Verdiskapingsprogrammet for kulturminner Årsrapport 2007 Bent Aslak Brandtzæg.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Advertisements

Aajege Samisk språk- og kompetansesenter på Røros
Reiseliv – Først mot fremtiden Fjellturismekonferansen 2012 BENTE BJERKNES.
Registrering av kulturminner i Melhus kommune Line Annie Solbakken
Nordisk GIS – konferanse 2003 Lillestrøm GisLink – kart og fagdata på nett Et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Fylkesmannen.
Strategi for rekruttering til kommunene – hva kan kommunene og KS gjøre ? Strategikonferanse Hordaland 2009 Bente Stenberg-Nilsen, Fagsjef KS.
Livsgledesykehjem- En revolusjon i eldreomsorgen
Planstrategi som nytt verktøy
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Avfallsplan Erfaringer fra en kommune
Kystprogram Hemne – Frøya – Hitra – Ørland – Bjugn – Rissa – Åfjord – Roan Glitrende kystperler på en snor Prosjektplan for perioden november 07 - juni.
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Orientering og Innspill til diskusjon. Eksterne programmer/prosjekter Tettstedsprogrammet (MD) Interreg-prosjektet (NIBR m.fl.) Kulturplanlegging/”Kryss”
Fiskeriministeren Fiskeriministeren ønsker
I Festivalseminar 29. 0kt 2010 Hva betyr festivalene for Helgeland Ordfører Geir Waage Leder i indre Helgeland Regionråd.
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Samspill skaper vekst Et samarbeid mellom Næringsliv og kultur på Helgeland.
Distriktssenteret – ny utviklingsaktør Sogndal, Halvor Holmli Direktør Distriktssenteret.
Aktørenes roller i planprosessene
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum IKS
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
Organisering av verdensarvarbeidet
Forskningsbasert Kompetansemegling i Nordland – organisering og status Et samarbeid mellom: Nordland fylkeskommune Innovasjon Norge – Nordland Nordlandsforskning.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Prosjektledesamling nHS, Molde okt 2005
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Aktører og virkemidler Utfordringer for Verdiskapingsprogrammet Bent Aslak Brandtzæg og Per Ingvar Haukeland.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Samarbeid fylkeskommune og kommune Kunst, kultur og helse – Bergen 16.juni 2005.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
Fra industristeder til kultursteder Kulturbasert stedsutvikling Ragnhild Skogheim Norsk institutt for by- og regionplanlegging.
Næringsutvikling og verdiskaping Kultur- og naturarv som utgangspunkt for verdiskaping og næringsutvikling Verdiskapingsprogrammet for kulturminner 4 år.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Cittaslowrådet Hvordan arbeide for å få energi og effekt ut av Levanger som Cittaslow? Levanger er en flott plass å bo – utrolig vakker også,
nHS og Universitetspilotene - prosjektledersamling 15. mars 2007
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Mobiliseringskonferanse Interreg
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Trysil- Utfordringer og muligheter.
Kulturbasert næringsutvikling i distrikta
«By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og økt verdiskaping i Lillehammer og Gudbrandsdalen» Om Byregionprogrammet – aktører, samarbeid,
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Øvelse: Hvilke ord fungerer best?
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Larvik - årets kulturkommune?
Utskrift av presentasjonen:

Verdiskapingsprogrammet for kulturminner Årsrapport 2007 Bent Aslak Brandtzæg

Telemarksforsking-Bø Formål med rapporteringssystemet Vurdere hvorvidt man bidrar til å nå sentrale målsetninger i verdiskapingsprogrammet knyttet til: –Verdiskaping (Bruke kulturarven til beste for befolkning, næringsliv, lokalsamfunn og regioner) –Kulturarven (ta bedre vare på kulturarven) –Kunnskap (Utvikle og spre kunnskap om kulturarven som ressurs) Fange opp både positive og negative erfaringer som kan være av interesse med tanke på å sikre bedre måloppnåelse

Telemarksforsking-Bø Erfaringer med rapporteringen Veiledning og rapporteringsskjema –Ulike prosjekter – lik rapportering –Tema og problemstillinger –Omfang og relevans Praktisk gjennomføring –Utfylling av skjema, samarbeid –Redigeringsmuligheter

Telemarksforsking-Bø Organisering, ledelse og økonomi Et flertall av prosjektene har utspring fra regionalt nivå og dekker flere kommuner Prosjektorganisering, forbedringsmuligheter: –Klarere rolle og ansvarsfordeling mellom aktører –Bedre framdrift og ledelse av delprosjekter For lite ressurser til prosjektledelse Alle har avvik i forhold til gjennomføring av planlagte aktiviteter og tiltak. Dette omfatter i første rekke forsinkelser eller forskyvleser pga.: –Manglende bemanning, manglende eller forsinket finansiering, sykdom, saker tar lenger tid enn forventet, uforutsette ting, avklaring fra samarbeidspartnere tar tid

Telemarksforsking-Bø Forankring Størst behov for forankring på lokalt nivå Forankring en høyt prioritert oppgave i de fleste prosjekter Viktigste målgrupper: –Kommunepolitikere, innbyggere, kommunal administrasjon, reiseliv/bedrifter, frivillige lag og foreninger

Telemarksforsking-Bø Kulturarven Pilotprosjektene dekker samlet sett et bredt spekter av kulturarven: Materiell kulturarv: –Ferdsel (land og sjø), jordbruk, bosetting, forsvar, religion, håndverk, kraftproduksjon, industri, jakt og fangst Immateriell kulturarv: –Historie, myter, segn, tradisjoner (håndverk og mattradisjoner), drifts- og produksjonsmetoder, stedsnavn, språkutvikling, musikk, kunst, teater Kobling av materiell og immateriell kulturarv –Guiding, formidling, fortelling, demonstrasjoner, utstillinger. –Immateriell kulturarv en forutsetning for verdiskaping rundt den materielle kulturarven Halvparten av prosjektene har foretatt kartlegginger av kulturarven om som er sammenstilt og formidlet på en eller annen måte Alle piloter har igangsatt restaureringsprosjekter. 5 av pilotene har restaureringstiltak som er ferdigstilt

Telemarksforsking-Bø Kompetanseutvikling og formidling Kompetanseutvikling i prosjektene knyttet til: –Prosjekt- og prosessledelse, samarbeid, samhandling, koordinering, formidling, kulturminner, natur, handverk, økonomi, bedriftsetablering, marked og salg Samarbeid med kompetanseinstitusjoner –11 av prosjektene samarbeider med en eller flere kompetanseinstitusjoner. 7 av prosjektene er det igangsatt FoU-prosjekter som en del av, eller som et resultat, av verdiskapingsprogrammet ulike FoU-miljøer involvert Formidling en prioritert oppgave –10 prosjekter jobber med utarbeidelse av formidlingsplan –Viktigste formidlingskanaler er foredrag/presentasjoner på møter/arrangementer og via internett

Telemarksforsking-Bø Verdiskaping Miljømessig verdiskaping Arbeidet med kulturminner bidrar til en viss grad til økt fokus på skjøtsel og vedlikehold av helhetlig kulturlandskap biologisk mangfold, forurensning og bruk av miljø- og ressursøkonomiske løsninger Kulturell verdiskaping Styrking av identitet og stedstilhørighet (5) Styrking prosjektområdet omdømme og attraktivitet (7) –Holdningsendringer (vern ikke en ulykke, men et uttrykk for områdets kvalitet og attraktivitet) –Økt interesse, økt stolthet, økt optimisme og innsatsvilje –Økt mediafokus, økt interesse og økt etterspørsel 9 prosjekter har utviklet egne symboler, logoer eller merkevarer knyttet til pilotprosjektet

Telemarksforsking-Bø Verdiskaping Sosial verdiskaping Behov for økt samarbeid mellom aktuell aktører (6) Behov for å skape bevissthet og engasjement blant ulike aktører om kulturarven som ressurs for steds- og produktutvikling (3) 11 pilotprosjekter gir uttrykk for at det spesielle målgrupper som det er vanskelig å trekke med –Grunneiere, huseiere, foreninger, politiske miljøer, enkeltpersoner eksiterende nærings- og reiseliv, deler av primærnæringen, kulturinstitusjoner, fylkeskommunale organer, Innovasjon Norge

Telemarksforsking-Bø Økonomisk verdiskaping Det er utarbeidet forretningsplaner i 8 pilotprosjekter –Overnatting, servering, arrangement, håndverk, restaurering, foredling, formidling Det er etablert nye virksomheter i 5 pilotprosjekter (14 virksomheter totalt, hvorav 10 i Nordland) –Sysselsetting i nye virksomheter: 18 årsverk (10 i Nordland) I 8 piloter har eksisterende virksomheter utvidet sin virksomhet: –Sysselsetting knyttet til utvidelse av eksiterende virksomheter: 20 årsverk (15 i Nordland) 2 piloterprosjekter vurderer at ringvirkningene i stor grad har vært positive for sysselsetting 3 piloterprosjekter vurderer at ringvirkningene i stor grad har vært positive for underleveranser Ett pilotprosjekt vurderer at ringvirkningene i stor grad har vært positive for antall besøkende til prosjektområdet Ingen pilotprosjekter vurdere effektene i forhold til tilflytting til prosjektområdene som store

Telemarksforsking-Bø Verdiskaping på tvers 7 prosjekter gir uttrykk for at sosial-, kulturell-, miljømessig verdiskaping i stor grad blir brukt som ressurs for økonomisk verdiskaping 3 prosjekter gir uttrykk for at økonomisk verdiskaping i stor grad blir brukt som ressurs for sosial-, kulturell-, miljømessig verdiskaping Prioritering av ulike former for verdiskaping 1.Kulturell 2.Sosial 3.Miljømessig 4.Økonomisk

Telemarksforsking-Bø Konflikter og konflikthåndtering Konflikter i forholdt til: Vern - utbygging Ferdsel – slitasje, grunneiere annen arealbruk Restaurering – moderne fasiliteter Originalitet – sikkerhetsforskrifter Kultur som næring – forståelse i befolkningen. Vern hemmer utviklingen Tiltak for å håndtere konflikter: Dialog og informasjon Implementering og forankring i kommunale planer Etablere partnerskap - nettverk Skape eierforhold Holdningsskapende arbeid Kartlegging av brukerinteresser og potensielle brukerkonflikter (5)

Telemarksforsking-Bø Programvurdering Økonomske ressurser 8 prosjekter gir uttrykk for at det er behov for mye mer ressurser –Mer midler til restaurering, drift, vedlikehold, utvikling av nye tjenestetilbud, kjøp av tjenester, prosjektledelse, næringsutvikling Faglige ressurser 4 pilotprosjekter mener at de faglige ressursene som tilbys gjennom verdiskapingsprogrammet er tilstrekkelige. Behov for kompetanse knyttet til: –Samhandling, organisasjonsutvikling, finansieringsmuligheter og søknadsprosedyrer, markedsføring, næringsutvikling, pedagogikk i forhold til forankring og konflikthåndtering, utdanningsmuligheter for håndverkere

Telemarksforsking-Bø Programvurdering Programmets betydning –Kun ett pilotprosjekt ville sannsynligvis blitt satt i gang uten verdiskapingsprogrammet –9 prosjekter mener at verdiskapingsprogrammet i stor eller svært stor grad har fungert som katalysator for å utløse andre ressurser regionalt og lokalt –4 prosjekter mener at programmet i stor grad har bidratt til endringer av kunnskaper, holdninger og atferd lokalt på en måte som gir grunnlag for langsiktige utviklingsmuligheter Koordineringsbehov –10 prosjekter mener det er behov for bedre koordinering i forhold til andre virkemidler: Virkemidler fra andre departementer, andre verdiskapingsprogrammer, småsamfunnssatsingen, Innovasjon Norge, Kulturminnefondet, Fylkesmannen, fylkeskommunen

Telemarksforsking-Bø Programsamlingene Antall prosjekter som mener pilotprosjektsamlingene fungerer svært bra eller bra i forhold til: dialog og informasjonsutveksling mellom pilotprosjektene og programledelsen: 11 inspirasjon: 11 dialog og informasjonsutveksling mellom pilotprosjektene: 10 nettverksbygging: 9 Forbedringsmuligheter Har blitt bedre etter hvert, viktig å opprettholde relevansnivået og kvaliteten, innhente problemstillinger på forhånd, noe mer tid til erfaringsutveksling

Telemarksforsking-Bø Status og utfordringer Mange av prosjektene er i en tidlig fase, fokus kartlegging, restaurering og forankring - kulturell og sosial verdiskaping. Foreløpig lite økonomisk verdiskaping Store prosjekter er utfordrende, små ressurser til prosjektledelse. Behov for bedre rolle- og ansvarsfordeling mellom ulike aktører, ledelse av delprosjekter Flere prosjekter har behov for økt kompetanse knyttet til næringsutvikling, markedsføring og mediehåndtering Fortsatt behov for formidling og forankring blant ulike aktører, spesielt lokalt En del prosjekter har for lite ressurser til gjennomføring av tiltak Behov for å bedre mulighetene samfinansiering. Behov for bedre koordinering av virkemidler på ulike nivåer Lokale omstillingsprosesser krever tid. Tiltak for å styrke kompetanse, identitet, tilhørighet, omdømme, eierskap og engasjement krever langsiktighet. Behov for raske resultater kan bidra til feil prioriteringer Tilgang til midler for drift og vedlikehold etter at prosjektperioden er over