Kommunane sitt ansvar for psykiske helseproblem: kompetanse og samhandling Trond F. Aarre Nordfjord psykiatrisenter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Spesialisert rehabilitering
Advertisements

Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
AVLASTNING Melhus
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
Signaler for rus og psykisk helse i Prop 1S og Meld. St. 30 – Se meg!
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Sammen om mestring Tverrfaglig samarbeid Reidar Pettersen Vibeto Korus Sør.
Ny betalingsforskrift på kommunal medfinansiering og kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter.
V/Avdelingsdirektør Thor Rogan Helse og omsorgsdepartementet Lancering af Danske Regioners psykiatriudspil 23. Mars 2009 Erfaringer fra Norge.
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Folk og samfunnBarnehage og opplæring Barn og foreldreHelse og omsorgMiljø og klimaLandbruk, mat og reindrift Kommunal styringPlan.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Trond Haukedal AS Hordaland Fylkeskommune - LO - NHO Læreplasskonferansen 2016 Bergen den 11.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
| Tema for presentasjonen | 1 Arbeid med statistikk i forhold til psykisk helse- og rusarbeid ved Helsedirektoratet.
Nasjonalt toårig tverrfaglig utdanning i behandling av pasienter med alvorlige psykiske lidelser Torleif Ruud Professor, Akershus universitetsykehust
LIKEVERDIGE HELSETENESTER. «Likeverdige tjenester betyr at alle har tilgang til tjenester av like god kvalitet som er tilpasset det enkelte menneskets.
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
Opptrappingsplan for rusfeltet ≡ «Regjeringen vil ha en ny og forsterket innsats for mennesker med rus- og eller psykiske problemer, og vil derfor.
Virksomhet Psykisk helse og rustjenester Noen fakta om virksomheten Utfordringer i dagens tilbud Hvordan vil vi ha det? Omstillingene til nå Beskrivelse.
Samtykkekompetanse og helsehjelp til pasienter som motsetter seg helsehjelp Internundervisning - geriatri Tirsdag *** Rådgiver/jurist Helle.
SPF, lokale og regionale, som ledd i overordnet strategi for pasientbehandling og kvalitet i HMN Kl 09:00 – 09:45 Fagdirektør K.Å. Salvesen.
Eg ser at du e trøtt men eg kan ikkje gå alle skrittå for deg Du må gå de sjøl men eg vil gå de med deg Eg vil gå de med deg.
Barn som pårørende – videre arbeid - Hvordan jobbe videre fremover for et bedre tilbud til barn som pårørende - Innledning til oppsummerende diskusjon.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Samhandlingsreformens konsekvenser for pleie og omsorgstilbudet FoU-prosjekt nr Samarbeidsprosjekt mellom IRIS og Nasjonalt senter for distriktsmedisin.
Helse- og omsorgstjenester
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Handlingsplan for habilitering av barn og unge
Refleksjon over egen læring har stor effekt
Hvordan sette innovasjon på dagsorden i en kommune…
Samhandlingsreformen – St. meld nr 47 ( )
Hovedmomenter i forslagene til tiltak:
Arbeidsgruppemøte 2.desember 2010
Øvelser med kommunal kriseledelse
Familieråd En for alle, alle for en
SAMHANDLINGSREFORMEN Rett behandling - til rett tid - på rett sted
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
Samarbeid og medbestemmelse
Ved Reidar Hole, fagdirektør Elise Solheim, samhandlingsleder
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
Ny forskrift om ledelse og kvalitet, … og litt til Sigrid J
Tilbud til pasienter med hjerneslag i Horten kommune Hjemmebasert og institusjonsbasert «Hva er viktig for deg»
Målgruppa til tenesta. Mennesker med utviklingshemming over 18 år med alvorlege atferdsproblem og psykiske lidingar. Vaksne med diagnoser innafor autismespekterforstyrringar.
Kontaktlege/-psykolog
Ungdomsmedisin i Helse Førde
LEVE BETRE!.
Utfordringer i fremtid- kompetansebehov og kommunereform
Samhandlingsreformens betydning for St. Olavs Hospital;
Målgruppa til tenesta. Mennesker med utviklingshemming over 18 år med alvorlege atferdsproblem og psykiske lidingar. Vaksne med diagnoser innafor autismespekterforstyrringar.
Kontaktlege/-psykolog
Petter Øgar, Helse- og omsorgsdepartementet
Rett til spesialisthelsetjenester versjon (kan bli endret noe)
Ungdomsmedisin i Helse Førde
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Samarbeidsutvalg Bergensregionen Liv Olsen
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Samarbeid for samhandling
Pakkeforløp for psykisk helse og rus opning av implementeringskonferanse Eivind hansen, Adm dir, haukeland universitetssjukehus.
Regional utviklingsplan 2019 – med et perspektiv fram mot 2035
REGIONALT PROSJEKT OM AMBULANTE TENESTER OG TIDLEG STØTTA UTSKRIVING
Status for opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering i Hordaland Møteplass for habilitering og rehabilitering 23. oktober 2018.
Workshop interessepolitikk Bergen 31 januar 2019 Valg 2019
Diskusjonsframlegg frå styret
Tverrfaglige tema.
«én innbygger - én journal» 7. mars 2019 Christine Bergland
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Nasjonal rusmestringskonferanse
Utskrift av presentasjonen:

Kommunane sitt ansvar for psykiske helseproblem: kompetanse og samhandling Trond F. Aarre Nordfjord psykiatrisenter

De tre hovedforløpene HOVEDFORLØP 1: Milde og kortvarige problemer HOVEDFORLØP 2: Kortvarige alvorlige problemer/lidelser og langvarige mildere problemer/lidelser HOVEDFORLØP 3: Alvorlige langvarige problemer/lidelser

4.1 Hovedforløp 1 milde og kortvarige problemer Dette forløpet gjelder rusmiddelproblemer og psykiske helseproblemer som forventes å være milde og kortvarige. Eksempler: Nyoppstått angst eller depresjon av mild til moderat grad Selvskading uten samtidig personlighetsforst. Bruk av illegale rusmidler uten klar funksjonssvikt Høyt alkoholkonsum som skaper problemer uten å oppfylle krav til skadelig bruk

Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet Meld. St. 26 (2014–2015)

Regjeringen vil tydeliggjøre kommunenes ansvar for å gi forsvarlige tjenester til mennesker med psykisk sykdom og rusproblematikk bl.a. gjennom å innføre betalingsplikt for utskrivningsklare pasienter innen psykisk helse- vern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling og klargjøre at den kommunale plikten til øyeblikkelig hjelp døgntilbud også omfatter brukere med psykisk helse- og rusproblematikk.

22.1 Mål … målet med tjenestetilbudene til mennesker med psykiske lidelser må være å fremme uavhengighet, selvstendighet og evnen til å mestre eget liv. Komiteen la også avgjørende vekt på at mennesker med psykiske lidelser skal kunne leve et mest mulig normalt liv og være innlemmet i det lokalsamfunnet de er en del av. Selv om innstillingen omhandlet en stortingsmelding om psykisk helse, er disse målene like gyldige for mennesker med rusproblemer.

22.3 Utfordringer Evalueringen av opptrappingsplanen for psykisk helse pekte på at noen grupper ikke fikk styrket tilbud gjennom opptrappingsplanen, og trekker særlig frem eldre og mennesker med milde til moderate psykiske lidelser. Det manglende tilbudet til denne gruppen trekkes også frem av OECD i deres quality review.

22.3 Utfordringer, framhald I Sintef sin rapport om utskrivningsklare pasienter og unødvendige innleggelser pekes det på at tjenestetilbudet til mennesker med alvorlig psykisk sykdom og rusproblemer, og særlig de med behov for sammensatte og koordinerte tjenester, er for svakt. OECD peker på manglende koordinering som et betydelig problem for å sikre tjenester av god kvalitet til denne gruppen.

22.3 Utfordringar, framhald Nedbyggingen av institusjonspsykiatrien medførte at en ikke utbetydelig andel alvorlig psykisk syke mennesker ble flyttet ut i kommunene, og den stadige reduksjonen i langtidspsykiatriske sengeplasser gir kortere gjennom- snittlige liggetider, og innebærer en økt utfordring for kommunene. (…) utviklingen er villet og riktig, både sett fra et faglig, etisk og økonomisk perspektiv. (…) ingen mennesker skal leve livene sine i spesialisthelsetjenesten, og kommunene har et lovpålagt ansvar for å yte forsvarlige helse- og omsorgstjenester til brukere med psykiske helse- eller rusproblemer.

22.3 Utfordringar, framhald … kommunene har dreid sin ressursinnsats innen psykisk helse- og rusarbeid inn mot gruppen med behov for omfattende tjenester. (…) en stadig større andel av personellressursene brukes inn mot tjenester i bolig. Denne dreiningen av innsatsen har medført at andre grupper, som barn og unge og mennesker med moderate psykiske lidelser, har fått redusert sitt tjenestetilbud slik rapporteringen på årsverksutvikling i psykisk helsearbeid viser.

22.3 Utfordringar, framhald Milde til moderate angst- og depresjonslidelser ligger bak en stor andel av sykefraværet i Norge. Gruppen med disse lidelsene fikk heller ikke så god nytte av opptrappingsplanen for psykisk helse som mange andre brukergrupper. (…) Behovet for et tilgjengelig og kompetent behandlingstilbud til denne gruppen er allikevel større enn det en kan forvente at fastlegene alene kan levere.

Tiltak Krav i helse- og omsorgstjenesteloven om at alle kommuner skal ha psykologkompetanse i sin helse- og omsorgstjeneste. Betalingsplikt for utskrivningsklare pasienter i psykisk helsevern og TSB, men tidligst fra 1. januar 2017.

Tiltak Plikten om å tilby øyeblikkelig hjelp døgntilbud i kommunene også omfatter brukere med psykisk sykdom og/ eller rusproblemer. (…) For å gi kommunene tid til å etablere nødvendige tilbud, vil regjeringen innføre plikt til øyeblikkelig hjelp døgntilbud i kommunene for mennesker med psykisk helse- og rusproblemer fra 2017.

Tiltak Opptrappingsplan for rusfeltet Handlingsplanen for forebygging av selvmord og selvskading Vurdere finansieringsordning for aktivt oppsøkende behandlingsteam Styrke kompetansen om rus i helse- og omsorgstjenesten Forsøksordning med overføring av driftsansvar for DPS til kommuner

Det er utruleg kva ein ikkje kan når ein av heile hjarta ikkje vil. Hugselapp nr. 1

Samhandling Litt om tenkjemåten Litt moralisme Litt økologi Eit praktisk døme

Me er drivne av ei overtyding - ikkje pressa av ein situasjon. Hugselapp nr. 2

Tradisjonell samhandling spesialisthelsetenesta kommunehelsetenesta

Moderne samhandling spesialist- helsetenesta kommune- helsetenesta

For sannheten er at det er varige, grunnleggende verdier som i første rekke bærer lagprestasjonen fremover. Verdier nedfelt i en samlende filosofi, som over tid skaper en kultur av og for mennesker som sammen er villige til å utføre prestasjons- handlinger gjennom et samarbeid som kommer innenfra – samhandling. Eggen NA. Godfoten. Samhandling – veien til suksess. Aschehoug 1999

Samhandling Litt om tenkjemåten Litt moralisme Litt økologi Eit praktisk døme

Samhandling er ein tenkjemåte, ikkje ein strategi. Hugselapp nr. 3

Skal vi leke medbestemmelse? T-skjorte utdelt til representantar på Elevtinget

Tillit Kvifor skal dei ha tillit til oss? Korleis har me tenkt å forplikte oss? Korleis skal me syne oss tilliten verdige?

Nokre triste døme Handlingsplan Verksemdutviklingsplan

Framlegg frå kommunar og brukarar til handlingsplanen Få fastlegane med i samhandlinga Somatisk helse Rettleiing om personlegdomsforstyrringar Opplæring i medikamentell behandling, LAR Konkrete tilbakemeldingar til kommunane Fleksibilitet når det gjeld når og kvar ein skal møte pasienten

Framlegg frå kommunar og brukarar til handlingsplanen Antistigmaarbeid Betre informasjon om tilboda (nettsider) Psykisk utviklingshemma med psykiske lidingar Undervising og informasjon til pårørande Akuttfunksjonen Framandspråklege og døve Vergemål

Framlegg frå kommunar og brukarar til kompetanseplanen Fleirkulturell forståing Økonomi/NAV – rette forventningar Informere om tilbod i kommunane Arbeid og psykisk helse Motiverande intervju Systematisk brukarmedverknad Kosthald Erfaringskonsulentar Medikamentfri behandling Psykoedukasjon for pårørande

Me avgjer ikkje viktige spørsmål utan brukarane og kommunane. Hugselapp nr. 4

Samhandling Litt om tenkjemåten Litt moralisme Litt økologi Eit praktisk døme

Ansvars- og oppgåvedeling er i prinsippet bra, men let det seg sameine med – trong for smidig problemløysing? – svikt i andre ledd? – ansvarsfråskriving? – vern om den medisinske biotopen?

Me tek ansvar for å tette hola. Hugselapp nr. 5

Økologisk psykisk helsevern målet er ein berekraftig biotop syt for at heilskapen fungerer ved å – tilpasse tilboda til kvarandre – kompensere for svikt i andre ledd – ikkje utvikle tenester kvar for seg – late heilskapen ha førerang framfor delen

Med felles ressursar løyser me problema. Hugselapp nr. 6

Kor djerve tør me vere? Prøv ynskjetenking som organisasjonsprinsipp Tenk på tenestemottakarane, ikkje på tenesta Bry deg om pasientar, ikkje prinsipp Medverknad Respekt Likeverd

Samhandling er ein tenkjemåte – ikkje ei samling lure knep.

Samhandling Litt om tenkjemåten Litt moralisme Litt økologi Eit praktisk døme

Who you gonna call?

Kva var verkeleg akutt i 2006? Nordfjordingar innlagde i akuttavdelinga i Førde innleggingar37 treng snøgghjelp12 treng lukka avdeling3

Og i 2010 (kl. 22 – 08)? Nordfjordingar innlagde i akuttavdelinga i Førde innleggingar19 treng snøgghjelp12 treng lukka avdeling5

Forløpet av psykiske lidingar

Akuttinnleggingar i Østfold. Tøgersen et al. Tidsskr Nor Legeforen 2015; 135: Diagnosegruppe2000 (%)2010 (%) F0 Organiske lidingar31 F1 Rusrelaterte lidingar1321 F2 Psykoselidingar1316 F3 Stemningslidingar1714 F4 Angstlidingar1215 F6 Personlegdomsforstyrringar99 Z-diagnosar1712 Anna311

Utskrivingsdiagnosar (%), Seksjon dag 2014.

Prosjekt: betre akutthjelp Problem: dårleg styring av akuttstraumen Ressursar: seks kommunar og eit DPS Utveg: løyse problem med felles ressursar – Ambulant team er ope heile døgeret – Teamet vert styrkt med stillingar frå DPS – Teamet vert styrkt med stillingar frå kommunane – Teamet samarbeider med kommunal legevakt

Who you gonna call? Call Nordfjord Psychiatric Centre (+47) daytime, night-time, anytime at all.