Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen Landsmøte i Den norske tannlegeforening 2008
Helsesystemet med mennesket i sentrum
System-helse-velstand Kilde:WHO
Helsedirektoratets roller Fagorgan –”Følge-med” –Kunnskap og kompetanseorgan Forvaltningsorgan –Bl.a. anvende og fortolke lover/regelverk Iverksetter av vedtatt politikk –Basert på føringer fra regjering Internasjonalt arbeid
Daglig røyking blant menn og kvinner år, Daglig bruk av snus blant menn, år,
Sosiale ulikheter - røyking Kilde: SSB
1998 Overvekt* voksne i USA Kilde: BRFSS, 1990, 1998, No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30% *KMI 30
Andel med KMI >30, år i 12 fylker Kilde: SHUS %
Antall operasjoner for vektreduksjon Kilde: Norsk pasientregister
Tannhelsetjenesten St. meld. nr. 35 ( ) Tilgjengelighet, kompetanse og sosial utjevning. Framtidas tannhelsetjenester Et løft i folkehelsearbeidet Sosial utjevning Et kunnskaps- og kompetanseløft Geografisk utjevning
Hvilke føringer gjelder? Hva sier WHO? Norske føringer –St.meld.nr.16 ( ) Resept for et sunnere Norge. Folkehelsepolitikken –St.meld.nr. 20 ( ) Nasjonal strategi for å utjevne sosiale helseforskjeller –St.meld.nr.35 ( ) Tilgjengelighet, kompetanse og sosial utjevning. Framtidas tannhelsetjenester.
Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen Hovedmål: Endre kostholdet i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger Redusere sosiale forskjeller i kosthold Eksempel på generelle mål for utviklingen i kostholdet redusert forbruk av sukkerholdig brus og andre søte drikker, søtsaker, snacks og fete potetprodukter fremme gode måltidsvaner og vann som tørstedrikk.
Brus og vann. Liter/innbygger/år. Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Sukkerkilder barn 1-13 år (% bidrag). Sped-, småbarn- og ungkost 1999 og 2000
Markedsføring overfor barn Vedtak i WHOs generalforsamling 2007 –WHOs generaldirektør bedt om å utvikle anbefalinger for markedsføring av mat og drikke til barn –etter initiativ fra Norge Norge leder nå et Europeisk nettverk –Helsedirektoratet leder og er sekretariat for nettverket –jobber for å redusere markedsføring av usunn mat og drikke til barn –nært samarbeid med WHOs Europakontor –tretten land deltar nå i nettverket
Hva kan tannhelsepersonell gjøre? Gi råd om sunne mat-og drikkevaner Bidra til kompetanseheving i blant annet barnehager og skoler Utnytte og videreutvikle folkehelsearbeidet og integrere tannhelsetjenesten i partnerskap for folkehelse
Nasjonal strategi for det tobakksforebyggende arbeidet 2006–2010 Overordnet mål: Å fremme helsen i alle deler av befolkningen og gi flere leveår med god helse gjennom redusert tobakksbruk
Kunnskap og informasjon om snus Snus virker etsende på munnhulen. Lange tannhalser og ”snuslomme”. Flere kunnskapsoppsummeringer og rapporter gir nå grunnlag for å advare mot kreftfare. Både EU og Verdens helseorganisasjon (WHO) har klassifisert snus som kreftfremkallende. Bukspyttkjertel og spiserør er mest utsatt. Nordisk enighet Kilder: WHO 2007, Rapport fra SCENIHR 2008, Karolinska institutet, Statens folkhälsoinstitut 2005, Lancet Oncol 2008; 9:
Minimal intervensjon 1.Røyker du? 2.Hva tenker du om det? 3.Jeg vil anbefale deg å slutte, og jeg vet hvor du kan få hjelp (Røyketelefonen ) Intervensjonen øker antall røykfrie pasienter signifikant.
Hva kan tannhelsepersonell gjøre? 1.Spør om tobakksbruk! 2.Informer Røyketelefonen og 3.Del ut informasjonsmateriell Kan bestilles på
Forventninger - folkehelsearbeid Bidra inn i det lokale folkehelsearbeidet. Røykeslutt – minimal intervensjon Se dem som trenger å bli sett og hjelp dem!
Utvikling i antall tannleger/tannlegeårsverk Antall Tannleger/Tannlegeårsverk Den offentlige tannhelsetjenesten Privat praksis Offentlig andel39%36%32%31%27%28% 1985 – 2000 Kilde: Årsmeldingene fra Statens helsetilsyn 2005 – 2007 Kilde: SSB
Forventninger - tjenester Utnytte tannpleiernes kompetanse Mer samarbeid offentlig - privat Mer samarbeid mellom den offentlige tannhelsetjenesten, omsorgssektoren og kommunehelsetjenesten Mer behandling av offentlig prioriterte pasienter i privat praksis
Hva gjør myndighetene? Folkehelsearbeid Sosial utjevning Kunnskaps- og kompetanseløft Geografisk utjevning
Kvalitetsutvikling Innholdet i tannfyllingsmaterialer Veileder i utredning av pasienter ved mistanke om bivirkninger fra odontolgiske biomaterialer Kvalitetsindikatorer for den offentlige tannhelsetjenesten Nødvendig tannhelsehjelp IKT-utvikling