammet er opptatt av «….dialog om rasjonell, effektiv og målrettet satsing mot byregionen som helhet» (prosjektbeskrivelsen side 7) Hvem er de viktigste aktørene? Hva kan partene i Byregionprogrammet gjøre for å samordne og målrette innsats mot hele regionen?

20 TILTAK 1. Kommunalt råd for deltidsinnbyggere
Bør det opprettes et slikt råd for deltidsinnbyggere? Hvis ja, Hva skal de arbeide med, på hvilken måte? Hvordan bør de sammensettes? Hvordan bør de velges/utpekes? Hvordan bør de driftes? Stikkord: Sekretariat, finansiering m.m.

21

22 TILTAK 2. Kommunikasjonskanal/- plattform
Bør det opprettes en slik kanal/plattform? Hvilke lignende kanaler/plattformer finnes allerede i eller utenfor Gudbrandsdalen? Hvis ja til å opprette en slik kanal/plattform, Hva skal den inneholde? Hvordan skal den utvikles – driftes – finansieres?

23 TILTAK 3. Planstrategi Er det kommunale og regionale planstrategiarbeidet et egnet virkemiddel (ett av flere) til å videreføre BYR-arbeidet? Hvis ja, hvordan skal en gjøre dette? Kunnskapsmessig Politisk Faglig/administrativt

24 «X-Faktor» Hva er, eventuelt, Gudbrandsdalens X-faktor?
Hvilke andre tiltak (enn foreslåtte tiltak 1,2 og 3) kan/bør partene nå ta stilling til med sikte på snarlig igangsetting?

25 Organisering og finansiering
Hvordan bør et Gudbrandsdalsting organiseres, driftes og finansieres? Hvordan bør et Gudbrandsdalsnettverk organiseres, driftes og finansieres?

26 Oppsummering og avslutning

27 Oppsummering og avslutning

28 Oppsummering og avslutning

29 Oppsummering og avslutning


Laste ned ppt "Gudbrandsdalsmøte 2017 By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og verdiskaping."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google