Innledning om forskning på frafall Kristoffer Halvorsrud, Kunnskapssenter for utdanning Nasjonalt råd for lærerutdanning Norges Musikkhøgskole, 15.10.2015.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Internasjonalisering av utdanning Stortingsmelding nr. 14 ( )
Advertisements

Hvem er de frafalne? Skal vi redde dem fra fortapelse? Tanker om hvordan vi beskriver og behandler studenter som ikke gjør som vi vil! Nasjonalt samarbeidsmøte.
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
Forventninger og videre arbeid…...
Page 1 Hvilke faktorer påvirker tid til forskning? Bjørn Stensaker.
Mer tid til elevene 12.Mai 2011 Marianne Aasen leder av KUF-komiteen på Stortinget.
Kvalitetsarbeid i bærumsskolen Suksessfaktorer, dilemmaer og utfordringer Storbynettverk 2012.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Frafall i norsk høyere utdanning med fokus på realfag og teknologi Elisabeth Hovdhaugen.
Ungdoms prioriteringer, valg og bortvalg av realfag
Helge Sigurd Hansen, Studieavdelingen Frafallsundersøkelsen ved HF- og SV-fakultetet Presentasjon 4. februar 2010 for den ”Nasjonale arbeidsgruppen for.
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
Læringsmiljø Bunntekst.
Den digitale skole - Et prosjekt fra utdanningsdirektoratet.
Forebygging av frafall/ bortvalg - Ingen tryllestav! Noen utfordringer sett med utgangspunkt i evaluering av tiltak i arbeidet mot frafall.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplan for å styrke realfagene 2007/2008 Geir Anton Johansen.
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Stjernøutvalgets innstilling Irene Dahl Andersen.
Utredning om digital tilstand i høyere utdanning – om forhold knyttet til bruk av IKT i undervisningssammenheng.
Studentenes medvirkning i kvalitetssikringsarbeidet. Stine Hjerpbakk (PS) og Emilie Bjerke Melbye (StL) NOKUT-konferansen Oslo 2010.
Undervisning Irene W. Langengen Forskningsbibliotekar
NVHs kvalitetssystem Allmøte på NVH: Lov om universiteter og høgskoler Krav til systemet: ▪§ 1-6. Kvalitetssikring (1)Universiteter og høyskoler.
Ulikheter og variasjoner
Samarbeid mellom skole og hjem
Frafalls-og mobilitetsundersøkelsen En undersøkelse blant bachelorstudenter ved Universitetet i Oslo Møte i Læringsmiljøutvalget 22. september 2011 Studieavdelingen/Helge.
Gjennomstrømningsprosjekt LUNA Definisjon på gjennomstrømning Antall studenter som har fullført et studium i forhold til antall som startet.
1 NITO Studentene, Hvem som blir og hvem som ikke blir Hvem som blir og hvem som ikke blir Emanuel Rygg leder NITO Studentene.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Varige forbedringsresultater ”Sustainability - Bærekraft” Utfordringen er ikke å komme i gang, men å fortsette etter at den første entusiasmen har lagt.
Nye nasjonale fagspesifikke planer
LP-modellen fra et rektorperspektiv
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
Nasjonale utfordringer i lærerutdanningen Per Botolf Maurseth Utdanningsforbundets konferanse om lærerutdanning 29. Januar 2007.
Cecilie Gangsø GLU EKSAMEN I PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet LUT Mattias Øhra 2008.
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT ). Hensikten med Ny Lærerutdanning på Ungdomstrinnet ( LUT ) Utvikle den faglig kompetente læreren. Utvikle den.
PEL EKSAMEN Hvordan kan jeg som lærer jobbe opp en klasse der elevene vil føle seg trygge sosialt, og at de selv føler at de mestrer det faglige?
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
Om å undervise, tilrettelegge veilede, kartlegge, teste, prøve og vurdere elever i en læringsaktivitet Berit Bratholm:
Østlandssamarbeidet: Kontaktutvalget 6.des 2007 Gjennomføringsprosjektet Vestfold fylkeskommune.
Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.
Forebygging av fall Læringsnettverk, Drammen, 13. oktober 2015 Hilde H. Holte, seniorforsker.
1 Kvalifikasjonsrammeverk og terminologi Universitetenes felles samrådsseminar om implementering av kvalifikasjonsrammeverket NTNU 16. juni 2009 Eirik.
Forventninger til samarbeidet mellom Kunnskapssenter for utdanning og Nasjonalt forum for utdanningsforskning Monica Melby-Lervåg, Prof./Forskningsdekan.
Når elever vurderer undervisning anonymt:  læreres opplevde nytte av vurderingen  læreres opplevd nytte av oppfølgingssamtale  stress relatert til undervisningsvurdering.
2. mai 2016 Lærings- og arbeidsmiljøåret ved UV. UV 20 år i år! Fakultetet er 20 år i år Sammensatt av –Et tradisjonelt universitetsinstitutt -> IPED.
OM FRAVÆR OG KARAKTERER NYE REGLER. MØTEPLIKT Du har møteplikt på skolen hver dag og hver time i alle fag. Du skal delta aktivt i opplæringa og bidra.
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet ( LUT ) Mattias Øhra 2009.
Halvard Berg fylkesprosjektleder 3. mars 2017
Mandat og rammeverk for evalueringen
Problemstillinger Hvordan har sykefraværet i privat og kommunal sektor utviklet seg? Hvilken betydning har sammensetning av arbeidsstokken, typer arbeid,
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Dokument 3:9 ( ) Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av ungdom utenfor opplæring og arbeid 28. april 2016.
Skolebasert kompetanseutvikling
Velkommen til FORELDREKURS
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT )
Om veiledning av team i læringsnettverk
Studiebarometeret: Si hva du mener om studieprogrammet ditt!
Studiebarometeret: Si hva du mener om studieprogrammet ditt!
Skolebasert kompetanseutvikling
Internasjonalisering - Utdanningsseminaret Mosjøen 2018
Møte med seksjonssjefene 10. januar 2017
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Kompetanseutvalget (2017- )
Studiespesialisering
«Alle med» Skåredalen skole
Studiebarometeret: Si hva du mener om studieprogrammet ditt!
Studiebarometeret: Si hva du mener om studieprogrammet ditt!
Utskrift av presentasjonen:

Innledning om forskning på frafall Kristoffer Halvorsrud, Kunnskapssenter for utdanning Nasjonalt råd for lærerutdanning Norges Musikkhøgskole,

Statistikk (frafall i høyere utdanning) Av studentene som startet på bachelorutdanning for første gang i 2009, fullførte 47% innen tre år og 65% etter ytterligere to år. 21% hadde avbrutt studiet i løpet av denne femårsperioden (SSB, 2015) For studenter som startet i allmennlærerutdanning i 2008 hadde 67% fullført i løpet av seks år, 15% hadde avbrutt studiet, 16% hadde byttet til et annet studium (SSB, 2015) For studenter som startet i førskolelærerutdanning i 2009, hadde 72% fullført i løpet av fem år, 19% hadde avbrutt studiet, 7% hadde byttet til et annet studium (SSB, 2015) /

To systematiske kunnskapsoversikter /

Systematisk kunnskapsoversikt - Hva er det og hvorfor er det nyttig? / Arbeidsprosess: Utvikle forskningsspørsmål i dialog med oppdragsgiver Systematiske søk etter forskningslitteratur Sortering etter tydelige inklusjons- og eksklusjonskriterier Kategorisering av resultatene fra litteratursøkene Analyse og sammenstilling av studiene som skal inngå Resultatene fra søkene avgjør hva slags type sammenstilling som kan leveres. Bidrag til utvikling av solide kunnskapsgrunnlag for politikkutforming

Definisjon av frafall i høyere utdanning (fra Larsen m.fl., 2013) Frafall kan defineres som faktisk avslutning av et studieprogram i høyere utdanning før det er fullført Som frafall regnes også avslutning av enkeltemner «Bortvalg»: en student avslutter et studieprogram til fordel for et annet, eller bytter utdanningsinstitusjon En students intensjon (f.eks. uttrykt i spørreundersøkelse) om å trekke seg fra et studieprogram, eller midlertidige opphold som er avtalt, regnes ikke som frafall /

Årsaker til frafall i høyere utdanning Et sammensatt problem med årsaker på individ- og gruppenivå: Særlig i lærerutdanning hvor studentene kommer fra mange fagtradisjoner (Roness & Smith, 2009) Forhold før utdanningen relateres sterkere til frafall enn bortvalg (Larsen m.fl., 2013): tidligere skoleprestasjoner, sosio-demografiske faktorer, foreldres utdanningsnivå Forhold under utdanningen (Larsen m.fl., 2013): akademiske prestasjoner mindre betydning for bortvalg bortvalg påvirkes i større grad av studentens motivasjon, geografiske forhold og innholdet i studiet /

Tiltak mot frafall i høyere utdanning For få studier som ser direkte på tiltak til at Larsen m.fl. (2013) kan trekke sikre konklusjoner i sin kunnskapsoversikt Viser likevel en sterk kobling mellom årsaker og tiltak: for å være vellykkede må frafallstiltak bygge på kunnskap om hvorfor frafall skjer (se også Lillejord m.fl., 2015) /

Hvilken betydning har inntakskvalitet? Noen forskere (e.g. Larsen m.fl., 2013) foreslår at frafall muligens kan reduseres ved å implementere strengere inntakskrav for å tiltrekke seg faglig motiverte studenter Dette kan imidlertid komme på bekostning av likhetsprinsipper og ønsket om økt opptak av etniske minoriteter og andre grupper som er underrepresentert i høyere utdanning (HEFCE, 2000) Inkluderende praksiser: samarbeidsinitiativ hvor den høyere utdanningsinstitusjonen oppsøker skoler for å motivere og hjelpe risikoutsatte ungdommer med å bygge opp akademiske ferdigheter /

«Early college high school» (fra Lillejord m.fl., 2015) Et program som er innført i flere amerikanske stater, med forskjellige profiler. Skolene ligger ofte på campus Mulig å søke om opptak, ofte rettet mot grupper av elever som er underrepresentert i høyere utdanning Systematisk oppfølging første året Relasjoner (omsorg og krav) Undervisning av høy kvalitet (kritisk tenkning og problemløsning) /

Oppfølging av studenter Undersøke og analysere årsakene til at studenter velger et bestemt studieprogram: kan være vesentlig for om de fullfører utdanningen eller ikke (Roness & Smith, 2009) Elektroniske systemer for å identifisere frafallsindikatorer: gripe inn før problemene eskalerer (Lillejord m.fl., 2015) Evaluere hvilken støtte studentene trenger og om det skal investeres i tilleggsressurser (Lillejord m.fl., 2015) Følge studentenes utdanningsløp ved hjelp av elektroniske systemer: identifisere om studentene bytter studieprogram eller utdanningsinstitusjon (Larsen m.fl., 2013) /

Implementeringskvalitet (Lillejord m.fl., 2015) Hvordan tiltak implementeres har stor betydning Implementering handler om å ta i bruk kunnskap fra forskning i praksis Opplæring, kyndig veiledning og jevnlige tilbakemeldinger Involvering Ressurser og infrastruktur /