Oppgave:  Regn ut 257 + 765 = ? Gå i gruppe på 3. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Velkommen til presentasjon av Multi!
Advertisements

Regning i alle fag Ungdomstrinnsatsningen
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Foreldremøte for 2A, 7.mars Kl
Nordby skole NASJONALE PRØVER Informasjon til SU og FAU
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Vi ønsker å presentere Excel som verktøy.
Egenproduserte læremidler
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Veiledet matematikk.
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Tidligere læreplaner.
Praksislærermøte GLSM-praksis
Geometriske figurer… Beregnet på småskoletrinnet, 1. eller 2. klasse
Læreplaner i matematikk
Ny rammeplan for barnehagen
Målene for regning og bruk av regnestrategier
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
i:SEE ”MATTEBOKSEN” Plastkoffert med cuisenairestaver som vi bruker
Kunnskapsløftet Innføring : Trinn og Vg. 1
Ny læreplan, nye utfordringer
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Velkommen til foreldremøte!
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Foreldremøte 2. klasse Velkommen.
Toddlergeometri Hva er det ?.
Matematikk 1. trinn Læreverk: Multi, Gyldendal forlag
1 Utforskningsverksted i snøen LUB, Elise Klaveness Høgskolen i Vestfold.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Læreplan K 06 Utdanningsdirektoratets læreplan s er matematikk
Om Kunnskapsløftet Gjennomgåande opplæring. ”Grunnopplæringa”.
Matematikk på småskoletrinnet
Matematikkens Hva? Hvordan? Hvorfor?
Læring og undervisning i matematikk
De yngste barnas matematikk – sammenheng barnehage-skole
Tall og tallbegreper -hvordan utvikler barn tallbegreper i førskolealderen og hva betyr det for arbeidet med GLSM?
Matematikkvansker.
God start i matematikk Hva sier læreplanen om undervisning i matematikk og de yngste elevene? Hvordan engasjere og aktivisere elevene til aktiv deltakelse.
Å jobbe med pluss, minus, gange og dele - algoritmer
Oppstartsoppgave 2 : 0,5 Diskuter med læringspartneren din (Den som sitter ved siden av deg). Hvordan kan du forklare/vise/konkretisere denne oppgaven.
Referat fra foreldremøtet tatt rett ut fra PowerPoint presentasjonen.. Forventninger til oss i 2a (Lars) Våre klasseregler utarbeidet av klassen.
BLOOMS Bygdøy 24.sept-08. Begreper i vurdering 1.Kompetanse det man gjør og får til i møte med utfordringer 2. Kompetansemål angir hva elevene skal kunne.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
Oppgave: Regn ut = ? Diskuter med sidemannen. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?
En samarbeidsdag om FYR ved Kalnes vgs, 1bata 1.april 2016.
Foreldremøte trinn. MATEMATIKK På skolenLeksebok.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
Foreldremøte 2. trinn Velkommen. Agenda  Presentasjon  Praktisk informasjon  Fagene: norsk – matematikk - engelsk  Trafikk  Samling klassevis.
Ny læreplan for grunnskolen Kunnskapsløftet  Bygger på L97  Generell del lik  Læringsplakaten.
Erfaringsutveksling i plenum: Hvilke erfaringer har dere gjort dere med tenkeskriving i klasserommet?
Ny læreplan Bygger som L97 på et sosial konstruktivistisk læringssyn Større metodefrihet.
Toddlergeometri Hva er det ?. Og hva er egentlig geometri ? En del av matematikken En del av matematikken som vi fra fødselen av bruker for å kunne tolke.
Velkommen til foreldremøte!. Agenda:  Tredelt møte  Oppstarten  Generell info  Lekser  Ukeplan  Fagene norsk og matematikk  Foreldrekontakter.
Videregående matematikkopplæring Matematikk og minoritetselever Tverrfaglig prosjekt Lisbet karlsen.
Former – mer enn bare navn Todimensjonale former i barnehagen Line I. Rønning Føsker F2C 21.januar 2009.
Velkommen til foreldremøte i 2d
Sinus 1P Sinus 2P Sinus 1P-Y Trondheim, 6. mai 2014.
MATEMATIKK 1. trinn.
Multiplikasjon – Om flipped classroom-opplegget – Kompetansemål og læringsmål Denne PowerPointen vil gi deg en oversikt over dette flipped classroom- opplegget.
Velkommen til foreldremøte i 2a
Foreldremøte rød.
Velkommen til foreldremøte
Velkommen til foreldremøte i 2C
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Kapittel 14: Tale og lytte
Velkommen til foreldremøte i
Den gode overgangen A – Forarbeid
Engebråtenmodellen.
Utskrift av presentasjonen:

Oppgave:  Regn ut = ? Gå i gruppe på 3. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?  Transparant (barnetegninger)

Matematikk i 1.klasse - hva er det?

Barna har forventinger til skolen…

På vei mot det formelle matematikkspråket….  Vi vet at barn har matematisk kompetanse; jfr. Bishops fundamentale aktiviteter. En 6-åring kan mye matematikk! (ref. samtaleoppgaven)  Barns kunnskaper blir ofte feilvurdert fordi de har uttryksformer(språk) som ikke stemmer overens med skolens formelle uttrykksformer… (transparant)

LæreplanenLæreplanen (L06)  Læringsplakaten Læringsplakaten

Læreplanen (L06) (forts.) Fem grunnleggende ferdigheter integrert i alle fag: å kunne uttrykke seg muntlig å kunne uttrykke seg skriftlig å kunne lese å kunne regne å kunne bruke digitale verktøy.

Kompetansemål i matematikk etter 2.klasse: Tall Mål for opplæringen er at eleven skal kunne telle til 100, dele opp og bygge mengder opp til 10, sette sammen og dele opp tiergruppe bruke tallinjen til beregninger og til å angi tallstørrelser anslå antall, foreta opptelling, sammenligne tall og uttrykke tallstørrelser på varierte måter utvikle og bruke varierte regnestrategier for addisjon og subtraksjon av tosifrede tall doble og halvere gjenkjenne, samtale om og videreføre strukturer i enkle tallmønstre

Kompetansemål i matematikk etter 2.klasse: (forts.) Geometri Mål for opplæringen er at eleven skal kunne gjenkjenne og beskrive trekk ved enkle to- og tredimensjonale figurer knyttet til hjørner, kanter og flater, og sortere og navngi figurene etter disse trekkene gjenkjenne og bruke speilsymmetri i praktiske situasjoner lage og utforske enkle geometriske mønstre og beskrive dem muntlig

Kompetansemål i matematikk etter 2.klasse: (forts.) Måling Mål for opplæringen er at eleven skal kunne sammenligne størrelser tilknyttet lengde og areal ved hjelp av hensiktsmessige måleenheter angi dager, måneder og enkle klokkeslett gjenkjenne de norske myntene og bruke dem i kjøp og salg Statistikk Mål for opplæringen er at eleven skal kunne samle, sortere, notere og illustrere enkle data med tellestreker, tabeller og søylediagrammer

 TRANSPARANT (på Eik); læreplanenes betydning for dagens matematikkundervisning/syn på læring av matematikk

Læringssyn i læreplanen for matematikk  Piaget; stadieteori (grunnlag for misforstått spiralprinsipp?)  Vygotsky; virksomhetsteorien; sonebegrepet; proximal sone og språkets betydning for læring;  Brunner; støttende stillas  Sosiokulturelt syn på læring

Arbeidsmåter og organisering ?  Men læreplanen sier nå veldig lite om hvilke ARBEIDSMÅTER som passer best når man har et slikt syn på læring.  L06 s. 24 ”Opplæringen veksler mellom utforskende, lekende, kreative og problemløsende aktiviteter og ferdighetstrening.”

Anbefalte arbeidsmåter i matematikkfaget i 1.klasse  Vi ønsker oss arbeidsmåter og organisering som fokuserer på -barnas egne metoder -barnas eget språk/symboler -barnas egne erfaringer/interesser

Arbeidsmåter -læring gjennom lek -utforsking og problemløsningsprosesser -tverrfaglige prosjekter -å snakke matematikk (med tegninger, ord, symboler…) -gruppearbeid med presentasjoner -storyline -frigjøring fra lærebok (blir du ikke lei av all den fargelegginga?) -verkstedarbeid

Innhold -konkretiseringsmateriell -matematikken i hverdagssituasjonene -regnefortellinger -bruk av tekster (som for eksempel barnebøker, eventyr, sanger, rim og regler) -bruk av lommeregner og datamaskin -bruk av drama -spill

Kan vi ta med oss viktige elementer av Reggio-tenking inn i skolen?  se på barnet som kompetent på mange områder; barn kan allerede mye matematikk når de starter i 1.klasse!  observere hva barna er interessert i  mer observasjon og fokus på det enkelte barn og dets læring enn i barnehagen  ut fra dette arbeide med TPO; dette er jo ikke ukjent for Reggio; der barnas interesser og erfaringer danner grunnlag for prosjektene.  men kanskje vanskelig for læreren å få tid og rom til å observere barnas læringsprosessene i klasserommet?  tilby et interessant og inspirerende fysisk miljø  estetisk fokus; kvalitet i det vi gjør med barna/det barna gjør