Mulig revisjon av forskrift til opplæringslova kapittel 3 VII om «Særskilde føresegner for fag-/sveineprøva og kompetanseprøva»

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Advertisements

ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Vigo Driftsorganisasjon IKS
Tema 7 FAG- OG SVENNEPRØVER
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
Rådgiver Kjell A. Standal FAGOPPLÆRINGA FOR FRAMTIDEN - sett i lys av nye vurderingsbestemmelser i forskrift til opplæringsloven og privatskoleloven.
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Veien frem til fag-/svennebrev eller kompetanseprøve
Prosjekt til fordypning - samarbeid skole- arbeidsliv
Ulike veier til fag- og svennebrev Karrieresenteret i Vestfold Liv Marit Meyer Petersen Utdanningsavdelingen, fagopplæringseksjonen.
Hadeland arbeidsgruppe for næringsliv og skole Hvor står vi og hvor vil vi.
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Praktisk eksamen Vg2 – sensorskolering 31
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
Prosjekt til fordypning
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
Sist gang snakket vi om……
Individuell vurdering
Lærekandidatordningen
Endringer i regelverk.
Nye prøvenemnder Astri Pestalozzi og Ole Kristiansen, Utdanningsetaten.
Prøvenemnda for elektrikerfaget virkeområde Midt-Troms
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Eksamen i Kunnskapsløftet
Dokumentasjon på at vurdering er gitt!
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Ulike veier frem til et fag-/svennebrev
Lena Fekene Liv Marit Meyer Petersen
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Godkjenning av fag til fag-/svenneprøve Styremøte NOOS-nettverk
Endring i forskrift til opplæringsloven 30. september 2014
Forskrift til oppl. §6 og 6A– (rundskriv) (DLG )
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Velkommen til kurs for prøvenemnder Steinkjer, mars – april 2016.
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
VITNEMÅL OG KOMPETANSEBEVIS Privatskolesamling 26. MAI 2010 Utdanningsdirektoratet.
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Alternative utdanningsløp Utdanningsavdelingen Desember 2015.
Helsesøster Hanne Gry Marthinsen Fremme psykisk og fysisk helse Fremme gode sosiale og miljømessige.
EKSAMEN VGS. VG1 OG VG2 VG1 20 % av elevene trekkes ut til enten skriftlig eller muntlig eksamen i avgangsfag: Matematikk, engelsk, samfunnsfag, naturfag,
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden September/oktober 2015.
Ulike veier til Fag – og svennebrev Skolenes økte ansvar for Det 4 årige løpet Karrieresenteret i Vestfold 6. april 2016 Liv Marit Meyer Petersen og Liv.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Gratulerer med vervet Takk for at dere vil være med å ta ansvar for hvem som skal bli framtidas fagarbeidere Mål for dagen : At dere føler dere trygge.
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Fagopplæring i Vest-Agder Bjørn Olaf Pedersen, rådgiver Utdanningsavdelingen.
Maritim lærerkonferanse Gardermoen, april 2015.
Friskolesamling vgs Oslo mars Inntak og vurdering av elevens rett til videregående opplæring Kan ikke ta inn elever dersom man ikke er sikker.
Aust-Lofoten videregående skole1 RUNDSKRIV UDIR – Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring etter forskrift til opplæringslovens.
Udir Lokalt gitt muntlig eksamen Sist endret: Endret 20. mars 2014 Vi har presisert en formulering to steder i rundskrivet. Tidligere sto det at.
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
Lærekandidatordningen
Arbeidet med ny tilbudsstruktur for yrkesfag
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Instruktørkurs del 1 Arvid Laukholm og Hans Robert Hansgård
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden
LÆREKANDIDAT – målsetting er kompetanseprøve
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Fagsamling Elektro Inger Forseth Thon Bodø
Nytt og nyttig Rådgiverkonferanse oktober 2017 Foto: Thor-Wiggo Skille.
Vurdering og klage på standpunkt
Øraker skole EKSAMEN Ungdomsskolen 10. trinn
Statistikk om voksne i videregående opplæring
Бейшева Ментай Идрисовна
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Eksamen Sluttvurdering- regelverk Skolebasert kompetanseutvikling
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Mulig revisjon av forskrift til opplæringslova kapittel 3 VII om «Særskilde føresegner for fag-/sveineprøva og kompetanseprøva»

Hva jeg kommer til å si noe: Hva vi vet ikke helt fungerer Hva jeg IKKE kommer til å si noe om: Hva udir kommer til å sende ut som forslag i en eventuell høring – dvs ingen lekkasjer i dag!

Forholdet mellom opplæringsloven og forskrift til opplæringsloven: Bestemmelser om vurdering i opplæringsloven er gitt som en fullmaktsbestemmelse i § 3-4, første ledd: «Departementet gir forskrifter om … vurdering, …» Det er KD og ikke udir som bestemmer om noe skal på høring og eventuelt endres på dette området. Kapittel 5 om klagebehandling ble f.eks. oversendt som forslag til KD for 3 år siden, men har ikke blitt fulgt videre opp. Det kan være mange grunner for dette, f.eks. hva P(olitisk)L(edelse) prioriterer.

Oppbygging av kapittel 3 i forskrift til opplæringsloven I Generelle føresegner (grunnlaget for vurdering etc) II Undervegsvurdering (også for lærlinger og lærekandidater) III Sluttvurdering (karakterskala for f.eks. fag-/svenneprøve) IV Fritak frå vurdering med karakter (mest aktuelt for fellesfag) V Eksamen (generelle bestemmelser) VI Dokumentasjon (vitnemål for bestått tre års opplæring) VII Særskilde føresegner for fag-/sveineprøva og kompetanseprøva

Noen generelle føringer om vurdering gitt tidligere i vurderingskapitlet, før underkapittel VII: § 3-3 Grunnlaget for vurdering i fag, første ledd Grunnlaget for vurdering i fag er kompetansemåla i læreplanane for fag § 3-25 om eksamen, fjerde ledd: Eksamen skal organiserast slik at eleven eller privatisten kan få vist kompetansen sin i faget. Disse bestemmelsene må sies å få virkning også for fag-/svenneprøve og kompetanseprøve

Hvorfor mulig revisjon av underkap. VII: Ikke endringer siden 2009 Endringene i 2009 kom i oppstarten av Kunnskapsløftet Interne (dispensasjonssøknader o.a.) og eksterne erfaringer (f.eks. logistikkproblemer) tilsier at det er behov for en revisjon

Formål med mulig revisjon av underkap. VII: Foreslå endringer i regler som ikke fungerer etter sin hensikt Tydeligere bestemmelser Mer oversiktlige bestemmelser

Eksempler på bestemmelser som ikke helt fungerer etter sin hensikt: Lærlinger som går over til å bli praksiskandidat etter § blir møtt med krav om Vg3-eksamen selv om de har hatt opplæring i bedrift => dispensasjonssøknad Kandidater som blir møtt med krav om ny Vg2-eksamen etter § 3-54 og 3-55 (de som har krav om Vg3-eksamen etter § 3-52) => dispensasjonssøknad § 3-58 og (hele) prøvenemndas tilstedeværelse ved oppstart: utfordringer for FK ved prøver i grisgrendte strøk

Eksempler på bestemmelser som er vanskelige å forstå og som kan ha behov for tydeliggjøring: Lærlinger i særskilte lærefag (§3-52) Eksamen for alle kandidatgrupper særløpsfag (§3-53) (1 + 3) (fast i tilbudsstrukturen) Lærlinger som har lærekontrakt som omfatter opplæring i programfag som er fastsatt i fag- og timefordelingen for Vg1, Vg2 og eventuelt Vg3 i skole (§3-54) (0+4 eller 1+3) §6A-7 Praksiskandidater (§3-55) «Hvor lang er egentlig planleggingsdelen av fag-/svenneprøva?» (§3-57 om innhold i og omfang av fag- og svenneprøve)

Eksempler på bestemmelser som kan ha behov for å bli mer oversiktlige: § 3-51 om krav til bestått og § 3-67 om krav til fag-/svennebrev – mye av det samme står begge steder § 3-68 som i hovedsak viser til § 3-42 og 3-45

Involverte parter som har kommet med innspill i arbeidet: F(ylkes)M(enn) F(ylkes)K(ommuner) F(aglige)R(åd) og S(amarbeids)R(ådet for)Y(rkesopplæring)

Det er litt usikkert når vi eventuelt sender dette på høring!